In de vroege namiddag verzamelden zo'n 15 fietsers zich aan de kerk van Gerdingen. De fietstocht werd georganiseerd door het team 'Maria Graag Gezien' uit de Pastorale Eenheid Emmaüs te Bree, in samenwerking met Ferm Gerdingen. De stevige wind schrok deze 'ferme' vrouwen en man alvast niet af. Ze waren er klaar voor om samen op weg te gaan langs vijf Mariakapelletjes in de buurt.
Een kleine bedevaart
Deze fietstocht wou meer zijn dan enkel een fysieke tocht. Aan het begin nodigde Liliane Peeters, parochieassistente in Bree, iedereen uit om een intentie mee te dragen tijdens de namiddag. Iedereen kreeg een kaarsje mee om de intentie symbolisch mee te verbinden. Sommige mensen ervoeren het gebeuren als een danktocht. Anderen baden om kracht voor zichzelf, familie of vrienden en mensen wereldwijd. De kaarsjes werden aan het eind van de tocht aangestoken en bij Maria geplaatst in de kerk van Gerdingen. In de eucharistieviering op Moederdag zullen alle intenties die met deze groep verbonden waren, mee worden opgenomen in de voorbeden van de plaatselijke gemeenschap.
Verhalen verbinden
Ongetwijfeld zijn er tijdens de tocht persoonlijke verhalen over lief en leed gedeeld. Deze verbindende kracht van verhalen staat overigens centraal in het project van de Vertelkapel (CCV-Christelijke Cultuur Vandaag en Ferm). Vooraleer de borden bij elke kapel onthuld werden, vertelde Francine Drijkoningen, bezielster van het team 'Maria Graag Gezien' en auteur van het boek 'Veldkapellen rond de kerktorens van Bree', het verhaal dat aan de basis lag van de bouw van iedere kapel. Met veel respect voor deze oorspronkelijke verhalen verbond ze er de vijf eigentijdse luisterverhalen uit het project van de Vertelkapel mee.
- Zo werd de Kapel O.L.V. van het Heilig Hart - Maria, Hoop der hopelozen (Truyenhofstraat 5) verbonden met "Het verhaal van Annemie die tussen de dieren zichzelf vond". De geschiedenis van deze kapel gaat terug op een dagelijks gebed van twee kinderen voor hun zieke moeder. Annemie, het personage uit het vertelkapelverhaal, is ook moeder en heeft zonet de diagnose van kanker te horen gekregen.
- "Het verhaal van Stefan die alles in zijn hart bewaarde" vond een treffende plek nabij de Kapel Maria, Hulp der christenen (Muizendijkstraat), na de Eerste Wereldoorlog gebouwd uit dankbaarheid voor de veilige terugkeer van twee zonen. De zorg van de toenmalige ouders voor hun zonen in oorlogsgebied vindt herkenning in het verhaal van de Vertelkapel, waarin de zorg van Stefan en zijn vrouw om hun dochter centraal staat.
- Aan een Lourdesgrot (Meeuwerkiezel 90, bij het voormalig klooster van de Gerkenberg) die er wat verweesd bij ligt sinds het pijnlijke gebeuren rond de aanpalende Triamant-vestiging, prijkt niettemin "Het verhaal van Amira die 'ja' zei". Dit verhaal speelt zich af binnen de context van een woonzorgcentrum en vertelt over een jonge vrouw die haar roeping vindt in de zorg voor bejaarden.
- "Het verhaal van Pieter die lucht nodig had" is te vinden bij de Kapel O.L.V. van Banneux (Heuvelstraat 8), een gekend bedevaartsplekje voor de naburige dorpen. Na de oorlogsjaren was het een echte plaats van samenkomst, met aandacht voor het rozenhoedje, maar ook voor gezelligheid en plezier. In het verhaal van Pieter speelt die ontmoeting met de ander ook een belangrijke rol.
- De recent gebouwde Sterrenkapel (kruispunt Truyenhofstraat-Beemdstraat) liet zich bijna naadloos verbinden met "Het verhaal van Julie die de horizon zocht". Als jonge vrouw die al enkele relatiebreuken achter de rug heeft, begint Julie te wanhopen dat ze zelf ooit een gezinnetje zal kunnen stichten. Tot ze een zeester vindt op het strand, die haar weer hoop en perspectief schenkt. De Sterrenkapel is gebouwd door koppels met een sterrenkindje en wil blijvende verbinding zoeken met al die mooie sterretjes in de hemel.
'Alles komt goed'
Mensen hebben vandaag veel nood aan het delen van verhalen, zo benadrukte ook Liesbeth Van der Auwera, burgemeester van Bree, tijdens de plechtige opening aan de eerste vertelkapel. "Het is belangrijk om elkaar regelmatig te zeggen dat het uiteindelijk wel allemaal goed komt", aldus de burgemeester.
De zoektocht naar hoop vormt inderdaad een bindende factor tussen heden en verleden én was ook Maria niet vreemd. Maria's hart heeft immers veel geleden onder de pijn die haar zoon Jezus werd aangedaan. Haar verlangen naar hoop bracht haar bij God. Bij Hem vond zij kracht.
Maria kan ook voor ons een tochtgenoot zijn die helpt om kracht te vinden bij God. In Gerdingen leeft alvast de hoop dat vele mensen - ook jongere mensen en mensen die wat verderaf staan van het geloof - zich aangetrokken zullen voelen door de kleurrijke borden die aan de vijf vernoemde kapellen hun plek vonden. Dat het te beluisteren verhaal tal van passanten mag inspireren en hoop mag schenken te midden van hun eigen levensverhaal.