"Het geloofscafé helpt samen iets nieuws te ontdekken" | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Gent

Bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contact Informatie over het bisdom Gent
      BisschoppenOver het bisdom GentOrganisatie en dienstenBeleidsdocumentenDekenaten en parochiesKerkfabriekenBedevaartsplaatsen bisdom GentFonds KerkopbouwContact
      Beleidsdocumenten Communicatie
      Elektronische NieuwsbriefBisdomblad KerkpleinJaarboekRecente personaliaBeleidsdocumentenVacaturesSeksueel misbruik melden
      Vicariaten en pastorale diensten
      ParochiepastoraalDiaconie en caritasOpleiding en vormingCatecheseCCV in het bisdom GentJongeren en gezinnenOnderwijsOecumeneRoepingen-wijzerPermanent diaconaatReligieuzenBedevaarten Bisdom GentHoger Diocesaan Godsdienstinstituut Sint-Baafshuis
      Kerk-zijn dat is ...
      Geloof ontdekken en verdiepenSamen vieren en biddenZorg dragen voor mensen
      Privacyverklaring Recente personalia Vacatures Synodaal proces Steun Fonds Kerkopbouw Seksueel misbruik melden
Geloofscafé

"Het geloofscafé helpt samen iets nieuws te ontdekken"

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 25 oktober 2023 - 10:03
Afdrukken
In het kader van de campagne van Kerkopbouw publiceren we graag het artikel over het initiatief van het geloofscafé (verschenen in Kerkplein 31/3).

Op meerdere plaatsen in ons bisdom werd en wordt het initiatief genomen tot een ‘geloofscafé’: een laagdrempelige manier om stil te staan bij het christelijk geloof en hoe dit geloof relevant is voor het leven, ook vandaag. Een sfeervolle setting met een drankje (het is toch een café!) en het gesprek in kleine groepjes zijn een must.

fr-stephen-wang-2018-profile-3.jpeg

fr Stephen Wang © RR

De aangeboden impulsen komen uit de serie Sycamore, Engels voor moerbeivijgenboom, de boom vanwaar Zacheüs een beter zicht wilde krijgen op Jezus. Het is een collectie filmpjes van telkens 25 minuten over verschillende geloofsthema’s, zoals geluk, de Bijbel, gebed. De filmpjes zijn professioneel gemaakt, uitdagend en toegankelijk, ook voor degenen met weinig of geen religieuze achtergrond. Ze worden bekeken in drie delen, waarna er telkens ruimte is voor gesprek en uitwisseling. Priester Stephen Wang (foto) verkent met de kijkers de rijkdom van de christelijke traditie en verbindt het evangelie zowel met het alledaagse leven als het kerkelijk-sacramentele leven. Er zitten ook telkens straatinterviews in en getuigenissen van christenen.

Black-1024x398.jpg

sycamore

Inmiddels zijn er twintig filmpjes beschikbaar met Nederlandse ondertiteling die zich op verschillende wijzen laten combineren, zodat er meerdere trajecten mogelijk zijn. Een traject in de advent hoeft immers niet hetzelfde te zijn als een traject dat wordt aangeboden aan de ouders van dopelingen of vormelingen.

We laten u graag delen in enkele ervaringen.

Emmanuël Vidts, deken van Zottegem:

Ik ontdekte Sycamore via Nederlandse websites en startte met het geloofscafé in de parochie van Assenede-Evergem-Zelzate. Sinds mijn verhuis naar Zottegem gebruik ik de Sycamore-filmpjes alvast als onderdeel voor het voorbereidingstraject op het doopsel, andere reeksen zullen ook nog wel volgen in het nieuwe werkjaar.

geloofscafé.jpg

geloofscafé veertigdagentijd © parochie in Assenede Evergem Zelzate

Ik vind het zo waardevol omdat ik geloof dat het echt evangeliserend werkt. Het is een kennismaking met het geloof, die de mensen probeert aan te spreken op én te laten spreken over de vragen die diep in hen leven. Wat is geluk? Bestaat God? Wat betekent het om je leven te geven? Immers, als we niet raken aan de binnenkant van mensen, dan blijft catechese alleen maar een pakket van weetjes. Ze worden al snel vergeten en bovendien is het risico groot dat mensen dan van alles na-zeggen wat ze in hun hart niet menen. De Kerk mag de mensen toch niet opvoeden tot leugenaars?

Het geloofscafé helpt samen iets nieuws te ontdekken. Het mooiste gebeurt wanneer mensen durven zeggen: ‘Tiens, dat wist ik helemaal niet.’ Enkel dan kan er ruimte komen voor een echt en persoonlijk antwoord op Gods uitnodiging. En voor de mensen die wel al vertrouwd zijn met het geloof, kan het een verdieping zijn.

 

Martin Todts en Anne Van Hemelryck, Temse

20230525_205507.jpg

Geloofscafé parochie St-Jan de Doper © Parochie Sint Jan de Doper, Gent-centrum, foto: Pascal Veeckman

Martin: We zijn van Temse naar het geloofscafé in de parochie van Gent-Centrum gekomen om het te leren kennen. We horen in onze parochie ook wel klanken dat mensen zoekend zijn naar zulke initiatieven: kortdurend, laagdrempelig, met de klemtoon op ontmoeting en uitwisseling. Ik denk dat het geloofscafé op een haalbare wijze tegemoet komt aan die vraag: het is beperkt tot een uurtje, je hoeft er geen theoloog voor te zijn en er wordt respectvol geluisterd naar ieders mening. Ook als die anders is dan de mijne. Dat stemt net tot nadenken.

Anne: Als koppel spreken we vaak over het geloof, we zijn er veel mee bezig, ook in de parochie. Maar ik verlang ernaar die relatie met Jezus te verdiepen en ik zoek naar andere manieren om Hem te ontmoeten. Mijn honger wordt niet gestild in de eucharistie. Misschien ben ik streng voor mezelf, maar ik denk dat het ook aan mij ligt dat die relatie op een laag pitje staat. Na vanavond (na het filmpje over het thema van de Bijbel, nvdr.) denk ik: ‘Ja, die Bijbel komt vanaf morgen weer uit de kast!’ Als ik hier kom, voel ik me gelukkig. Dan weet ik: ‘Nu is Hij dicht bij mij!’

 

Bart De Weerdt, Gent

Het is nog niet zo lang geleden dat ik te weten kwam dat het centrum van Gent eigenlijk één grote parochie is geworden. Ik heb geen binding met de parochie, maar ik ga af en toe wel eens naar een viering. Toevallig zag ik de aankondiging van het geloofscafé in het boekje van de paasviering en dat leek me wel interessant.

20230309_203253.jpg

Geloofscafé parochie St-Jan de Doper © Parochie Sint Jan de Doper, Gent-centrum, foto: Pascal Veeckman

Mijn verlangen was om mensen te ontmoeten die ook geloven, die dezelfde emoties herkennen. Ik kan je verzekeren dat dat vandaag niet zo evident is. Een serieus gesprek over geloof is moeilijk, er wordt erg lacherig over gedaan. Ofwel kom je bij het andere uiterste: een extreem-fundamentalistische beleving van het geloof waar ik mezelf niet in kan herkennen. Het is een opluchting om hier zonder schaamte te kunnen zeggen dat je gelooft. Het helpt mij ook om woorden te geven aan wat ik eigenlijk geloof. Je kan maar leren iets formuleren als er iemand is om mee te communiceren.

 

Karen Germeys 

 


KLEIN_EMBLEEM.jpg

Kerkopbouw 2023-2024 © Bisdom Gent, ontwerp: Nathalie Praet

Vandaag hebben we meer dan ooit nood aan plaatsen en momenten waar mensen kunnen uitwisselen over geloof, waar geloof en twijfel verdiept wordt en ook lief en leed gedeeld kan worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in ‘Alpha-cursussen’ of in het ‘Geloofscafé’. Via deze initiatieven kunnen ook nieuwkomers het geloof ontdekken.
Het Fonds Kerkopbouw ondersteunt deze initiativen.

naar de site van kerkopbouw

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Artikel
Fonds Kerkopbouw
Kerkopbouw
geloofsavond

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Johan Bonny tijdens een persmoment in het Antwerpse bisschopshuis, eind september. © Belga
readmore

Brief Vangheluwe: ’Paus zal nog deze maand antwoorden’

icon-icon-artikel
De Australische historicus John Dickson, auteur van ‘Schurken en Heiligen’. © Erik De Smet
readmore

Boekenprijs voor John Dickson en Réginald Moreels

icon-icon-artikel
Een nabestaande uit Santa Lucia Cotzumalguapa toont portretten van familieleden die omkwamen bij de boerenprotesten in de jaren 1980. © Piet den Blanken
readmore

Wat een Belgisch assisenproces kan betekenen voor volk Guatemala

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook