Contactadres:
Verantwoordelijke permanent diaconaat bisdom Gent
Joris Polfliet
Nederpolder 24
9000 Gent
09 235 78 62
0474 81 80 43
Interesse?
Elk jaar in oktober is er een vrijblijvende informatie-avond.
Een folder hierover kan je aanvragen op het contactadres.
Daarna kan je inschrijven voor een oriëntatieperiode van vier avonden:
Op deze avonden worden fundamentele inzichten aangeboden om het permanent diaconaat juist te kunnen plaatsen om zo eigen roeping en motivatie verder uit te klaren. De avonden worden aangevuld met getuigenissen en gesprek. Vier avonden voor wie geïnteresseerd zijn in het permanent diaconaat. De avonden worden gevolgd samen met de echtgenotes.
Aanvaardingsvoorwaarden:
- Wonen in bisdom Gent
- Katholiek gedoopt en gevormd zijn
- Bij de aanvang van de opleiding niet ouder dan 55 jaar zijn.
- Voor gehuwden: katholiek gehuwd zijn in een stabiel huwelijk met een vast gezinsinkomen en minstens 35 jaar oud zijn
- Voor ongehuwden: minimum 25 jaar zijn.
De mannelijke kandidaten volgen eerst een oriëntatieperiode van vier avonden om hun roeping te helpen uitklaren. Daarna kan de kandidaat een schriftelijke aanvraag indienen bij de bisschop. Daarop volgen een aantal individuele gesprekken met verschillende personen (waaronder de verantwoordelijke van het diaconaat en een psycholoog). Tenslotte wordt de kandidatuur voorgelegd aan een adviescommissie. Na aanvaarding kan de opleiding in september starten.
Opleiding
Drie jaar theologische vorming aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut (HDGI) op zaterdagvoormiddagen in Gent. Deze opleiding omvat per jaar zes lesblokken (geloofsleer, pastoraaltheologie, sacramenten en liturgie, Bijbel, spiritualiteit, christelijke ethiek) en een seminarie. Van elk vak wordt een examen afgelegd. Tijdens het eerste jaar loopt ook een gebedsperiode om meer vertrouwd te worden met de methode van de lectio divina. In het tweede en derde jaar zijn er kijkbezoeken om kennis te maken met allerlei problematieken en de diaconale zorg daarrond. Het vierde jaar is een stagejaar met een stage in de gebroken wereld en een stage diaconie in de parochiepastoraal.
Verder zijn er nog twee reeksen avonden praktische vorming liturgie en praktische vorming communicatie en dialoog. In elk opleidingsjaar zijn er zes avonden ‘ten huize van' bij een van de kandidaat-diakens. Deze avonden willen vooral de spiritualiteit voeden.
De opleiding sluit af met een wijdingsretraite.
Na de wijding is er blijvende navorming noodzakelijk, zowel theologisch als praktisch.