Huwelijk
Wie? Liefde is een werkwoord, weten we intussen. Ook het kerkelijk huwelijk is geen garantie op een huwelijksleven zonder zware stormen en mogelijke schipbreuken. Trouwen voor de kerk is een engagementsverklaring waarbij een vrouw en een man zichzelf aan elkaar schenken en beloven elkaar lief te hebben en te waarderen voor de rest van hun leven. Ze vertrouwen hun samenleven daarbij toe aan Gods liefde, en vragen Hem om zegen over hun relatie. In het kerkelijk huwelijk beloven partners altijd weer kansen te scheppen voor elkaar om opnieuw te beginnen. Net zoals God doet, overigens. Hun relatie wordt afgestemd op Gods onvoorwaardelijke liefde voor iedere mens.
Hoe? Voorbereiding voor een christelijk huwelijk kan in onze parochies gevolgd worden in verloofdenontmoetingen.
Waar en wanneer? Het huwelijk vindt plaats in één van onze kerken op een af te spreken datum. De voorbereiding gebeurt in de pastorij op afspraak met de pastoor.
Kort. Voor de kerk trouwen betekent dat man en vrouw hun belofte om elkaar trouw te blijven voor het verdere leven bezegelen voor God en voor de aanwezige gemeenschap. Wat er ook gebeurt: goede of kwade dagen, armoede of rijkdom, ziekte of gezondheid en dat tot de dood hen scheidt. Man en vrouw dienen mekaar het sacrament toe en de priester zegent hun belofte waardoor Gods hulp en kracht hen in dit bijzondere engagement steeds nabij zal blijven.
Meer info’s
Voor meer informatie pastoor Gianfranco Falgari (0485/165792)
Veel vragen worden verder nog beantwoord op:
https://www.kerknet.be/trouwen-voor-de-kerk/artikel/praktische-wegwijzer-trouwen-voor-de-kerk
Wat is nu eigenlijk een sacrament?
Een sacrament is een gewijde handeling waarbij God tot de mens komt.
- De Katholieke Kerk kent zeven sacramenten. De initiatiesacramenten:doopsel, eucharistie, vormsel. Verder is er priesterwijding, huwelijk, verzoening en ziekenzalving.
- Eenmalige. Doopsel, vormsel, en priesterwijding kunnen slechts eenmaal in het leven worden ontvangen, zij laten een eeuwigdurend merkteken van God in de ziel achter.
- Meer dan één keer. Huwelijk, na de dood van één persoon van het bruidspaar mag de ander opnieuw huwen.
- Hoe meer, hoe beter. Eucharistie, verzoening en ziekenzalving.
- Door wie. Het doopsel kan worden toegediend door een diaken of een priester of een bisschop of, in levensgevaar, door iedereen. De eucharistie, de verzoening en de ziekenzalving kunnen worden toegediend door een priester of een bisschop.De priesterwijding alleen door een bisschop.Het huwelijk wordt door bruid en bruidegom aan mekaar toegediend waarbij een diaken of priester of een bisschop het bijwoont om te zegenen.
Paren die overwegen hun liefde openlijk in de kerk uit te spreken en daar hun huwelijk te sluiten, hebben de keuze tussen meerdere mogelijkheden. Welke zijn die mogelijkheden om voor de Kerk te trouwen? Voorafgaande opmerking: het burgerlijk huwelijk moet in België nog altijd aan een kerkelijk huwelijk vooraf gaan.
Het bruidspaar heeft vervolgens de keuze uit vier mogelijkheden. Er zijn twee verschillende vieringen mogelijk met mis, de één wat uitgebreider, de ander wat eenvoudiger;
en er zijn bovendien twee verschillende vieringen mogelijk in de kerk zonder dat daar een mis bij opgedragen wordt. Het bruidspaar kan die formule kiezen die voor hen het prettigste aanvoelt!
Voor wie meer wil weten over het Kerkelijk huwelijk: klik hier
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.