Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen: een titel, een lied, een beeld verenigd in één verhaal over de vervlaamsing en popularisering van een Mariale vroomheid…
Dame Adélaïde d’Hane de Steenhuyse (geboren de Potter de Commines; 1803-1844) beslist een groot Mariabeeld aan de nieuwe kerk van de paters Jezuïeten in de Posteernestraat te Gent te schenken. Het marmeren beeld met een hoogte van 2,75 m wordt gemaakt door de jonge Antwerpse beeldhouwer Jean-Baptiste Decuyper en in 1846 in de nis boven het hoofdaltaar geplaatst. Op 9 mei 1860 worden Maria en Jezus plechtig gekroond door de pauselijke nuntius. Een jaar later overhandigen de notabelen van Gent een verzoek aan de bisschop om dit eerste gekroonde Mariabeeld in Vlaanderen “Notre Dame de Flandre” te mogen heten. In 1892 krijgen de Paters Jezuïeten van Gent de toelating om bij dit beeld eigen kerkelijke getijden te bidden en er een eigen votiefmis op te dragen onder de aanroeping “Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen”. In 1956 wordt de jezuïetenresidentie van de Posteernestraat opgeheven en het Mariabeeld wordt naar de kerk van het Sint-Barbaracollege in de Savaanstraat overgebracht.
In 1910 ter gelegenheid van “Gulden Jubelfeest der Kroning van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen” schrijft priester August Cuppens, op vraag van de Vlaamsgezinde jezuïetenpater Jozef Axters, het Marialied “Liefde gaf u duizend namen”, op muziek gezet door Lodewijk de Vocht. Op het einde van de drie strofes weerklinkt, vaak heel vurig door velen meegezongen: “Onze/O gij/ Liefste Lieve Vrouw van Vlaand’ren”…
Gebeurt de oorspronkelijke aanroeping van Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen vóór dit beeld uit 1846 te Gent, in de Vlaamse huiskamer zijn vooral andere vormgevingen van Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen beter gekend. We kunnen denken aan de “geklede” Onze Lieve Vrouw onder glazen stolp met gestikte Vlaamse Leeuw op haar mantel. In deze bovengrot van de Veldstraat wordt de beeltenis vereerd waarbij een leeuw linksonder aan de voeten van Onze Lieve Vrouw een wapenschild met de Vlaamse Leeuw vasthoudt. Momenteel is ons niet bekend op welke kunstenaar deze afbeelding teruggaat…