Het Vredeslicht uit Bethlehem komt jaarlijks halfweg de maand december aan in België.
Van waar komt het idee van een “Vredeslicht”?
Het “Vredeslicht uit Bethlehem” kende zijn ontstaan bij de Oostenrijkse omroep ORF in hun programma ‘Licht ins Dunkel’. Dit was een benefietuitzending, ten voordele voor mensen met beperkingen. Het was zo succesvol dat men, op een of andere manier, de mensen wilde bedanken voor hun grote bijdrage. ORF haalde zijn inspiratie bij mevrouw Ada Brandstetter, een ORF-journaliste uit Tsjechië. Zij verwees naar een kerstgebruik bij haar vader : “Op het openbaar plein stond een kerstboom met daarin slechts één kaarsje. Het verhaal gaat dat het Kerstkind Jezus Christus zelf de kaars aan de boom ontsteekt. Dit fascinerend verhaal zette de bewoners aan om, elk jaar op kerstavond, naar de boom te gaan en hun lantaarn aan te steken aan die ene kaars. Zo verspreidde zich het licht, van die ene kaars, over alle huizen van de gemeente”.
Waar halen we het “Vredeslicht”?
Het ophalen en verspreiden van het vlammetje wilde men integreren in het ORF-programma ‘Licht ins Dunkel’. Maar daarvoor zocht men een bijzonder licht. En waar kan beter een bijzonder licht gevonden worden, dan in de geboortegrot van Jezus, te Bethlehem.
Hoe wordt dat licht verspreid?
Het bijzonder licht was gevonden. Maar wie zou het ophalen ? Uiteindelijk kwam men tot het scenario dat een Oostenrijks kind, meisje of jongen tussen 9 en 14 jaar, dat zich verdienstelijk heeft gemaakt, wordt uitverkoren tot “Vredeslichtkind” en het Vredeslicht in Bethlehem mag ophalen. Kinderen die zich op school of in de maatschappij ingezet hebben. Sommigen van hen hadden zelf een moeilijke jeugd.
Het verder verspreiden van het vredeslicht is te danken aan een mevrouw op hoge leeftijd. Ze was niet meer in staat om het Vredeslicht in de kerk op te halen. Plots dacht ze aan haar buurman die padvinder was. Van padvinders wordt verwacht dat ze dagelijks een goede daad vervullen. Daarom vroeg ze hem om haar het vredeslicht te brengen. Deze vraag inspireerde, vanaf 1989, de padvinders en scouts om mee te werken aan de verspreiding van het vredeslicht over geheel Oostenrijk.
Kiezen we zelf wanneer het licht wordt verspreid?
Ieder jaar, op de zaterdag voor de 3de Adventszondag, gaat een oecumenische dienst het uitdragen van het Vredeslicht vooraf.
Hoe lang bestaat deze traditie al?
Sinds 1994 vinden we het Vredeslicht ook in Duitsland. Met de Adventsshow ‘100.000 Lichter’ wordt het Vredeslicht op de 3de Adventszondag uitgezonden. Steeds verder de wereld in. In 2002 brandde het Vredeslicht, als symbool van de hoop op vrede, op Ground Zero in New York. In 2004 ging het naar Afrika. En, ondanks de gevaarlijke situatie, nam een groep uit Palestina deel aan het Vredeslicht.
Dhr. Jan Bethune uit Deinze is, samen met een team, de stuwende kracht bij de verspreiding van het ‘Vredeslicht uit Bethlehem’ doorheen België.
Het licht is dus een sterk teken van verbinding?
Het doel van het Vredeslicht is de Vrede en het Licht in de wereld brengen. Mensen aan de rand van de maatschappij en mensen met beperkingen uit hun isolement halen. We beogen dan ook, door dit ene vlammetje, sociale contacten tussen mensen onderling, ongeacht herkomst, levensbeschouwing, leeftijd, beperkingen, edm. … Het vlammetje mag, tijdens zijn tocht, niet doven. Zo worden steden en gemeenten met elkaar verbonden.
Aan de opbrengst van de verkoop van Vredeslichtkaarsjes is steeds een goed doel gekoppeld. Het begint met slechts één klein vlammetje vanuit ‘Bethlehem’. Hoe meer mensen eraan willen deelnemen, hoe sneller een zee van VREDEs-lichtjes de wereld verlicht.
Mogen we ook op u rekenen om vredesbode te zijn ? Dat het Vredeslicht u en uw dierbaren met Zijn Licht vanuit Bethlehem Vredevol begeleidt.
Ook in Kortrijk komt het vredeslicht jaarlijks aan. Wilt u graag meer informatie? Contacteer dan steunpunt Kortrijk – Vredeslicht of www.vredeslicht.be