Catechese Inhoud | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
CCV - Christelijke Cultuur Vandaag

CCV - Christelijke Cultuur Vandaag

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over CCV Nationaal secretariaat Antwerpen Brugge Brussel Gent Hasselt Vlaams Brabant Aanbod Partners Kerknet-academie Vrijwilligerswerk Verantwoordingscyclus Steun CCV Privacyverklaring CCV

Catechese Inhoud

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 8 december 2015 - 15:52
Afdrukken

Dertig jaar geleden verscheen het boek “Vormselviering met doopherdenking” (Licap Brussel, 1985). Dit ‘rode boekje’ bleef bij velen onbekend, terwijl het nochtans de ritus van de gewone vormselviering voor twaalfjarigen helder en sober beschrijft met duiding, kansen en keuzeopties waar mogelijk. De inleiding vertelt wat het vormsel betekent en kan je dus als een blauwprint bij de voorbereiding beschouwen. Acht thema’s worden genoemd: 1. Zalven en gezalfd worden, 2. Handoplegging, 3. Bezegelen en bezegeld worden, 4. In de vorm van het kruisteken, 5. De heilige Geest, 6. Verkondiging en geloofsbelijdenis, 7. Te midden van de gemeenschap, 8. Onderweg: het vormsel in een breder groeiproces.

Het veel recentere boek “Pastoraal bij het vormsel: Catechese en gemeenschap” (Licap Brussel, 2010) verwoordt de bedoeling van de catechese vanuit het Algemeen Directorium voor de catechese: “De christelijke gemeenschap is in zichzelf een levende catechese: ze is de oorsprong, de plaats en het doel van de catechese” (p. 20). Vormelingen zijn geloofsleerlingen onderweg die door de hele  gemeenschap geïnitieerd worden. Als begeleider of catechist ben je dus in de eerste plaats lid van die geloofsgemeenschap. Daarin ga je op zoek naar ervaringsplekken van geloof. Daarbij treed je zelf op als een soort ‘interne gids’.

De vraag ‘wat moet ik geven?’ is in de catechese dus een beetje naast de kwestie. Preciezer is ‘wie kunnen wij – als geloofsgemeenschap – voor jou, vormeling zijn?’ En het echte ‘leerplan’ van de catechese is het leven van de geloofsgemeenschap in haar dienende, vierende en lerende betekenis. Soms kunnen uitgegeven vormselmappen deze gemeenschapsinitiatie ondersteunen. Maar je kan altijd te rade gaan bij de “Kalender van de kerk”: bijzondere tijden doorheen het liturgisch jaar, voorbeelden van dienstbaar-zijn, voorbeelden van gelovig engagement vanuit de geloofsgemeenschap, ervaring van diocesane sterke momenten, … Echt de moeite waard, vind je niet?

Tips

De federatie Herselt-Hulshout-Westerlo ontwikkelde een gemeenschapscatechese via een website. Niet in alle parochies vond men nog catechisten, dus stimuleerde men ouders om gesteund door de parochie groepjes te vormen vanuit een didactische methode online. Zie: www.go4jesus.nu.

Op de website van Bezegeld vind je een link naar “Welkom in de mis” voor vormelingen. Dit biedt online ook een interessante kans ingroeikans in ‘vieren’, zie: http://bezegeld.blogspot.be/p/zingen.html. Je kan ook inschrijven om samen met vormelingen een bijeenkomst Welkom in de mis in Antwerpen bij te wonen: zie daarvoor  http://1stecommunie.blogspot.be/p/welkom-in-de-mis.html. 

Gepubliceerd door

CCV - Christelijke Cultuur Vandaag

Meer

Spiritualiteit
Artikel
catechese
Vormsel
Initiatie
geloofsgemeenschap

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Godly Play ruimte en kasten in Luisterend Oord © Luisterend Oord
readmore

Prachtige romaanse kerk herbergt een nieuwe Godly Play ruimte

icon-icon-artikel
Marialiederen herbewerkt © Pixabay
readmore

Koor&Stem & CCV herwerken Marialiederen voor mensen met dementie

icon-icon-artikel
Godly Play verbindt mensen met God en met elkaar © Hilde Pex
readmore

Hoe Godly Play een catechetische weg is om de oecumene te beleven

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook