‘Kerkenplan fase 1, Een toekomstvisie voor de parochiekerken in Kortrijk’ werd eind 2016 gefinaliseerd. Het werd op 13 februari 2017 goedgekeurd door de Gemeenteraad van de Stad Kortrijk. Op 3 juli 2017 bevestigde het Agentschap Onroerend Erfgoed dat het voorgelegde kerkenbeleidsplan van de stad Kortrijk voldoet aan de criteria zoals bepaald in artikel 2.1 31°/1 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.
In december 2016 ondertekende de Bisschop van Brugge het kerkenbeleidsplan reeds voor kennisname. De diocesane beleidsploeg van het bisdom Brugge bevestigde aan de Stad Kortrijk dat deze ondertekening ook, de dato 30/08/2017, een formeel akkoord inhoudt met het betreffende plan.
Kerkenplan fase 1 was een voorbode voor Kerkenplan fase 2, een tussenstap. Met het Kerkenplan fase 1 engageerden Kerk in Kortrijk en Stad Kortrijk zich om de opgestarte dialoog verder te zetten. Er werd afgesproken tegen de zomer van 2018 het Kerkenplan fase 2 te presenteren.
Kerk in Kortrijk heeft begin 2017 gevraagd de visievorming in functie van Kerkenplan fase 2 te kunnen ontwikkelen vanuit volgende pastorale entiteiten:
- federaties Groeninge & St.-Amandus samen
(toekomstige pastorale eenheid O.L.V. van Groeninge – formele start op 13.10.2018)
- federatie Hoog-Kortrijk en de parochies St.-Elisabeth en St.-Jan
- pastorale eenheid Edith Stein
- pastorale eenheid St.-Marcus
Dit gebeurde onder leiding van de respectievelijke pastoors deken E.H. Geert Morlion, E.H. Guido Cooman, E.H. Marc Dhondt en E.H. Wim Seynaeve (dit zijn de namen van de pastoors die op heden – 1.8.2018 – in dienst zijn in deze vier entiteiten).
De Stad Kortrijk stemde in met de wens van Kerk in Kortrijk om de pastorale visie op het (huidig en toekomstig) gebruik van de kerken te ontwikkelen binnen bovenvermelde entiteiten en van daaruit te komen tot voorstellen voor Kerkenplan fase 2. Er werd afgesproken dat Kerkenplan 2.0 opgesteld werd tegen juni 2018 en dat er op regelmatige tijdstippen zou teruggekoppeld worden.
Doelstelling was te komen tot:
- een duidelijke uitspraak omtrent de betekenis van elk kerkgebouw binnen de ontwikkelde pastorale visie;
- het reduceren van het patrimonium per pastorale eenheid (op korte en op langere termijn). De Stad Kortrijk herhaalde richtinggevend de verwachting op korte termijn te kunnen komen tot de halvering van drieëntwintig parochiekerken voor de Katholieke eredienst. De pastoors van de verschillende eenheden wilden zich niet vastpinnen op een cijfer, maar engageerden zich om tot een duidelijke besluitvorming te komen.
Vijf dossiers
- H. Pius X
- St.-Theresia
- Mariadorp of St.-Audomarus
- St.-Cornelius
- H. Damiaan
Het Kerkenplan fase 1 voorzag in afwachting van Kerkenplan fase 2 'de gesprekken op te starten dan wel verder te zetten betreffende de mogelijke herbestemming of nevenbestemming van vijf van de drieëntwintig parochiekerken (aan het begin van de huidige legislatuur) voor de Katholieke eredienst (H. Pius X, St.-Theresia, Mariadorp of St.-Audomarus, St.-Cornelius, H. Damiaan)'. (Zie bijlage 2)