Basisvorming theologie | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
CCV Hasselt

CCV Hasselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over CCV Wie zijn wij? CCV in Vlaanderen & Brussel Privacyverklaring CCV Steun CCV Hasselt Aanbod
      Programma 2023-2024Digitaal aanbod
      Bijbel Liturgie Vorming op aanvraag Materiaal Afscheid en rouw HIGW Pelgrimspastoraal Kunst in het PCS Partners Bisdom Hasselt Contact en communicatie
      digitale nieuwsbrieffacebookpagina
      Terugblik
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
The cross © (c) Pixabay
Over CCV Wie zijn wij? CCV in Vlaanderen & Brussel Privacyverklaring CCV Steun CCV Hasselt Aanbod
Programma 2023-2024Digitaal aanbod
Bijbel Liturgie Vorming op aanvraag Materiaal Afscheid en rouw HIGW Pelgrimspastoraal Kunst in het PCS Partners Bisdom Hasselt Contact en communicatie
digitale nieuwsbrieffacebookpagina
Terugblik

Basisvorming theologie

Laatste aanpassing op donderdag 15 juni 2023 - 12:28
Afdrukken
De basisvorming theologie (BVT) bestaat uit een pakket van theologische cursussen die je inleiden in de bijbels-christelijke geloofstraditie.

De basisvorming theologie bestaat uit een basisjaar (A-jaar) dat elke jaar wordt aangeboden en een B en C jaar dat afwisselend wordt gegeven. De BVT-cursussen bieden je de kans om het christelijke geloof in zijn vele aspecten beter te leren kennen.
In het basisjaar wordt er op een interactieve wijze les gegeven door de docent. Hij of zij zal voldoende tijd voorzien om tijdens de les in gesprek te gaan rond de inhoud en de inhoud te koppelen aan de eigen leef- en werksituatie. 
In het B en C jaar maken we na de inleiding door de docent telkens tijd om in kleinere groepen te reflecteren over het aangeboden lesmateriaal.

De cursussen worden gegeven op een dinsdagavond (18u45 tot 22u) in het Pastoraal Centrum Seminarie (Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt).
De cursussen worden georganiseerd door het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen (HIGW) in bisdom Hasselt.
Inschrijven voor deze cursussen kan je door een mailtje te sturen naar secretariaat.higw@bisdomhasselt.be
 

Aanbod Basisjaar (jaarlijks)

Op ontdekkingstocht in de bijbel
Dr. Valérie Kabergs
8 avonden (17/10, 24/10, 7/11, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12, 12/12)

Deze cursus laat je kennismaken met de verschillende boeken van het Oude en het Nieuwe Testament. Er worden leessleutels aangereikt om de bijbelteksten in hun volheid te begrijpen. Ook het ontstaan en de ontwikkeling van de Bijbel komt aan bod.


Geloof verstaan, ervaren en bevragen: geloofsleer
E.H. Bart Benats 
6 avonden (9/1, 16/1, 23/1, 30/1, 6/2, 20/2)

In deze cursus staan we stil bij de rijkdom aan inhoud, maar ook bij de vragen die het geloof – zoals verwoord in de Bijbel – oproept en is het de bedoeling om dit geloof systematischer te begrijpen. We verkennen concrete geloofservaringen van mensen, stellen vragen bij de relatie tussen God en het lijden dat mensen treft, en focussen op waar het eigenlijk om gaat in ons scheppingsgeloof. We gaan in op de manier waarop Jezus God doet begrijpen als een trinitaire God, in de relatie van Vader, Zoon en Geest.


Leven als christen: spiritualiteit
Katharina Mabilde
6 avonden (27/2, 5/3, 12/3, 19/3, 26/3, 16/4)

Deze cursus schenkt niet alleen aandacht aan de geschiedenis van spiritualiteit, maar ook aan de hedendaagse visies op spiritualiteit. Er wordt dieper ingegaan op wat een religieuze ervaring kan zijn en de veelvormigheid van geloven. Er is ook aandacht voor de persoonlijke godsrelatie en hoe mensen van daaruit leven.

Aanbod B-jaar (2024-2025)

De cursus Jezus verstaan, ervaren en bevragen: christologie (5 avonden) poogt de figuur van Jezus beter te begrijpen door Hem en de eerste geloofsleerlingen te situeren in hun historische context, stil te staan bij het heil dat Jezus brengt in woord en daad, bij het Paasmysterie en bij zijn bijzondere verbondenheid met God en de heilige Geest.
In de cursus Wereldreligies (5 avonden) verkennen we de religieuze diversiteit die onze samenleving en wereld kenmerkt en belichten we daarbij de noodzaak van interreligieuze dialoog. Verschillende wereldreligies worden uitgebreid bestudeerd.
De verdiepende cursus Bijbel: Oude Testament (4 avonden) bestudeert een oudtestamentisch boek in detail.
In de cursus Leven als christen: ethiek (6 avonden) wordt er nagedacht over de vraag naar ‘goed’ en ‘kwaad’. Welke leidraad geven Bijbelse teksten ons mee om tot een oordeel te komen? Hoe vanuit de christelijke ethiek omgaan met actuele ethische vraagstukken?

Aanbod C-jaar (2025-2026)

De cursus Geschiedenis van het christendom (5 avonden) biedt een compact overzicht van hoe christenen van allerlei slag – niet alleen gezagdragers, maar ook gewone gelovigen, kortom het gehele Godsvolk – de boodschap van Jezus door de eeuwen heen hebben ontvangen, ervaren, (opnieuw) vertaald en doorgegeven. Deze geschiedenis is van onschatbare waarde voor de betekenis van onze cultuur en samenleving. Bovendien laat de studie van de geschiedenis van kerk en christendom ons toe om niet alleen het verleden, maar ook de eigen tijd beter te verstaan.
De cursus Kerk verstaan, ervaren en bevragen: kerkleer (5 avonden) vertrekt vanuit de vooronderstelling dat kerkvorming, d.i. gemeenschapsvorming rond de levende Heer centraal staat in het christelijke leven. Als christen treed je toe tot een geloofsgemeenschap met een lange traditie. Je maakt het geloof zelf niet. In de Kerk vindt God een bescheiden, maar onmisbare woning onder de mensen. We staan onder andere stil bij de identiteit van de katholieke kerk en haar structuur, bij hedendaagse vormen van kerkopbouw en bij de relatie van de katholieke kerk tot andere christelijke kerken.
De verdiepende cursus Bijbel: Nieuwe Testament (4 avonden) gaat dieper in op de evangeliën en andere belangrijke boeken in het Nieuwe Testament.
In de cursus Leven als christen: liturgie, sacramenten en gebed (6 avonden) maken we je gevoelig voor de eigenheid van de christelijke liturgie, de zeven sacramenten. Wat is de waarde en betekenis van de woorden die men spreekt en de handelingen die men stelt op deze bijzondere momenten van christelijke gemeenschapsvorming?

Lees meer

HIGW bisdom Hasselt © HIGW bisdom Hasselt
readmore

Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen

icon-icon-information
Leerkracht voor klas © Unsplash
readmore

Godsdienstleerkracht in het secundair onderwijs?

icon-icon-artikel
PWZ © HIGW Hasselt
readmore

Pastor in de zorg?

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook