EERSTE ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD
Het kwade ontmaskeren
BIJZONDERE OMHALING 16-17 FEBRUARI: Kerkopbouw in Vlaanderen
Deze collecte dient om de kerkelijke dienstverlening die de grenzen van ons bisdom overstijgen,
te helpen financieren. Het zijn diensten die door de Belgische bisschoppen in het leven zijn geroepen. Denk maar aan de werking van de bisschoppenconferentie, het Interdiocesaan Pastoraal Beraad, de Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede, Pax Christi, de Nationale raad voor Gezinspastoraal. Ook de nationale juridische dient is in deze tijd onmisbaar. Door deze diensten te groeperen worden de kosten gedrukt en wordt een degelijke begeleiding verzekerd. Ons bisdom, dat vaak op de diensten een beroep doet, moet met de andere bisdommen solidair zijn en bijdragen voor hun werking.
VEERTIGDAGENTIJD
Tijdens de Veertigdagentijd bereiden christenen zich voor op Pasen. Vroeger sprak men over vastentijd. Christenen proberen in de veertigdagentijd sober te leven, meer te bidden en solidair te zijn.
Veertig is een symbolisch getal voor christenen. Jezus bleef veertig dagen in de woestijn. En de Israëlieten trokken onder leiding van Mozes veertig jaar lang door de woestijn.
Het Paasfeest is het grootste feest van het liturgische jaar. Wij vieren met Pasen dat Jezus niet meer dood is maar leeft. Hij heeft de dood overwonnen. De Verrijzenis staat centraal in ons christelijke geloof.
Het Paasfeest wordt altijd gevierd in de lente. De periode hieraan voorafgaande wordt de Veertigdagentijd genoemd.
De Veertigdagentijd duurt van Aswoensdag tot Pasen.
Dit komt, omdat de 6 zondagen die in deze periode vallen, niet als vastendag gerekend worden en derhalve niet meegeteld worden. De periode van de veertigdagentijd is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen.
HELP HONGER DE WERELD UIT!
De nieuwe campagne van Broederlijk Delen gaat de strijd aan tegen de verborgen honger en ondervoeding in Oeganda.
Samen kunnen we de Oegandese boeren helpen, zodat ze hun gezin kunnen voeden met voldoende, gevarieerd en gezond eten.
LICHTMISVIERING MET EERSTE COMMUNICANTJES EN OUDERS
De gekleurde kaarsen symbolisch voor mooie deugden
Met het feest van Lichtmis wordt de opdracht van Jezus in de tempel door Maria en Jozef herdacht. Zo ook waren de kinderen uitgenodigd, die verleden jaar hun eerste communie hadden gedaan, samen met de communicantjes van dit jaar en de ouders. In het begin van de viering werden de vele kaarsen gewijd en ontstoken aan de paaskaars en kwamen de kinderen in processie naar voor om daar voor het altaar plaats te nemen. Deze kaarsen mogen mee naar huis genomen worden en moge zij daar brandend licht brengen in de gezinnen wetende dat God er voor ons in en zorg voor ons draagt, als wij Hem in ons hart toelaten.
Op het altaar stonden vijf gekleurde kaarsen, die doorheen de viering werden aangestoken dor de kinderen. De blauwe kaars stond symbool voor DANKEN, de paarse kaars, voor VERGEVEN, de rode kaars voor LIEFDE, de groene voor VERTROUWEN en de oranje kaars voor LUISTEREN.
Na de viering mochten ook de engeltjes van de dopelingen van verleden jaar mee naar huis genomen worden en was er tevens gelegenheid voor een drankje en wat napraten.
H. BRIGITTAVIERING
Binnenzicht H. Brigittakapel Mandel
Op zondag 4 februari werd in de eucharistieviering het naamfeest van de Heilige Brigitta gevierd. Deze heilige heeft zich ontfermd over de Brigittakapel langs de Stalkerweg, die ook wel gekend is als de Witte Kapel of Mandelkapel. De Heilige Brigitta wordt vooral aanroepen voor het voorkomen of herstellen van ziektes bij het hoornvee en het genezen van oogkwalen bij mensen.
Sinds de Geschied- en Heemkundige Kring van Zutendaal de kapel in het begin van de jaren tachtig herstelde, ontstond de traditie om ieder jaar op of rond het naamfeest van de Heilige Brigitta, dat op 1 februari valt, een mis te doen waarin gewijde Brigittatarwe en een huiszegen aan de kerkgangers worden uitgedeeld om mee naar huis te nemen, zoals ook een gewijde kaars ter gelegenheid van het feest van Lichtmis. Monique Peeters, bijgestaan door Tineke Plessers, stond na de mis klaar om de zelfgebakken Brigittakoek uit te delen. Met een slok warme koeienmelk of een stevige borrel kon die doorgespoeld worden tijdens de receptie.
We stonden dit jaar voor de 35ste keer stil bij het leven en de betekenis van de Heilige Brigitta. Brigitta leeft, Brigitta is actueler dan ooit. Ze zet ons aan tot nadenken over de manier waarop we de wereld ‘zien’. (Frans)
CHRISTEN FORUM
Maandag 26 februari conferentie over Isaraël en Palestina ‘Waar ligt de grens’ in Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5. Met als gast Brigitte Herremans. Zij is beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi.
Het Israëlisch-Palestijns conflict wordt vaak gezien als een strijd tussen twee volkeren die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Vrede lijkt onmogelijk omdat geen van beide partijen de strijdbijl wil begraven. Land en basisrechten vormen echter de voornaamste inzet van het conflict: Israël heeft een eigen staat sinds 1948 en het verhindert al zolang de oprichting van een Palestijnse staat.
Komt dit ooit goed? De zgn. tweestatenoplossing is geen onmogelijke wensdroom. Wel is een moediger engagement van beleidsmakers en een kritische benadering nodig die gebaseerd is op feiten in plaats van op emoties en die het onrecht aan beide kanten durft benoemen. Het is een noodzakelijke voorwaarde voor een effectief vredesproces.
Aanvang 20.00 u. Iedereen welkom! Toegang: vrije bijdrage. www.cflimburg.be
STEUNPILAREN VAN ONZE PAROCHIES: DE KERKFABRIEKEN EN CENTRAAL KERKBESTUUR
Onze parochies steunen heel erg op de inzet van veel mensen die meestal achter de schermen blijven. Tijd om die mensen eens wat zichtbaar te maken, tijd om naar hun bekommernissen te luisteren, tijd vooral om hen eens met een kleine attentie te verwennen, dachten wij als federatieteam. De volgende weken en maanden willen we daarom graag regelmatig die verborgen werkers wat meer in de kijker te plaatsen.
Op 26 januari nodigden we de mensen van de kerkfabrieken van de parochie Sint Jozef en van de O.L.V.- parochie uit op de pastorie.
De naam kerkfabriek klinkt ons nogal gewichtig in de oren, maar uiteindelijk legt zo’n ‘fabriek’ inderdaad nogal wat gewicht in de schaal. Het ontstaan ervan gaat terug van in de tijd van Napoleon. Tijdens de Franse Revolutie werd alles wat eigendom was van de Kerk onteigend of vernietigd. Het waren harde en woelige tijden voor gelovigen. Napoleon bracht rust met zijn concordaat van juli 1801. De in beslag genomen goederen werden weliswaar niet terug gegeven aan de Kerk, maar als tegenprestatie engageerde de burgerlijke overheid zich om voortaan te voorzien in de kosten van de eredienst. Daarvoor werden kerkfabrieken opgericht: instanties die de brug tussen kerk en overheid vormen. Zij kregen de opdracht in te staan voor het onderhoud van de kerkgebouwen en voor alles wat op materieel vlak nodig is om de liturgie waardig mogelijk te maken. Dat verklaart waarom de burgerlijke overheid tussenkomt met subsidies in die gevallen waar de kerkfabrieken zelf over te weinig inkomsten beschikken om hun opdracht waar te maken. In 2004 kwam er een decreet dat de wetgeving aan de huidige situaties aanpast. Iedere gemeente kreeg nu o.a. een Centraal Kerkbestuur dat de werking van de verschillende kerkfabrieken in die gemeente coördineert.
Berekenen en plannen, samenwerken en overleggen, brugfiguur spelen tussen burgerlijke overheid en parochies, zijn de hoofdtonen die doorklinken in de werking van kerkfabrieken. In Zutendaal prijzen we ons gelukkig dat die onderlinge samenwerking met veel wederzijds begrip en respect verloopt. De recente zeer geslaagde renovatie van de Onze Lieve Vrouw-ten-Hemel-opgenomen-kerk is er een prachtig staaltje van. Minder opvallend dan zo’n renovatieproject, maar volkomen onmisbaar is het jaar in, jaar uit zorgen voor 1001 zaken die de werking van onze parochieleven mogelijk maken: verwarming, poetsen, liturgische kleding, hosties, ... het verloopt allemaal rimpelloos en dat is zowel in de Sint Jozefsparochie als in de Onze-Lieve-Vrouwparochie mede te danken aan de inzet van die mensen achter de schermen.
Dank je wel aan Noël, Martin, Romain, Albert, Henriette, Jef, Jos, Piet, Leon voor zoveel inzet en dat gedurende al vele jaren. Dank je omdat je het wil doen, dank je omdat je het zo goed doet, dank je omdat je het met zoveel liefde doet! (Federatieteam)
PAROCHIESECRETARIAAT FEDERATIE ZUTENDAAL
Openingsuren: maandag en dinsdag van 09.00 u. tot 12.00 u.
Tel. 089 61 11 51
Op feestdagen gesloten.
IN DE MARGE
PRALIENTJES
Gisteren, de eerste zondag van de maand februari. We hebben een vrij koud weekend te pakken.
Warm ingeduffeld een wandeling met onze viervoeters doet goed maar we zijn oh zo blij om terug in de warme huiskamer te komen.
In de namiddag worden we verwacht op het verjaardagsfeestje van onze zoon. Hij woont in onze straat en we zijn er dan ook in een wip. Onze kleindochter is in vorm en haalt de fraaiste capriolen uit. Haar gezichtje blinkt van pret en ze dolt met haar dikste vriend (Arthur, de hond).
Zoals elke keer opnieuw zie ik in dat gezichtje onze zoon, de gelijkenis is treffend.
’s Avonds staat de Bonte Avond op het programma. We hebben afgesproken met vrienden en zijn ruim op tijd. Jammer genoeg kloppen de ons beloofde plaatsen niet. We zullen apart moeten gaan zitten. Nochtans doet dit geen afbreuk aan deze avond. Zoals elk jaar opnieuw zie ik weer weinig mensen uit ons eigen Zutendaal. Veel accentjes uit onze buurtgemeenten zijn er te horen. Het programma ontlokt weer de nodige lachsalvo’s.
Acht avonden, volledig uitverkocht, je moet het maar doen. Het is vandaag de laatste dag en het zit er dus weer op voor een jaartje.
De maandagochtend begon zoals altijd, na de dagelijkse plichtplegingen mocht ik even verpozen in onze pastorie. Stef Nouwen zou trakteren voor zijn verjaardag
(8 februari). De vorige keren –Jean Fripont en Robert Weytjens- heb ik al verstek moeten laten gaan, een derde keer zou echt niet kunnen.
Lekkere taart kijkt me lachend aan. Ik neem echter geen stukje daar ik niet echt een zoetekauw ben, jammer.
Genietend van mijn warme chocolademelk en keuvelend met Hildegard komt onze mijnheer pastoor binnengestormd met nog meer taart.
Er zullen nog wel liefhebbers zijn zeker….
’s Avonds is er de wekelijkse repetitie van ons zangkoor. Het is zo verleidelijk om lekker binnen te blijven, heerlijk onder een warm dekentje met de poes op schoot.
Het kan echter niet en is volstrekt onmogelijk. Volgende maand (24 maart) geven we ons voorjaarsconcert en er is nog werk aan de winkel.
Belangrijk om nu geen enkele keer te missen, onze Hilde dringt er dan ook telkens op aan om elke keer aanwezig te zijn.
Als je je ergens voor hebt geëngageerd moet je er ook voor de volle 100% gaan.
Eenmaal ter plekke loopt alles gesmeerd en werken we enthousiast ons programma af.
Er zijn vandaag 3 jarigen en het zal dus weer een superzoete pauze worden. Pralientjes in overvloed, overheerlijk maar niet zo gezond voor ons, dames.
Nog even en we kunnen weer naar onze warme zetel. Nog voordat ik naar het eerste tv-programma kan kijken vallen mijn ogen dicht. Het is wel geweest. (maPs)
ONZE-LIEVE-VROUW TENHEMELOPNEMING
EUCHARISTIEVIERING OP ZONDAG
Op zaterdagavond geen eucharistieviering in de O.L.-Vrouwkerk.
Op zondag is de eucharistieviering om 09.30 u.
OVERLIJDENS
Op vrijdag 26 januari overleed Florent Oyen, echtgenoot van Lucie Jehaes. Florent werd geboren te Zutendaal op 14 september 1935.
Op zijn gedachtenisprentje lezen wij:
‘Voor hem een verlossing
voor anderen verdriet.
Hij wilde wel vechten
maar de kracht was er niet.’
De parochiegemeenschap deelt in de rouw van de beproefde familie.
SINT-JOZEF
EUCHARISTIEVIERING ZATERDAG
Eucharistieviering op zaterdagavond om 18.00 u.
TERUGBLIK
KVLV PANNENKOEKENDAG
Even op de foto voor meneer pastoor.
Op zondag 4 februari was er in het Parochiecentrum een grote bedrijvigheid. Alle bestuursleden van KVLV, vele leden, mannen en gelegenheidsmedewerkers stonden er paraat om de vele bezoekers te bedienen. In de keuken druk, in de eetruimte druk en gelukkig vele personen, die van een pannenkoekje, boekweit, spek en eieren of een stukje vlaai kwamen genieten.
Daarom van harte dank aan de vele vrijwilligers en vooral de vele bezoekers, die de weg naar het Parochiecentrum vonden.
Tot volgend jaar!!
AGENDA
RESTAURANTDAG PAROCHIECENTRUM
Zondag 25 februari restaurantdag in het Parochiecentrum.
Dankzij uw hartelijke steun, garanderen we u ook in 2018 opnieuw de vertrouwde service van ons parochiecentrum. Dit voor tal van activiteiten zoals recepties, familiefeesten, baby-borrels, fuiven, vergaderingen, koffietafels, kiennamiddagen, enz...
In dit gemeenschapscentrum vindt u naast de middenzaal met toog en goed uitgeruste keuken, ook de bovenzaal met toog en keukentje. Daarnaast is er ook nog de kelderverdieping met kleinere zaal (inclusief toog en keuken), een vergaderruimte en de lokalen voor onze plaatselijke jeugd. Tenslotte biedt de parking u voldoende ruimte. Wij blijven u dit alles, als dienst aan de gemeenschap, graag aanbieden aan gunstige voorwaarden. Hiervoor doen we nogmaals beroep op uw gewaardeerde medewerking.
Inschrijven vóór 19 februari bij uw vereniging, of bij Pierre Serroyen, Mandelseg 37, tel. 089 71 20 34; Agnes Weytjens-Schepers, Daalstraat 76, tel. 089 61 40 58; Constant Willems, Kattenstaartstraat 15, tel. 089 61 17 37; Marie-José Martens-Dries, Kapelveldstraat 17, tel. 089 61 36 26. Eventueel op de pastorie maandag en dinsdag van 09.00 u.-12.00 u.
Houdt op die dag alvast een plaatsje vrij in uw agenda. Alvast dank bij voorbaat!
V.Z.W. Parochiecentrum
NEGENDE POEZIEAVOND
Heeft u even genoeg van de sociale media die uw leven constant lijken te bepalen? Bekruipt u soms ook de behoefte om die tv uit te zetten en een voorstelling live te gaan bekijken? Heeft u zin om de tijd een uurtje stil te zetten en u onder te dompelen in een zalig bad van poëtische teksten en sfeervolle muziek? Dan nodigen wij u graag uit voor de 9de poëzieavond ‘Er is een seconde zoek’ op vrijdag 16 februari om 20.00 u. in Cultuurcentrum Zutendaal.
Uitvoering door ‘Luister maar ...’ met Mieke Burggraeven, Chris Cilissen, Ine Holsteens, Wilfried Odeurs (voordracht) en Thibault de Fiore (piano).
Toegang: 7 euro (incl. 1 consumptie). Iedereen van harte welkom!
(org.: cultuurraad Zutendaal, cel poëzie)
OKRA
19 februari tot 24 februari
Dinsdag
Fietsen: damesclub, vertrek 13.00 u. Pandenstraat 18
Fietsen: vertrek op ’t Vijverplein om 13.00 u.
Fietsen: damesclub, vertrek St.-Rochuskapel om 13.00 u.
Hobbyclub van 13.30 tot 17 u.
Woensdag
Kaarten: in het Cultuurcafé van 13.30 u. tot 17.00 u.
Donderdag
Fietsen, vertrek op ’t Vijverplein, om 13.00 u.
Wandelen, vertrek op ’t Vijverplein, om 13.30 u.
Vrijdag
Zwemmen, Landal Mooi Zutendaal van 12 tot 13 u. (Tijdens het verlof niet.)
KVLV:AGENDA
Maandag 19 en 26 februari: IPad en IPhone om 19.30 u. in het Gemeentehuis
BEDEVAART BANNEUX
Met Limburgs Ziekenwerk Banneux met de bus op bedevaart naar Banneux van 14 juli tot 18 juli. U kan mee met rolstoel, wandelstok en goede moed. U wordt opgehaald aan ’t Vijverplein. Helpers zijn altijd welkom om mee te gaan.
Verantwoordelijke Helena Brands (Vliegen), Hoogstraat 1/11. Inschrijven vóór 19 februari. Tel. 089 65 91 65.
LOURDESBEDEVAART 2018 MET SAMANA
Op bedevaart naar Lourdes van 2 juni tot 6 juni. Verblijf in hotel. Uitstappen, kaarsjesprocessie, groet aan de Lourdesgrot, sacramentsprocessie, eucharistieviering (Nederlandstalig). Vertrek (ophaling) aan ’t Vijverplein naar Maastricht. Vervolgens met het vliegtuig.
Verantwoordelijke: Helena Brands (Vliegen), Hoogstraat 1/11, tel. 089 65 91 65. Inschrijven vóór 20 februari.
LUISTERPLEKKEN
Dertiende editie van Luisterplekken met als thema “Daar is iets in dat goed is’ over meester en leerling op zaterdag 24 februari om 20.00 u. in de Polyvalente ruimte in basisschool De Stapsteen Jachthoornplein 4, Wiemesmeer-Zutendaal.
“Daar is iets in dat goed is”, sprak Herman Teirlinck, ooit de ‘Boeddha der Vlaamse letteren’, tot de debuterende Jeroen Brouwers. Luc Vanhelmont en Jos Geusens lezen teksten over meesters en leerlingen. Jan Baerts, cellist bij o.a. Brussels Philharmonic, speelt meesterlijke muziek samen met Renaat Appermont en Robin Gadomski, twee van zijn leerlingen aan Musart, de muziekhumaniora van Kindsheid Jesu Hasselt.
Toegang: 7 euro (incl. meesterlijk hapje). Inschrijven vóór 20 februari. Meer info en inschrijven via: luisterplekken@gmail.com of gsm 0477 42 77 98.
Daar is iets in dat goed is", sprak Herman Teirlinck, ooit de 'Boeddha der Vlaamse letteren', tot de debuterende Jeroen Brouwers.
Van harte welkom!
(org. gemeente zutendaal, de bib)
GEZINSBOND ZUTENDAAL
Dinsdag 27 februari
19.30 u.: kookles voor dames in het Parochiecentrum, Schoolstraat. Thema: Thaise keuken. Kostprijs 12 euro, niet-leden 17 euro. Snel inschrijven (max. 12 deelnemers) per e-mail patty.schrijvers@telenet.be
DORPSRESTAURANT
Voor slechts 7 euro geniet je onder het motto ‘ontmoeten en eten’ van een lekker driegangen menu.
Volgende eetdag is op 20 februari tussen 12.00 u. en 13.00 u. in het Parochiecentrum van Zutendaal. Water is gratis, voor de andere dranken wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Wie vet- en/of zoutloos, diabetes of een vegetarisch menu wenst, vermeldt dit gewoon bij inschrijving. Voor kinderen is er een apart menu voorzien.
Op voorhand inschrijven tot 17 februari en betalen bij het onthaal van het OCMW, de dienst vrije tijd op het gemeentehuis, alsook bij de bibliotheek tijdens de respectievelijke openingsuren.
Meer info: Dienst welzijn, tel. 089 62 94 52, welzijn@zutendaal.be
OM TE EINDIGEN
40 dagen de tijd
veertig dagen
om voedsel te vinden,
om zovelen op aarde
te kunnen voeden,
maar ook geestelijk voedsel
waarmee God ons voeden wil
40 dagen de tijd
om voedsel te krijgen,
om te leren
hoe we anders met voeding
kunnen omgaan,
hier en elders,
dichtbij en veraf,
uit eerbied voor de aarde,
uit eerbied voor de anderen,
uit eerbied voor God.
(Uit: 40 dagen voedsel vinden,vasten 2018)
NIEUWS UIT HET DEKENAAT
BROEDERLIJK DELEN
Campagne: Painting the future. De wereld verwacht een antwoord
Tentoonstelling van woensdag 28 februari tot zondag 11 maart Stadhuis Genk, Stadsplein 1. Vrij toegankelijk tijdens openingsuren stadhuis
Samen met Vlaamse kunstenaars geeft de Oegandese kunstenaar Sadat Kaaya Kiwanuka zijn visie op de toekomst.
www.broederlijkdelen.be/nl/kunstproject