Kerkenplan Kortrijk: Groeninge en St.-Amandus | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Decanaat Kortrijk

Decanaat Kortrijk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we Vrijwilliger? Alpha in het decanaat Charisma VZW De ark Kortrijk De Bron - Harelbeke Huwelijksvoorbereiding Interlevensbeschouwelijke initiatieven
      KOHESIEDialoog en vriendschapVredeslicht
      In vorm@17 Lourdesgrot Kortrijk Solidariteit
      Broederlijk DelenDecanale armoedezorgMissioWelzijnszorg
      Initiatieven in het decanaat
      Katholiek instellingen voor mensen met een beperkingKatholiek onderwijsKatholieke woonzorgcentraKloostersPoverello KortrijkZiekenhuizen met pastorale ondersteuning
      Pastorale eenheden
      De Jordaan - HarelbekeDe Verrijzenis - KortrijkEmmaüs - KuurneHeilige Edith Stein - KortrijkOnze-Lieve-Vrouw van Groeninge - KortrijkSint-Marcus - Heule - Bissegem
      Kerkenplan Archief
      NieuwsbriefNieuwjaarsontmoetingPapieren archief

Kerkenplan Kortrijk: Groeninge en St.-Amandus

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 13 juni 2021 - 16:38
Afdrukken
Kerkenplan fase 2 - Centrum: federaties Groeninge & St.-Amandus (vanaf 13.10.2018: Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge)

 

 

1. In de parochie van H. Pius X zijn er verschillende gesprekken gevoerd met de plaatselijke katholieke basisschool over een mogelijke deling van het kerkgebouw. Er is een bereidheid bij de parochiegemeenschap om de kerk te delen en zodoende een nevenbestemming te realiseren. Ondertussen gebruikt de plaatselijke basisschool de kerkruimte nogal intens (vieringen, schoolfeest, …). In overleg met het schoolbestuur behouden we op halflange termijn de huidige situatie: de kerk wordt verder vrij intens gebruikt door de school, in onderlinge goede verstandhouding. Ondertussen loopt vanuit de school een aanvraag tot subsidiëring van een bouwdossier (een gunstig antwoord  rond 2025?). In dat geval ontstaat een nieuwe situatie: de school beschikt dan wel over middelen om de nodige extra lokalen te bouwen en kan dan ook de vraag naar een formele nevenbestemming van de kerk opnieuw stellen.

De pastorale ervaring leert dat hier een vrij levendige geloofsgemeenschap kerkt. Het is aangewezen om deze site (eventueel gedeeltelijk) als kerk te behouden en in te zetten op pastoraat met en voor jonge gezinnen uit de hele pastorale eenheid. We gaan tevens voor een valorisering van het kerkgebouw (gebruik door derden: de school, concerten en culturele evenementen).

 

2. In de Sint-Elooiskerk werd recent (winter 2017-18) het grote altaarpodium verwijderd waardoor de kerk architecturaal opnieuw in balans is. Er is op dit moment geen concrete vraag naar nevenbestemming of herbestemming van het kerkgebouw. De geloofsgemeenschap die hier kerkt, wenst het kerkgebouw verder te gebruiken èn stelt de infrastructuur uitdrukkelijk open voor concerten en tentoonstellingen. De kerkfabriek wordt gevraagd een gebruiksovereenkomst op te stellen. De vraag moet gesteld worden hoe deze gemeenschap verder zal evolueren. Het gaat om een hechte groep, voor een belangrijk deel afkomstig uit het heel eigen gebied van ‘Overleie’. Binnen de pastorale eenheid gaan er stemmen op om in deze kerk, binnen de bestaande parochiewerking, een geïntegreerde pastoraal voor en met katholieke nieuwe Kortrijkzanen uit te bouwen.

3. De Sint-Michielskerk is eigendom van de vzw van de jezuïeten en in erfpacht gegeven aan de vzw Sint-Michiel. Ze is sinds einde 19de eeuw een annexe kerk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk die verantwoordelijk is voor de exploitatietekorten. Aan de kerk is het voormalige jezuïetenklooster gebouwd waarin veel activiteiten van de Sint-Michielsbeweging doorgaan. Kerk en aansluitend klooster worden gebruikt in het kader van jongerenpastoraat en pastoraat bij mensen in armoede. We vermelden in het bijzonder huisvesting van jongeren (geloofsbegeleiding) en meer algemeen de zorg voor armen en vreemdelingen (cf. sociale winkel: Potpourri). Het diocesane beleid wenst deze kerk te behouden  als jongerenkerk in Kortrijk.

 

4. De Onze-Lieve-Vrouwekerk, annex de Gravenkapel, herbergt een levendige gemeenschap waar ook een jongerenwerking bij hoort. Deze gemeenschap kerkt sinds enkele jaren op zaterdag of zondag, in een wisselsysteem met de nabije Sint-Maartensgemeenschap. Dit kerkgebouw is elke dag open en toegankelijk. In de zomertijd is er op zondag een goed uitgebouwde onthaaldienst. Het jaar door komt hier veel volk over de vloer: individueel of in groep, op zoek naar schoonheid en geschiedenis, stilte of gebed. In deze kerk gaan heel wat concerten door. Er is een concrete vraag vanuit de verantwoordelijken van Museum X (het toekomstige stadsmuseum) om op korte termijn (een paar jaar) de Gravenkapel te mogen gebruiken als museale ruimte. Zij stellen ook voor om samen met de pastorale verantwoordelijken te zoeken naar een haalbare combinatie van de liturgische en museale functie van de kerk. De verantwoordelijken van de pastorale eenheid wensen de Onze-Lieve-Vrouwekerk verder te behouden voor liturgie en ze open te stellen voor cultuur en toerisme.

 

5. De Sint-Maartenskerk is de hoofdkerk binnen deze pastorale eenheid. In de Sint-Maartensgemeenschap leeft een sterke wens om te zoeken naar nieuwe en creatieve manieren om zingeving en spiritualiteit in de samenleving ter sprake te brengen. Dit uit zich momenteel in twee concrete projecten: de tweejaarlijkse tentoonstellingen tijdens de vasten en de uitbouw van ‘De Zindering’, een centrum om zinzoekers een gevarieerd aanbod van activiteiten te bieden. De plaatselijke gemeenschap wil deze benadering verdiepen door nog sterker de mogelijkheden van het kerkgebouw te verkennen voor de toevallige bezoeker, de stiltezoeker, mensen uit de lokale gemeenschap. Er is een goede werkgroep ‘cultuur en toerisme’ die gewoonlijk elke namiddag onthaalt in de kerk. Zal deze kerk op middellange termijn als enige van de vier parochiekerken in de eenheid overblijven? Er zijn verschillende gesprekken gevoerd in de stuurgroep en in de kerkfabrieken van de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge vanuit deze hypothese, zonder concreet besluit. De Sint-Maartenskerk zal ook in de toekomst volop kerk blijven, zoals al bepaald in Kerkenplan 1.0 (Zie bijlage 1, paragraaf 3).

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door

Decanaat Kortrijk

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

readmore

Kerkenplan Kortrijk: Hoog-Kortrijk, St. Elisabeth en St. Jan

icon-icon-artikel
readmore

Kerkenplan Kortrijk: PE Edith Stein

icon-icon-artikel
readmore

Kerkenplan Kortrijk: PE St.-Marcus

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook