Een 'blind date' met het evangelie: wat is je eerste, spontane reactie?
Een blind date kennen we allemaal. Maar heb je al eens een blind date gehouden met het evangelie? Ook dat is best spannend. Je krijgt een evangelietekst onder je ogen. Je kijkt ernaar, je leest het en wat zeg je er dan over? Sta je met je mond vol tanden van verbazing of begin je honderuit te ratelen? Of ben jij die persoon die onmiddellijk iets diepzinnig weet te zeggen?
Met deze werkvorm dagen we je uit om eens wat meer op blind date te gaan! Deze werkvorm kan je gebruiken in een team of groep waar je deel van uitmaakt: je pastoraal team, je bijbelgroep, je leidingsploeg, je catechistengroep of met de vormelingen zelf, je familie ....
Kies samen enkele evangelieverhalen. Je kan werken met het evangelie van de betreffende zondag(en) of het evangelie van de dag, maar je kan evenzeer vrij kiezen. Je kan best kiezen voor een toegankelijke bijbeltekst op maat de groep, zoals de Bijbel in gewone taal of een jeugdbijbel voor mensen die minder vertrouwd zijn met de bijbel. Wanneer de groep meer 'bijbelvast' is, kan je hen laten kiezen voor hun favoriete vertaling.
Eén iemand is verantwoordelijk om deze te verdelen over de verschillende leden van de groep.
Geef aan ieder lid van de groep een evangelieverhaal met de opdracht om voor een camera (de persoon kan zichzelf filmen of de verantwoordelijke kan komen filmen)
dit verhaal luidop voor te lezen
een zin uit te kiezen die hem of haar aanspreekt of raakt en deze zin vervolgens nog eens luidop voor te lezen
spontaan te vertellen waarom die zin hem of haar aanspreekt
Je kan er ook voor kiezen om de tekst op voorhand door te geven, zodat de persoon zich kan voorbereiden en de gedachten op voorhand al wat kan ordenen. Op deze manier is het minder 'een blind date', maar zal er wel meer doordacht gesproken kunnen worden. Het blijft wel belangrijk om de reactie op het verhaal spontaan te vertellen.
Je kan er ook voor kiezen om de camera achterwege te laten en de blind date gewoon 'live' tijdens jullie bijeenkomst te doen.
Wat kan je met de filmpjes doen?
Je kan het filmpje gebruiken als bezinnend moment bij een vergadering/bijeenkomst.
Je kan het filmpje op een vast tijdstip naar de anderen van de groep doorsturen (bijvoorbeeld iedere zondag). Dit kan je doen via mail, maar je kan bijvoorbeeld ook een Whatsapp-groep starten waarin je dit deelt met elkaar.
Je kan het filmpje publiceren op een website, je facebookpagina, youtube-kanaal, ...