Hij blijft bij ons! Paasbrief van bisschop Van Looy | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Gent

Bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contact Informatie over het bisdom Gent
      BisschoppenOver het bisdom GentOrganisatie en dienstenBeleidsdocumentenDekenaten en parochiesKerkfabriekenBedevaartsplaatsen bisdom GentFonds KerkopbouwContact
      Beleidsdocumenten Communicatie
      Elektronische NieuwsbriefBisdomblad KerkpleinJaarboekRecente personaliaBeleidsdocumentenVacaturesSeksueel misbruik melden
      Vicariaten en pastorale diensten
      ParochiepastoraalDiaconie en caritasOpleiding en vormingCatecheseCCV in het bisdom GentJongeren en gezinnenOnderwijsOecumeneRoepingen-wijzerPermanent diaconaatReligieuzenBedevaarten Bisdom GentHoger Diocesaan Godsdienstinstituut Sint-Baafshuis
      Kerk-zijn dat is ...
      Geloof ontdekken en verdiepenSamen vieren en biddenZorg dragen voor mensen
      Privacyverklaring Recente personalia Vacatures Synodaal proces Steun Fonds Kerkopbouw
De Goede Week © jvh

Hij blijft bij ons! Paasbrief van bisschop Van Looy

Luc Van Looy

Luc Van Looy

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op dinsdag 4 april 2017 - 17:47
Afdrukken
In zijn paasbrief staat bisschop Van Looy stil bij de gebeurtenissen in het heilig triduüm. Witte Donderdag ziet hij als een scharniermoment.

Een keerpunt in de geschiedenis, zo geloven wij als christenen, zijn de gebeurtenissen rond Pasen. We spreken van het heilig triduüm: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Maar het beperkt zich niet tot deze drie dagen. De boog die heel deze periode overspant klimt op van de verwarrende intocht van Jezus in Jeruzalem op Palmzondag tot en met Hemelvaart en Pinksteren. Waar ligt de kern van deze dagen? Natuurlijk in de overrompelende ervaring van het lege graf en later van de verschijningen van Jezus. Maar er is ook het laatste avondmaal en de neerdaling van de Geest op Pinksteren. Volgens de overlevering speelden beide gebeurtenissen zich af in het cenakel, de ‘bovenzaal’ waar de leerlingen op Jezus’ vraag het paasmaal klaarmaakten (Mc 14,15) en waar ze na Jezus’ dood gewoonlijk verbleven (Hand 1,13) en waar ze dus misschien ook samen waren vijftig dagen na Pasen op het Pinksterfeest (Hand 2,1).

Daar kwam de Geest over hen in aanwezigheid van Maria en anderen, daar zetten ze deuren en vensters open op de toekomst, daar werd de Kerk geboren.

Nog volgens de overlevering bevindt het cenakel zich boven het graf van David. Zo worden het oude en het nieuwe testament met elkaar verbonden.

Scharniermoment

Maar keren we terug naar de periode van Witte Donderdag tot en met Pasen. De gebeurtenissen zijn  niet van elkaar te scheiden. Het laatste avondmaal opent op het lijden en de dood, de graflegging opent op de verrijzenis, het lege graf opent op de ontmoeting met de apostel Maria van Magdala en met de leerlingen. De verschijningen openen op de definitieve vereniging van Jezus met Zijn Vader en op de komst van de Geest.

Wat op Witte Donderdag gebeurt beschouw ik als een scharniermoment.

Na de gespannen intocht in Jeruzalem openbaart wat gebeurt op Witte Donderdag de werkelijke betekenis van de menswording.  Jezus wast de voeten van de leerlingen. De Meester wordt dienaar.

Voetwassing door priester-kunstenaar Georges Herregods (+ 2017) © Bisdom Gent

Hij blijft bij ons!

Tegelijkertijd wijst Witte Donderdag vooruit naar de verrijzenis. Hij blijft bij ons, onder de gedaante van brood en wijn. Hij zal voor eeuwig bij ons blijven, dat blijkt duidelijk uit Zijn gebed aan tafel: “Vader, het uur is gekomen! Verheerlijk uw Zoon, opdat uw Zoon U verheerlijkt. Laat Hem, krachtens de macht die U Hem gegeven hebt over alle mensen, eeuwig leven schenken aan al degenen die U aan Hem hebt toevertrouwd. Eeuwig leven! Dat betekent dat ze U, de enige waarachtige God, leren kennen, en ook degene die U gezonden hebt: Jezus Christus” (Joh. 17, 1-3). Wanneer Hij dan in Zijn gebed over zijn leerlingen zegt dat “Hij hen naar de wereld gezonden heeft” is het duidelijk dat Zijn taak de hele mensheid omvat. Dat bedoelde Hij reeds in de zegening van het brood en de wijn: “doe dit tot mijn gedachtenis”. Een nieuwe geschiedenis vangt aan, Hij blijft bij ons. “Uw naam heb Ik hun bekend gemaakt, en dat zal Ik blijven doen, opdat de liefde die U Mijn hebt toegedragen, in hen mag zijn – opdat Ik in hen mag zijn” (Joh. 17, 26).

Hij blijft bij ons © uit het boek Netwerker van God voor de mensen

Verleden, heden en toekomst

Voor christenen zijn dit geen gebeurtenissen uit een ver verleden. Ze zetten ons in het heden, in wat vandaag in de wereld gebeurt. Vaak lijkt het alsof God uit onze wereld verdwenen is. Met Jezus vragen we ons soms vertwijfeld af of God ons heeft verlaten. We begrijpen ook beter wat Jezus bedoelde toen Hij voorspelde dat Zijn leerlingen ook hun aandeel van de moeilijkheden zouden ervaren: “Een knecht is niet meer dan zijn meester. Als ze Mij hebben vervolgd, zullen ze ook jullie vervolgen; en voor zover ze mijn woord ter harte hebben genomen, zullen ze ook dat van jullie ter harte nemen.” (Joh. 15, 20)

Goede vrienden,

als werkers in de wijngaard van de Heer is niets ons meer vreemd. Ook de vrienden van Jezus waren bang, ze gaven het op in vertwijfeling en ontgoocheling zoals die twee op weg naar Emmaüs. Maar het is belangrijk dat ze na een periode van vertwijfeling en angst teruggekomen zijn. De aantrekkingskracht tot hun Heer was zodanig sterk dat ze geen vrees meer hadden voor de overheid, dat Petrus onverbloemd vertelde over Jezus, ook al werd hij in de gevangenis gestopt. Het verhaal van Paulus die de toen bekende wereld rondtrok om te vertellen over de verrijzenis van Christus kan enkel verbazen. Hij was nu juist diegene onder de apostelen die Jezus nooit persoonlijk gekend had. Tegenkanting hield hem niet weg van zijn overtuiging dat Jezus leefde. En ook weer in deze moeilijke tijden klinkt Zijn woord vol hoop: “Zo hebben jullie het nu wel zwaar, maar ik zal jullie weerzien en jullie hart zal vol vreugde zijn, een vreugde die niemand je ooit kan ontnemen” (Joh. 16, 23).

Verrijzenis betekent dat Hij op ons wacht.

De vreugde die we in de komende dagen zullen ervaren komt dus voort uit Zijn aanwezigheid: Zijn lichaam en bloed zijn voedsel voor het eeuwig leven, Zijn woord bevestigt de liefde die de Vader ons toedraagt. Hij gaat ons voor naar Galilea, als een missionaris op weg met zijn leerlingen.

Ik wens u een gelukkige en hoopgevende Goede Week en een geloofs-versterkende ervaring op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen.

+ Luc Van Looy
Bisschop van Gent

 

Paaswake 2016  © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller

Gepubliceerd door

Bisdom Gent

Meer

Inspiratie
Goede Week
Witte Donderdag
Goede Vrijdag
Pasen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Kardinaal Karl-Josef Rauber  © Wikipedia
readmore

Voormalig nuntius kardinaal Karl-Josef Rauber (88) overleden

icon-icon-nieuws
Musica Mundi School in voormalig klooster Fichermont © rr
readmore

Kardinaal bezoekt uniek muziekonderwijsproject in kloostergebouw

icon-icon-artikel
Intocht van Jezus in Jeruzalem © Roel Ottow in Hosannah
readmore

Mosterdzaadjes ~ Hoera voor Jezus

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook