Verhoogde fiscale aftrek van giften. Steun CCV. | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
CCV - partner in christelijk vormingswerk

CCV - partner in christelijk vormingswerk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over CCV Nationaal secretariaat Antwerpen Brugge Brussel Gent Hasselt Vlaams Brabant Cairos Aanbod Partners Vacatures Kerknet-academie Steun CCV Privacyverklaring CCV
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
CCV in actie
Over CCV Nationaal secretariaat Antwerpen Brugge Brussel Gent Hasselt Vlaams Brabant Cairos Aanbod Partners Vacatures Kerknet-academie Steun CCV Privacyverklaring CCV

Verhoogde fiscale aftrek van giften. Steun CCV.

Peter Malfliet

Peter Malfliet

Laatste aanpassing op vrijdag 10 juli 2020 - 15:39
Afdrukken
CCV steunen met een gift is bijdragen aan maatschappelijke verbetering en vanaf vandaag nog meer: een win-win voor schenkers en voor de organisatie.

De Kamer besliste om de fiscale aftrek van giften aan non-profitorganisaties te verhogen van 40 naar 60%. Deze organisaties zijn in hun werking dan ook getroffen door de coronacrisis.

CCV is al bijna 50 jaar een erkende non-profitorganisatie, opgericht door de Nederlandstalige bisdommen. Ze staat in voor vorming en begeleiding van mensen en gemeenschappen in een snel veranderende maatschappij. Ze doet dat vanuit een christelijk perspectief.

CCV steunen met een gift is dus bijdragen aan maatschappelijke verbetering en vanaf vandaag nog meer: een win-win voor schenkers en voor de organisatie.  

 

Maatregel naar aanleiding van de coronacrisis

Al een tijdje terug werd aangekondigd dat er een tijdelijke aanpassing zou komen van de regelgeving over giften  met mogelijkheid tot fiscale aftrek. Deze maatregel maakt deel uit van een rist fiscale voorstellen naar aanleiding van de coronacrisis. Hiermee wil de overheid mensen stimuleren om meer giften te doen en tegelijk non-profitorganisaties te steunen.

Wat zijn non-profit organisaties?

Non-profitorganisaties zijn verenigingen met een maatschappelijk doel: het zijn de georganiseerde wereldverbeteraars, de “meesters in samenleven” (https://meestersinsamenleven.be). Zij proberen door in te grijpen op de ongeschreven heersende spelregels van onze samenleving (bijvoorbeeld: de winstmaximalisatie van bedrijven) deze samenleving van binnen uit te veranderen. De activiteiten van deze organisaties dienen dus het algemeen belang.

Deze organisaties mogen dan wel geen commercieel doel hebben, ze hebben wel geld nodig. De inkomsten van een non-profitorganisatie zijn meestal afkomstig uit subsidies, giften en eigen inkomsten, zoals lidgelden of inschrijvingsgelden voor vormingscursussen of toegangsgelden voor de activiteiten die ze organiseren.

Als een non-profitorganisatie wordt gesubsidieerd door de overheid, wordt de kwaliteit ervan bovendien gecontroleerd door die overheid.

Coronacrisis hakt er behoorlijk in. 

De meeste van deze organisaties zijn zwaar getroffen door de crisis: noodgedwongen moesten zij hun activiteiten schrappen, maar in tegenstelling tot bedrijven kunnen zij meestal geen aanspraak maken op premies en compensaties om het verlies aan eigen inkomsten te compenseren.

Dit terwijl ook voor hen de meeste kosten gewoon blijven doorlopen. Ook zij huren immers lokalen, moeten hun investeringen verder afbetalen enz.

Wetsontwerp voor verhoogde fiscale aftrek van giften goedgekeurd.

Op donderdag 9 juli werd het wetsontwerp uiteindelijk goedgekeurd in de Kamer. Het voorstel omvat i.v.m. giften twee elementen: 

  1. Donateurs krijgen, voor giften aan erkende instellingen in 2020, een belastingvermindering ten bedrage van 60% van de gift, i.p.v. de huidige 45%.  
  2. Daarnaast worden de bedragen die recht geven op een belastingvermindering verhoogd van 10 naar 20% van het totale netto-inkomen van de schenkers.  

De wet is van toepassing op giften tot 31/12/2020. 

 

CCV, een bijna 50-jarige erkende non-profit organisatie

CCV is opgericht door de Nederlandstalige bisdommen en is erkend door de Vlaamse Gemeenschap en door de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel.

CCV wil door vorming en begeleiding mensen sterker te maken om hun steentje bij te dragen aan de uitdagingen van de samenleving vandaag . CCV doet dit vanuit christelijk perspectief, dit betekent dat zij inzet op het aanspreken en ontwikkelen van de spiritualiteit die in mensen leeft om van daaruit maatschappelijk engagement op te nemen. Christen ben je immers niet alleen en ook niet voor jezelf.

Herbronning, vernieuwing en toerusting zijn daarom ook de sleutelwoorden in de werking van CCV. Veranderingsprocessen goed en professioneel begeleiden, is een van haar kernopdrachten. CCV medewerkers geven vormingscursussen, begeleiden en ondersteunen mensen en gemeenschappen die hun christelijk geloof willen beleven en vieren en die van dat geloof willen getuigen. Zij ondersteunen vrijwilligers, organiseren ontmoetingsmomenten en ontwikkelen vernieuwend materiaal. Daarnaast organiseert CCV in heel Vlaanderen vorming over Bijbel, spiritualiteit, actuele ethische vragen, interreligieuze dialoog,…

 

Hoe je CCV kan steunen lees je op hun microsite: https://www.kerknet.be/ccv-partner-christelijk-vormingswerk/artikel/steun-ccv

CCV in actie

Lees meer

Mensen op de vlucht © Caritas Europa
readmore

Caritas Europa eist veilige migratieroutes

icon-icon-nieuws
Rabbijn Abraham Heschel: 'Denk eraan, in een vrije samenleving zijn sommigen schuldig, maar allen zijn verantwoordelijk' © RR
readmore

Standpunt Frederique Vanneuville in Tertio: Schuldige omstaanders

icon-icon-artikel
Gelovigen namen tot woensdag massaal afscheid van de emeritus paus © Vatican Media
readmore

Live-uitzending uitvaart van emeritus paus Benedictus XVI

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook