Bidden met het lichaam Over lichamelijkheid en liturgische ruimte
Sam Goyvaerts
Lichamelijkheid is een essentieel onderdeel van de liturgie, daar maken de coronamaatregelen ons misschien extra bewust van. We bidden niet alleen met ons verstand, maar christelijke liturgie is eigenlijk ten diepste lichamelijk. Daarenboven bevindt ons lichaam zich voor de liturgie ook in een bijzondere ruimte. Deze vorming heeft twee delen: in het eerste deel wordt het lichamelijke karakter van de liturgie belicht, aan de hand van concrete voorbeelden (en tips!) en in het tweede gedeelte wordt er samen nagedacht over hoe we beter liturgisch gebruik kunnen maken van de kerkruimtes waarin we vieren. Een interactieve, bewegelijke, maar vooral leerrijke vorming!
Het getijdengebed voor dummies
Sam Goyvaerts
Sinds het Tweede Vaticaans Concilie is het getijdengebed, of het brevier, niet alleen meer voorbehouden voor priesters en religieuzen, maar wordt het ook echt beschouwd als het gebed van de kerk. Als gewone gelovige is het echter een hele opgave om met het dikke boek vol lintjes te beginnen. In deze vorming licht docent Sam Goyvaerts de basisprincipes en structuur toe van het getijdengebed, en denkt hij samen na hoe het getijdengebed een plaats kan hebben in onze gemeenschappen, maar ook in ons persoonlijk leven. Deze vorming kan als eerste introductie in 1 avond, maar nog beter is het om hier in overleg met de spreker een vorming van 2 avonden rond in te plannen.
In eigen woorden. Gebeden leren schrijven vanuit de Schrift
Binnen de Kerk bestaan er heel wat formulegebeden die houvast kunnen geven wanneer we ons individueel of in gemeenschap verbinden met God. Daar gaat een grote kracht vanuit. Toch hoeft ons bidden zich niet te verengen tot deze standaardgebeden. Elk van ons persoonlijk kan een eigen manier ontdekken om met God te praten. Na een korte inleiding oefenen we tijdens deze workshop in het zelf schrijven van gebeden, als een manier om regelmatig in contact te staan met God. Teksten uit het Oude en Nieuwe Testament zullen ons gidsen om zelf woorden te geven aan onze gebedsbrief.