DE GROT VAN WIEMESMEER | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • AGENDA Evangelie van de dag Het Doopsel De Eucharistie Het Vormsel Het Huwelijk De Wijding De Biecht Ziekenzalving Gouden, diamanten, briljanten... Bruiloft Onze Facebookpagina Misintenties Geschiedenis Bedevaarten Het Genadebeeld Een stichting oprichten Vrijwilligers en Groepen Missionarissen van Zutendaal Pastoor Gianfranco Falgari Kapellen en Kapelletjes Statistiek

DE GROT VAN WIEMESMEER

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 6 februari 2016 - 3:21
Afdrukken

 

In 1925 werd de grot van Wiemesmeer ingewijd.


IMG-20200417-WA0000.jpg

lourdesgrot Wiemesmeer © federatie Zutendaal

De grot ligt in het Hoeverveld, de kadastrale benaming van dit ganse gebied, dat midden in de 18e eeuw eigendom was van Gerard Thys. Deze Gerard woonde in de grote hoeve, vandaar de naam Hoeverveld. De boerderij was tegelijkertijd herberg en afspanning voor de postwagens naar Maastricht.
Rond 1800 woonde het gezin Thomas Veugen en Anna Catharina Bijnens in de boerderij. Thomas was jarenlang burgemeester van Zutendaal en had zodoende heel wat invloed, vandaar dat de naam van de boerderij veranderde en Bij Veges werd.
Thomas Veugen had vijf kinderen en de ongehuwde zoon Jacobus liet rond 1900 de boerderij over aan zijn aangenomen kind Anna Catharina Nassen.
Zij huwde op 22 april 1895 met Mathijs Thijssens van Stalken (° 27/01/1866 - † 16/06/1941).

En hier begint dan de eigenlijke geschiedenis van de grot.

Mathijs Thijssens liet in mei 1907 aan de steeg naar Terboekt, dit is vooraan waar nu de grot staat, een O.L.Vrouwebeeld plaatsen. Verder naar Terboekt toe, aan de Zes Wegen, richtte hij een Kruislieveheer op uit dankbaarheid voor genezing van een verschrikkelijke ziekte aan het been, ‘zevenoog’.
Het gezin Thijsdsens-Nassen, dat zes kinderen telde waaronder twee dochters, verhuisde naar Berchem-Antwerpen. Een van de twee dochters die gehuwd was met Joannes Bamps stelde aan haar vader voor om het O.L.Vrouwebeeldje te vervangen door een kleine grot. Doch Mathijs Thijssens wilde een grote grot naar het voorbeeld van de Lourdesgrot van Edegem. En hij zou steunen.
In de zomer van 1924 werden de werken aangevat met goedkeuring van pastoor Geurts. De boeren uit Wiemesmeer zorgden voor de aanvoer van materiaal met paard en kar.
Op de eerste zondag van mei 1925 werd ze ingewijd door Mgr. Kerkhofs, hulpbisschop van het bisdom Luik. Alles was mooi versierd door de inwoners uit de Grotstraat onder leiding van Gerard Beuls. Na de plechtigheid kregen de genodigden een glas bruin bier aangeboden.
De grot leidde dan een rustig bestaan, waar vooral in de maand mei mensen een tijdje kwamen verwijlen in de nabijheid van O.L.Vrouw.
Maar op 28 oktober 1976 stortte het plafond van de kerk in en moesten de diensten in de zaal Posthalt plaats vinden. Omdat dit voor de nodige moeilijkheden zorgden stelde pastoor Guillaume Meertens voor om in de zomer zaterdag avond de mis te houden aan de grot.
Het gevolg was dat de omgeving van de grot nu extra verzorgd werd en dat de toeloop van bedevaarders toenam.
De ruimte voor het branden van de kaarsen en ook de overdekte bidruimte waren weldra onvoldoende groot. Dus besloot men in 1993 de nodige veranderingen aan te brengen zoals een nieuwe bidruimte, een alleenstaande kaarsenhal en ook werd de grot vol gespoten met beton om de stabiliteit te verhogen. Bij de opening van de meimaand ging dit gepaard met een receptie met bruin bier en boterhammen met heitskaas.
Maar vlug werd duidelijk dat de pasgebouwde kaarsenhal te klein was en werden er plannen gesmeed om een tweede bij te bouwen. Dit werd niet alleen een ruimte om kaarsen te branden maar ook een bidruimte. Tevens werd een ruimte, waar de onderhoudsman kan schuilen bij slecht weer, in de winter van 2001-2002 bijgebouwd en nu men toch bezig was kon ook nog een sacristie aan de eerste kaarsenhal bijgebouwd worden. Ook nu weer ging dit gepaard met een receptie met bruin bier en de boterhammen.

IMG-20200417-WA0001.jpg

lourdesgrot Wiemesmeer © federatie Zutendaal


Ook in de winter van 2002-2003 heeft men niet stil gezeten en werd de plaats waar de koren staan overdekt, zodat men minder afhankelijk was van de weersomstandigheden. Weer volgde er bij de opening van het seizoen een receptie gehouden en tevens werd besloten dit gebruik jaarlijks te herhalen.
Maar alsof dit nog niet genoeg was werd tijdens het volgende stille seizoen het park achter de kruisweg onder handen genomen. De dennen en Amerikaanse eiken werden vervangen door beuken zodat het meer een geheel vormde met de beuken die er reeds stonden. Ook werden nog een duizendtal struiken geplant. Dat geheel werd nog aangevuld met een vijverpartij en een fontein.
Tijdens de winter van 2004-2005 werd een langverwachte verzuchting ingevuld. Toon Vanmechelen, een kunstenaar uit Sint-Truiden, werd aangesproken voor het maken van de beelden die de verschillende mysteries van de rozenkrans moesten uitbeelden. Ze werden in verschillende materialen gemaakt, nl. ytong, hout, glas en keramiek. Tevens werden drie kapellen gebouwd waar deze beelden een onderdak zouden vinden. Op zaterdag 30 april 2005 volgde de inzegening wederom gevolgd door een traditionele receptie.
 
In 2009  werd een calvarietafereel op de heuvel opgericht en plechtig ingewijd bij de opening in de meimaand door deken Jaak Hermans van Genk.

Lourdesgrot te Wiemesmeer

Gepubliceerd door

Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

Meer

Cultuur
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

De teruggevonden Madonna met engelen van Boticelli © Kipa-Apic
readmore

‘Verloren’ Boticelli hangt decennia thuis bij Italiaanse familie

icon-icon-nieuws
Ferdinand Verbiest © Wikipedia
readmore

Ferdinand Verbiest op missie in 17de-eeuws China [podcast]

icon-icon-audio
Het antifonarium van Salzinnes © Cathobel
readmore

Kostbaar en uniek liedboek keert terug naar Namen

icon-icon-nieuws

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook