Hoe loopt de voorbereiding op de eerste communie of het vormsel? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Federatie Antwerpen-Noord

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wekelijkse missen Kalender met speciale missen en andere evenementen Biechten Contactgegevens voor elke parochie Eerste communie en Vormsel Doopsel, huwelijk, uitvaart en ziekenzalving Parochie Heilig Hart (Stationsbuurt) en Belarussische gemeenschap Parochie OLV-Boodschap (Luchtbal) Parochie St-Amandus (Seefhoek) Parochie St-Antonius (Paardenmarkt) Parochie St-Eligius (Stuivenberg) en Chaldeeuwse gemeenschap Parochie St-Lambertus (Dam) Parochie St-Willibrordus (Kerkstraat) en Armeense gemeenschap Minderbroeders Kapucijnen (Ossenmarkt) Kerkschip Sint-Jozef (Eilandje) Don Boscokapel (Stuivenberg) Sint-Catharinakerk (Begijnhof)
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wekelijkse missen Kalender met speciale missen en andere evenementen Biechten Contactgegevens voor elke parochie Eerste communie en Vormsel Doopsel, huwelijk, uitvaart en ziekenzalving Parochie Heilig Hart (Stationsbuurt) en Belarussische gemeenschap Parochie OLV-Boodschap (Luchtbal) Parochie St-Amandus (Seefhoek) Parochie St-Antonius (Paardenmarkt) Parochie St-Eligius (Stuivenberg) en Chaldeeuwse gemeenschap Parochie St-Lambertus (Dam) Parochie St-Willibrordus (Kerkstraat) en Armeense gemeenschap Minderbroeders Kapucijnen (Ossenmarkt) Kerkschip Sint-Jozef (Eilandje) Don Boscokapel (Stuivenberg) Sint-Catharinakerk (Begijnhof)

Hoe loopt de voorbereiding op de eerste communie of het vormsel?

Laatste aanpassing op maandag 26 oktober 2020 - 8:35
Afdrukken

Deze pagina bevat algemene informatie over de Eerste Communie en het Vormsel in de parochies van Antwerpen-Noord.

Ben je er klaar voor? Ga meteen naar de kalender en praktische informatie voor het lopende jaar!

De Eerste Communie

In Vlaanderen bestaat de gewoonte om alle gedoopte kinderen die het tweede leerjaar van het basisonderwijs volgen, uit te nodigen voor een gezamenlijke en plechtige viering van hun Eerste Communie in de kerk. Kinderen van deze leeftijd (7 à 8 jaar) worden verondersteld het verschil aan te voelen tussen gewoon brood en communiebrood.

De Eerste Communie van het kind is de eerste volledige deelname aan de eucharistie. Voortaan kan en mag het kind zoals zijn ouders en familie te communie gaan tijdens de zondagsvieringen. Het kind voelt zich groter worden, het zal nu het brood van Jezus mogen ontvangen een geen kruisje meer zoals vroeger.

Het is wel belangrijk dat kinderen vóór hun Eerste Communie al enige ervaring hebben met de kerkelijke misvieringen.

De voorbereiding

De onmiddellijke voorbereiding op de gezamenlijke Eerste Communie gebeurt door catechisten in samenwerking met de ouders en soms ook leerkrachten. In onze federatie worden ouderavonden georganiseerd om na te denken over de betekenis van deze plechtigheid voor het kind en voor de familie. De ouders bereiden op hun beurt hun kinderen voor aan de hand van krantjes die het kind krijgt.

Praktisch

In onze federatie worden de vieringen gecentraliseerd naargelang het aantal eerste communicantjes. Op de contactpagina vind je de gegevens van de centrale verantwoordelijke voor de eerste communicanten voor alle parochies in de federatie Warm Noord. Bij die persoon kan je je aanmelden en meer informatie krijgen over de catechese en andere praktische afspraken.

Eerste-communicanten

Het Vormsel

Aan jou, beste vormeling, 

Dit jaar wordt een bijzonder jaar: je bent net of wordt 12 jaar; je wordt zelfstandiger en begint goed te weten wat je wel of net niet wil in je leven; je gaat de weg naar volwassenheid. 

En net nu vindt de Kerk het belangrijk om  jou nabij te zijn op die weg naar groei. Groeien is een stuk loslaten maar ook nieuwe ankerpunten vinden in je leven. Eén van die bijzondere steunfiguren is God zelf. 

We nemen je het komende jaar graag mee op een fantastische verkenningstocht. We zullen elkaar ontmoeten tijdens catechesemomenten, in de Eucharistievieringen, op bijeenkomsten allerhande.  Tijdens die momenten van getuigenissen en nieuwe ervaringen, komen we in relatie met onszelf, met de ander en bovenal komen we in relatie met God zelf. 

Ook de ouders zullen we dit jaar uitnodigen om mee op stap te gaan op de weg van het geloof, samen met de vormelingen. 

Dit jaar moeten we nog rekening houden met COVID-19. Dat betekent dat we de veiligheidsvoorschriften die het Bisdom ons voorlegt, ook zullen naleven. 

Wil je aansluiten om catechese te volgen of wens je eerst nog wat meer informatie, bel of mail dan naar Christine Vandebuerie, pastoraal werkster: 0478 67 53 13 of vandebueriechristine@gmail.com 

 

Vormelingen bij de Sint-Willibrorduskerk

Lees meer

Catechistenavond
readmore

Avond voor vormselcatechisten in De Bron

icon-icon-artikel
Groep  © Unsplash
readmore

Catechesebijeenkomsten in code geel

icon-icon-information
Frisse start van het catechesejaar © Canva
readmore

Ideale startactiviteit voor eerstecommunie- en vormselcatechese

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook