07 (week van 17 februari 2021)
Editie 3823 – Federatie Zutendaal
EERSTE ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD
‘Jezus in de woestijn’ (Marcus 1, 12-15)
JAARTHEMA BISDOM HASSELT
Als je in beweging komt
en handelt
omdat je aangetrokken
wordt door Christus,
dan bemerken anderen
dit vanzelf.
(Paus Franciscus)
VEERTIGDAGENTIJD 2021: DELEN VOOR VERANDERING
ASWOENSDAG: ‘Ga de weg naar binnen’
Aswoensdag 17 februari beginnen we aan onze voorbereiding op het Paasfeest.
De Aswoensdagviering in de O.L.-Vrouwkerk wordt live uitgezonden (volgens coronamaatregelen) via Facebook om 09.30 u. en in de Sint-Jozefkerk om 18.00 u.
U kan terecht in de O.L.-Vrouwkerk voor een persoonlijk gebed en voor de asoplegging van 10.30 u. – 17.00 u. (volgens de coronamaatregelen)
wordt live (volgens coronamaatregelen) uitgezonden via Facebook om 09.30 u.
Het thema van Aswoensdag is ‘ga de weg naar binnen’. In de eerste lezing spoort de profeet Joël ons aan: “Keer u tot God, zodat God zich opnieuw tot u kan keren”. En in het Evangelie geeft Jezus ons de raad om ons vasten, delen en bidden ‘in het verborgene’ te beleven. De veertigdagentijd begint via ‘de weg naar binnen’: we mogen opnieuw verbinding zoeken met het beste van onszelf en zo ook met God.
Jezus,
Jij nodigt mij uit om de weg naar binnen te gaan,
om voeling te krijgen met het beste van mezelf
en zo de verbinding met U te herstellen.
Ik wil veranderen, ik wil me opnieuw naar U keren.
Ik wil een mens zijn die ‘delend’ in het leven staat.
Zegen, Heer, mijn tocht van veertig dagen
naar het Licht van Pasen.
JE MAG OPNIEUW BEGINNEN
‘Na zijn doopsel in de Jordaan ging Jezus,
gedreven door de Geest, naar de woestijn.
Hij verbleef er veertig dagen,
terwijl Hij door de Satan op de proef werd gesteld.
Hij leefde te midden van wilde dieren
en engelen droegen zorg voor Hem.
Toen Johannes de Doper gevangen was genomen,
ging Jezus naar Galilea
en verkondigde de blijde boodschap van God.
Hij zei:
“De tijd is vervuld en het rijk van God is nabij.
Bekeer u en geloof in de blijde boodschap. ”’
(Mc 1,12-15)
In de eerste lezing horen we dit weekend over het Verbond tussen God en Noach, na de zondvloed: God maakt met Noach een nieuw begin, en de regenboog is het teken van Gods blijvende trouw.
In het Evangelie begint Jezus - na een verblijf in de woestijn - aan zijn openbaar optreden. Zijn eerste woorden zijn: “Het Rijk van God is binnen jullie bereik!”
In iedere crisis zit een kans tot een nieuw begin. Voor God is elk einde het begin van iets nieuws.
Jezus, jouw eerste woorden zijn:
“Het Rijk van God is dichtbij”.
Zo nodig Jij ons uit een nieuw begin te maken.
De regenboog vertelt ons
over Gods nooit-aflatende trouw.
Ik durf met Jou opnieuw beginnen,
omdat Jij altijd opnieuw wilt beginnen met Mij!
Zegen, Heer, mijn tocht van veertig
VASTENKALENDER
Op Aswoensdag kan je in de O.L.-Vrouwkerk - tijdens de hierboven vermelde uren -een vastenkalender kopen aan de prijs van 2,50 euro. De vastenkalender biedt voor elke dag van de veertigdagentijd aanzetten tot bezinning en gebed.
Een goede tochtgenoot op weg naar Pasen!
DE DIGITALE 40 DAGEN RETRAITE 2021 VAN DE JEZUÏTEN
Het licht van uw gelaat is de titel van de online 40dagenretraite in 2021. De retraite gaat op Aswoensdag 17 februari van start en eindigt op Paaszondag. De teksten zijn geschreven door jezuïet Bert Daelemans.
Deelnemers krijgen dagelijks een gebedsmail met Bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om de 40-dagentijd, de Goede Week en het Paasmysterie intenser te beleven.
Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via www.40dagenretraite.org.
Enkele citaten van deelnemers aan de vorige digitale retraite:
- “Ik heb in het openbaar vervoer in de stiltecoupé de tijd genomen om de retraite te doen, omdat er thuis veelal geen stilte is.”
- “Ik ben het meest blij dat ik als protestant mee mag/kan liften met m'n rooms-katholieke familie!”
- “De digi-tijd breekt aan! Gezien er steeds meer kerken niet meer actief zullen zijn, zullen wij gelovigen moeten leren gebruik te maken van de digitale mogelijkheden zodat we pelgrims blijven en geen dolers worden.”
- “Kom niet tot werkelijk mediteren maar zo'n dagelijkse speldenprik doet me goed: een klein moment van aandacht en bezinning.”
Zoom-meditaties
Iedere zaterdag zal er een geleide meditatie plaatsvinden via Zoom. Daarin worden de deelnemers uitgenodigd om in gebed terug te blikken op de gebedstijd, alleen en tegelijk verbonden met de andere deelnemers. Deze geleide meditaties verschijnen ook op YouTube. Zo kunnen we in tijden van corona toch met elkaar verbonden zijn.
Een productie van ignatiaansbidden.org
ignatiaansbidden.org verzorgt jaarlijks twee digitale retraites, tijdens de Advent en de 40dagentijd. Doel is mensen te helpen in hun gebed tijdens de speciale tijden in het kerkelijk jaar. Om zich meer bewust te worden van Gods aanwezigheid in hun leven.
BROEDERLIJK DELEN
Eerste campagneland: Israel-Palestina
Jong zijn in Gaza betekent een leven met weinig uitlaatkleppen: geen cinema, geen optredens, nauwelijks sportterreinen, niet op café kunnen gaan met je vrienden. Door de Israëlische blokkade en de gesloten overgang aan de Egyptische grens zitten jongeren gevangen op de smalle kuststrook.
Broederlijk steunt Theatre Day Productions (TDP). Deze organisatie laat kinderen en jongeren in de Gazastrook via theater hun frustraties, angsten en zorgen uiten. TDP wil jonge mensen in Gaza de kans geven om hun trauma’s te verwerken en conflicten leren oplossen zonder geweld. TDP geeft de jongeren een stem en leert hen op een positieve manier verantwoordelijkheid nemen. TDP brengt voorstellingen voor kinderen vanaf zes jaar, geeft workshops en trainingen aan tieners en biedt zelfs een dramaopleiding aan.
Artistiek directeur Rafat vertelt: “Er was een jongen in een van onze dramaworkshops in een vluchtelingenkamp aan de zee. Al een half jaar was hij niet meer in staat om te praten. Nadat hij drie weken elke dag een dramaworkshop volgde, zonder dat we hem forceerden, ontspande hij langzaamaan en begon hij weer te praten. Op het einde van de uiteindelijke voorstelling hield hij zelfs een monoloog.”
In oktober 2014 bezochten 12 jonge medewerkers van TDP België voor de campagne van Zuiddag, ‘Work for Change’. Ze gaven presentaties en theatervoorstellingen in 75 secundaire scholen. Vol indrukken en nieuwe ideeën keerden ze terug naar Gaza.
Jaarlijks volgen meer dan 3 000 kinderen een theaterworkshop en wonen meer dan 80 000 kinderen en vrouwen een voorstelling bij.
Door met Broederlijk Delen steun te geven aan TDP, dragen we bij aan het recht op jong zijn in Gaza. Dit is een belangrijk fundament voor vrede.
EUCHARISTIE VIA DE MEDIA
Via Facebook:www.facebook.com/parochiesZutendaal
pastoor Gianfranco viert de eucharistie op
op weekdagen om 09.00 u.zaterdag om 18.00 u. en zondag om 09.30 u.
Aswoensdag om 09.30 u. (O.L.V.)en om 18.00 u. (St;-Jozef)
- Radio 1: zondag 10.00 u.
- Radio Maria: maandag t/m zaterdag 09.00 u., zondag 10.00 u.,
- NPO 2 (Nederland 2 ): 10.00 u.;
- via livestream: www.dekenaatgenk.be
vanuit de dekenale kerk eucharistieviering op zondag: 10.00 u.
GEPLANDE MISINTENTIES
Leg een nieuwe datum vast!
Alle uitgestelde misintenties, vanaf 14 maart/m 7 juni, worden verplaatst.
Misintenties vanaf 2 november worden afgeroepen tijdens de vieringen die u kan volgen via facebook (zie artikel ‘eucharistie via de media’).
Indien u dat verlangt, wordt de intentie op een later ogenblik hernomen. U kan contact nemen (min. 3 weken voor gevraagde datum) met uw parochiesecretariaat
ABONNEMENT KERK & LEVEN
Een abonnement op K&l is nog mogelijk.
U kan betalen:
- via overschrijving:
Editienaam: Zutendaal Editienummer: 3823
Rekeningnummer: BE14 4584 0637 1983
Prijs abonnement 2021:39,50 euro
Parochie Zutendaal, Vijverplein, 2, 3690 Zutendaal
- op het parochiesecretariaat tijdens de openingsuren maandag en dinsdagvan 09.00 u.-12.00 u.
Tel. 089 61 11 51
------------------
IN DE MARGE
------------------
BOEKENRUILKASTJE
Het is maar wat logisch dat in een tijd als deze de mensen meer lezen of een ietwat andere bezigheid zoeken.
Een kennis van me is gestart met ‘Diamond Painting’.
Diamond painting is een handwerkhobby die overgewaaid is uit China. Het is een hobby die laagdrempelig is en door iedereen bedreven kan worden. Het lijkt op schilderen op nummer, maar in plaats van verf gebruik je kleine facet geslepen steentjes.
Een eindeloos geduld moet je hiervoor hebben. Dat heb ik dus niet. Hoorndol zou ik hier van worden.
Neen, geef mij maar mijn vertrouwde boeken. Uren leesplezier, er bestaat niets heerlijkers.
Meestal kan ik de boeken die ik gelezen heb niet wegdoen. Laatst heb ik een 8-tal dozen weggeven aan een boekenbeurs ten behoeve van een goed doel. Hier had ik een goed gevoel bij.
Totdat ik onze Oosterzon uitploos en het artikel over de ‘Boekenruilkastjes’ mij weer voor ogen kwam. Uiteraard wist ik van het bestaan maar ik had er nooit gebruik van gemaakt.
De mooiste boeken kan ik uiteraard niet weggeven, hoogstens in leengebruik. Nu had ik een aantal boeken die ik na eenmaal gelezen te hebben, wel kon missen. Op een koude regenachtige namiddag ben ik naar het boekenkastje in het Vonderpark getrokken en heb er de boeken in geplaatst. Er lag geen ander boek dat mijn interesse kon wekken en ik heb het dus gelaten.
Dit is zulk een mooi initiatief van de bibliotheek van onze gemeente.
Het principe van een boekenruilkastje is eenvoudig. Je haalt er een boek naar keuze uit en vervangt het door een exemplaar uit je eigen boekenkast. Bedoeling is om mensen zo meer te doen lezen.
Het was het eerste boekenruilkastje in Zutendaal en staat aan de toegang tot het Vonderpark, het groene hart van de gemeente. Het is praktisch gelegen bij de parking op het Vijverplein en de picknickplek (waar we tot nog toe alleen maar van kunnen dromen…).
Het kastje werd destijds opgeknapt door de heer Willy Noben van kunstkring ’t Zolderke.
Het jaar daarna kwam er een tweede. Dit werd geplaatst en ingehuldigd in Wiemesmeer op het Sint-Hubertusplein. Net als het Vonderpark is dit
plein als locatie voor het boekenruilkastje niet toevallig gekozen. Het is een plek waar veel mensen uit de gemeente elkaar ontmoeten. Als je er passeert, kan je om het even wanneer een boek meenemen en liefst er ook eentje in plaatsen.
Het noemt niet zomaar ‘Boekenruilkastje’.
Ik vind dat er aan dit initiatief echt wat meer bekendheid mag worden gegeven.
Ook hier had ik een goed gevoel bij het afgeven van enkele boeken.
Haast zeker komen ze goed terecht en je maakt er iemand blij mee.
En daar doen we het voor!
(maPs)
-------------------------------------------------------------------------------
ONZE-LIEVE-VROUW TENHEMELOPGENOMEN
-------------------------------------------------------------------------------
ASWOENSDAG
Aswoensdagviering17 februari wordt live (volgens coronamaatregelen) uitgezonden via Facebook om 09.30 u.
De O.L.-Vrouwkerk is open van
10.30 u..-17.00 u. voor een persoonlijk gebed en asoplegging.
BIDKAPEL O.L.-VROUWKERK OPEN
Een gastvrij onthaal!
De kerken mogen open blijven voor persoonlijk gebed en bezinning.
De bidkapel is alle dagen open van 09.30 u. tot 17.00 u.(met inachtneming van alle coronamaatregelen).
Eenopen kerkgebouw drukt een verwelkomende lokale geloofsgemeenschap uit.
--------------------
SINT-JOZEF
---------------------
OVERLIJDENS
Op donderdag 21 januari is overleden Rudy Reynvoet, zoon van Joris ┼ en Maria ┼ Reynvoet -De Walsche. Geboren te Gent op 4 september 1954.
De parochiegemeenschap deelt in de rouw van de beproefde familie.
ASWOENSDAG
Aswoensdagviering 17 februari wordt live (volgens coronamaatregelen) uitgezonden via Facebook om 18.00 u.
HUISARTSENWACHTPOST GAOZ
Huisartsenwachtpost Gaoz, Jaarbeurslaan 23, Genk (tegenover de Limburghal), tel. 089 20 10 90.
De openingsuren zijn: vrijdagavond 20.00 u. t/m maandagochtend 08.00 u.
Feestdagen: avond voor de feestdag (vanaf 20.00 u.) tot de ochtend na de feestdag (08.00u.).
Op weekdagen dient elke patiënt zich tot zijn eigen huisarts te wenden, ook ’s nachts!
Praktisch:
- Het is niet nodig op een afspraak te maken
- Betalen met bancontact wordt aangeraden
- Bij hoogdringende zaken komt de arts op huisbezoek
WACHTPOSTEN IEDER WEEKEND
- Centraal oproepnummer huisartsen: tel. 089 20 10 90
- Centraal oproepnummer tandarts van wacht: tel. 0903 39 969
- Centraal oproepnummer apotheker van wacht: tel. 078 05 17 33
- Om de apotheek met nachtwacht te kennen, bel tussen 22.00 u en 09.00 u.
naar: 078 05 17 33 (zonaal tarief)
Tijdens uw oproep zult u uw postcode moeten ingeven.
U wordt dan automatisch doorverbonden met de apotheker van wacht uit uw regio.
WACHTDIENST APOTHEKERS GAOZ
20 februari: Bijnens, Stalenstraat 52, Waterschei, tel. 089 38 01 30
21 februari: Lauwers, Boxbergstraat 90, Boxbergheide, tel. 089 35 25 37
22 februari:Houben, Nieuwstraat 10, Genk-centrum, tel. 089 35 23 69
23 februari:André Dumont, A. Dumontlaan 50, Waterschei, tel. 089 38 04 28
24 februari:Goddeeris, Torenlaan 10, Zwartberg, tel. 089 38 38 60
25 februari: Paredis, Bochtlaan 47, Genk, tel. 089 62 26 50
26februari: Tina, Noordlaan 23, Zutendaal, tel 089 61 21 49
--------------------------
OM TE EINDIGEN
--------------------------
Overweging bij de 1ste zondag in de 40 dagentijd
PASEN
nadert
Heer, leid ook mij door de woestijn,
zoals Jij ook met jouw Zoon deed;
Die woestijn die mij meesleept
in consumptie en genot
en me niet uitdaagt
eenvoudiger te leven.
De woestijn die mij overtuigt
van macht en invloed
en me niet uitdaagt
dienstbaar te leven.
Die woestijn die mij losweekt
van verbondenheid en geloof
en me niet uitdaagt
te vertrouwen op Jou.
Heer, leid ook mij door de woestijn,
zoals Jij ook met jouw Zoon deed;
(Antoon Vandeputte, uit: Muurkranten)
BEZINNINGSWANDELING
Pelgrimstocht ‘levensdraden’: Thorpark Waterschei
Het dekenaat biedt u - in samenwerking met Pelgrimspastoraal Bisdom Hasselt - een bezinnende wandeling aan om bewust de 40 dagentijd in te stappen. U kan deze bezinningstocht individueel of met een groep van max. 4 personen beleven, op een zelfgekozen moment tussen Aswoensdag en de eerste zondag van de veertigdagentijd.
Voor ons dekenaat start de tocht aan de kerk van Waterschei Christus Koning (Kerkeweg 2, 3600 Genk). Deze kerk is elke dag geopend tussen 10.00 u. en 16.00 u. In de kerk vind je een (gratis) tochtboekje, de gids om van je wandeling een bezinning te maken. Je kan alvast even gaan zitten en de inleidende tekst lezen.
Vanuit de kerk loodsen we je naar het wandelgebied Thorpark. Daar kan je jouw keuze maken voor een wandeling tussen 4 en 14 km. Onderweg hou je enkele keren halt voor een bezinnende impuls. Als je met enkelen samen stapt, kan je telkens - na een stille tijd - even uitwisselen. Aan het einde van de tocht kan je opnieuw even de kerk binnenlopen. Het tochtboekje voorziet een afsluitend moment. Via een intentieboek leggen we een verbinding tussen alle pelgrims die er passeren. En je kan een mooi kaartje meenemen als aandenken.
De tocht heeft als thema ‘levensdraden’. We hebben het voorbije jaar het belang van een aantal onzichtbare draden herontdekt:
- een goede verbinding met de schepping/natuur;
- een goede verbinding met onze medemensen (hoe vaak klonk: ‘we zijn sociale wezens’);we zijn wereldwijd met elkaar verbonden;
- een goede verbinding met onszelf; de verbinding met ‘het Goddelijke’.
We krijgen 40 dagen om deze levensdraden te versterken ...
Het is ook mogelijk om deze wandeling in je eigen buurt te maken. Je kan het tochtboekje downloaden op www.pelgrimswandelingen.be.
GESPREKJES MET GOD (5)
Sudoku
Het kost me aardig veel moeite
om U te vinden, God,
dat zoekwerk is een uitzichtloze job.
Als ik U bijna te pakken heb zijt Gij weer weg,
Gij zijt een onoplosbare en hopeloze sudoku.
Terwijl ik moeizaam cijfers invul,
gooit Gij ze weer door elkaar.
Moe gepuzzeld gooi ik hem aan de kant.
En kijk, terwijl ik neerlig worden er, ongevraagd,
contouren zichtbaar dat Gij er al zijt.
Ik stop met zoeken,
ik hoef U niet te vinden.
Gij zijt het die naar mij op zoek was
en mij allang gevonden heeft.
Ik laat het gebeuren, ik laat me vinden.
Is dit nu nabijheid ?
Is dit waar ik naar zocht ?
Doe maar…
(Leo Kwanten, diaken)