Doopsel
Wie? Meestal voor kinderen. Steeds vaker vragen echter ook volwassen mensen die zelf het doopsel nog niet ontvingen om dit sacrament te mogen ontvangen. Dat kan natuurlijk en er is daar een aangepast voorbereidingstraject voor. Deze mensen, catechumenen, ontvangen het doopsel dan tijdens de Paaswake(vooravond van Pasen) samen met de eerste communie en het vormsel.
Hoe? Een enthousiaste werkgroep helpt je graag op weg. Je krijgt alle nodige uitleg bij een voorbereidende samenkomst.
Waar en wanneer? De doopvieringen zelf vinden plaats, normaal gezien, op de 1stezondag van de maand om 11u in de O.L.V.-Kerk te Zutendaal en op de 2dezondag van de maand om 11u in de Sint-Jozefskerk te Wiemesmeer.
Kort. God danken voor je kindje en Zijn bescherming vragen en ontvangen voor eeuwig, dat is wat gebeurt in het doopsel. Dat kan je je kind dus meegeven door het doopsel! Als ouder engageer je je om je kind gelovig op te voeden. Een peter en meter mag je kiezen om je bij die niet altijd zo eenvoudige opdracht te helpen. Daarom moeten die ook gedoopt en gevormd zijn. Door het doopsel wordt het kind bovendien opgenomen in de gemeenschap van de katholieke kerk.
Meer info’s.Op volgende websites vind je alvast heel wat uitleg:
http://doop.in-zutendaal.be
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/ik-wil-mijn-kindje-laten-dopen
Voor meer informatie: pastoor Gianfranco Falgari (0485/165792)
Wat is nu eigenlijk een sacrament?
Een sacrament is een gewijde handeling waarbij God tot de mens komt.
- De Katholieke Kerk kent zeven sacramenten. De initiatiesacramenten:doopsel, eucharistie, vormsel. Verder is er priesterwijding, huwelijk, verzoening en ziekenzalving.
- Eenmalige. Doopsel, vormsel, en priesterwijding kunnen slechts eenmaal in het leven worden ontvangen, zij laten een eeuwigdurend merkteken van God in de ziel achter.
- Meer dan één keer. Huwelijk, na de dood van één persoon van het bruidspaar mag de ander opnieuw huwen.
- Hoe meer, hoe beter. Eucharistie, verzoening en ziekenzalving.
- Door wie. Het doopsel kan worden toegediend door een diaken of een priester of een bisschop of, in levensgevaar, door iedereen. De eucharistie, de verzoening en de ziekenzalving kunnen worden toegediend door een priester of een bisschop.De priesterwijding alleen door een bisschop.Het huwelijk wordt door bruid en bruidegom aan mekaar toegediend waarbij een diaken of priester of een bisschop het bijwoont om te zegenen.
Meer verdieping