Vastenbezinning in Vlierbeek: Verbondenheid met de Schepping | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Pastorale zone Leuven aan de Dijle

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Zoneploeg Zoneraad Vieringen Activiteiten Doopsel Eerste communie Vormsel Christelijk huwelijk Gezinsviering en catechese op zondag Doopsel, vormsel, eerste communie voor volwassenen Diaconie en zorg Christelijke uitvaart Lokale geloofsgemeenschappen
      Sint-AgathaSint-CarolusSint-GeertruiSint-HadrianusSint-JacobSint-JozefSint-KwintenSint-MartinusSint-MichielSint-Pieter
      Andere kerken in en rond Leuven
      Kerk in HeverleeKerk in Kessel-Lo en Linden
‘Nieuw verbonden’ gebeds- en bezinningsmoment in de abdijkerk van Vlierbeek © John Steffen

Vastenbezinning in Vlierbeek: Verbondenheid met de Schepping

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op dinsdag 31 mei 2022 - 9:49
Afdrukken
Laten we ontwaken, want de mensheid is veel vergeten.

Op 3 april 2022 getuigde Jo T’Jampens op een vastenbezinning in de abdij van Vlierbeek over zijn verbondenheid met de Schepping en zijn inzet voor Ecokerk. We vonden de inhoud waardevol en delen hem graag nog eens met velen. We lezen ook hoe het niet alleen bij woorden blijft. Deze ideeën worden meegenomen in het project dat de Abdij van Vlierbeek nieuw leven wil inademen.

‘Nieuw verbonden’ gebeds- en bezinningsmoment in de abdijkerk van Vlierbeek © John Steffen

In het boek Genesis, het Scheppingsverhaal, staat geschreven dat God dagelijks bij het einde van zijn scheppingswerk “zag dat het goed was”. Nadat God dan de mens geschapen had naar zijn beeld, zegende Hij hem.

Het scheppingswerk was het onvoorwaardelijke uitstorten van goddelijkheid, dus liefde, licht – op de eerste dag –, en leven – vanaf de derde dag – in de schepping. Het zegenen van de mens was, net zoals de regenboog na de zondvloed, een teken van het verbond van God met de mens.

Mensen beschreven deze scheppingsweek van God. Mensen schreven ook in Psalm 104: “Hoe veelzijdig is wat U doet, o Heer, alles hebt U met wijsheid gemaakt; de aarde is vervuld van Uw kunstenaarschap.”

Hieruit blijkt de eerbied en dankbaarheid van de mens voor de schepping.

We hebben ons in Vlierbeek aan de noodzaak van deze houding symbolisch herinnerd door in onze abdijboomgaard een ‘Laudato Si’-boom te planten, een Cydonia oblonga Leskovacs, een kweepeervariant. Een boom planten drukt symbolisch de wens uit respectvol en zorgzaam te willen omgaan met zijn leefomgeving.

Lees verder onder de foto.

‘Nieuw verbonden’ gebeds- en bezinningsmoment in de abdijkerk van Vlierbeek © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Medescheppers van goddelijkheid

Elke ervaring van vernietiging, zoals de oorlog in Oekraïne, en de verwaarlozing van het milieu, onthult veel over onze gebrekkige levenswijze. Alle organismen op aarde zijn met elkaar verbonden in een fragiel ecosysteem. De mens gaat daarin als de meest invasieve soort tekeer, terwijl hij zelf van dat ecosysteem deel uitmaakt en er volgens het boek Genesis ten volle van mag genieten, maar het tevens moet ‘beheren’, dus beschermen en in stand houden.

Dan vragen we ons af wat onze opdracht in dit leven is. Is er geen boodschap van hoop nu we zoveel vreemde toestanden beleven: milieucrisis, met verwoestende en dodelijke overstromingen, vluchtelingenproblematiek, pandemie, oorlog.

We moeten blijven focussen op het positieve: solidariteit, inzet om de gevolgen van de pandemie te boven te komen, de wil om de milieucrisis aan te pakken en om onrechtvaardig geweld niet langer te aanvaarden. Crisissen, pijn, individueel of maatschappelijk, zijn uitnodigingen om te doen waarvoor we hier op aarde gekomen zijn: de schepping mee helpen vervolmaken.

Als God de mens schiep naar Zijn beeld, dan is de mens geschapen vanuit onvoorwaardelijke liefde, licht en leven. Dan is “de schepping mee helpen vervolmaken” diezelfde goddelijkheid van liefde, licht en leven neerzetten, ten overstaan van onze medemensen, van nu en later, en van al het andere in de schepping. Reken daaronder het nastreven van de integrale ecologie, die uitgaat van de samenhang tussen ecologie, gerechtigheid en vrede, en het ‘beheren’ van ons gezamenlijk huis, moeder Aarde. Onze authentieke identiteit is medescheppers van goddelijkheid te zijn.

Lees verder onder de foto.

‘Nieuw verbonden’ gebeds- en bezinningsmoment in de abdijkerk van Vlierbeek © John Steffen

Een Tuin van de Vrede

De zin van het zorgen voor ons milieu ligt in het begrijpen van het wezenlijke van de Schepping, namelijk dat alles in de Schepping, maar ook de Schepping zelf en haar Schepper onlosmakelijk verbonden zijn.

Zorgen voor ons milieu is zorgen in het NU voor het meest kwalitatieve in ons denken, doen en laten tegenover de medemens en de aarde, met de blik op de toekomst. We moeten ervoor zorgen dat we een zo zuiver mogelijke lucht kunnen inademen, van een zo mooi mogelijke omgeving in Vlierbeek kunnen genieten, omdat dat zo gewild is in de Schepping.

Binnenkort komt er een Tuin van de Vrede binnen onze Abdij, die in 2025 900 jaar oud is. Jef Smeyers, hoogleraar Nederlandse letterkunde, schreef in zijn lied ‘Onze-Lieve-Vrouw van Vlierbeek’: “Stille abdij waar rust en vrede door de groene dreven zweeft.”

Deze Tuin van de Vrede zal uitnodigen tot bewustwording van die wezenlijke waarde, die vrede heet, tot helend genieten van alle groen binnen de Abdijmuren en zo tot bewustwording van de noodzaak duurzaam om te gaan met de leefomgeving en de medemensen.

Laten we ontwaken, want de mensheid is veel vergeten.

Lees verder onder de foto.

‘Nieuw verbonden’ gebeds- en bezinningsmoment in de abdijkerk van Vlierbeek © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Stille abdij waar rust en vrede door de groene dreven zweeft.

Abdijkerk van Vlierbeek © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Vanaf de twaalfde eeuw werd God stilaan buiten de natuur geplaatst en naar de transcendentie verwezen. Onze beschaving koos voor de rationele benadering van de werkelijkheid. De natuur en de aarde werden ontdaan van mysterie en herleid tot het louter materiële. Ze werden een voorraad middelen ter bevrediging van de hebzucht van de mens. Het rationalistische ideaal van desacralisering van onze wereld blijkt een bittere illusie.

We moeten ons herinneren dat de natuur en de aarde bezield zijn. Al het geschapene put uit de Schepper zijn bestaansreden. De kracht van God breekt door in elk schepsel – natuur, aarde en mens – en brengt het tot leven. Wij zijn, zoals het hele universum, een zelfmanifestatie van God.

Lees verder onder de foto.

‘Nieuw verbonden’ gebeds- en bezinningsmoment in de abdijkerk van Vlierbeek © John Steffen

Man en vrouw, Logos en Sofia

De schepping draagt zowel een mannelijk als een vrouwelijk aspect in zich. Beide aspecten – je kan ze ook energieën noemen – moeten in evenwicht zijn, zijn elkaars wezenlijke complementen en moeten in onszelf geïntegreerd worden.

We noemen God ‘Vader én MOEDER’ van de schepping. Dat schreef Philo van Alexandrië, een Joodse wijsgeer in de tijd van Jezus, reeds.

Het mannelijke aspect is de verticale dimensie van de zuivere intelligentie, de LOGOS, de rede, de structuren en de ordening. Ieder mens, zowel vrouwen als mannen, heeft dit in zich.

Door een gebrek aan spiritueel bewustzijn heeft de mens het samenleven te veel naar het mannelijke aspect doen overhellen, met als gevolgen: macht in plaats van innerlijke kracht, harde politiek, verdeeldheid tussen landen, overmatige reglementering, een wereld gebaseerd op winst, ongebreidelde groei, en daardoor uitbuiting van de zwakkeren en uitputting van de aarde.

Nochtans is de aarde, als deel van de schepping, een gigantisch hoger bewustzijn, waarvan wij deel uitmaken, met een enorm potentieel, dat dus ook in ons zit.

Een krachtige uitdrukking daarvan zijn de beelden van de zwarte Madonna. De zwarte Madonna symboliseert het potentieel van het moederaspect, zwart als de vruchtbare aarde, het levengevende scheppingsaspect, dat de Schepper in ieder mens – zowel mannen als vrouwen – en in zijn gehele schepping heeft uitgestort en onvoorwaardelijk blijft uitstorten.

Dit vrouwelijke aspect is de horizontale dimensie van community, hart, communicatie, verbinding, draagkracht, waakzaamheid. Het is de SOFIA, de Wijsheid, die zorgt voor de dynamiek van het leven. In de Litanie van Loreto wordt er tot Maria gebeden als ‘Zetel van de Wijsheid’.

De balans moet in de samenleving terug meer naar dit vrouwelijke: eerbied en zorg voor de medemens en de aarde, bewustwording dat alles met alles verbonden is.

De Sofia voedt voortdurend de innerlijke kracht van de mens om veerkracht te vinden voor het kiezen voor wat er werkelijk toe doet in dit leven, namelijk liefde, licht en leven.

Christus heeft de Sofia terug bij het leven van de mensen betrokken.

Alleen een visie die ernaar streeft het mannelijke en het vrouwelijke in evenwicht te brengen, die meer ‘hart’ ontwikkelt, heeft toekomst en versnelt de evolutie van het samenleven naar eenheid met de Schepping. Die tweevoud in onszelf vormt een wezenlijke levensnoodzakelijke eenheid.

Lees verder onder de foto.

‘Nieuw verbonden’ gebeds- en bezinningsmoment in de abdijkerk van Vlierbeek © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Een zevensprong

Het Nieuw Abtskwartier van onze Abdij wordt tegen 2025 gerestaureerd. Er worden studio’s ingericht voor jongvolwassenen met een kwetsbaar profiel en jongvolwassenen die al steviger in het leven staan. Zo krijgt onze Abdij er, in lijn met haar historische opdracht, weer een waardevol sociaal toekomstperspectief bij. Daarmee getuigt Vlierbeek en haar vreedzame groene Abdij verder van solidariteit met de Leuvense gemeenschap en van haar inzet voor een 7-sprong naar integrale ecologie.

Zoals wereldvrede begint in het hart van ieder mens, begint zorgen voor onze leefomgeving ook bij ieder van ons door het neerzetten van de hoogste kwaliteit in ons denken, doen en laten tegenover elkaar en de hele schepping.

Dan kunnen we bidden: “Uw wil geschiede!” en “Uw Koninkrijk kome!”.

ECOKERK Vlierbeek 
Jo T’Jampens

Abdijkerk van Vlierbeek in Kessel-lo © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Gepubliceerd door

Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Meer

Solidariteit
Inspiratie
ecokerk

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Aquarel van Rudi Thomassen © Pastorale zone Leuven aan de Dijle
readmore

‘Nieuw verbonden’: Een regenboog boven de Abdij van Vlierbeek

icon-icon-afbeelding
Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Dromen en veranderen met paus Franciscus ~ schrijf je gratis in © Sim D'Hertefelt
readmore

Onlinecursus ‘Dromen en veranderen met paus Franciscus’ van start

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook