Veertigdagentijd ... wat is dat?
Aswoensdag is de eerste dag van de Veertigdagentijd. Dit is een periode die eindigt wanneer de zon ondergaat op Witte Donderdag. De datum waarop Aswoensdag valt is afhankelijk van de dag waarop Pasen valt. Deze datum valt jammer genoeg niet samen met het Joodse Pesachfeest. Deze dag wordt traditioneel in acht genomen door bijna alle christenen, van welke strekking ook. Als pastoor wil ik mij even concentreren op de rooms-katholieke traditie, die ken ik dan ook het beste.
Aswoensdag is vernoemd naar het gebruik waarbij as op het voorhoofd wordt aangebracht. De as die voor dit ritueel wordt gebruikt is normaal de as van de verbrande palmtakken van de Palmzondag van het voorafgaande jaar. De as wordt geprepareerd en gezegend volgens de liturgische boeken. Vervolgens wordt de as door een priester of andere geestelijke, bijvoorbeeld zuster Jeannine, op het voorhoofd van de gelovigen aangebracht, vaak in de vorm van een kruis (het zogenaamde “askruisje”). Er wordt gezegd: “Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren”, of: “Bekeer u en geloof in het Evangelie”. Soms wordt er as gestrooid op hoofdkruin.
Aswoensdag is het begin van de 40-daagse inachtneming van de vastentijd, waarin kan worden voldaan aan de plicht tot vasten "door zich in eten en drinken, in roken of in andere genoegens duidelijk te beperken. Het geld, dat hiermee wordt uitgespaard, kan bestemd worden voor de naasten die honger lijden of anderszins gebrek lijden. Het is voorts passend, dat men zich in de Veertigdagentijd meer dan anders wijdt aan werken van christelijke naastenliefde en met meer toeleg het Woord van God leest."
Aswoensdag wordt uiteraard niet in de Bijbel vermeld maar de Bijbel kent wel verschillende periodes van 40 dagen als tijd van inkeer en ommekeer. Het traditionele doel is “spijt hebben van je zonden; berouwvol zijn”. Het evangelie vertelt ons dat Jezus 40 dagen lang in de woestijn vastte. Mozes en Elia vastten eveneens 40 dagen lang. As werd in Bijbelse tijden gebruikt als symbool voor inkeer en rouw (Genesis 18, 27; 2 Samuël 13, 19; Ester 4, 1; Job 2, 8; Daniël 9, 3; Matteüs 11, 21).
Ik wens jullie alvast een sterke Veertigdagentijd en welkom in de vieringen van Aswoensdag om 9 uur in de Abdijkerk, om 17 uur in Meerbeke en om 18.30 uur in Nederhasselt.
pastoor Alexander