Context
De goestinggenerator is een eenvoudige methodiek om met je team in gesprek te gaan over wat goesting geeft en wat die wegneemt. Tijdens het spelen ontstaat er meer begrip, verbinding en goesting. Na afloop heb je drie concrete acties om als team te sleutelen aan de werkbaarheid.
Aanpak
Als je de goestinggenerator speelt krijg je:
- je reflecteert over jouw rol om de job, taakinvulling zo werkbaar mogelijk te houden.
- je gaat met elkaar in gesprek over werkbaarheidsthema’s (die anders misschien onbesproken blijven);
- je formuleert samen positieve acties die gedragen worden door het hele team.
Samen ga je op zoek naar oplossingen voor het hele team en formuleer je 3 actiepunten om als team aan de slag te gaan.
Je kan de goestinggenerator in zijn geheel spelen (maar dan moet je daar voldoende tijd voor uittrekken), maar je kan je ook focussen op één thema.
Concreet materiaal
De goestinggenerator is een groot spelbord met 7 thema’s van werkbaar werk. Goesting, werkeisen, autonomie, talent, verbondenheid, opladen en groei. Je kan zelf nog één thema kiezen.
De bespreking van elk thema duurt ongeveer een half uur (met een zestal deelnemers). Zorg ervoor dat de omgeving rustig is en dat de deelnemers zich veilig genoeg voelen om het gesprek aan te gaan. Elke deelnemer kiest een symboolpionnetje en is bij één thema de gespreksleider.
De gespreksleider leest het thema voor en nodigt iedereen uit om zijn/haar pionnetje op de schaal op het spelbord te zetten. Via bijvragen licht elke deelnemer zijn/haar positie toe. Daarna bereken je een gemiddelde score voor dat thema. Hoe kan je die score met 1 punt verhogen? Daarvoor bedenken de deelnemers actiepunten.
Nadat je alle thema’s besproken hebt kies je met de groep 3 actiepunten die je in een plan van aanpak uitwerkt.
De goestinggenerator is uit te lenen via de DOC-dienst van de bibliotheek in het Pastoraal Centrum: www.bisdomhasselt.be/docdienst
Neem voor meer informatie contact op met:
Met dank aan VIVO Social Profit om deze werkvorm aan ons voor te stellen en beschikbaar te maken zodat onze teams hiermee aan de slag kunnen gaan.