Meer informatie over de lezingen
Hoofdlezingen
Naar een integrale ecologie in Vlaanderen
Karel Malfiet - Ecokerk
De studiedag rond ecologie komt enkele dagen voor de achtste verjaardag van de spraakmakende encycliek Laudato Si' van Paus Franciscus. Wetenschappelijke inzichten vormen het startpunt voor een hartstochtelijk pleidooi voor verandering. Want milieuproblemen zoals het verlies aan biodiversiteit en de klimaatverandering, hebben dramatische gevolgen, zowel voor het leven en welzijn van mensen, als voor onze kwetsbare planeet en het hele levensweb. Is die situatie nog te keren? Voor de paus vormen de vraagstukken, verbonden met ecologie, gerechtigheid en vrede één geheel. Een ‘integrale ecologie’ is de sleutel om ze aan te pakken. Wij worden opgeroepen tot een 'ecologische bekering' en het ontwikkelen van een 'ecologisch burgerschap'. Hoe kunnen we die oproep waarmaken in ons leven en dat van onze gemeenschappen?
Franciscaanse wake-up call
Sijn Demare - TAU Franciscaanse spiritualiteit vandaag
Met de encycliek Laudato Si’, het Zonnelied en het verhaal van Franciscus en de wolf als kompas gaan we samen op weg. Het wordt een innerlijke pelgrimstocht waar we gaandeweg ontdekken wat ecologische bekering en eco-spiritualiteit voor ons vandaag kan betekenen. Verwondering om de schoonheid van de schepping, de confrontatie met eigen kwetsbaarheid en die van de schepping, de mildheid waarmee we dit alles omarmen: het is een weg die leidt naar het visioen van een universele broeder- en zusterlijkheid.
Namiddaglezingen
Let's DOnut! Over donuteconomie en doeners
Broederlijk Delen
Het huidige ideaalbeeld van economisch succes situeert zich binnen oneindige groei. Dit leidt echter tot burn-out van mensen en een burn-out van de planeet. Er is een verandering nodig van het hele systeem, want alles is met alles verbonden. De donuteconomie is een alternatief economisch model dat iedereen uitdaagt om met een andere bril te kijken naar economie en samenleving. Vanuit Broederlijk Delen laten we in een knappe expo gekoppeld aan een interactieve workshop zien hoe het anders kan. Want wist je dat we met 25% het 100% anders kunnen doen? Kom en schrijf mee aan dit verhaal van hoop!
Duurzaam en sociaal ondernemen vandaag
Alexis Versele
De lezing zal focussen op ecologische en sociaal verantwoorde huisvesting voor kwetsbare groepen in stadsvernieuwingsprojecten. Tijdens de lezing komen de transitiepaden aan bod waarop we actief kunnen inzetten alsook een aantal toepassingen om deze transitiepaden te bewandelen zoals: duurzame bouwmaterialen en energie-efficiënte ontwerpen, betaalbare en inclusieve huisvestingsmodellen, gemeenschapsgerichte huisvestingsprojecten. Alexis Versele zal een link leggen met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
De interactie vertrekt vanuit de ‘theorie van verandering’ waarbij een verband wordt gelegd tussen de kortetermijntoepassingen en de langetermijnverandering die paus Franciscus met de encycliek Laudato Si' wil realiseren.
Laudato Si’ in the city
Lea Verstricht
In samenwerking met de stad werken de Kerk/kerken van de stad Antwerpen al enkele jaren aan de uitbouw van een verduurzaming van de kerkgebouwen en hun omgeving. In dit project wordt steeds duidelijker wat kerken, geïnspireerd door Laudato Si’, kunnen betekenen voor de omgeving en haar bewoners. Lea Verstricht werkt dit project uit vanuit CCV Antwerpen. Je mag een uitleg verwachten over de voortgang en accenten van het project, inspirerende voorbeelden en struikelblokken die je kan tegenkomen.
Landbouw en zorg voor de schepping: een moeilijk huwelijk?
José Noelmans
Landbouw en zorg voor de schepping: het lijkt een moeilijk huwelijk. En toch is de zorg voor de aarde, voor de lucht en het water een grote bekommernis voor de landbouwer. In dit moment wil ik graag in gesprek gaan over de manier waarop wij in ons geitenbedrijf proberen op een zeer bewuste en verantwoorde manier om te gaan met deze uitdagingen. In onze bedrijfsvoering laten we ons inspireren door het scheppingsgeloof dat ons, samen met vele broers en zussen, in die grote schepping plaatst waarvan we een heel klein stukje, een heel korte tijd mogen bewerken en beheren. Een groot geschenk om dankbaar van te genieten, met een grote verantwoordelijkheid voor schepping en medemens.
Een verhaal uit de natuur
Luk Robijns
De natuurbeweging heeft de jongste tijd nogal wat belangstelling gekregen; eerst met de coronacrisis, toen iedereen gevraagd werd te gaan wandelen in de natuur, nu weer met klimaatverstoringen, waar de natuur dan geplaatst wordt tegen de economische belangen van o.m. industrie, landbouw. Nogal sterk polariserend, de een tegen de ander. Zo is het uiteraard niet: zorg voor de natuur belangt iedereen aan, zorg voor alle schepselen, groot en klein beïnvloedt iedereen. Ik zal wat duiding geven over de hedendaagse terreinbeherende natuurvereniging Natuurpunt; over de werking, de structuur, de medestanders. Vooral 1 aspect valt sterk op nl. het engagement van talloze vrijwilligers die iets over hebben voor natuurwaarden met als belangrijkste inzet de biodiversiteit. En dat vooral in eigen omgeving, dus niet (alleen) door luid te roepen dat olifanten moeten gered worden (moet ook) maar door op te komen voor de mussen in de eigen omgeving.