Vormsel
Wie? Het vormsel wordt in onze parochiefederatie toegediend voor de groep van de 12-jarigen en voor de groep van de 17-jarige jongeren. Steeds vaker vragen volwassen mensen die het doopsel nog niet ontvingen om volledig ingelijfd te mogen worden in de rooms-katholieke kerk en dit sacrament te mogen ontvangen. Dat kan natuurlijk en er is daar een aangepast voorbereidingstraject voor. Deze mensen, catechumenen, ontvangen het vormsel dan tijdens de Paaswake(vooravond van Pasen) samen met de eerste communie en het doopsel.
Hoe? Er zijn maandelijkse activiteiten met de jongeren van de twee groepen door enthousiaste catechisten ook uit de leiding van Jongerenkerk (Jo.Ke.)
Waar en wanneer? Het vormsel zelf wordt toegediend tijdens op de zesde paaszaterdag of -zondag.
Kort. Wat gebeurt er bij het vormsel? Het vormsel is de bevestiging van de wil van de jongeren om christen te zijn. Aan de vormeling wordt gevraagd om het engagement, dat de ouders bij het doopsel uitspraken nu zelf uit te spreken: te leven als overtuigde christen in het voetspoor van Jezus.
Bij het vormsel ontvangt de vormeling een uitstorting van de Heilige Geest die zal helpen om dat engagement waar te maken. Het vormsel verwijst rechtstreeks naar het Pinksterfeest toen de volgelingen Jezus van de Heilige Geest diezelfde kracht en de moed ontvingen om te getuigen van Jezus boodschap.
Meer info
Voor meer informatie: pastoor Gianfranco Falgari (0485/165792)
Wat is nu eigenlijk een sacrament?
Een sacrament is een gewijde handeling waarbij God tot de mens komt.
- De Katholieke Kerk kent zeven sacramenten. De initiatiesacramenten:doopsel, eucharistie, vormsel. Verder is er priesterwijding, huwelijk, verzoening en ziekenzalving.
- Eenmalige. Doopsel, vormsel, en priesterwijding kunnen slechts eenmaal in het leven worden ontvangen, zij laten een eeuwigdurend merkteken van God in de ziel achter.
- Meer dan één keer. Huwelijk, na de dood van één persoon van het bruidspaar mag de ander opnieuw huwen.
- Hoe meer, hoe beter. Eucharistie, verzoening en ziekenzalving.
- Door wie. Het doopsel kan worden toegediend door een diaken of een priester of een bisschop of, in levensgevaar, door iedereen. De eucharistie, de verzoening en de ziekenzalving kunnen worden toegediend door een priester of een bisschop.De priesterwijding alleen door een bisschop.Het huwelijk wordt door bruid en bruidegom aan mekaar toegediend waarbij een diaken of priester of een bisschop het bijwoont om te zegenen.
Verdieping over het Vormsel