Lotgenotengroepen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
CCV Hasselt

CCV Hasselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over CCV Wie zijn wij? CCV in Vlaanderen & Brussel Privacyverklaring CCV Steun CCV Hasselt Aanbod
      Programma 2024-2025Digitaal aanbod
      Bijbel Liturgie Vorming op aanvraag Materiaal Afscheid en rouw HIGW Pelgrimspastoraal Kunst in het PCS Partners Bisdom Hasselt Vrijwilligen regio Hasselt Contact en communicatie
      digitale nieuwsbrieffacebookpagina
      Terugblik
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Regenboot
Over CCV Wie zijn wij? CCV in Vlaanderen & Brussel Privacyverklaring CCV Steun CCV Hasselt Aanbod
Programma 2024-2025Digitaal aanbod
Bijbel Liturgie Vorming op aanvraag Materiaal Afscheid en rouw HIGW Pelgrimspastoraal Kunst in het PCS Partners Bisdom Hasselt Vrijwilligen regio Hasselt Contact en communicatie
digitale nieuwsbrieffacebookpagina
Terugblik

Lotgenotengroepen

Laatste aanpassing op woensdag 23 oktober 2024 - 16:32
Afdrukken
‘Er zijn. Met en voor elkaar.’ Dat is de eenvoudige, maar tegelijkertijd ook grote kracht van een lotgenotengroep.

Afscheid nemen van een dierbare doet pijn en verdriet. Dat verdriet delen kan bevrijdend zijn. Ook in het werkjaar 2024-2025 organiseert CCV Hasselt verschillende lotgenotengroepen voor mensen in rouw. De lotgenotengroep wil een luisterend oor en ondersteuning bieden na het verlies van een partner, familielid, vriend(in), collega of kennis. Speciale aandacht gaat uit naar wie onder moeilijke omstandigheden tijdens de coronacrisis afscheid heeft moeten nemen van een dierbare. De samenkomsten betekenen een veilige omgeving waarin eenieder gevoelens en gedachten kan delen. Tegelijk bieden de begeleiders ook de nodige inzichten over wat rouwen in zijn verscheidenheid kan inhouden.

Wat mag je verwachten in een lotgenotengroep?

1. Herkenning en erkenning

Wanneer mensen getroffen worden door verlies, vinden ze in hun omgeving niet altijd erkenning voor hun pijn en verdriet. Hoewel de meeste mensen het goed bedoelen, voelen rouwenden zich vaak onbegrepen. Tijd heelt ook lang niet alle wonden. Het verdriet blijft dikwijls langer hangen dan 'men' maatschappelijk aanvaardt. Al te vlug wordt verwacht dat je weer meedraait in het gewone leven.

In lotgenotengroepen ontdekken mensen dat ze er niet alleen voor staan. Ze vinden herkenning in kwetsbare medemensen. Maskers mogen afvallen. En daardoor ervaren ze ook erkenning voor de pijn die ze voelen en de warboel aan emoties die zich innerlijk afspeelt.

Ik zocht troost bij vrienden, maar zij wisten niet altijd hoe ze met mijn verhalen moesten omgaan. Lotgenoten weten dat wel. 

2. Met mensen op weg

Rouwende mensen komen vaak terecht in een vertraagde tijd waarin alles onwezenlijk lijkt. En toch moet je verder. Iedereen rouwt op zijn/haar eigen manier en tempo. Ervaren dat dit normaal is, is vaak een grote stap in de goede richting.

Mogen zijn wie je op dat moment ook slechts kan zijn, dat gaf me iedere keer weer dat broodnodige schouderklopje.

Voor begeleiders is het dan ook belangrijk om mensen te ondersteunen op de plek waar ze op dat moment staan. Rouwbegeleiders zijn tochtgenoten: ze geven geen onnodige duwtjes in de rug, kijken niet te vlug vooruit en deinzen er ook niet voor terug om even stil te blijven staan.

Met mensen mee op weg gaan, betekent ook dat er respect is voor ieders geloofsbeleving en levensopvatting. Elke ontmoeting is een verrijking. Hoewel CCV een christelijk geïnspireerde organisatie is, staat ons aanbod open voor iedereen. Een andere levensbeschouwing hoeft zeker geen hindernis te zijn om de stap naar een lotgenotengroep te wagen. 

3. Kwetsbare hoop

Alleen al het delen van je verhaal met mensen die gelijkaardige gevoelens doormaken, kan voor een groot stuk bevrijdend zijn. Een veilige ruimte waarin je alles kan en mag ter sprake brengen, verlost mensen van het gevoel abnormaal te zijn. Bovendien ervaren veel rouwenden een barrière tussen henzelf en hun omgeving waardoor contact vaak moeilijk blijkt. Mensen ontmoeten waarbij die afstand verkleint, is op dergelijke momenten heel betekenisvol.

Je kind verliezen doet je wereld instorten. Dagelijks heeft dit invloed op je doen en laten. De afwezige is het meest aanwezig. Daarover praten met lotgenoten kan heel erg bevrijdend zijn.


Vele mensen vinden hernieuwde levenskracht in contact met lotgenoten. Het leven wordt weer wat draaglijker omdat tochtgenoten de last helpen dragen en verdragen. Rouwenden ontdekken hier ook dat ze iets kunnen betekenen voor lotgenoten. Niet langer degene zijn waarvoor gezorgd moet worden, maar zelf mogen zorgen voor anderen is een vaak ondergewaardeerde bron van zingeving.

De samenkomsten bestaan telkens uit een reeks van 6 sessies en worden begeleid door ervaren rouwbegeleiders. 

Sint-Truiden

In het St.-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden start in het najaar een lotgenotengroep voor iedereen die iemand dierbaar verloren is.

  • dinsdag 26 november 2024, 10 december 2024, maandag 23 december 2024, dinsdag 7 januari 2025, 21 januari 2025, 4 februari 2025 van 13.30 uur tot 16.30 uur.

De begeleider is Madeleine Burghoorn, ziekenhuispastor van het St. Trudoziekenhuis. Inschrijven kan je via deze link. 

Pelt

In het Mariaziekenhuis in Pelt start dit najaar een lotgenotengroep voor iedereen die een dierbare verloren heeft en in rouw is. 

  • maandag 7 oktober 2024, 21 oktober 2024, 4 november 2024, 25 november 2024, 16 december 2024 en 6 januari 2025 van 13.30 uur tot 16.30 uur.

De begeleiders zijn ziekenhuispastor Hugo Gerfen en parochieassistente Rina Maes. Inschrijven kan je via deze link.

Bree

In Bree start dit najaar een lotgenotengroep voor iedereen die iemand verloren heeft en in rouw is. 

  • Donderdag 13 maart 2025, 27 maart 2025, 9 april 2025, 24 april 2025, 8 mei 2025, 22 mei 2025 telkens van 13.30 uur tot 16.30 uur. Inschrijven kan je via deze link.

De begeleiders zijn Mariette Gerits en parochieassistente Liliane Peeters. 

Hasselt

In Hasselt start in het voorjaar van 2024 een lotgenotengroep voor mensen die hun partner verloren hebben.

  • Vrijdag 14 februari 2025, 28 februari 2025, 14 maart 2025, 28 maart 2025, 25 april 2025 en 23 mei 2025 telkens van 14 uur tot 17 uur. Inschrijven kan je via deze link.

De begeleiders zijn Walter Timmermans en Liesbet Raddoux. 

Inschrijven voor deze lotgenotengroepen is vereist en deelname kost 60 euro. Als het inschrijvingsbedrag een hinderpaal vormt voor deelname, aarzel niet om dit aan te geven en we zoeken discreet naar een oplossing. Meer informatie kan u verkrijgen via liesbeth.corvers@ccv.be of 011 24 90 73.

Lees meer

Studiedag
readmore

Een goede dood?

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook