Met enkelen uit de parochie bezochten we de tentoonstelling van het Imitatio Christi in de Koninklijke Bibliotheek. De Imitatio Christi werd voltooid in 1424 door Thomas. Thomas, die geboren werd in het Duitse Kempen en na zijn studies in Deventer in het Bergklooster nabij Zwolle terecht kwam, wordt dikwijls genoemd naar zijn geboorteplaats. Bij velen is hij dan ook bekend als Thomas a Kempis.
De “Imitatio Christi” of “navolging van Christus” is na de bijbel het meest gedrukte boek ter wereld. De bekendste zin, waarmee dit werk meestal wordt geïdentificeerd is "Qui sequitur me non ambulat in tenebris” of “wie mij volgt wandelt niet in duisternis”. Het werk bevat 4 verschillende delen, die samen een handleiding vormen voor het geestelijk en lichamelijk navolgen van Christus :
- Boek 1: Vermaningen dienstig tot het geestelijk leven (25 hoofdstukken);
- Boek 2: Opwekkingen tot het inwendig leven (12 hoofdstukken);
- Boek 3: Over de inwendige troost (59 hoofdstukken);
- Boek 4: Over het Allerheiligste Sacrament des Altaars (18 hoofdstukken);
Thomas a Kempis die een teruggetrokken leven leidde, wordt door een andere kloosterling beschreven als : “Hij was klein van gestalte, maar groot in deugden. Zeer vroom, graag alleen en nooit werkeloos”. Het karakter van de theoloog wordt bevestigd door een opmerking die we terugvinden in de Nederlandstalige vertaling van een ander werk :”Overal heb ik rust gezocht en nergens gevonden tenzij in een hoecxken met een boecxken en een doecxken”.
Alhoewel Thomas a Kempis zijn oorspronkelijk manuscript bij hem houdt tot zijn dood in 1471, verschijnen er reeds kort na 1424 kopieën en duiken de eerste vertalingen in het Latijn, Frans, Nederlands, Engels en Duits op. Het boek wordt niet enkel in kloosters gelezen maar ook in de hoogste kringen. Dit is één van de oorzaken van het gigantische succes van het boek. Een ander aspect is de ontwikkeling van de boekdrukkunst die vanaf de tweede helft van de 15-de eeuw een hoge vlucht neemt. De evolutie van de boekdruktechnologie weerspiegelt zich ook in de vele exemplaren van de Imitatio Christi die er nog ter beschikking zijn. Waar in het begin van de 15-de eeuw boeken vooral handmatig minutieus werden overgeschreven, zien we tegen het einde van de eeuw oplagen van 30 tot 100 boeken. Tijdens de 16-de en de 17-de eeuw komt het boek in grotere oplagen ter beschikking en verspreidt het zich over de ganse wereld. Vanaf de 18-de en 19-de eeuw zien we rijkelijk versierde exemplaren die vooral op bestelling van de hogere kringen werden gemaakt.
De tentoonstelling was een kennismaking met een werk, dat alhoewel in de loop der tijden immens populair was, voor velen nog onbekend terrein is. Naast een uitleg over de vrome inhoud van het boek, toonde de tentoonstelling aan de hand van de verschillende overgebleven kopieën de boeiende evolutie van de boekdrukkunst.
Kris