" Kerk & Leven " nr 19 (week van 5 mei 2020) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • AGENDA Evangelie van de dag Het Doopsel De Eucharistie Het Vormsel Het Huwelijk De Wijding De Biecht Ziekenzalving Gouden, diamanten, briljanten... Bruiloft Onze Facebookpagina Misintenties Geschiedenis Bedevaarten Het Genadebeeld Een stichting oprichten Vrijwilligers en Groepen Missionarissen van Zutendaal Pastoor Gianfranco Falgari Kapellen en Kapelletjes Statistiek

" Kerk & Leven " nr 19 (week van 5 mei 2020)

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 7 mei 2020 - 22:19
Afdrukken

19 (week van 6 mei 2020)

Editie 3823 – Federatie Zutendaal

 

 

 

 

 

Vijfde Paaszondag

 

‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’

(Johannes 14, 1-12)  

 

 

 

JAARTHEMA BISDOM HASSELT

 

Laten wij toe

dat Jezus ons

met zijn woorden

in de war brengt,

en ons uitdaagt

tot een echte

ommekeer.

 

(paus Franciscus)

 

 

 

WEG, WAARHEID EN LEVEN

 

“Wees niet ongerust.

Gij vertrouwt op God, vertrouw ook op Mij.

In het huis van mijn Vader is ruimte voor velen (…)

Ik ben de weg, de waarheid en het leven.

Niemand komt tot de Vader behalve door Mij.

Als gij Mij kent, kent gij ook de Vader.

Van nu af kent gij Hem, want gij hebt Mij gezien.”

(Johannes 14* )

 

Op-weg-gaan is een mooi symbool voor het christen-zijn.

Christen-zijn is: zoeken, klaar staan, weigeren vast te roesten,...

Jezus is niet enkel onze gids en tochtgenoot op de weg naar de Vader,

Hij is zélf de Weg:

wanneer we groeien in verbondenheid met Jezus

komen we als vanzelf ook dichter bij God.

 

Heer God, in Jezus hebben wij U leren kennen:

een God van liefde en goedheid.

Moge Jezus ons steeds weer op weg zetten naar U.

Moge ons geloof in Hem en in U

bezieling geven aan ons bestaan,

alle dagen van ons leven. Amen.

 

 

 

 

BIDDEN TOT MARIA

 

In een op zaterdag 25 april gedateerde brief herinnert paus Franciscus alle gelovigen eraan dat mei van oudsher Mariamaand is. Hij vraagt nadrukkelijk om de schoonheid van het rozenkransgebed thuis te herontdekken, vooral in deze tijd van beproeving. Hij voegt ook twee gebeden – een korte en een langere versie - eraan toe die hij speciaal schreef om de hulp van Maria in deze barre coronatijden af te smeken.

 

Het eerste is het gebed dat op 11 maart werd verspreid in het Mariaheiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid in Rome.

Het tweede, langere gebed roept de hulp in van de Moeder Gods tegen de achtergrond van de gigantische uitdagingen en noodsituaties waarmee de coronapandemie onze wereld confronteert.

 

Als we samen het aangezicht van Christus

contempleren met een hart zoals dat van Maria, onze Moeder,

zullen we ons nog meer als een spirituele familie verenigen

en het zal ons beslist helpen om deze beproeving te boven te komen.

 

 

Onder uw bescherming zoeken we onze toevlucht, o Heilige Moeder van God

 

In de huidige tragische situatie, waarin de hele wereld ten prooi valt aan lijden en angst, zoeken we onze toevlucht onder uw bescherming, Moeder van God en onze Moeder.

 

Maagd Maria, richt uw barmhartige ogen op ons te midden van deze corona viruspandemie. Troost hen die radeloos zijn en rouwen om hun dierbaren die zijn gestorven en soms begraven zijn op een manier die hen diep pijn doet. Sta dicht bij wie zich zorgen maken om hun dierbaren die ziek zijn en die, om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, niet dicht bij hen kunnen zijn. Vervul met hoop wie zich zorgen maken over de onzekerheid van de toekomst en de gevolgen voor de economie en de werkgelegenheid.

 

Moeder van God en onze Moeder, bid voor ons tot God, de Vader van de Barmhartigheid, dat er een einde komt aan dit grote lijden en dat hoop en vrede weer dagen. Pleit bij uw goddelijke Zoon, zoals U dat in Kana deed, zodat de families van de zieken en de slachtoffers getroost worden en hun harten worden opengesteld voor vertrouwen.

Bescherm de artsen, verpleegsters, gezondheidswerkers en vrijwilligers die zich in de frontlinie van deze noodtoestand bevinden en hun leven riskeren om anderen te redden. Steun hun heldhaftige inzet en verleen hen kracht, edelmoedigheid en een blijvende goede gezondheid.

 

Wees degenen nabij die de zieken dag en nacht bijstaan en de priesters die, in hun pastorale zorg en trouw aan het Evangelie, iedereen proberen te helpen en te steunen.

Heilige Maagd, verlicht de geesten van mannen en vrouwen die wetenschappelijk onderzoek verrichten opdat zij doeltreffende oplossingen vinden om dit virus te overwinnen.

 

Steun de nationale leiders, opdat zij met wijsheid, moed en grootmoedig diegenen te hulp kunnen schieten die niet over de eerste levensbehoeften beschikken en sociale en economische oplossingen kunnen bedenken die geïnspireerd zijn door vooruitziendheid en solidariteit.

 

Maria, Allerheiligste, beroer ons geweten zodat de enorme middelen die worden geïnvesteerd in de ontwikkeling en opslag van wapens in plaats daarvan worden besteed aan het bevorderen van doeltreffend onderzoek naar de manier waarop dergelijke tragedies in de toekomst kunnen worden voorkomen.

 

Geliefde Moeder, help ons te beseffen dat we allemaal lid zijn van één grote familie en de band te erkennen die ons verenigt, zodat we in een geest van broederlijke solidariteit, kunnen helpen om talloze situaties van armoede en nood te verlichten. Maak ons sterk in het geloof, volhardend in dienstbaarheid, vasthoudend in gebed.

 

Maria, Troosteres van de getroffenen, omhels al uw kinderen in nood en bid dat God zijn almachtige hand mag uitsteken en ons zal bevrijden van deze vreselijke pandemie, zodat het leven weer sereen zijn normale gang kan gaan.

 

Aan U, die op onze reis schijnt als een teken van verlossing en hoop, vertrouwen wij ons toe, o Goedertieren, o Liefdevolle, o Lieve Maagd Maria. 

Amen.

Paus Franciscus

 

(© Kerknet.be, vertaling: Geert De Kerpel)

 

 

 

 

H. DAMIAAN DE VEUSTER: zondag 10 mei

 

Pater Damiaan

medemens

zonder

onderscheid

 

Heilige pater Damiaan,

op uw voorspraak bidden wij

om hoop en vertrouwen voor wie lijdt,

om vriendschap voor wie eenzaam is,

om goede herders in onze gemeenschap,

om getuigen van de blijde boodschap,

om Gods zegen over onze levensweg;

Amen.

 

(Mgr. Johan Bonny,

bisschop van Antwerpen)

 

 

 

VORMSEL

Zaterdag 19 september om 18.00 u. in Sint-Jozefkerk te Wiemesmeer

 

 

 

EERSTE COMMUNIE

Zondag 20 september om 11.00 u. in de O.L.-Vrouwekerk Zutendaal

Zondag 27 september om 11.00 u. in Sint-Jozefkerk Wiemesmeer

 

 

 

EUCHARISTIE VIA DE MEDIA

Via Facebook: pastoor Gianfranco viert privé de eucharistie van maandag tot vrijdag om 09.00 u., op zaterdagavond om 18.00 u. en op zondagochtend om 09.30 u. en zendt dit uit v www.facebook.com/parochiesZutendaal; op zondag om 11.00 u. in het Italiaans, via www.facebook.com/gianfranco.falgari.

 

- Radio 1, zondag 10.00 u.;

- Radio Maria: maandag t/m zaterdag 09.00 u., zondag 10.00 u., tijdens coronacrisis ook zaterdag- en zondagavond 18.15 u.

- Op tv:NPO 2 (Nederland 2 ): zondag 10.00 u.;

 

 

 

EREDIENSTEN - MISINTENTIES

Geen kerkelijke vieringen en activiteiten tot 18 mei.

Met als enige uitzondering de uitvaartdiensten (in beperkte kring: max. 15 p) en mits de nodige veiligheidsmaatregelen in acht genomen.

Huwelijken: alleen het echtpaar en getuigen samen met de bedienaar van de eredienst.

De geplande misintenties worden verschoven. Neem daarover telefonisch contact op met uw parochiesecretariaat of later op secretariaat.

 

 

 

PAROCHIESECRETARIAAT FEDERATIE ZUTENDAAL

Maandag en dinsdag van 09.00 u. tot 12.00 u.

Tel. 089 61 11 51

Op feestdagen gesloten

 

 

 

MOEDERDAG: zondag 10 mei

 

Moeders

zijn duizendpoten

met 2 zachte handen

 

 

 

In de Marge

 

Leef!!! 

 

Als je de krant neemt, zie je slechts coronanieuws. En we weten met zijn allen dat dit nog even zal duren. We zullen hier samen moeten doorploeteren en ons aan de opgelegde regeltjes houden.

Niet iedereen krijgt dit voor elkaar en meer en meer zie je mensen, die alles gewoon aan hun laars lappen. Feestjes, BBQ’s, samentroepen met velen… onbegrijpelijk.

Je zou dan loeihard willen roepen: “Realiseren jullie je wel dat, door jullie toedoen, dit alles nog veel langer zal gaan duren.”

De media bericht dan ook elke dag opnieuw, dat er weer mensen zijn opgepakt omwille van hun hardleersheid. De boete kan niet hoog genoeg zijn.

We missen allemaal onze geliefden en willen niets liever dan hen weer in onze armen te kunnen sluiten, maar momenteel kan het nog even niet. Het duurt voor ons allemaal lang en we zouden het anders willen, volledig normaal.

Ook denk ik vaak aan mensen met kinderen in een veel te kleine ruimte. Kinderen horen buiten te kunnen spelen, contact met vriendjes. Als je dan hoort dat in sommige gezinnen de stoppen doorslaan, kan je dit goed begrijpen.

Niet iedereen heeft een huis met vele kamers, waar men zich even kan terugtrekken of een immense tuin, waar kinderen hun energie kunnen afgeven. Even voorstellen dat je in enkele kleine kamertjes drie peuters, kleuters of pubers moet bezighouden, geen sinecure.

Bezoekjes aan de supermarkt zijn ook geen plezant uitje meer. Meer en meer zie je norse gezichten. Ieder van ons haast zich om maar vlug terug thuis te zijn.

Maar af en toe kom je dan toch iemand tegen waarmee je even een babbeltje wil slaan. Als je dan de nodige afstand kan bewaren, is er niets aan de hand en mag je gerust enkele minuten eens ‘lekker klagen en heerlijk zeuren’.

Maar er zijn ook mooie kanten aan dit verhaal. Je spendeert meer tijd met je partner en dat kan ook mooi zijn. Of je ontdekt dingen in je kelder, waarvan je niet meer wist dat je ze nog had en die misschien een tweede leven mogen leiden. Maar ook vele dingen die nu eindelijk toch eens een plaatsje op het afvalpark verdienen. De lenteschoonmaak heeft nog nooit zoveel aandacht gekregen.

De TV draait nu ook meerdere uurtjes. Een partner die nog vlug uitgeput is en regelmatige verplichte rust moet nemen, is het kleine scherm een oplossing.

Het valt op dat er nog nooit zoveel herhalingen zijn geweest dan in deze periode. Sommigen zijn gewoon leuk om terug te zien, anderen ben je al zo beu en weer anderen roepen dan weer jeugdherinneringen op. Voor ieder wat wils, zeker?

Enfin, nog even doorbijten en goed in ons kot blijven en daarna gaan we het lied van André Hazes jr. ter harte nemen en leven zoals we lang niet meer hebben kunnen doen: LEEF !!!
"Leef, alsof het je laatste dag is”
“Leef, alsof de morgen niet bestaat”
“Leef, alsof het nooit echt af is”
En "leef, pak alles wat je kan."

 

(maPs)

 

 

 

ONZE-LIEVE-VROUW TENHEMELOPNEMING

 

 

HUWELIJKEN IN 2020

08 augustus, 13.00 u.: Tommy Schoevaers en Klaartje Roefflaer

12 september, 14.00 u.: Bjorn Franssen en Liesbeth Baptist

 

 

SINT-JOZEF

 

HUWELIJKEN IN 2020

28 november, 15.00 u.: Margot Neven en Vincent Lambrechts

 

 

 

AGENDA

 

 

ACTIVITEITEN VERENIGINGEN

Alle activiteiten van verenigen zijn afgelast of uitgesteld tot 18 mei (of tot nader bericht).

Voor verdere informatie kan u terecht bij het plaatselijk bestuur.

OKRA

Informatie: Marthe  Cnockaert,  tel. 089 61 59 01, gsm 0472 26 79 02, marthe.cnockaert@gmail.com

GEZINSBOND ZUTENDAAL

Informatie: Johan Mertens, Eikenstraat 24, tel. 089 61 37 35, mertensjohan@hotmail.com

FERM (KVLV)

Informatie: Edith Swennen, tel. 089 61 15 20, gsm 0475 46 80 33, edith.swennen@telenet.be

 

 

 

HUISARTSENWACHTPOST GAOZ

Huisartsenwachtpost Gaoz, Jaarbeurslaan 23, Genk (tegenover de Limburghal), tel. 089 20 10 90.

De openingsuren zijn: vrijdagavond 20.00 u. t/m maandagochtend 08.00 u.

Feestdagen: avond voor de feestdag (vanaf 20.00 u.) tot de ochtend na de feestdag (08.00u.).

Op weekdagen dient elke patiënt zich tot zijn eigen huisarts te wenden, ook ’s nachts!

Praktisch:

- Het is niet nodig op een afspraak te maken

- Betalen met bancontact wordt aangeraden

- Bij hoogdringende zaken komt de arts op huisbezoek

 

WACHTPOSTEN IEDER WEEKEND

- Centraal oproepnummer huisartsen: tel. 089 20 10 90 

- Centraal oproepnummer tandarts van wacht: tel. 0903 39 969

- Centraal oproepnummer apotheker van wacht: tel. 078 05 17 33

- Om de apotheek met nachtwacht te kennen, bel tussen 22.00 u en 09.00 u.

naar: 078 05 17 33 (zonaal tarief)
Tijdens uw oproep zult u uw postcode moeten ingeven.
U wordt dan automatisch doorverbonden met de apotheker van wacht uit uw regio.

 

WACHTDIENST APOTHEKERS GAOZ

09 mei: Paredis, Bochtlaan 47, Genk, tel. 089 62 26 50

10 mei: Paredis, Bochtlaan 47, Genk, tel. 089 62 26 50

11 mei: Thoen, Hoogstraat 25, Zutendaal, tel. 089 61 16 74

12 mei: De Voorzorg, Winterslagstraat 34, Genk centrum, tel. 089 35 53 60 Bollen

13 mei: Goed, Gildenlaan 43, Termien, tel. 089 35 24 09

14 mei: Sagon-Matte, Gildenlaan 20, Termien, tel. 089 35 52 12

15 mei: Goed, Gildenlaan 43, Termien, tel. 089 35 24 09

 

 

 

 

OM TE EINDIGEN

 

 

Gebed voor moeder

 

Heer onze God,
een moeder is het middelpunt van elk gezin,
het middelpunt van zorgen en verzorgen,
midden in het leven van elke dag.
Vandaag willen wij haar eren en danken.

Voor haar zullen wij bidden en vragen:

Heer,

bewaar moeder voor ons en ons gezin.
Geef haar de nodige kracht om altijd toevlucht te zijn
van begrip en geborgenheid.
Laat ons niet meer denken dat we té groot zijn
om haar te tonen hoe dankbaar wij zijn.
Dit vragen wij U door Jezus Christus, Uw Zoon
en onze Vriend, op voorspraak van Maria. Amen.

 

(Uit: Elisabeth Pastoraal)

 

 

 

NIEUWS UIT HET DEKENAAT GENK

  

 

EEN GEMEENSCHAPPELIJK INTERRELIGIEUS WOORD

Met de zeven koepels van plaatselijke godsdienstige gemeenschappen, die samen een permanent plaatselijk godsdienstig netwerk vormen in Het Abrahamhuis te Genk, delen wij in de onzekerheid, verwarring, verwondingen en angsten van velen in deze tijden dat het coronavirus onze wereldsamenleving mondiaal teistert. Tegelijkertijd mogen we zeggen: in deze tijd van onzekerheid en bedreiging van de gezondheid en het leven staan tienduizenden vrouwen en mannen uit alle geloofsgemeenschappen en humanistische levensbeschouwingen schouder aan schouder ten dienste in de zorg voor de door deze crisis meest-bedreigde medemensen, ter plaatse en wereldwijd.

Deze coronacrisis vindt plaats in een jaar dat de sterke tijden van de drie monotheïstische godsdiensten gelijktijdig plaats vinden: voor de eerste keer in 36 jaar tijd vallen de Joodse tijd na Pesach, Christelijke Paastijd en de Islamitische Ramadan tegelijk samen in eenzelfde periode. Het is een unieke kans tot gezamenlijke bezinning, voor het spreken van een gemeenschappelijk woord en het stellen van een gemeenschappelijk teken. 

Met de wereldwijde zogenaamde coronacrisis is het ook de eerste keer dat de wereld een globale gezondheidscrisis mee maakt, die alle godsdiensten uitdaagt om in de geseculariseerde maatschappijen en culturen een gezamenlijke materiële, maatschappelijke en spirituele verantwoordelijkheid op te nemen.

Daarom willen wij als plaatselijk godsdienstig Abrahamitisch netwerk samen verklaren:

- Dat wij dankbaar en blij zijn om alle inzet voor de medemensen in de zorgberoepen en zorginstellingen;

en wij roepen op en nodigen uit om als godsdienstgemeenschappen alle medegelovigen en mensen van goede wil te blijven inspireren, bemoedigen en nabij te zijn.

- Dat wij dankbaar en blij zijn om het onophoudelijk gebed van alle medegelovigen;

en wij roepen op en nodigen uit om in deze sterke tijden van Pasen en Ramadan elkaar te blijven dragen in onze gebeden.

- Dat wij een duidelijk gemeenschappelijk teken van verbondenheid willen stellen;

en wij roepen op en nodigen uit om de jaarlijkse Vredeswake van het Abrahamhuis op vrijdag 2 oktober in het teken te stellen van onze hoop en vertrouwen op een toekomst van Vrede.

- Dat wij als plaatselijke godsdienstgemeenschappen bereid zijn tot medewerking aan alle creatieve initiatieven van overheden en andere instanties;

en wij roepen op en nodigen uit om samen een oase te zijn voor wie dorst naar geluk en een haven waar geen mens langer slachtoffer wordt van medemensen.

(getekend door de zeven dragende koepels van godsdienstige gemeenschappen van Het Abrahamhuis vzw te Genk)

 

 

 

 

KAPELLETJE IN DE MEIMAAND

Tweede halte:  de Lourdesgrot van Niel-bij-As

In 2019 vierde het comité Lourdesgrot en de parochie Niel-bij-As het 75 jarig bestaan van hun Lourdesgrot. Deze is gelegen in de Grotstraat. In 1943 deed Louis Pillards een plechtige belofte aan Onze Lieve Vrouw om op bedevaart te gaan naar Lourdes, maar omwille van de tweede wereldoorlog kon hij dit niet volbrengen. Daarom besliste hij om samen met zijn echtgenote Anna Vandeurzen een eigen Lourdesgrot te bouwen. Anna Berger-Vandeurzen, wiens eerste man gestorven was, schonk de nodige grond aan de parochie en Louis maakte een ontwerpschets van de grot. Samen met een aantal vrijwilligers gingen ze met paard en kar maaskeien halen op de heide op de grens tussen Lanklaar en As. In 1943 begonnen ze te bouwen en in 1944 werd de grot ingezegend. Dankzij de mijn van Zwartberg verkregen ze de nodige cement, die in die dagen zeer moeilijk te verkrijgen was. Er werd gezorgd voor het beeld van Maria, Bernadette en zelfs een engel. In het torentje boven op de grot hing er zelfs een bronzen klokje, dat spijtig genoeg later werd ontvreemd. Op 15 augustus 1944 werd de Lourdesgrot plechtig ingezegend door de toenmalige pastoor van Niel, pastoor Gerstmans.

Vanaf het prille begin werd er een grotcomité geïnstalleerd, dat tot op vandaag zorgt voor het onderhoud van de Lourdesgrot en de omgeving en dat in samenwerking met de technische dienst van de gemeente. Het verzorgen van het altaar en de bloemen werd lange tijd ter harte genomen door Mia Haumont en later door Godelieve Meysen.

In de beginjaren is er zelfs enkele jaren een kluizenaar gaan wonen in het stulpje achter de grot. Hij staat bekend als broeder Bonifatius. Zijn echte naam is Tony Vissers. Gedurende heel wat jaren hield hij zich bezig met de opvoeding van de plaatselijke jeugd.

Dat de Lourdesgrot nauw aan het hart ligt bij vele Nielenaren is zichtbaar in de talrijke aanwezigheid tijdens de diensten die onder normale omstandigheden doorgaan op 1 mei en 15 augustus. Er is dan een openluchtviering aan de grot met op 15 augustus ook aansluitend een voertuigenwijding. Op 14 augustus ’s avonds is er ook een kaarsjesprocessie van de kerk van Niel naar de grot.

In de meimaand is het de traditie van om 19.30 u. samen het rozenhoedje te bidden. Dat doen we dit jaar van bij ons thuis, in geloof verbonden!

Wil je er even passeren op je dagelijkse fietstocht? De Lourdesgrot van Niel-bij-As ligt op de route tussen de fietsknooppunten 40 en 528.

 

 

 

PAASTIJD – ROEPINGENTIJD

Ziekenhuispastor

Tijdens de paastijd bidden we voor roepingen in onze Kerk, in vele vormen. In deze coronatijd maken vele mensen het verschil vanuit hun gelovig engagement. We brengen elke week een getuigenis uit ons dekenaat. 

Stel je even kort voor

Ik ben An Vastenavondt (40), gehuwd met Sven, mama van drie zonen en woon in Genk. Ik ben werkzaam als pastoraal medewerkster in het Ziekenhuis Oost-Limburg.

Wat heeft corona veranderd aan jouw werk?

Sinds de coronamaatregelen zijn er geen vieringen en communierondes meer in het weekend en ligt onze focus voornamelijk op het zoeken naar verbinding tussen patiënten en hun families. Door het organiseren van video chats of door te ondersteunen bij de wasbedeling kunnen we inpikken op bepaalde noden van familieleden. Ook hebben we gezorgd voor postkaartjes voor familie en patiënten, zodat zij elkaar een boodschap kunnen schrijven als zij dit wensen. De fysieke afstand en de beschermkledij zorgen voor een grotere uitdaging om onze menselijke nabijheid te tonen. De meest ingrijpende verandering vind ik de machteloosheid, die ik ervaar op de corona-afdelingen. Daar hebben we geen contact met patiënten en onze collega’s, die onder grote druk staan, tenzij telefonisch, via video chat of wanneer familie komt afscheid nemen van hun geliefde en wij zorgen voor ondersteuning en/of een ritueel.

Hoe probeer je dit als christen te doorleven?

Met Pasen konden de traditionele vieringen niet doorgaan. We hebben er toen als pastorale dienst voor gekozen om in de Paasnacht in en rond het ziekenhuis licht aan te steken en liederen van hoop te zingen voor onze zieken, collega’s en families.

Dit is voor mij de kern van mijn roeping als pastor: in nachten van wanhoop zoeken naar licht in mensen, die zorgen voor elkaar, het lied van hoop blijven zingen,

Gods liefde en kracht ervaren in verbondenheid tussen mensen, mij gedragen weten door Iemand die zegt: “Ik zal er zijn voor u” en anderen een stukje mee dragen, zo ver als nodig is.

 

 

 

Gepubliceerd door

Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook