De Rooms-Katholieke kerk
- ALGEMENE GEGEVENS
- Wat is de kern van de Rooms-Katholieke kerk?
God is liefde. Liefde is de Bron en het einddoel van de christenen. Jezus Christus is het zichtbaar teken van Gods liefde. Hij heeft geleefd, geleden, is gestorven en verrezen tot nieuw leven en dat is ook voor ons weggelegd. Dit is de kern van het geloof, het Paasmysterie: Ook na Jezus’ dood blijft God ons steeds reddend nabij door de zending van zijn heilige Geest die de kerk bezielt.
- Welk basisbeleid voert de gemeenschap?
De pijlers van de Kerk zijn verkondiging, liturgie en dienstbaarheid.
Elk bisschop is daarvoor samen met zijn medewerkers verantwoordelijk in zijn eigen bisdom. De paus is de wereldwijde verbindingsfiguur.
- Het symbool van de Rooms-Katholieke kerk?
Het Rooms-Katholieke kruis als symbool voor lijden, verzoening en verlossing.
- Aantal aanhangers in België?
Volgens de resultaten van het onderzoek in 2012 door socioloog Liliane Voyé en Karel Dobbelaere is 50% van de Belgen Rooms-Katholiek waarvan 4% praktiserend Katholiek en dus gemiddeld één keer per maand naar de kerk gaan. (G. Verbist, La religiosité des Belges, in Le soir 18/02/2012, http://www.lavigerie.be/spip.php?article990 (geraadpleegd op 13/04/2016). Ondanks de vermindering van de kerkgangers, vraagt nog steeds een groot percentage katholieken om overgangsrituelen zoals het doopsel, het huwelijk, uitvaart.
- Wat is uniek in de religie?
De Waarheid is geen theorie, maar Iemand (de Heer Jezus) in wie we geloven.
De Verrezen Heer is werkzaam onder ons aanwezig.
- Wat verbindt de Rooms-Katholieke kerk met andere religies/levensbeschouwingen?
De gulden regel: doe aan een ander wat je wil dat men aan jou doet.
Het Oude Testament delen we met de Joden, Orthodoxen en Protestanten.
Het Nieuwe Testament delen we met de Orthodoxen en Protestanten.
- Wat zijn de gelijkenissen?
We geloven in dezelfde God als de orthodoxen en protestanten.
Liefde en respect.
- Welke moeilijkheden ondervindt de gemeenschap?
Secularisatie, ontkerkelijking, geloof wordt teruggedrongen tot de privésfeer.
- Belangrijkste feestdagen?
Pasen (Verrijzenis Jezus Christus):
Vooraf veertigdagentijd, vastenperiode
Paaswake en Paasviering (ontsteken paaskaars als licht van de Verrezene, wijding water, hernieuwing doopbeloften)
Kerstmis (geboorte Jezus Christus):
Vooraf adventsperiode
Kerstviering (kerststal, middernachtmis)
Pinksteren (zending heilige Geest):
Pinksterviering (symbolen zoals vurige tongen, duif, wind)
- Welke boeken, voorwerpen, afbeeldingen typeren de Rooms-Katholieke kerk?
H Bijbel met het Oude en Nieuwe Testament.
Brood en wijn ter gedachtenis van Jezus’ zelfgave.
- KORTRIJK
- Uren vaste week- of maandactiviteiten
Zie website voor alle activiteiten en vieringen
- Korte beschrijving gemeenschap in Kortrijk
Op www.kerkinkortrijk.be vindt u een recent overzicht van de pastorale eenheden binnen het decanaat Kortrijk. U vindt er ook de kloostergemeenschappen, pastoraal werkers, jongerenbewegingen, werkgroepen… kortom alles wat er leeft binnen het decanaat.
- Uren vaste week- of maandactiviteiten:
Woensdag
16u – 18u: Potpourri sociale winkel en Boetiek
18u – 19u: spaghettimaal voor jongeren
19u – 20u: jongerenviering
20u - …: vorming en ontmoeting in de bar
Donderdag
10u – 16u: Potpourri sociale winkel en onthaaltehuis Emmanuel
Zaterdag
16u- 18u: Dream (huiswerkbegeleiding en vredeseducatie voor jongeren 12 – 18 jaar)
16u – 18u: Vredesklas (huiswerkbegeleiding en vredeseducatie voor kinderen 5 – 11 jaar)
19u – 20u: jongerenviering met ontmoeting in de bar
Sint-Michielshuis: 10 jonge mensen, studenten en jonge werkenden
Porta Aperta: integratie van erkende oorlogsvluchtelingen
Gebed met liederen uit Taïzé: elke 2de woensdag van de maand om 19 uur
Ora et labora: leren bidden en de handen uit de mouwen steken, elke 4de zaterdag van de maand, 15u - 16u
- Korte beschrijving gemeenschap in Kortrijk:
De Sint-Michielsbeweging werkt vanuit de vriendschap met Christus met jongeren en mensen in nood.
- Kortrijkse geschiedenis van de gemeenschap:
De beweging startte in 1993 met wijlen priester Noël Bonte en priester Geert Goethals. Don Bosco inspireerde hen in het werk met jongeren en mensen in nood. De Sint-Michielsbeweging is een kerk waar jongeren thuis zijn.
De Orthodoxe kerk
- ALGEMENE GEGEVENS
- Wat is de kern van de Orthodoxe kerk?
De Orthodoxe kerk is naast de Rooms-Katholieke kerk en de Protestantse kerk één van de drie grote stromingen in het christendom. De orthodoxen geloven in één God, de Vader, Schepper van hemel en aarde. En in een Heer, Jezus Christus, eniggeboren Zoon van God, voor ons mens geworden uit de Heilige Maagd Maria, gekruisigd en begraven. Hij is verrezen op de derde dag en Hij zal wederkomen in heerlijkheid. En in de Heilige Geest, die Heer is en het leven geeft, Die gesproken heeft door de profeten en door de Traditie. God werd mens opdat de mens God zou worden!
- Welk basisbeleid voert de gemeenschap?
Het doel van de gemeenschap is het verzekeren van de orthodoxe eredienst te Kortrijk, evenals het behartigen van de orthodoxe spiritualiteit en van alle sociale, culturele en jeugdactiviteiten die hiermede verband houden.
- Het symbool van de religie?
Het Orthodox Kruis is geen symbool van het lijden van Christus, maar van de overwinning van Christus over de dood.
- Aantal aanhangers in België?
België zou in 2003 met 45 parochies ongeveer 70.000 orthodoxe gelovigen geteld hebben. Het gaat om verschillende orthodoxe kerken (Grieks, Russisch, Roemeens, Servisch etc.) die erkend worden als één entiteit, onder leiding van metropoliet Panteleimon. Door de toevloed van Oost-Europese immigranten en vluchtelingen wordt het getal vandaag hoger geschat. (Bron: De Standaard. De erkende erediensten, 19 februari 2003, http://www.standaard.be/extra/pdf/belgieblootgelegd/bb9/bb9pagina3.pdf, (geraadpleegd op 13/04/2016).
- Wat is uniek in de Orthodoxe kerk?
Enkele elementen die uniek zijn aan de Orthodoxe kerk en dus verschillend van andere kerken zijn: het Paas enthousiasme, het doopsel door volledige onderdompeling, de communie aan de pasgeborene, het Sacrament van de Biecht, de Huwelijkskroning, de Goddelijke Liturgie van H. Johannes Chrysostomos en H. Basilios de Groote, Heiligen verering en gehuwde priesters.
- Wat verbindt de Orthodoxe kerk met andere religies/levensbeschouwingen?
Het Oude Testament delen we met de Joden, Katholieken en Protestanten
Het Nieuwe Testament delen we met de Katholieken en Protestanten
- Belangrijkste feestdagen?
Pasen (paaswake en paaswens), doopsel van de Heer Jezus Christus (zegening van het water), geboorte van de Heer Jezus Christus (kerstwake), Vastenperiode (Vergevingszondag, zondag van de Orthodoxie, Palmzondag)
- Welke boeken, voorwerpen, afbeeldingen typeren de Orthodoxe kerk?
Het typerende boek van de Orthodoxe kerk is de Bijbel met het Oude en Nieuwe Testament. Het kerkelijke en spirituele leven van Orthodoxe kerk is getypeerd door oa. Iconen. Iconen zijn op hout geschilderde afbeeldingen van Christus, Moeder Gods, heiligen of feesten. De iconen worden geëerd omdat het terug gaat op het oerbeeld, het prototype en m.a.w. drager is van Goddelijke energie en genade.
Goddelijke Liturgie van H.Johannes Chrysostomos en H.Basilios de Groote
Hymnographie - Iconografie – Gebeden&Acathisten
- KORTRIJK
- Naam gemeenschap: Orthodoxe parochiekerk Heilige Amandus te Kortrijk, Oecumenisch Patriarchaat – Aartsbisdom van België, Loodwitstraat 28A, 8500 Kortrijk
http://heiligeamandus.be
- Uren vaste week- of maandactiviteiten
Goddelijke Liturgie is iedere zondag om 10u
Vespersdienst iedere zaterdag om 18u
- Korte beschrijving gemeenschap in Kortrijk
De parochianen komen uit Oost- en West Vlaanderen. Zij zijn afkomstig uit België alsook Griekenland, Servië, Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Roumenië, Bulgarije, Macedonië, Georgië, Irak, Lebanon …
- Kortrijkse geschiedenis van de gemeenschap
De Orthodoxe kerk Kortrijk is ontstaan op 18 september 1993 wanneer de eerste Goddelijke Liturgie werd gecelebreerd door Vader Ignace Peckstadt in aanwezigheid van Metropoliet Panteleimon. De eerste diensten vonden plaats in een kapel gelegen in het Vanackershof, eigendom van het O.C.M.W- Kortrijk. Op 26 februari 1995 werd diaken Pius (Pauwelyn) tot priester gewijd in de kapel van het Vanacksershof door Mgr. Panteleimon. Het Liturgisch leven van de parochie kon hierdoor meer en meer uitgebouwd worden. De officiële erkenning van de parochie bood meer mogelijkheden. Na verloop van tijd verhuisden we naar een grotere locatie, een leegstaande kerk in de Loodwitstraat te Kortrijk die werd omgevormd tot een prachtige Orthodoxe kerk met opvallend imposante, maar tegelijk sobere iconostase en een doopbekken, uniek in Vlaanderen, waar je werkelijk in ondergedompeld kan worden. De plechtige inzegening vond plaats op 7 februari 2009. Sinds 2011 zijn er ook de prachtige fresco’s.
- Weetjes over de gemeenschap in Kortrijk
De Orthodoxe kerk in Kortrijk is betrokken bij een interreligieuze dialoog met de Katholieke kerk en de Protestantse kerk in Kortrijk.
De Protestantse kerk
- ALGEMENE GEGEVENS
- Wat is de kern van de Protestantse kerk?
De Protestantse kerk is naast de Rooms-Katholieke kerk en de Orthodoxe kerk één van de drie belangrijkste stromingen in het christendom. Het begrip ‘protestants’ betekend niet ‘protesteren tegen’, maar wel ‘getuigen van’. Protestanten getuigen van hun geloof in God, de Schepper, in Jezus zijn zoon en in de Heilige Geest, zoals dat beschreven staat in de Bijbel. De Bijbel is dan ook als het geïnspireerde Woord van God, de kern van het protestants geloof. Volgens de protestanten kan elke gelovige direct in contact komen met God en gered worden. Ze verzetten zich dan ook tegen tussenschakels tussen God en de gelovigen (zoals priesters). De Protestantse kerk kent twee sacramenten (de doop en het avondmaal) en geen zeven zoals de Orthodoxe en Rooms-Katholieke kerk.
- Het symbool van de religie:
Protestanten verkiezen doorgaans een afbeelding van het lege kruis, dat de opstanding van Christus symboliseert.
Het Maltezerkruis vormt het hoofdbestanddeel van het Hugenotenkruis. Het was het kruisteken van de ridders van Malta.
- Aantal aanhangers in België?
De Belgische protestantse nieuwsdienst sprak in 2003 over 140000 protestantse gelovigen. (Bron: De Standaard. De erkende erdediensten, 19 februari 2003, http://www.standaard.be/extra/pdf/belgieblootgelegd/bb9/bb9pagina3.pdf, (geraadpleegd op 13/04/2016).
- Wat is uniek in de Protestantse kerk?
De Protestantse kerk heeft in plaats van een hiërarchische kerkstructuur (zoals in de Rooms-Katholieke kerk) een overlegmodel met een grote autonomie voor de aparte gemeenten (presbyteriaal-synodale structuur). Dit wil zeggen dat beslissingen niet van bovenaf worden genomen, maar wel op democratische wijze van onderuit in overleg met tussen de leden van de gemeenschap. Aan de hand van een stemming kiezen gelovigen hun eigen bestuursraad, alsook de predikant (de persoon die de eredienst leidt). Vanuit de gemeenschap (parochie) worden mensen afgevaardigd naar districtsvergaderingen en landelijke vergaderingen, waar allerhande zaken worden besproken en beslist aangaande de kerkelijke organisatie, maar ook over inhoudelijke geloofsthema’s.
- Wat verbindt de Protestantse kerk met andere religies/levensbeschouwingen?
Het geloof in een God die deze wereld geschapen heeft, leren en leven vanuit de Bijbel en het zoeken naar rechtvaardigheid in deze wereld.
- Belangrijkste feestdagen?
Kerstmis, Pasen en Pinksteren.
- Welke boeken, voorwerpen, afbeeldingen typeren de Protestantse kerk?
De Bijbel met het Oude en Nieuwe Testament staat centraal in de Protestantse kerk.
In de Protestantse kerken hangen geen of zeer weinig afbeeldingen, staan er geen heiligenbeelden en hangt er een kruis zonder de gekruisigde Jezus. Protestantse kerken zijn sober ingericht omdat de nadruk ligt op de verkondiging van het Woord en wat dat Woord met de gelovige doet. Beelden kunnen de gelovige afleiden. Protestanten zijn tegen de verering van voorwerpen, ook omdat de Bijbel de beeldverering tegen gaat.
- KORTRIJK
- Naam gemeenschap: Protestantse kerk Kortrijk, Bloemistenstraat 2a, 8500 Kortrijk
www.pcgoud.be
- Uren vaste week- of maandactiviteiten
Zondag eredienst om 10.00 uur.
Voor andere activiteiten verwijzen we naar de website.
- Korte beschrijving gemeenschap in Kortrijk
De Protestantse kerk van Kortrijk kent een geschiedenis van bijna 170 jaar. Sedert 119 jaar is de kerk erkend door de overheid. Ze maakt deel uit van de Verenigde Protestantse Kerk in België. In Kortrijk is er altijd al een kleine gemeenschap geweest, eerst van Engelse vlashandelaars en later in de 20ste eeuw van Engelsen, Vlamingen en Nederlanders. Nu bestaat de gemeenschap uit ongeveer 50 mensen uit 8 verschillende landen, maar overwegend Vlamingen.
- Kortrijkse geschiedenis van de gemeenschap
De Protestantse kerk Kortrijk is ontstaan door Engelse vlashandelaars. Zij waren protestants en zochten naar een plaats om samen te komen. Ze beschikten over een vlaspakhuis dat omgebouwd werd tot kerk. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw volledig vernield door de bombardementen. In 1957 werd het nieuwe kerkgebouw geopend dat in 2013 volledig werd gemoderniseerd.
- Weetjes over de gemeenschap in Kortrijk
Enkele malen per jaar organiseert het protestants Centrum Kortrijk klassieke concerten. Verder wordt elk jaar een reis georganiseerd die openstaat voor iedereen, worden regelmatig tentoonstellingen ingericht, worden er cursussen gegeven en staat de kerk open voor bezoeken op afspraak. De Protestantse kerk wil een kerk zijn die open en welkom is voor iedereen, zonder enige bekeringsdrang of voorwaarden.
Het Boeddhisme
- ALGEMENE GEGEVENS
- Wat is de kern van het boeddhisme?
Het boeddhisme is een wijsheidsleer die vertrekt van de instelling dat liefde en mededogen van nature in iedereen aanwezig zijn. Deze kwaliteiten kunnen verder worden ontwikkeld door de training van de geest. Als we het boeddhisme bestuderen, dan bestuderen we eigenlijk onszelf, de natuur van onze geest. In plaats van te focussen op een hoger wezen, legt het boeddhisme meer de nadruk op praktische zaken, zoals hoe ons leven te leiden, hoe onze geest integreren en hoe ons dagelijkse leven vredevol en gezond te houden.
Het betekent dat Boeddha anderen uitleggen kan waar het om gaat bij verlichting en hoe je zelf verlichting kunt bereiken.
Het symbool van het boeddhisme?
Afbeeldingen van de Boeddha en een lotusbloem zijn vaak gebruikte symbolen in het boeddhisme, maar het meest gebruikte symbool is het Dharmawiel.
- Aantal aanhangers in België?
We kunnen spreken over een 30 à 40.000 beoefenaars. In België zijn er 28 gevestigde centra die erkend zijn door de Boeddhistische Unie van België. Daarnaast laten heel wat mensen zich inspireren door het boeddhisme. Zij worden geschat op ruim 100.000. Dat kunnen we vooral afleiden uit het succes van ‘mindfullness’ en vele verwante initiatieven.
- Wat is uniek in het boeddhisme?
Het boeddhisme legt het accent op ervaringsgerichte kennis, met andere woorden eerder wijsheid dan een dogmatische visie. We beschouwen het boeddhisme zelfs niet als een religie in de gebruikelijke betekenis van het woord. Boeddhistische onderrichtingen situeren zich eerder in het veld van de filosofie, wetenschap of psychologie. Het boeddhisme laat het geluk en het welzijn niet afhangen van uiterlijke omstandigheden en situaties en reikt daarom een brede waaier van methoden aan om vrede en stabiel geluk in onszelf te ontdekken en verder te ontwikkelen. Zo staan we tevens klaar om anderen te helpen.
- Wat verbindt het boeddhisme met andere religies/levensbeschouwingen?
De ontwikkeling van liefde en mededogen verbindt het boeddhisme met de anderen. Liefde wordt in het boeddhisme omschreven als de wens dat alle levende wezens het geluk en de oorzaken van het geluk mogen kennen. Mededogen is de wens dat alle levende wezens mogen bevrijd zijn van het lijden en de oorzaken ervan.
- Belangrijkste feestdagen?
Het boeddhisme herdenkt de geboortedag van de Boeddha, de dag waarop hij de verlichting heeft bereikt en de dag waarop hij is overgegaan. Het zijn dagen waarop diverse rituelen worden gedaan. Zoals gekend heeft het boeddhisme zich verspreid en vermengd met vele plaatselijke culturen. De data zijn dus sterk afhankelijk van de plaatselijke kalenders.
- Welke boeken, voorwerpen, afbeeldingen typeren het boeddhisme?
Het boeddhisme is een levensbeschouwing die heel wat diversiteit in zich draagt. Zo spreekt men van de duizend gezichten van het boeddhisme. In de Tibetaanse traditie zijn de bel en de dorje gebruikelijke voorwerpen. De bel staat symbool voor liefde en mededogen, het vrouwelijke aspect en de dorje staat symbool voor wijsheid en methode, het mannelijke aspect. Er is ook sprake van ‘de canon van het boeddhisme’, die in alle tradities wordt gebruikt en bestudeerd. Dit is een verzameling van honderd boekdelen met de soetra’s of Boeddha’s verhandelingen en tweehonderd boekdelen met commentaren van latere Indische meesters.
- KORTRIJK
- Uren vaste week- of maandactiviteiten
Twee doorlopende activiteiten per maand op de vaste locatie in Marke. De stille meditatie heeft telkens plaats de eerste en derde donderdag van de maand. De sessies staan open voor zowel beginners als meer ervaren beoefenaars. Beginners kunnen de eerste donderdag van de maand om 19 uur uitleg krijgen over de methode die wordt gebruikt.
- Korte beschrijving gemeenschap in Kortrijk
Brug der Wijsheid is een regionale locatie van ‘Kagyu Yeunten Gyamtso Ling’ en werd in 2002 door de Stad Kortrijk als culturele vereniging erkend. Het is een ‘open’ vereniging, waardoor je m.a.w. geen lid hoeft te zijn om deel te nemen aan de activiteiten. Iedereen, zowel boeddhisten als niet-boeddhisten zijn welkom. Brug der Wijsheid heeft door de jaren heen een 500 tal belangstellenden uit de regio mogen ontvangen; vooral mensen die geïnteresseerd zijn in de boeddhistische methoden om ze toe te passen in hun dagelijkse leven.
- Kortrijkse geschiedenis van de gemeenschap
Enkele mensen uit Kortrijk volgden al meerdere jaren cursussen in het boeddhistische instituut Yeunten Ling in Hoei. Vaak kregen zij vragen over het boeddhisme van mensen uit de regio. Voor heel wat mensen bleek de afstand naar onze instituten in Hoei, Brussel of Schoten echter te groot. Het idee ontstond om in de eigen regio activiteiten te organiseren en aan te bieden voor de geïnteresseerden zodat ze op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met het boeddhisme.
- Weetjes over de gemeenschap in Kortrijk
Naast de meditaties die Brug der Wijsheid aanbieden, werkt de vereniging ook regelmatig samen met Vormingplus en maken ze graag deel uit van projecten die de interreligieuze dialoog in de regio bevorderen. Zo wenst Brug der Wijsheid ook bij te dragen aan de inspanningen die overal ter wereld worden gedaan om vrede, wederzijds begrip en enthousiast mededogen te bevorderen.
De Evangelische kerk
- ALGEMENE GEGEVENS
- Wat is de kern van de Evangelische kerk?
De Evangelische kerk is een christelijke stroming binnen het protestantisme en gelooft dat Jezus Christus de Zoon van God is en dat hij de gebroken verbinding tussen God en de van nature zondige mens kan herstellen. Evangelische christenen beschouwen de Bijbel als heilige schrift gegeven door God om tot kennis van de boodschap over Jezus te komen. Het evangelie in het Nieuwe Testament staat centraal en de nadruk de verkondiging van de heilsboodschap staat centraal in de Evangelische kerk. De evangelische groepen zijn niet gebonden door een hiërarchische kerkstructuur of een overkoepelende synode, maar door een gezamenlijke geloofsbeleving. Elke gemeenschap ontwikkelt haar eigen parcours (concregationalistische structuur). Elke gelovige interpreteert het Woord op een persoonlijke manier.
Het symbool van de Evangelische kerk?
Evangelisten verkiezen doorgaans een afbeelding van het lege kruis, dat de opstanding van Christus symboliseert.
- Aantal aanhangers in België?
De Vlaamse beweging van 24.000 gelovigen zijn vertegenwoordigd in een honderdtal plaatselijke kerken en meer dan dertig organisaties. (B. Broeckaert & I. Vanden Hove, Grote rituelen in de wereldgodsdiensten, Leuven, Davidsfonds, 2005, p. 22.)
- Wat is uniek in de Evangelische kerk?
Het unieke van de Evangelisch kerk is de nadruk op het geloof dat God van ieder mens houdt en dat de mens niet via bepaalde regels in de gunst van God moet proberen te komen.
- Wat verbindt de Evangelische kerk met andere religies/levensbeschouwingen?
Het geloof in een macht die hoger is dan onszelf verbindt de Evangelische kerk met de andere religies en levensbeschouwingen. Daarnaast verbindt de liefde van Christus al de christenen.
- Belangrijkste feestdagen?
Pasen, Pinksteren en Kerstmis. Tijdens deze feestdagen wordt er extra aandacht besteed aan de inhoud van het feest. Soms gaat dat gepaard met een speciale zondagdienst of een gezamenlijk maaltijd.
- Welke boeken, voorwerpen, afbeeldingen typeren de Evangelische kerk?
De Bijbel met het Oude en Nieuwe Testament staat centraal in de Evangelische kerk.
- KORTRIJK
- Naam gemeenschap: Jezus levend water voor alle natiën, Sint Denijsestraat 208 a, 8500 Kortrijk
www.jezuslevendwater.be
- Uren vaste week- of maandactiviteiten
Zondag 10u30 Dienst,
woensdag 19u Bidstonde
vrijdag 19u Bijbelstudie
- Korte beschrijving gemeenschap in Kortrijk
Jezus levend water voor alle natiën is een Evangelisch Charismatische gemeente die behoort tot de Evangelische Alliantie in Vlaanderen en de Protestantse synode van België. De gemeenschap bestaat uit verschillende nationaliteiten.
- Weetjes over de gemeenschap in Kortrijk
Onze missie: “Gaat dan heen en maakt al de volken tot mijn discipelen, en doopt hen in de naam des Vaders en des Zoons en des Heiligen Geestes en leert hen onderhouden al wat Ik u bevolen heb” Mat. 28:19-20.
- Naam gemeenschap: Evangelische kerk De Pottenbakker, Meensestraat 83, 8500 Kortrijk
www.depottenbakker.be
- Uren vaste week- of maandactiviteiten
Elke zondag eredienst om 10u. Het kerkgebouw is ook open tijdens de week op dinsdag en vrijdag voormiddag.
- Korte beschrijving gemeenschap in Kortrijk
De Evangelische kerk De Pottenbakker telt ongeveer 120 mensen van alle leeftijden. Er zijn 17 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd.
- Kortrijkse geschiedenis van de gemeenschap
De officiële stichtingsdatum van de evangelische kerk in Kortrijk is 6 mei 1923.
Het vrijzinnig humanisme
- ALGEMENE GEGEVENS
- Wat is de kern van het vrijzinnig humanisme?
Vrijzinnig humanisten geloven in de mens en plaatsen die mens centraal. Ze geloven niet in een god of een hogere macht. Voor vrijzinnig humanisten is het belangrijk kritisch te kijken naar de wereld en naar jezelf. Via de methode van vrij onderzoek proberen ze de werkelijkheid te begrijpen. Van mening veranderen mag. De mens is zijn eigen zingever. Je bepaalt zelf hoe je jouw leven zin geeft in het hier en nu, met respect voor de keuzes van anderen en voor de natuur.
Vrijzinnige humanisten streven naar een warme solidaire samenleving waar iedere mens gelijkwaardig is en zichzelf kan zijn.
-
Het symbool van het vrijzinnig humanisme?
De rode fakkel symboliseert het licht of het vuur van de rede, nodig voor de vervolmaking van de mens. De drie menselijke silhouetten langs weerszijden ervan, staan voor de universele broederlijkheid.
- Aantal aanhangers in België?
“Uit een bevraging door de professoren Elchardus, Dobbelaere en Kerkhofs blijkt dat 1 procent van de Belgen lid is van een vrijzinnige vereniging; 7 procent noemt zich vrijzinnig, 8 procent is ongelovig en 6 procent onverschillig.” (Bron: De Standaard. De erkende erdediensten, 19 februari 2003,http://www.standaard.be/extra/pdf/belgieblootgelegd/bb9/bb9pagina3.pdf, (geraadpleegd op 13/04/2016).
- Wat is uniek in het vrijzinnig humanisme?
De vrijzinnige humanisten geloven niet in een hogere macht en hebben geen Heilig boek zoals de verschillende wereldgodsdiensten.
- Wat verbindt het vrijzinnig humanisme met andere religies/levensbeschouwingen?
Universele waarden, solidariteit en verdraagzaamheid.
21 juni is de langste dag van het jaar en ook de dag van het vrijzinnig humanisme. Een dag die met haar vele uren daglicht symbool staat voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt en het vermogen van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven.
- Welke boeken, voorwerpen, afbeeldingen zijn typerend voord het vrijzinnig humanisme?
De vrijzinnige humanisten in Vlaanderen hebben een tijdschrift: mensnu-magazine. Ook Kortrijk heeft een gezamenlijk vrijzinnig humanistisch tijdschrift nl. Zoeklicht.
- KORTRIJK
- Uren vaste week- of maandactiviteiten
Het HuisvandeMens is open van ma-vr van 9u-16u30.
- Korte beschrijving het vrijzinnig humanisme in Kortrijk
Bij het huisvandeMens kan iedereen aankloppen voor een vrijzinnig humanistische geboorte-, relatie-, of afscheidsplechtigheid op maat. De aanpak is eigentijds, persoonlijk en zingevend. Vervolgens kan ook iedereen bij de organisatie terecht voor informatie rond een waardig levenseinde en voor een luisterend oor. De dienstverlening is kosteloos en staat open voor iedereen.
Het Vrijzinnig centrum Mozaïek bestaat uit Vermeylenfonds, Willemsfonds, Humanistische Vrijzinnige Vereniging, Oudervereniging voor Moraal, Polyfinario, SOS Nuchterheid en telt 200 leden.
- Kortrijkse geschiedenis van het vrijzinnig humanisme
Sinds 2003 werken het huisvandeMens en Vrijzinnig Centrum Mozaïek samen onder 1 dak in de Overleiestraat.
In 2014 is het 25 jarig bestaan van het Vrijzinnig Centrum Mozaïek gevierd aan de hand van een inhuldiging op het stadhuis in Kortrijk.
- Weetjes over het vrijzinnig humanisme in Kortrijk:
Vrijzinnig centrum Mozaïek was vroeger een textielfabriek, huisvandeMens was de conciërgewoning ervan. De fabriek is nu omgebouwd tot een inspirerende site voor de vrijzinnige gemeenschap.
Mozaïek symboliseert alle steentjes die samen één geheel vormen waarvan de verenigingen de bouwstenen zijn.
Islam
- ALGEMENE GEGEVENS
- Wat is de kern van de islam?
Islam draait rond het vinden van innerlijke rust en maatschappelijke harmonie. Het beleven van de islam gaat in hoofdzaak over de versterking van de geest en het overwinnen van menselijke driften. Gelijkheid, broederlijkheid, rechtvaardigheid en hulpvaardigheid zijn belangrijke termen binnen de islamitische leer.
- Aantal aanhangers in België:
Er zijn naar schatting 800 000 moslims in België.
De islam wordt door 1,5 miljard mensen wereldwijd beleden en is één van de weinige religies die in de 21ste eeuw blijft groeien.
De islam brengt in essentie een gelijkaardige boodschap als het Christendom en Judaïsme. Met uitzondering van Mohamed en Jezus komen dezelfde profeten voor in de drie monotheïstische religies.
Suikerfeest: met deze religieuze feestdag vieren moslims het einde van de heilige vastenmaand Ramadan. Op deze dag geeft men aan de hulpbehoevenden en geniet men van zoete gerechtjes.
Offerfeest: dit is de belangrijkste feestdag van het islamitische jaar. Op deze dag wordt een schaap geslacht ter nagedachtenis van het offer dat Abraham bereid was te maken voor God.
- Welke boeken, voorwerpen, afbeeldingen,… typeren islam:
KORAN
2. KORTRIJK
- Uren vaste week- of maandactiviteiten
Er zijn vijf gebeden per dag en iedere vrijdag is er het vrijdaggebed. Voor andere activiteiten kan je de facebookpagina in de gaten houden.
- Korte beschrijving gemeenschap in Kortrijk
In Kortrijk zijn er een vijfduizendtal moslims. Deze vormen echter geen homogene gemeenschap; ze zijn onderverdeeld in de Kaukasische, Oost-Afrikaanse, West-Afrikaanse, Maghrebijnse, Pakistaanse... gemeenschappen die elk een eigen culturele achtergrond hebben.
- Kortrijkse geschiedenis van de islam in Kortrijk
De eerste moslims (voornamelijk Maghrebijnen) streken neer in Kortrijk eind jaren '60, begin jaren '70. De meeste van hen waren gastarbeiders. Deze pioniers hebben uiteindelijk hun gezinnen gesticht in Kortrijk en hebben hier zo kunnen aarden. De huidige moslimgemeenschap is een mix van latere generaties (die hier geboren en getogen zijn) en nieuwkomers uit verschillende delen van de wereld.
- Weetjes over de islam in Kortrijk
De moslimgemeenschap in Kortrijk heeft een nieuw pand aangekocht aan de Brugsesteenweg. Dit is een belangrijk stap om onze werking te kunnen aanpassen aan de groeiende groep moslims in Kortrijk.
Er zijn een vijfduizendtal moslims in Kortrijk.