Een nieuwe stichting oprichten
Wie graag jaarlijks één of meerdere missen wil laten opdragen voor een familielid of voor zichzelf (na overlijden), kan een stichting oprichten. Een stichting is een som geld die door de aanvrager aan de kerk geschonken wordt om de jaarlijkse kostprijs voor de gevraagde missen te financieren. U kan kiezen tussen twee soorten stichtingen: openbare stichtingen of private stichtingen.
Openbare stichtingen
Deze stichtingen worden beheerd door de kerkfabriek. In principe zijn ze eeuwigdurend al kan tussen aanvragers en bisdom overeengekomen worden om de termijn te beperken (bv. 25 j).
Het bisdom heeft het minimale kapitaal voor nieuwe stichtingen bij kerkfabrieken recent verhoogd tot 3 250 euro. Voor stichtingen die al langer bestaan is beslist geworden, dat die tot 1 750 euro moeten verhoogd worden. De hoge bedragen moeten ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende renteopbrengst zal zijn om de gevraagde missen op te kunnen laten dragen. De kerkfabriek belegt het geld in risicovrije beleggingen. De intrest wordt gebruikt om de missen te betalen. De kerkfabriek mag het kapitaal van de stichting NIET gebruiken om de missen te betalen, enkel de intrest mag daarvoor aangewend worden.
Voor meer inlichtingen kan u terecht bij de penningmeester van de kerkfabriek van uw parochie:
- O.L.-V.-Tenhemelopgenomen Zutendaal: Josiane Herben, tel. 089 72 17 07, josianeherben@hotmail.com; Jef Weytjens, tel. 089 61 15 49, jef.weytjens@telenet.be
- Sint-Jozef Wiemesmeer: Henriette Slegers, tel.089 61 20 51; Leon Monsieur, gsm 0478 21 81 98, monsieurleon@skynet.be.
Private stichtingen
Deze stichtingen worden beheerd door het bisdom. De kerkfabriek komt daar niet in tussen. Bij deze stichtingen mag het kapitaal wel gebruikt worden om de missen te betalen. Het bedrag wordt afgesproken met het bisdom, 800 euro is de minimale inleg. De mensen storten het overeengekomen bedrag aan het bisdom en vragen dat er met dat geld in hun parochie ieder jaar één of meerdere missen worden opgedragen. Als het gestorte geld onvoldoende intrest opbrengt om de missen te betalen, mag er van het kapitaal gebruikt worden. Dat betekent dat deze stichtingen in de tijd beperkt zijn: eenmaal het geld volledig aangewend is voor de betaling van missen, houdt de stichting op te bestaan.
Meer inlichtingen
Pastoor Gianfranco Falgari, gsm 0485 16 57 92, dongianfranco@lemissioni.org, of op het parochiesecretariaat Federatie Zutendaal, Vijverplein 2, tel. 089 61 11 51 (maandag en dinsdag van 09.00 u. – 12.00 u.).
Contactpersoon bisdom: Tim Eerdekens, tel. 011 28 84 72, boekhouding.vzw@bisdomhasselt.be
J. Herben (penningmeester kerkfabriek O.L.-Vrouw.Tenhemelopgenomen Zutendaal)
J. Weytjens (voorzitter kerkfabriek O.L.-VrouwTenhemelopgenomen Zutendaal)
Mededeling voor families die een stichting hebben bij de Kerkfabriek
(Richtlijnen niet voor private stichtingen bij het bisdom)
Mogelijkerwijze bestaan er voor uw familie één of meerdere stichtingen bij de kerkfabriek. Die stichtingen werden meestal “op kapitaal” gevestigd, wat wil zeggen dat de kerkfabriek geld ontvangen heeft van de mensen en dat zij dat belegt aan de voorwaarden op dat ogenblik. Met de opbrengst ervan wordt ieder jaar de gevraagde mis betaald. De kerkfabriek mag niet aan het kapitaal zelf komen, dat is wettelijk verboden. Zij mag enkel de intresten gebruiken om de missen te betalen.
De Belgische bisschoppen bepalen de minimumkapitalen om de stichtingen te laten bestaan. De economische situatie van vandaag confronteert ons met zeer lage intrestniveaus. Om voldoende opbrengst te hebben, moet een bestaande stichting over een kapitaal van 1 750 euro (gerekend aan 0.4 % netto) beschikken. Voor nieuwe nog op te richten stichtingen werd door de bisschoppen een minimaal kapitaal van 3 250 euro vastgesteld.
Bestaande stichtingen met een kapitaal van minder dan 1.750 euro leveren al enkele jaren onvoldoende opbrengst en moeten volgens de wet samengevoegd (gereduceerd) worden met andere stichtingen om tot de minimumopbrengst te komen. Alvorens hiertoe over te gaan, willen wij de families – geheel vrij – de mogelijkheid geven om het destijds geschonken kapitaal te verhogen, zodat hun stichting desgewenst apart kan blijven bestaan.
Het is mogelijk dat er in onze parochie verschillende gestichte jaargetijden bestaan voor leden van uw familie. Als er nu toch een samenvoeging van stichtingen moet gebeuren, is het wellicht wenselijk dat leden van eenzelfde familie bij elkaar worden gevoegd tot één stichting. Daar wij onmogelijk kunnen weten wie tot dezelfde familie behoort, vragen wij u om ons zelf daarover te contacteren. Vriendelijk verzoek om dan de kerkfabriek vóór 15 juni 2019 in te lichten omtrent uw wensen voor samenvoeging of verhoging van kapitaal voor de stichtingen van uw familie. U kan daarvoor contact opnemen met:
- O.L.-V.-Tenhemelopgenomen Zutendaal: Josiane Herben, tel. 089 72 17 07, josianeherben@hotmail.com; Jef Weytjens, tel. 089 61 15 49, jef.weytjens@telenet.be
- Sint-Jozef Wiemesmeer: Henriette Slegers, tel.089 61 20 51; Leon Monsieur, gsm 0478 21 81 98, monsieurleon@skynet.be.
Deze samenvoeging dient daarna nog door het bisdom goedgekeurd te worden. Als alles volgens planning verloopt, gaat zij in op 1 januari 2020.
Voor mensen die overwegen een nieuwe stichting op te richten, zie hiervoor het aparte artikel: ‘Een nieuwe stichting oprichten?’
J. Herben (penningmeester kerkfabriek O.L.-Vrouw.Tenhemelopgenomen Zutendaal)
J. Weytjens (voorzitter kerkfabriek O.L.-VrouwTenhemelopgenomen Zutendaal)