Bidden in de Advent: Week 2 met Psalm 85 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
CCV Brugge

CCV Brugge

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over CCV Aanbod Aanbod van en samen met partners Materiaal
      Plek in de kerkKijktafelsGrondtoonDoopselEerste communieVormselOm te bestellenLeerhuis voor geloof en pastoraal 2024-2025Voor teamsVoor gezinnen
      Uitleendienst Catechese Gezinspastoraal Vrijwilligers Partners CCV in Vlaanderen & Brussel Officiële documenten
      AnnuleringsvoorwaardenPrivacyverklaring CCVVrijwilligersbeleid
      Steun CCV Brugge
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Over CCV Aanbod Aanbod van en samen met partners Materiaal
Plek in de kerkKijktafelsGrondtoonDoopselEerste communieVormselOm te bestellenLeerhuis voor geloof en pastoraal 2024-2025Voor teamsVoor gezinnen
Uitleendienst Catechese Gezinspastoraal Vrijwilligers Partners CCV in Vlaanderen & Brussel Officiële documenten
AnnuleringsvoorwaardenPrivacyverklaring CCVVrijwilligersbeleid
Steun CCV Brugge

Bidden in de Advent: Week 2 met Psalm 85

Laatste aanpassing op donderdag 3 december 2020 - 14:10
Afdrukken

Hoe passend het is om psalm 85 te bidden en zingen in de Advent, horen we al vanaf het eerste vers: meteen gaat het over Gods genade en liefdevolle keuze, zoals we ook horen in de groet van de engel aan Maria. Alles in deze psalm laat ons reikhalzen naar de komst van Jezus, Gods ‘woord van vrede’ (v 9).

Je kan hieronder de psalm beluisteren.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

 

Een beetje toelichting

Veelal neemt men aan dat deze psalm de situatie weerspiegelt van mensen die uit de  Babylonische ballingschap teruggekeerd zijn (v 2-4) maar nu vaststellen dat het herstel van Israël niet verloopt zoals men gehoopt had.

Deel 1 van de psalm heeft de vorm van een gebed. Het tweede deel (vanaf v 9) klinkt als een profetie die laat horen wat de Heer zegt en doet.

Keren

In vertaling is het moeilijk te zien/horen, maar in het Hebreeuws klinkt, verspreid over het hele gedicht, vijf keer het woord ‘keer’. Ommekeer, bekering kleurt heel deze psalm. Daarbij gaat het even goed over God als over wij mensen. Hartstochtelijk dringt het gebed er bij God op aan om zich naar zijn mensen toe te keren, zoals Hij ook voorheen zijn afkeer overwonnen heeft voor wat mensen doen. En in vers 9 bindt God ons op het hart om niet naar die vroegere dwaasheid terug te keren. 

Tijdens het schrijven van deze tekst wordt in ons land het proces gevoerd over de dood van het Koerdische vluchtelingenkind Mawda. De peuter werd het slachtoffer van een politiekogel toen de chauffeur van het busje waarin mensensmokkelaars haar gezin vervoerden, weigerde te stoppen. Sommigen van ons halen even de schouders op. Anderen wijzen met een beschuldigende vinger naar de ouders, die hun kind in deze gevaarlijke situatie gebracht zouden hebben. Velen schudden triest en machteloos het hoofd: wat kunnen wij daaraan doen?

Bidden met psalm 85 helpt ons om onder ogen te zien dat dit onze wereld, onze samenleving is. Dat die schril afsteekt tegen Gods bedoeling. Dat we daarvoor samen verantwoordelijk zijn. En dat we tenminste dit kunnen doen: niet meewerken met het onrecht dat aan de wortel ligt van deze en ontelbaar vele andere tragedies (ook niet door te zwijgen) maar naar God terugkeren. Want Hij is trouw en helpt ons op de weg van recht en vrede (v 8 en 14).

Het nieuwe leven breekt door

We zijn pas in de tweede week van de Advent maar met de wondermooie verzen 10-14 mogen we al even proeven wat er staat te gebeuren. Met een open hart kan je alleen maar ontroerd worden door de rijke beeldtaal waarmee Gods komst in ons midden wordt getekend. Het beeld van een tedere omhelzing doet denken aan de ontmoeting van Maria+Jezus met Elisabeth+Johannes. Andere beelden zijn een bloeiende lente, verkwikkende dauw, vruchtbaar land en het perspectief van een nieuwe weg.

In het Hebreeuws hebben de grote woorden nog een sterkere lading. ‘Waarheid’ is daar geen theoretische kwestie maar heeft alles te maken met waarachtigheid en betrouwbaarheid. Onze psalm toont deze ‘waarheid’ in een innige omhelzing met de ‘genade’, of (met een prachtig oud woord) de ‘goedertierenheid’, die grenzeloze liefde voor mensen, waardoor de Bijbelse God zich altijd weer laat doen. Het zijn diezelfde woorden die we op Kerstdag zullen horen in de proloog van het Johannesevangelie: ‘goedheid en waarheid zijn met Jezus Christus gekomen’ (1,17).

Vruchtbaarheidsculten zijn er in alle religies, vaak in de vorm van een mythe over de vereniging waarin de hemel de aarde bevrucht. Maar deze psalm (v 12-13) toont dat het Bijbelse geloof daar een heel eigen invulling aan geeft: recht doen, gerechtigheid waar maken, daar komt het op aan, dan wordt het leven rijk en goed.  

Jesaja

De prachtige beelden uit het slot van psalm 85 doen sterk denken aan volgende woorden uit de profeet Jesaja:

Hemel, laat gerechtigheid neerregenen,
laat haar neerstromen uit de wolken
en laat de aarde zich openen.
Laten hemel en aarde redding voortbrengen
en ook het recht doen ontspruiten. (45,8)

Deze verzen klinken in de gregoriaanse Adventszang ‘Rorate coeli desuper’ (zie ZJ 68 en 124). Laat dit meteen een uitnodiging zijn om tijdens de Advent ook een keer Jesaja, hoofdstukken 40-55 (de zogenaamde Tweede Jesaja) te lezen. Dat is tegelijk een uitstekende voorbereiding op het Marcusevangelie, dat we in dit nieuwe liturgische jaar zullen beluisteren. 

Geniet nog even van deze prachtige versie van psalm 85. Laat je door de muziek meevoeren naar het openbloeien van dit refrein:

Genegenheid en trouw ontmoeten elkaar.
Waarheid en wederkerigheid kussen elkaar.
Trouw bloeit op uit de aarde.

De vertaling is van Kees Waaijman, de muziek van Tom Löwenthal.
(uitvoering door het koor Helicon op de cd ‘Om bevrijding’)

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

 

Geert Vervaecke, CCV in het bisdom Brugge

Lees meer

Jezuskind © Birger Dassonneville
readmore

Zegengebed over het kindje Jezus

icon-icon-information
De herders gaan naar Betlehem © Roel Ottow in 'Hosanna'
readmore

Mosterdzaadjes ~ De herders komen op bezoek

icon-icon-artikel
Jezus is geboren © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus wordt geboren

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook