Op zaterdagvoormiddag 13 april fietste ik samen met enkele vrienden in en rond de Woluwevallei. De natuur had zich in frisse groene tinten getooid, een eenzame reiger bekeek het vanuit de hoogte. En plots zag ik hen: de vrijwilligers van de jaarlijkse Lenneke Mare bedevaart die alles in orde brachten voor de bedevaart die ’s namiddags zou plaatsvinden. Met een ladder in de auto, en de panelen die ze in bomen ophingen, en alle materiaal die ze hiervoor nodig hadden.
Ze bereidden aldus de zeven haltes voor, waar de bedevaarders enkele uren later, samen met pastor Gino, even zouden stoppen om samen te bidden…
Om 14u45 verzamelden heel wat bedevaarders aan de prachtige kapel, niet ver van de Woluwe Shopping Center. Er waren dit jaar heel wat nieuwe gezichten bij, en dat stemden de organisatoren tevreden!
Om 15u vertrokken we voor onze 2,5 km lange staptocht, in de onmiddellijke omgeving van de kapel en de Woluwevallei. Bij elke halte werden een aantal voorbeden gelezen, steeds door een andere vrijwilliger. Zo is de bedevaart elk jaar opnieuw een participatief gebeuren; velen dragen hun steentje bij tot het welslagen ervan…
Na de beëindiging van de tocht vierden we samen eucharistie. Deze werd opgeluisterd door een gelegenheidskoor; Marita zorgde ervoor dat ook op dat vlak alles perfect verliep. Elk jaar opnieuw valt het me op hoe stemmig deze oude kapel wel is: het is alsof de tijd er is blijven stilstaan, en alles draait er rond de intrigerende figuur van Lenneke Mare (ofte Maria Dolorosa van Woluwe, de lokale zalige die er in de 13de of 14de eeuw in de onmiddellijke omgeving van de huidige kapel in een kluizenarij in het woud zou gewoond hebben, tot ze op basis van valse beschuldigingen, ter dood veroordeeld werd). Orgelpunt van de kapel is het schilderij van David Teniers de Oudere, dat dateert van het begin van de 17de eeuw. Het stelt Maria en de zeven smarten voor, met een verwijzing naar het verhaal van Lenneke Mare.
Na de viering was er in de tuin voor de kapel nog een feestelijk glaasje en hapje (met dank aan Karel en Anne-Marie).
De bedevaart bestaat al vele honderden jaren. In sommige periodes groeide de bedevaart uit tot een heuse, grootschalige processie. Soms ging ze zelfs gepaard met een blijspel en bijhorend spektakel. Vandaag is het gebeuren meer ingetogen, en eenvoudiger van opzet. De kern echter is onveranderd gebleven. En de vrijwilligers van het Lenneke Mare comité zijn vastbesloten om ook de komen de jaren hun schouders te zetten onder dit eeuwenoude, waarde(n)volle gebeuren.
Dank aan alle bedevaarders, en hopelijke tot volgend jaar (zoals steeds: de tweede zaterdagnamiddag na Pasen)?
Paul Delva