Het Centrum Gregoriaans heeft als doel de cultuur en de beoefening van het Gregoriaans levendig te houden in Vlaanderen en Nederland. De vereniging werkt volledig met vrijwilligers die, begeesterd door de kracht die van het Gregoriaans uitgaat, sinds 1985 dit project gestalte geven.
Na het inrichten vanaf 1985 van enkele studiedagen startte vanaf 1990-1991 een ‘echte’ cursus in de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo. Vanaf het cursusjaar 1992-1993 vond het Centrum Gregoriaans onderdak in de Oude Abdij van Drongen (bij Gent).
Bij het einde van het cursusjaar 2021-2022 op zaterdag 11 juni 2022 werd 30 jaar Cursus Gregoriaans gevierd onder de vorm van een academische zitting.
Over al die cursusjaren heen mochten we in het totaal 1.305 belangstellenden uit de Lage Landen vormen waarvan 316 cursisten de driejarige cursus voltooiden.
Door haar vormingsaanbod is het Centrum Gregoriaans vzw in de Lage Landen uniek gebleven.
Deze jubileumviering bracht samen: (oud-)cursisten, oud-docenten, gastdocenten van de zangdagen, abonnees op de Nieuwsbrief, de huizen waar we welkom zijn voor de cursus en de zangdagen, Koor&Stem, de partners van het Ad Vesperas-initiatief, de personen / de diensten met zorg voor de liturgie in de respectievelijke bisdommen, de zusterorganisaties in de buurlanden, de koorleiders van de Gregoriaanse koren in Vlaanderen.
Eregast
Lode Van Hecke, voorheen abt in de cisterciënzerabdij Notre-Dame d'Orval en op 27 november 2019 benoemd tot bisschop van Gent, heeft niet geaarzeld om in te gaan op de uitnodiging om, als eregast op deze jubileumviering, te laten interviewen over zijn grote passie voor muziek, de belangrijke rol die hij in 1975 gespeeld heeft in de vormgeving van de muziek in de liturgie van de abdij in Orval. Ook over zijn bewuste keuze voor een ‘Gregoriaanse toonzetting’, weliswaar op de school van Laon (Frankrijk).
Belangrijk was wat de bisschop tot slot meegaf. Hoe kunnen we de toekomst van het Gregoriaans verzekeren? Dat kan door het terugvinden van de geest van het Gregoriaans en wanneer dat wat authentiek is, wordt verdergezet.
Traditie, het overleven van fundamentele waarden, gevoelens, geloofsovertuigingen is de enige en ook de beste toekomst van het Gregoriaans
Wat voor de bisschop de belangrijkste taak van het Centrum voor Gregoriaans daarin kan zijn, is het zingen, het doen, het verder werken en het enthousiasme.
Gregoriaans is niet alleen goede muziek. Het woord is belangrijk. Als je niet weet wat je zingt, ben je meer dan de helft kwijt.