Nieuwjaarsontmoeting 2016 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Decanaat Kortrijk

Decanaat Kortrijk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we Vrijwilliger? Alpha in het decanaat Charisma VZW De ark Kortrijk De Bron - Harelbeke Huwelijksvoorbereiding Interlevensbeschouwelijke initiatieven
      Interlevensbeschouwelijke stedelijke werkgroepDialoog en vriendschapVredeslicht
      In vorm@17 Lourdesgrot Kortrijk Solidariteit
      Broederlijk DelenDecanale armoedezorgMissioWelzijnszorg
      Initiatieven in het decanaat
      Katholiek instellingen voor mensen met een beperkingKatholiek onderwijsKatholieke woonzorgcentraKloostersPoverello KortrijkZiekenhuizen met pastorale ondersteuning
      Pastorale eenheden
      De Jordaan - HarelbekeDe Verrijzenis - KortrijkEmmaüs - KuurneHeilige Edith Stein - KortrijkOnze-Lieve-Vrouw van Groeninge - KortrijkSint-Marcus - Heule - Bissegem
      Decanale agenda Kerkenplan Archief
      NieuwsbriefNieuwjaarsontmoetingPapieren archief

Nieuwjaarsontmoeting 2016

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 13 juni 2021 - 11:02
Afdrukken
Deze toespraak werd gehouden nav de nieuwjaarsontmoeting in het decanaat op 13 januari 2016

Geachte genodigden,

het jaar 2015 werd door Paus Franciscus uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Religieuze Leven’. Dit jaar eindigt straks op het feest van Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis, 2 februari. Met de dekenij hebben wij een affiche laten aanmaken die verspreid is in alle parochies en katholieke instellingen en huizen van groot Kortrijk. We willen dit jaar niet zomaar laten voorbijgaan. Meer nog, we willen ‘dank u’ zeggen voor het getuigenis van de zovele mannen en vrouwen die de heer Jezus navolgden, navolgen op zijn weg door het leven. Het logo vermeldt drie stuttende woorden:

- Evangelium: het evangelie is goed nieuws en biedt wijsheid die ons op weg zet en vreugde schenkt.
- Prophetia: het godgewijde leven heeft alles van een profetisch leven – het verwijst naar Gods aanwezigheid en zijn werkzaamheid in het dagelijkse leven.
- Spes: religieuze broeders en zusters zijn een teken van hoop, nabijheid en barmhartigheid.

Onze Paus schreef een brief over het speciale Jaar van het Religieuze Leven. Hij vraagt om het heden met passie te beleven en om de toekomst hoopvol te omarmen. Hij onderstreepte: ‘één woord wil ik jullie zeggen: dat woord is vreugde! Altijd en overal waar Godgewijden zijn, is er vreugde.’ Dank aan de zusters, de paters en de broeders uit ons midden. U bent voor ons een voorbeeld van christelijk leven. We weten allemaal dat het verre van gemakkelijk is voor u vandaag, in een ouder wordende gemeenschap. Maar met Timothy Radcliffe durf ik vragen om uw religieuze ideaal te blijven beleven, ook wanneer uw congregatie uitdooft. We zijn geroepen om leven te geven, ook in ons sterven! Het is speciaal voor u dat we de nieuwjaarswens van de dekenij versierden met een reproductie van Arcabas, L’Ange x. We verwachten van u dat u ‘stoute engelen’ blijft zijn, die een tegendraadse boodschap tot leven willen brengen!

-Dank aan Hadewijch en Guido Dekeyrel die een lange reeks interviews met religieuzen aan het verwerken zijn. Over een paar maanden zullen we een publicatie kunnen aanbieden!

-Ondertussen is er een sterke werkgroep aan de slag gegaan met een uitdagende opdracht: het patrimonium van het religieuze leven in Kortrijk in kaart brengen en behoeden voor vergetelheid. We willen waardevolle stukken erfgoed, aanwezig in de verschillende kloosters bijeenbrengen. We dromen van een belevingscentrum waar de aanstormende generaties terecht kunnen: daar kunnen ze kennis maken met wie een zuster, pater, broeder was; we willen tonen wat religieus leven is, geweest is en hoe belangrijk dit is voor de welvaart van onze regio; we dromen ervan ook de link met morgen te kunnen tonen… De werkgroep is in gesprek met het stadsbestuur en zal binnenkort de religieuzen uitnodigen en informeren. U hoort het: echt een uitdagende opdracht die deze werkgroep op zich wil nemen.

-Een derde initiatief is in alle stilte bezig met groeien. We komen op regelmatige basis samen met een 20-tal geïnteresseerden die zich willen verdiepen in het gedachtegoed van Jean Vanier. En inderdaad, het is de bedoeling om concreet met een Ark-gemeenschap te starten hier in Kortrijk. We zijn nog lang zo ver niet. Maar de droom wordt langzaam waar. Een Ark is een vorm van religieus leven, aangepast aan de hedendaagse gevoeligheid.

We zijn dankbaar dat er in onze dekenij verschillende jonge mensen de weg van het evangelie zijn ingeslagen. Er zijn o.a. twee vrouwen die zich voorbereiden op een wijding als godgewijde: Bieke Mahieu en Katherine Stubbe. En in het seminarie bereiden Birger Dassoneville, Tim Lagae en Geert Everaert zich voor op het priesterschap. Dave Vannieuwenhuyse en Roel Vansevenant wonen wel niet in Kortrijk, maar zijn sterk verbonden met ons via stage en engagement. Dirk en Lieve Vandenbroucke zijn hier komen wonen en zijn onderweg naar het permanent diaconaat. We zijn dankbaar voor de Sint-Michielsbeweging: Tine De Leeuw is sinds een jaar de verantwoordelijke, samen met pr. Geert. Allemaal leven we mee met de beweging die haar stichter, pr. Noël heel binnenkort zal moeten afgeven. We hebben gebeden en meegeleefd, met zeer velen. De gebeden om genezing zijn niet verhoord maar wie kan de kracht meten van het gebed en de zorg die rond en vanuit Noël groeit? In Kuurne werd Filiep Depoorter tot diaken gewijd: proficiat aan Darline en Filip.

We moesten enkele priesters ten grave dragen: Frans Maes (die lang in Kortrijk werkte), pater Ignaas Libbrecht van de Passionisten, Hubert D’Hont en Louis Duhem, en in Harelbeke werd van Jef Bruynooghe afscheid genomen. We leven mee met de emeriti die hier niet meer bij kunnen zijn, met pr. Marnick Donze die revalideert van een kwalijke val met heupbreuk als gevolg.

Sinds 1 januari is de dekenij Harelbeke opgesplitst in twee delen: federatie Deerlijk wordt toegevoegd aan Waregem; pastorale eenheid Emmaüs Kuurne en federatie Harelbeke worden onderdeel van dekenij Kortrijk. Welkom aan pastoor Luc met zijn ploeg medewerkers, aan moderator Bart, nieuw aangekomen, met zijn medewerkers. We heten u allen oprecht en hartelijk welkom in onze dekenij. Het logo KIK blijft overeind wat Kuurne betreft; voor Harelbeke maakten we een nieuw logo. Samen bouwen we aan kerk in onze regio. We hopen dat u zich gauw mag thuis voelen in dit nieuwe verband en dat we goed kunnen samenwerken.

Hier in Kortrijk startte onlangs Kortrijk-Zuid als ‘pastorale eenheid Edith Stein’ en werd pr. Guido pastoor van de Sint-Elisabethparochie. Met zijn allen zijn we bezig te werken aan een kerkenplan, op uitdrukkelijke vraag van het stadsbestuur. We kunnen inderdaad niet ontkennen dat ‘onze kleren te groot zijn’. We kunnen tegenover de gemeenschap moeilijk verantwoorden dat de bestaande kerkgebouwen minimaal benut worden. Dank aan wie zijn huiswerk heeft ingestuurd. Samen met Bart Cosaert en pr. Wim zal ik een samenvatting maken van deze inbreng en een nieuwe nota voorstellen, met alweer een huiswerk. We willen de vooropgestelde timing respecteren en tegen de komende zomer een kerkenplan voorleggen aan het bisdom en aan de stad. Natuurlijk zijn de gesprekken daarmee niet af. We zijn samen een in groot en omvattend proces gestapt dat boven alles de bedoeling heeft het christelijk leven in onze dekenij te hergroeperen en te versterken, met respect voor de eigenheid. Dat enkele kerken gesloten worden, is duidelijk. Maar veel belangrijker is dat we samen zoeken hoe we kerk kunnen vormen in de stad en de rand. Harelbeke en Kuurne werken op dit moment niet aan een kerkenplan maar zijn ook bezig de toekomst voor te bereiden door intenser samen te werken over de bestaande parochiegrenzen heen. Dank aan u allen, ook aan u kerkbesturen, voor uw inzet voor het welslagen van dit proces. Mag ik hier een uitdrukkelijke oproep doen om ook in de komende maanden met de nodige sereniteit dit werk verder te zetten? Het is inderdaad beter om deze gesprekken op een rustige manier te laten verlopen, precies zoals dit tot nu toe gebeurd is.

Velen onder u weten ongetwijfeld dat we sinds een jaar een dekenale werkgroep ‘Dialoog en vriendschap’ hebben opgericht. Dit is een gemengde groep katholieke christenen en moslimgelovigen, versterkt door mensen van Leiaarde en de Stad. Het is de bedoeling om regelmatig samen te komen en twee initiatieven per jaar op te zetten. We waren te gast op een Iftar tijdens de voorbije Ramadan; op 13.12 hebben wij de mensen van de Moskee uitgenodigd in de Sint-Maartenskerk om te vertellen hoe wij Kerstmis voorbereiden. Dit waren twee heel geslaagde initiatieven. Op deze ingeslagen weg willen we verder stappen zetten. Want het is erg belangrijk dat beide gemeenschappen, christenen en Moslims van Kortrijk, elkaar beter leren kennen en respecteren. Met dezelfde bedoeling kom ik al vier jaar regelmatig samen met een vrijzinnig humanist en Moslim. Wij drie hebben een aanbod om naar groepen toe te gaan. We schetsen elk onze levensovertuiging en gaan dan in gesprek met de aanwezigen. Ook dit initiatief, hoe bescheiden ook, loopt en lokt echt gesprek uit. Ten derde is er het plan om lokaal kleine groepjes te vormen die een erkend vluchtelingengezin willen helpen een huis te huren. U ontving daarover een speciale Nieuwsbrief. In overleg met het OCMW en gesteund door de ervaring die de Sint-Michielsbeweging al heeft in deze materie, willen we concreet mensen helpen zich inburgeren in onze samenleving. Vanuit de dekenij willen we deze kleine groepjes ondersteunen. We beslisten ook om, indien noodzakelijk, financieel te helpen, tijdelijk weliswaar, met geld van de dekenale Armoede-rekening. In dat verband wil ik u kort schetsen wat 2015 aan inkomsten heeft opgeleverd. We verzamelden x euro. Dit geld komt vooral van kloosters en individuele schenkingen. De parochies zorgden voor x percent. We zijn dankbaar dat in de PE Edith Stein mede door diaken Curd Fieux een nieuw project werd opgestart dat met succes extra middelen verzamelt. Dit geld dient vooral om de twee dekenale armenprojecten te steunen. Ze kregen elk 15.000€. We willen dit ook in dit nieuwe jaar zo verder zetten. Ik wil oproepen om in elke geloofsgemeenschap jaarlijks een preekweekend met omhaling te voorzien en om een percent van de spaaropbrengst van de eigen parochiale middelen over te maken. Het is noodzakelijk om beide initiatieven, De Kier en Emmanuel, structureel te ondersteunen. We zullen in overleg gaan hoe we de nieuwkomers, Kuurne en Harelbeke, in dit verhaal kunnen meenemen. Het is goed dat de dekenale werkgroepen Broederlijk Delen en Welzijnszorg, gefuseerd zijn in de nieuwe werkgroep ‘Solidariteit’. De geloofwaardigheid van ons christelijk verhaal wordt vooral ondersteund door concrete diakonie, hier en in de derde wereld. Vanuit de dekenale werkgroep Solidariteit, vragen we om vertegenwoordiging vanuit elke pastorale entiteit.

De Wereldjongerendagen gaan komende zomer door in Krakau. Er is op dit moment een groepje van een tiental jongeren uit de binnenstad die zullen gaan. Vanuit Sint-Michiel zullen er ook enkelen meegaan. Misschien kent u in uw eigen gemeenschap jongeren die hiervoor interesse betonen. Wil contact nemen met IJD-Brugge of Sint-Michiel.

Op zaterdag 19 maart gaat in Ieper ‘De Passie’ door. Dit grootse multimediale spektakel dat nu zo dichtbij doorgaat, kunnen we meemaken. Er liggen enveloppes met concrete informatie klaar, om mee te nemen. We hopen met een flinke delegatie vanuit dekenij Kortrijk naar Ieper te kunnen gaan.

Nog enkele dingen om af te ronden. Om te beginnen een oproep om mee te doen met de huisstijl van onze dekenij. We toonden reeds de logo’s van de kerk in Kuurne, in Harelbeke. Natuurlijk kunnen bestaande logo’s verder gebruikt worden. Maar ik vraag u om de logo’s die vanuit de dekenij werden aangemaakt, over te nemen en te gebruiken in alle publicaties, misfolders, de website en de correspondentie die u voert. Een eigen huisstijl vertolkt een geloof in de eigen groep en komt verfrissend over naar buiten. Wij, de Kerk in Kortrijk, zijn een speler op het grote platform van Kortrijk, Kuurne en Harelbeke. We willen meedoen met de goede dingen die gebeuren. Een logo vergroot de (h)erkenning van onze kerk.

De priesterconferenties zullen herschikt worden nu er nieuw volk bijkomt! Voor de pastoors is het eenvoudigst: de pastoors van Kuurne en Harelbeke vervoegen de bestaande pastoorsconferentie. Samen met de diakens en de parochieassistenten, zal ik onderzoeken hoe we de grote groep nieuwkomers in dekenij Kortrijk, in een conferentie kunnen opnemen. En de emeriti zullen een goede plaats krijgen in de bestaande conferenties; daarvoor zal ik samen met eredeken Aneca in overleg gaan.

We kijken hoopvol uit naar het prille 2016. We hopen op vrede, hier in Europa en ook in de brandhaarden van de wereld. Dekenij Kortrijk wil open staan voor de vragen die op ons afkomen. Zo zal heel waarschijnlijk de kerk van Sint-Elisabeth tijdens de maanden mei en juni, een blokkerk worden. We willen meedoen met een initiatief van IJD-Brugge om in elke studentenstad een kerk open te stellen voor studerende jongeren. We zoeken trouwens vrijwilligers om mee toezicht te houden. Verder hoop ik dat we een of twee mensen in dienst kunnen nemen als parochieassistent, nu de Belgische Staat het toelaat dat een priesterambt, na overlijden, ingevuld wordt door een lekenbedienaar. Tot slot wil ik enkele mensen danken: Martine en Hadewijch zijn twee directe medewerkers. Voor elk van u een bloemetje als dank voor uw inzet, ook voor dit feest. En last but not least is er MieJef Vanwijnsberghe die twee voormiddagen per week onze ploeg komt versterken. Welkom, MieJef. Ook voor u een bloemetje.

Goede vrienden, dank voor uw aandacht. Ik wens u een deugddoend werkjaar. Laten we in alles de Heer Jezus zoeken en volgen. En God danken dat we hoop mogen doorgeven aan wie ons pad kruist.

Gepubliceerd door

Decanaat Kortrijk

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

De pelgrimszegen van het Compostelagenootschap in de Sint-Romboutskathedraal  © Vlaams Compostelagenootschap/Mariëlle Nelissen
readmore

Compostelagenootschap zendt Vlaamse pelgrims naar Compostela

icon-icon-nieuws
Toespraak van een leider van de inheemsen tijdens het pausbezoek aan Canada © Vatican Media
readmore

Vaticaan distantieert zich van koloniale ontdekkingsdoctrine

icon-icon-nieuws
Roberto Genuin, de generale overste, kwam de fusie toelichten en ging voor in een eucharistieviering. © Erik De Smet
readmore

Vlaamse kapucijnen horen voortaan bij Duitse provincie

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook