MEIMAAND - MARIAMAAND
Gedurende de maand mei bidden we samen de paternoster bijvolgende Maria-kapellen in groot Koekelare:
-
De kapel in de Bisschophoek, Hovaerestraat, in Koekelare: elke dinsdag om 19.30 uur.
-
De kapel van de familie Jonckheere, Zuidstraat, in Koekelare: elke woensdag om 20 uur.
-
De KWB-kapel, Moerestraat, in Koekelare: elke donderdag om 19 uur.
-
De kapel van OLV van Altijddurende Bijstand, op de wijk Moscou, Bovekerke: elke woensdag om 18 uur.
-
Op zondag 18 mei ‘WIJ-MEI’ fietstocht. Meer nieuws volgt
SOBERMAAL: Zondag 30 maart 2025 .
Met het pastoraal team Sint-Martinus Koekelare – Ichtegem organiseren we zoals vorige jaren opnieuw een sober maal. We lichten al een klein tipje van de sluier op.
We steunen 2 projecten: De helft van de opbrengst gaat naar Evelien Dreser uit Koekelare voor een project in Ivoorkust – Afrika waaraan zij actief meewerkt. Het project is voor de verdere uitbouw en voor verbeterwerken aan een schooltje in Assouindé – Abidjan.
De andere helft gaat naar de vastencampagne van Broederlijk delen.
Binnenkort volgt meer info hierover.
We hopen jullie te mogen verwelkomen op het sobermaal
Voorstelling Project Evelien Dreser
Evelien Dreser is geboren en getogen in Koekelare. Ze is de dochter van hoeveslagerij ‘t Lindenhof’. Evelien geeft godsdienstles in Lichtervelde in de gemeentelijke basisschool. 7 jaar geleden werd er gestart met het steunen van een project in Ivoorkust. Het gaat over een school (kleuter en lager onderwijs) in Assinie (Assouindé) in Ivoorkust. Een West-Vlaamse verpleegkundige op pensioen was al voorheen met het project gestart. Zelf verblijft die mevrouw heel vaak in Ivoorkust en volgt daar alles ter plaatse op. Evelien en haar collega’s waren getriggerd door dit mooie project en zijn in 2018 met 9 collega’s naar Ivoorkust gereisd om er zelf de handen uit de mouwen te steken. Toen werd een overdekte eetzaal gebouwd. Zo’n overdekte eetzaal is nodig omdat je dan pas door de overheid gratis schoolmaaltijden kan aanbieden aan de kinderen. In 2020 hadden ze opnieuw geld ingezameld en een vliegticket geboekt maar toen gooide corona roet in het eten. In 2022 zijn ze eindelijk kunnen teruggaan. Elk met extra koffers vol schoolgerief, balpennen, potloden, voetbaltruitjes, kledij en natuurlijk met het ingezamelde geld. Er werd toen een sanitair blok met 6 nieuwe toiletjes bijgebouwd. In 2024 zijn ze opnieuw met een aantal vrijwillige collega’s en één West-Vlaamse bouwvakker op pensioen, naar het schooltje gegaan. Het doel was toen om nog een sanitair blok bij te bouwen want de school is enorm gegroeid en telt ondertussen ongeveer 500 leerlingen, dit met slechts 6 toiletjes. Dus extra toiletjes was prioritair. In 2025 gaan er weer enkele mensen naar Ivoorkust en in 2026 gaat Evelien opnieuw zelf naar het schooltje in Assouindé met een aantal vrijwillige collega’s en een bouwvakker op pensioen. Het doel is dan 1 à 2 klaslokalen bij te bouwen. Dan kan 1 klas met 80 leerlingen gesplitst worden in 2 klassen van 40 leerlingen. Een duwtje in de rug is dus zeker welkom. Nog belangrijk om te weten is dat ze hun vliegtuigticket en hun verblijf ter plaatse zélf bekostigen. Dat komt niet van het ingezamelde budget. De foto’s getuigen van een schitterend project. Wie het project van Evelien en haar collega's in Assinie wil steunen kan dit met de omhaling in de weekendvieringen op 22 en 23 maart of door op 30 maart op het sobermaal aanwezig te zijn. Inschrijvingsformulieren achteraan in de kerk van Koekelare en Bovekerke
ZONDAG 2 FEBRUARI MARIA-LICHTMIS
10.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Gezongen mis met kinderzegening naar aanleiding van Lichtmis.
Lichtmis-vieringen in de Katholieke Kerken
Een viering van zuivering en licht
De Lichtmis, ofwel het Feest van de Opdracht van de Heer in de Tempel, is een belangrijk feest in de katholieke kerk dat jaarlijks op 2 februari wordt gevierd. Deze dag herdenkt de presentatie van Jezus in de tempel van Jeruzalem, veertig dagen na zijn geboorte, zoals beschreven in het evangelie van Lucas. De feestdag wordt gekarakteriseerd door het zegenen en ontsteken van kaarsen, een symbool van Jezus Christus als het 'Licht van de Wereld'.
Oorsprong en Geschiedenis
Het feest van Lichtmis vindt zijn oorsprong in de vroege christelijke tradities. Het werd voor het eerst gevierd in Jeruzalem in de vierde eeuw. Het feest markeerde het einde van een periode van veertig dagen na Kerstmis, die symbool stond voor de zuivering van Maria volgens Joodse gebruiken. In de zesde eeuw verspreidde de viering zich naar het Westen, waar het ook bekend werd als het 'Feest van de Zuivering van de Heilige Maagd Maria'.
Betekenis en Symboliek
Lichtmis is doordrenkt met rijke symboliek die zowel de zuivering van Maria als de presentatie van Jezus in de tempel benadrukt. De naam 'Lichtmis' verwijst naar de kaarsenprocessies die vaak deel uitmaken van de viering. Deze kaarsen staan symbool voor Christus als het licht dat de wereld verlicht. Tijdens de mis worden kaarsen gewijd en uitgedeeld aan de gelovigen, die ze ontsteken en in processie naar voren dragen.
Liturgische Viering
De liturgische viering van Lichtmis begint vaak met een speciale gebedsdienst en de zegening van de kaarsen. Deze kaarsen worden vervolgens gebruikt in de processie, waarbij de gelovigen een kaars vasthouden terwijl ze door de kerk lopen, waarbij ze hymnes zingen die de komst van het licht in de wereld verkondigen. De mis zelf omvat de lezing van het evangelie over de presentatie van Jezus in de tempel, evenals andere bijbellezingen en gebeden die de betekenis van het feestdag benadrukken.
Kaarsen en Hun Symboliek
Kaarsen spelen een centrale rol in de Lichtmis-vieringen. Het gebruik van kaarsen is een oud christelijk symbool dat naar de vroege kerk teruggaat. De kaarsen, die tijdens de mis worden gezegend, vertegenwoordigen Christus als het licht dat de duisternis verdrijft. Gelovigen nemen vaak gezegende kaarsen mee naar huis, waar ze worden gebruikt tijdens gezinsgebeden of bij andere speciale gelegenheden als een herinnering aan het licht van Christus in hun leven.
Volksgebruiken en Tradities
Naast de liturgische vieringen zijn er ook vele volksgebruiken en tradities verbonden aan Lichtmis. In sommige culturen worden speciale gerechten bereid, zoals pannenkoeken in Frankrijk, wat een teken van voorspoed en vruchtbaarheid is. Deze traditie gaat terug op het oude geloof dat het omdraaien van pannenkoeken met een muntje in de hand geluk zou brengen in de komende jaar.
Internationale Vieringen
Lichtmis wordt overal ter wereld gevierd, vaak met lokale variaties en tradities. In Mexico wordt het bijvoorbeeld gevierd met kleurrijke processies en het eten van tamales. In België en sommige delen van Nederland wordt er een speciaal ontbijt met pannenkoeken en wafels gehouden. Elk land en elke regio heeft zijn eigen unieke manier om de komst van het licht te vieren.
De Spirituele Betekenis van Lichtmis
Lichtmis biedt de gelovigen een kans om na te denken over het thema van licht in hun leven. Het herinnert hen aan het moment waarop Jezus werd voorgesteld in de tempel en erkend werd als het licht voor de volkeren. Het biedt ook een kans om stil te staan bij de rol van Maria en haar toewijding aan God. De viering moedigt de gelovigen aan om het licht van Christus te omarmen en te verspreiden in hun dagelijkse leven.
Conclusie
De Lichtmis-vieringen in de katholieke kerk zijn een prachtige combinatie van liturgie, traditie en symboliek. Ze bieden de gelovigen een diepgaande ervaring van zowel zuivering als verlichting. Door het zegenen en ontsteken van kaarsen, het deel uitmaken van processies en het herdenken van de presentatie van Jezus in de tempel, vieren katholieken wereldwijd het licht van Christus dat de wereld verlicht. Lichtmis blijft een geliefde en betekenisvolle traditie die zowel het verleden als het heden verbindt, en die een belangrijke plaats inneemt in het liturgische jaar van de kerk.
WENS VOOR 2025
Op de eerste zondag van het nieuwe jaar, na de gewone zondagseucharistie, trakteerde het Pastoraal Team de trouwe, wekelijkse kerkgangers op een glaasje en een hapje. Zomaar. Zo dikwijls wordt kerkelijk feestgedruis opgezet bij bijzondere gelegenheden , dat we de trouwe wekelijkse kerkganger, de eenvoudige, volhardend biddende christen uit Koekelare of Ichtegem uit het oog zouden verliezen. Toch voelen wij, als de dragende groep in de Pastorale Eenheid, ons als ‘pelgrims van hoop’ nog het meest van al met deze toegewijde mensen verbonden.
Een jaar
om thuis te komen
bij je diepste levenskern,
dat wensen we je toe :
dat je kracht vindt in Hem
die er is voor jou,
dat je Hem in je leven
op het spoor mag komen,
en dat je zo groeit
in Godsverbondenheid,
dat in je woorden en daden
zijn liefde weerspiegeld wordt.
Hoe wil je dat waar maken?
Een jaar
om een thuis te worden
voor vergeten mensen,
dat wensen we je toe :
om oog te krijgen
voor wie aan de kant staat
en over het hoofd wordt gezien;
om mee te stappen
in de solidariteit met de minsten
en alle uitsluiting tegen te gaan.
Gewoon
omdat je Godsgeloof
je drijft naar mensen toe,
Gewoon
omdat wij
geen gemeenschap kunnen zijn
als de wereld er niet beter van wordt.
Hoe wil jij dat waar maken?
Moesten wij
het eens samen proberen:
wensen waar maken!
Ieder met zijn eigen mogelijkheden,
en gelovend in de kleine stappen
die iedereen kan zetten,
en in de kracht
van een goede gemeenschap.
(naar Carlos Desoete)
Het team van de pastorale eenheid Sint-Maarten Koekelare-Ichtegem wenst alle abonnees van harte een 2025 boordevol kansen om thuis te komen bij jezelf en bij heel veel anderen. Een jaar dat ons, als PELGRIMS VAN HOOP, tot blije getuigen maakt van Gods wondere aanwezigheid in deze wereld...
Herbestemming Heilige Pastoor van Arskerk De Mokker
Aan de parochianen van de parochie Heilige Pastoor van Ars te Koekelare
Aan de parochianen van de parochie Sint-Martinus te Koekelare
Broeders en zusters,
Het parochielandschap is vandaag in volle beweging.
Binnen ons bisdom zijn we volop bezig met het uitwerken van de Pastorale Eenheden.
Ook de burgerlijke overheid vraagt ons om over de toekomst na te denken.
Onze kerkelijke structuren dienen aan deze evoluties aangepast te worden.
In overleg met de pastoraal verantwoordelijken heb ik, gelet op de vraag van de gemeente Koekelare, onderzocht om het kerkgebouw Heilge pastoor van Ars te Koekelare niet meer te gebruiken voor de eredienst en de parochie Heilige Pasoor van Ars op te heffen en te voegen bij de parochie Sint-Martinus te Koekelare.
In twee decreten van 25 juni 2024 heb ik beslist om met ingang van 31 december 2024
- het kerkgebouw Heilige Pastoor van Ars te Koekelare te onttrekken aan de eredienst en terug te brengen tot een profaan en niet onwaardig gebruik waarna het opnieuw volledig ter beschikking komt van de eigenaar, op heden de kerkfabriek Heilige Pastoor van Ars te Koekelare – en na het volledig doorlopen van de burgerrechtelijke procedure tot samenvoegen bij de parochie Sint-Martinus te Koekelare, de kerkfabriek Sint-Martinus te Koekelare –, die vervolgens het gebouw kan verkopen aan de gemeente Koekelare met het oog op de realisatie van een socio-cultureel ontmoetingscentrum;
- de parochie Heilige Pastoor van Ars te Koekelare op te heffen en te voegen bij de parochie Sint-Martinus te Koekelare;
- het territorium van de parochie Heilige Pastoor van Ars te Koekelare dat gelegen is op het grondgebied van de stad Diksmuide te voegen bij het territorium van de parochie Sint-Niklaas te Leke (Diksmuide).
Binnen de 10 nuttige dagen na deze betekening kan de herroeping van de decreten aan mij gevraagd worden overeenkomstig canon 1734.
Ik hoop dat deze beslissingen bijdragen tot steeds verder groeiende samenwerking binnen de Pastorale Eenheid Sint-Maarten Koekelare-Ichtegem.
Dankbaar voor uw gelovige inzet, groet ik u van harte,
Brugge, 25 juni 2024,
+ Lode AERTS
Bisschop van Brugge
Heropening Sint-Gerdtrudiskerk in Bovekerke op 4 mei 2024.
NA RUIM EEN JAAR HEROPENDE DE SINT-GERTRUDISKERK HAAR DEUREN
“HUIS DAT LEVEND LICHAAM WORDT ALS WIJ ER BINNENGAAN…”
Op zaterdag 4 mei laatstleden ging de Sint-Gertrudiskerk, na bijna een jaar renovatiewerken aan het interieur, opnieuw open. Op het einde de weekendviering werd hulde gebracht aan de kerkfabriek die, in goed overleg met het gemeentebestuur, de renovatiewerken steeds van heel nabij heeft opgevolgd en werd erevoorzitter Paul Faes, namens de Bisschop vereremerkt met het gouden ereteken van Sint-Donatianus. Na de dienst kon geklonken worden op de geslaagde restauratiewerkzaamheden tijdens een gelegenheidsreceptie aangeboden door kerkfabriek en gemeentebestuur.
In augustus 2023 startte de renovatie van de Sint-Gertrudiskerk.te Bovekerke
Eindelijk is het zover en kunnen wij met fierheid melden dat de werken zo goed als voltooid zijn. De vieringen kunnen opnieuw doorgaan vanaf zaterdag 4 mei 2024.
Wekelijks om 17 u.
Het kerkbestuur Bovekerke
Update restauratie Sint-Gertrudiskerk Bovekerke ( februari 2024 )
De Sint-Gertrudiskerk krijgt kleur !
De renovatiewerken aan de Sint-Gertrudiskerk schieten, sedert ons vorig bericht, verder goed op.
Sinds kort na de jaarwisseling waren schilderwerken in het interieur aan de gang. Deze lopen op dit moment naar zijn einde. Nu volgt de verdere afwerking van de renovatie met ondermeer een industriële reiniging van de tapijten. De kerkfabriek vermoedt dat de kerk tegen Pasen opnieuw voor dagelijks gebruik beschikbaar zal zijn.
Update restauratie SINT-GERTRUDISKERK IN BOVEKERKE ( december 2023 )
Bericht van het kerkbestuur.
Doordat op vele plaatsen het pleisterwerk op de muren niet goed was, is er veel pleister afgekapt. De meeste plaatsen zijn al hersteld, maar er is nog veel werk. Momenteel zijn ze bezig met schilderen.
Het plafond heeft al een eerste laag gekregen. Dan nog de muren en de rest.
De kerk zal nog een eindje gesloten zijn. Ergens in het voorjaar van 2024 zal ze terug open zijn.
Zie foto’s in bijlage. Deze zijn in het eerste weekend december genomen.
Update september 2023
Onmiddellijk na Pinksteren (28 mei) 2023 begon de al geruime tijd voorziene interieurrestauratie van de Bovekerkse Sint-Gertrudiskerk. Heel wat werkzaamheden dienden te gebeuren: sanitaire werken, elektriciteitswerken en het herschilderen van het hele kerkinterieur.
Intussen staat de kerk al een tijdje in de steigers.Dit met resultaat, want heel wat grote renovatiewerken werden al uitgevoerd. Zoals het dak en de toren, injecties tegen opstijgend vocht, elektriciteitswerken en weldra worden er ook pleister- en schilderwerken uitgevoerd.
De voorziene opleveringsdatum van eind augustus zal niet haalbaar zijn, omdat de werken aan de toren ingrijpender waren dan geschat. Een nieuwe datum voor het heropenen van de kerk staat nog niet vast, wel hopen we uiteraard dat de renovatiewerken snel bewonderd kunnen worden voor het publiek, vóór eind dit jaar. De Kerkfabriek van Sint-Gertrudis Bovekerke.
Gevolg gevend aan bovenstaand bericht vanuit de kerkfabriek, besliste het pastoraal team om het jaargetijde te Bovekerke, dat gewoontegetrouw in het vierde weekend van september gevierd wordt, te verdagen naar het kermisweekend van volgend jaar, 2024. Daarin zullen dan zowel de overledenen van 2023 als 2024 herdacht worden.
Hier herinneringen aan de vorige jaren
Doopvieringen vorige jaren:
2024
Dinsdag 3 December
- 13.30 u. Sint-Martinus Koekelare. Doopviering van Laurens Chif.
Zondag 1 December
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Rosie Vandooren.
Zondag 24 november
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Achille Cuypers.
Zaterdag 23 November
- 14.00 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Samuel Pauwels
Zondag 17 november
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Margot Vancoppenolle.
Zondag 20 oktober
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare Doopviering van Jerome Feys.
Zondag 29 september
- 09.30 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Nestor Masureel
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Loïc Lowie.
- 14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering Ties Verhelst.
- 15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering Quinn Adriaenssens
Zaterdag 28 September
- 15.30 u. Sint-Gertrudiskerk Bovekerke: Doopviering Mauro Derthoo
Zondag 22 September
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Marie De Zaeyer.
- 14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Céleste Vancompernolle.
Zaterdag 21 September
- 14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Louis Vrolijks.
Zaterdag14 September
- 15.15 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Lio Broucke en Neal Parmentier.
Zondag 15 September
- 14.00u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Michelle Bouckaert.
- 15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Romy Six.
Zaterdag 7 September
15.00 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Miel Vanacker
Zaterdag 31 Augustus
Vrijdag 30 Augustus
Zondag 25 AUGUSTUS
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Maxim Bilcke
Zondag 18 AUGUSTUS
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Vince Hosten.
Zondag 11 AUGUSTUS:
- 11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Gentiel Wostyn.
Zaterdag 3 AUGUSTUS
- 15.00 u. Sint-Andrieskerk Zande: Doopviering van Maë Depoorter
Zaterdag 27 JULI
- 14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Mairo Beutels.
Zondag 23 JUNI
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lewis Stael
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Remi Clarysse.
Zaterdag 22 JUNI
17.00 u. H. Pastoor van Arskerk De Mokker: Doopviering van Amelie Serry.
Zondag 9 JUNI
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Clara D’Hondt.
Zondag 2 juni
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Will Vandesompele.
Zondag 26 mei
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Rachelle Vandenbussche.
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Odette Claeys.
Zondag 19 mei: PINKSTEREN
14.00 u. H. Pastoor Van Ars De Mokker.: Doopviering van Luan Lidou.
Zondag 12 Mei
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering Jade Dinneweth
Zaterdag 4 mei
14.00 u. Sint-Martinuskerk Koekelare: Doopviering Ona Roose
Zaterdag 20 april
17.00 u. H. Pastoor van Arskerk De Mokker: Doopviering Ginny Lombary
Woensdag 17 april
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lars Derynck.
Zondag 17 maart
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Remi Clarysse.
Zaterdag 16 maart
15.30 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Leveke Shania.
Zaterdag 09 maart
15.00 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Otis Devroe.
Zaterdag 02 maart
17.00 u. Heilige Pastoor van Ars De Mokker: Doopviering van Till en Nora Dangreau
Zondag 25 februari
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Cyriel Vandekerckhove.
2023
Zaterdag 9 December
15.30u. H. Pastoor van Ars De Mokker: Doopviering Lisette Desplancke
Zondag 19 november
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Flore Cools
Zondag 24 september
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lia en Juna Claerhout
Zaterdag 16 september
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Adrien Broucke.
15.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Achille Recour
Zondag 17 september
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Tibe Van Hoecke
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Cilou Singh.
Zondag 10 September
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Noah Steyaert.
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Sien Vandousselaere.
Zondag 3 September
10.30 u. Heilige Pastoor van Ars De Mokker: Doopviering van Richard, Cyriel en Juliette Merlevede.
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Cériel Diopère.
Zondag 13 Augustus
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Mathis Mombert.
15.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Juul Kimpe.
Zondag 6 Augustus
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lisette Vandamme.
Zondag 16 Juli
11.15 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Vince Vandenbouhede.
Zondag 9 Juli
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Charlie Neirynck.
Zondag 2 Juli
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Leandro Vansteenkiste.
Zondag 25 Juni
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Loic David.
Zaterdag 17 juni
14.00 u. Heilige Pastoor van Ars De Mokker: Doopviering van Lior Jacques.
15.00 u. Heilige Pastoor van Ars De Mokker: Doopviering van Lotte Raes.
Zondag 18 juni
11.00 u. Sint-Martinus Koekelare:Doopviering van Célestine Vermeersch en Nora Claeys.
12.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Victor Verkin.
15.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Juline Jongbloet.
Zondag 04 JUNI
14.30 u. Sint-Martinuskerk Koekelare: Doopviering Noalynn Laseure-Witpas
15.30 u. Sint-Martinuskerk Koekelare: Doopviering Ellie Vermote Alvarez
Zaterdag 27 MEI
14.00 u. H. Pastoor van Ars De Mokker: Doopviering van Lucas D’Hooghe.
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Mathiz Cattrysse.
Zondag 21 MEI
15.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Odiel Pollentier
Zondag 14 MEI
15.00 u. Doopviering van Julie Decru.
Zondag 07 MEI
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering Mombert Baeckelandt Raphi
ZATERDAG 15 APRIL
- 15.30 Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Anouck en Axelle Dekoninck
Zondag 2 APRIL
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering Lio Janssens
ZATERDAG 25 MAART
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering Noëll D’hoore
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lizette Vanhoutte
Zaterdag 25 FEBRUARI
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Floris Clement.
Zondag 19 FEBRUARI
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Sophia Vermander.
Zondag 12 februari
11.45 Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Achiel Vermeulen.
Zondag 5 FEBRUARI:
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Mila Borny.
Zaterdag 4 FEBRUARI
15.30 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Ninja Willems.
Zondag 29 JANUARI
11.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lily-Ann Hindryckx.
Zondag 22 JANUARI
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lewis Logghe.
Zondag 15 JANUARI
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lily Vernack.
Zondag 08 JANUARI
11.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lio en Lou Viaene.
15.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Flo Elshout en Lilly Poppe
2022
Zondag 11 DECEMBER
14.30 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Daan Caerels.
Zondag 4 DECEMBER
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Charles Dekeyzer.
ZATERDAG 26 NOVEMBER
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Noah en Finn Vandamme.
ZATERDAG 24 SEPTEMBER
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Leonie Logghe
Zondag 25 SEPTEMBER
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Leon Lowie .
Zondag 18 SEPTEMBER
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lowie en Lizette Vansteenkiste.
14.00 u. Sint-Michiels Ichtegem: Doopviering van Siebe Devogelaere.
14.00 u. H. Pastoor Van Ars De Mokker: Doopviering van Djelyna Vermote
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lucas Debergh
Zondag 11 SEPTEMBER
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Jerôme Declercq.
15.30 u. Sint-Michiels Ichtegem: Doopviering van Theo Devolder.
Zaterdag 10 SEPTEMBER
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Hailey Dubois.
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van ElianaSeynaeve
Zondag 24 JULI
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Mila Teetaert.
Zondag 17 JULI
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Elly en Maeve Vangenck.
14.00 u. Sint-Michiels Ichtegem: Doopviering van Marilou Hollevoet.
15.00 u. Sint-Michiels Ichtegem: Doopviering van Jaxx Vandenbouhede
15.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Achiel Pozzolo.
ZATERDAG 16 JULI
14.30 u. Sint-Gertrudis Bovekerke: Doopviering van Anna Vanhaverbeke
ZATERDAG 09 JULI
14.00 u. H.-Pastoor Van Ars De Mokker: Doopviering van Liano Dejonckere.
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Estelle Martinesse
Zondag 03 JULI
14.00 u. Sint-Michiels Ichtegem: Doopviering van Mathis Bilcke
14.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Lou Pozzolo
15.00 u. Sint-Michiels Ichtegem: Doopviering van Mathis Vandenbussche
ZATERDAG 02 JULI
14.30 u. Sint-Martinus Koekelare: Doopviering van Jeanny Gevaert.
De kerkdeuren van de Sint-Michielskerk blijven nog een hele tijd dicht
Op kermiszondag 2 oktober, even voor negenen, moesten leden van de kerkfabriek van Sint-Michiel Ichtegem bijkomende schade vaststellen aan de gewelfstructuur van de reeds gehavende Ichtegemse Sint-Michielskerk. Na het bezoek van een bouwkundig ingenieur werd beslist, uit veiligheidsoverwegingen, voor onbepaalde tijd geen liturgische diensten meer te laten doorgaan in de kerk. Het pastoraal team besliste daarom om vanaf 27 november, eerste adventszondag, de zondagseucharistie in de Sint-Martinuskerk te vervroegen naar 10. 00u.De missen op zaterdagavond te Bovekerke en in De Mokker blijven onveranderd op hun vaste uur (resp. 17u en 18.30 u).
Een droevige gebeurtenis zoals deze, de sluiting van een kerkgebouw voor onbepaalde tijd, brengt voor de betrokken kerkfabriek altijd heel veel bijkomende uitdagingen en zorgen mee. Veel dank aan de kerkfabriek van Sint-Michiel Ichtegem en in het bijzonder aan Jan Ducatteeuw en Frieda Claeys die momenteel dagdagelijks en geheel belangeloos met deze zaak bezig zijn.
2024
MISSIEFEEST KOEKELARE 2024


Het driedaags missiefeest was in elk geval weer een succes. Op zondag was er op een bepaald moment zelfs geen plaatsje meer vrij in Zuudhove. Natuurlijk kan zo een feest niet slagen zonder de inzet van de talrijke vrijwilligers. Dank aan allen die de moeite deden om dit missiefeest even te bezoeken. Dank aan de vele vrijwilligers die hieraan mee hebben gewerkt. Dank aan de directie van SMIK om hun lokalen ter beschikking te stellen.
MISSIEFEEST KOEKELARE: Een beeldverslag.







HERDENKING VAN OVERLEDENEN IN ONZE PASTORALE EENHEID

Het is een eerbiedwaardige gewoonte om ook op feestelijke momenten in het dorpsleven de dierbaren, die ons in de dood zijn voorgegaan, niet te vergeten. Het gedenken van onze dierbare overledenen tijdens de eucharistieviering op de zaterdagavond of zondagochtend tijdens het kermisweekend biedt de kans om dit met velen samen te doen. Het pastoraal team vindt het belangrijk deze goede gewoonte te bewaren. Tegelijk bleek het, na grondig overleg, aangewezen voortaan de bedéling van gedachtenissen en het overhandigen van de gedachteniskruisjes te laten gebeuren tijdens de gebedswakes aan de vooravond van Allerzielen , dus in de namiddag van Allerheiligen (1 november). Op die manier worden alle overledenen uit de pastorale eenheid in één gemeenschappelijke gedachtenis passend geëerd. Zoals van een pastorale eenheid, die naam waardig, ook verwacht kan worden.
Terug naar overzicht!
“JONGE MENSEN ZIEN GROEIEN, WAS HET MOOISTE WAT IK MOCHT MEEMAKEN”
DIRECTEUR RIK GADEYNE NAM AFSCHEID VAN HET SINT-MARTINUSINSTITUUT

(Op de foto bij dit artikel zie je oud-directeur Rik Gadeyne (rechts) van het Sint-Martinusinstituut Koekelare samen met de nieuwe directeur Wim Mattheus.(links) Copyright : Rik Gadeyne)
Na een onderwijsloopbaan van ruim 40 jaar nam directeur Rik Gadeyne in mei laatstleden afscheid van het Sint-Martinusinstituut, een school voor secundair onderwijs te Koekelare, deel van de Sint-Rembertscholengroep. Op de website van de school omschrijft ze zichzelf als “een kleinere school met een eerste en tweede graad. Onze leuze “waar elke leerling telt” maken we graag elke dag waar.” Directeur Gadeyne zag zijn keuze voor een carrière in het onderwijs als een roeping en blikt voor Kerk&Leven Koekelare-Ichtegem even terug op zijn loopbaanjaren als beleidsverantwoordelijke van de middelbare school langs de Ichtegemstraat te Koekelare.
Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van K&L Koekelare-Ichtegem ? Wie ben je, waar woon je, leeftijd, gezinssituatie en zo meer.
Ik ben geboren in 1963 en groeide op in Veldegem.
Mijn vader, afkomstig van Ichtegem, stierf op 62-jarige leeftijd ;mijn moeder is de jongste van een Koekelaars gezin waarin zes meisjes opgroeiden en is intussen 88 jaar. Koekelare en Ichtegem ken ik dus vrij goed, veel van mijn familieleden woonden er of wonen er nog altijd. Ik studeerde af als regent Land- en Tuinbouw en trouwde met een Wijnendaalse. Samen hebben we twee kinderen, ik ben opa van een tweeling en plusopa van drie kleinkinderen. Eenendertig jaar gaf ik les in het Land- en Tuinbouwinstituut te Torhout, waarvan een aantal jaren ook halftijds in combinatie met een opdracht als beleidsmedewerker. Via een, tijdelijke, openstaande directiefunctie in SiVi kon ik daar korte tijd proeven van het directeursambt… waarna ik de kans kreeg om hier in het Sint-Martinusinstituut (te Koekelare) samen met Luc Vandesompele twee jaar lang halftijds een directiefunctie op te nemen.
Nadat Luc met pensioen ging, nam ik 6 jaar lang voltijds de directie-opdracht in het SMIK waar.
Intussen was ik 59 jaar geworden. Een school die goed wil inspelen op de samenleving, moet ook zichzelf durven vernieuwen. Om een jongere kracht de halftijds kans te geven zich in te werken ging ik daarom de laatste twee jaar halftijds werken. Ik heb er alle vertrouwen in dat Wim Mattheus intussen voldoende ingewerkt is om vanaf volgend schooljaar de leiding van het Sint-Martinusinstituut te dragen.
Dit interview nemen we af eind mei. Op 1 juni ga je op pensioen. Zul je je dagen kunnen vullen ?
Zeer zeker ! Ook in dat opzicht waren de laatste twee jaren, waarin ik halftijds aan de slag was, heel nuttig. Ik ben gepassioneerd hobbyfotograaf en heb thuis een touringmotor….
Het is fantastisch om ’s morgens vroeg op mijn motor door de dorpen te rijden en in dan bijvoorbeeld op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke foto’s te nemen. Motorrijden en fotografie – een dubbele hobby, dubbel genieten voor mij. Wanneer ik mijn foto’s upload op fotowebsites merk ik dat ze, nogal dikwijls door Amerikanen, gretig gedownload worden. Ook dàt doet plezier, natuurlijk.
Verder leerde ik op avondschool paardenzadels te maken en de hoefsmederij. Dat is een bijberoep dat ik tot op heden op zaterdagvoormiddag beoefen.
Verder doe ik thuis en voor mijn naaste familie zoveel mogelijk klussen zelf.
Voor televisiekijken heb ik geen tijd, maar een goed boek lezen doe ik wel.
Als we nu even in vogelvlucht je beroepscarrière overschouwen. Soms wordt er gezegd dat het een roeping is om te kiezen voor het onderwijs.
Je kiest om te werken met jongeren !
Dat kun je doen in de jeugdbeweging, in allerlei instellingen…
Voor mij leek het werken met jongeren het meest voor de hand liggend in een schoolomgeving.
Is ‘het onderwijs’ een roeping ? Ja ! Net zoals verpleegkundige, religieuze, priester … een roeping is.
Ik begrijp niet dat er mensen zijn die na vijftien jaar lesgeven de overstap kunnen maken naar het bedrijfsleven !
Nu zul je mij vragen : is directeur zijn ook een roeping ?
Mijn antwoord is : ja ! En ik zou die keuze zeker opnieuw maken.
Als directeur geef je aan de leerkrachten en leerlingen je verworven onderwijs- en levenservaring door. Als directeur kun je jonge krachten bemoedigen en geef je de kans om te profiteren van je gerijpte inzichten. Dat neemt niet weg dat de directiestoel bij momenten ook een moeilijke stoel is.
Het gebeurt dat je klem komt te zitten tussen het idealisme dat aan de basis leeft en de ratio van beleidsvoering. Dat vergt van een directeur echt wel moed. Ik verheel niet dat ik met sommige beslissingen die ik moest nemen, zelf niet zo gelukkig was.
Als directeur ben je daarenboven ook voor de buitenwereld, meer dan wié ook, het gezicht van de school. Je staat niet alleen kort bij leerlingen en leerkrachten, maar ook bij de ouders en de gezinnen van de leerlingen. Ik vond het belangrijk dat -letterlijk- de deur van mijn bureau altijd open stond. Een lage drempel voor wie daar behoefte aan had. Meermaals werd ik als directeur geconfronteerd met ‘heftige’ gebeurtenissen met leerlingen of in de gezinnen van (oud-)leerlingen. Gebeurtenissen die een ‘kleine’ school beroeren en beklijven. Ook dan ben je het gezicht van de school.
Ik droeg het met de hele school, - een paar keer deed ik de zorg ’s avond ook meer naar huis, in Torhout.
Een veertigjarige beroepscarrière vloog waarschijnlijk voorbij…
Toch zag je ongetwijfeld veel veranderen inzake opvoeding en onderwijs.
Kun je dat wat invullen voor Kerk&Leven Koekelare-Ichtegem ?
‘Alles vroeger beter’ vind ik niet correct.
Onze kinderen leven anders, niet slechter.
Toen wij jong waren, waren er zorgen en uitdagingen; nu zijn er ook, maar andere.
Kijk, als directeur van SMIK kon ik ervoor zorgen dat er twee computerlokalen op school waren.
Nu ik vertrek, zijn die er niet meer. Het zijn nu techniek-lokalen.
De computer zien we niet als een doel, ze kunnen voor ons onderwijs wel een meerwaarde zijn.
Wat ik mis bij jongere leerkracht is toch wel dat ze de kunst van het lesgeven niet meer kennen.
De les komt niet uit je laptop !
Op klasbezoek bij stagiairs wilde in hen zien les geven en niet : knopjes bedienen.
Een goede leerkracht is iemand bij wie het uit het hart komt, die ‘het wonder kan wijzen’ !
Als we nu eens kijken naar Sint-Martinusinstituut Koekelare binnen vijf of tien jaar.
Hoe ziet die school er dan uit, haar leerlingen en haar leerkrachten ?
Tja, dat is een hele moeilijke…
Dat kinderen niet meer lezen, zoals ik iemand hoorde zeggen, lijkt me niet waar.
Maar we zullen ze moeten leren kritisch te lezen.
We leven in een tijdperk waarin artificiële intelligentie volop doorbreekt.
Artificiële intelligentie zal zeer zeker zijn aandeel in onze levens verwerven.
Ik wil er zelf graag op een kritische manier mee leren omgaan.
Artificiële intelligentie zal waarschijnlijk veel veranderen in de nabije toekomst
maar het kan geen leraar, school of goed onderwijs vervangen
Ja, kennisoverdracht zal anders worden, maar scholen en leerkrachten zullen onvervangbaar blijven
om inzichten, communicatievaardigheden en dergelijke door te geen.
Als Kerk&Leven zijn we natuurlijk ook geïnteresseerd in het aspect godsdienstleer en pastoraal op school ? Kun je hier wat over zeggen – zowel in verband met jouw ervaringen ermee als in verband met de toekomst ervan ?
Op het Sint-Martinusinstituut zijn de godsdienstleerkrachten nog voldoende in aantal en tonen ze echte betrokkenheid. Dat is vandaag niet zo evident.
Voor echt vrijwilligerswerk buiten de school, maar binnen de schooluren zijn onze leerlingen nog te jong. Dat is eerder weggelegd voor de hoogste graad van het secundair onderwijs. Maar vrijwillige inzet voor de ontwikkelingsprojecten die gedragen worden mensen uit Koekelare of omgeving -of waarbij leerkrachten of leerlingen betrokken zijn- is in Sint-Martinus al een jarenlange traditie. Ik herinner me dat we projecten steunden in India, Oekraïne, Thailand, Birma…
Dat onze schoolbezinningen tegenwoordig binnen de schoolmuren gehouden worden, zie ik niet noodzakelijk als een negatieve ontwikkeling : het sluit beter aan bij de grote diversiteit -ook inzake levensbeschouwing- van
de leerlingengroepen van tegenwoordig. Neemt niet weg dat het Sint-Martinusinstituut zichzelf uitdrukkelijk ziet als een katholieke school.
We staan aan de vooravond van de zomervakantie.
Wat wens je je ex-collega’s en je oud-leerlingen toe ?
Rust in hun hoofd ! De school kan enorm druk leggen op het leven van leerkrachten, leerlingen en ouders. Ik zou zeggen : schakel in je zekeringenkast van je hoofd de zekering ‘school’ nu even helemaal uit. Laat los ! En dan.. met goeie moed op 2 september -of in het geval van de leerkrachten al iets vroeger- met frisse moed opnieuw starten…
O ja, - ik wil hier nog graag iets aan toevoegen.
Twee weken geleden nam ik op school afscheid.
Het deed me echt deugd verschillende getuigenissen van leerlingen te horen.
Jonge mensen zien groeien, zowel in hun vaardigheden als als mens, was het mooiste wat ik in mijn carrière mocht meemaken…
Terug naar overzicht!
EEN FEEST VOOR GROOT EN KLEIN
Eerste communie De Mokker.




Op zaterdag 1 juni schoven 12 zes- of zevenjarigen uit De Mokker voor de allereerste keer aan aan de tafel van de Eucharistie. Niemand hoeft er aan te twijfelen dat kinderen in staat zijn Jezus te leren kennen. Ze leren snel tot Jezus te spreken als tot hun beste Vriend en Hem alles toe te vertrouwen. Ze vertellen hun ouders dat Jezus mensen gaarne ziet en je niet alles met je verstand kan begrijpen. Ook al zijn ze pas 7 jaar, Jezus kan met zijn diepe liefde alle mensen raken en beter maken. “Hartje Lief !”, zo klonk het dit weekend in De Mokker .Een foto-reportage van een weekend vol (h)eerlijke blijheid !
Terug naar overzicht!
EEN FEEST VOOR GROOT EN KLEIN (vervolg)
Eerste communie De Negensprong.




Op zondag 2 juni om 9 uur schoven 29 zes- of zevenjarigen uit groot-Koekelare voor de allereerste keer aan aan de tafel van de Eucharistie. Niemand hoeft er aan te twijfelen dat kinderen in staat zijn Jezus te leren kennen. Ze leren snel tot Jezus te spreken als tot hun beste Vriend en Hem alles toe te vertrouwen. Ze vertellen hun ouders dat Jezus mensen gaarne ziet en je niet alles met je verstand kan begrijpen. Ook al zijn ze pas 7 jaar, Jezus kan met zijn diepe liefde alle mensen raken en beter maken. “Hartje Lief !”, zo klonk het dit weekend in Sint-Martinus Koekelare. Een foto-reportage van een weekend vol (h)eerlijke blijheid !
Terug naar overzicht!
EEN FEEST VOOR GROOT EN KLEIN ((vervolg)
Eerste communie De Lettertuin en Regenboog.




Op zondag 2 juni om 11 uur schoven 23 zes- of zevenjarigen uit groot-Koekelare voor de allereerste keer aan aan de tafel van de Eucharistie. Niemand hoeft er aan te twijfelen dat kinderen in staat zijn Jezus te leren kennen. Ze leren snel tot Jezus te spreken als tot hun beste Vriend en Hem alles toe te vertrouwen. Ze vertellen hun ouders dat Jezus mensen gaarne ziet en je niet alles met je verstand kan begrijpen. Ook al zijn ze pas 7 jaar, Jezus kan met zijn diepe liefde alle mensen raken en beter maken. “Hartje Lief !”, zo klonk het dit weekend in Sint-Martinus Koekelare. Een foto-reportage van een weekend vol (h)eerlijke blijheid !
“KOM JE MEE AAN TAFEL ? ER IS PLAATS VOOR JOU EN MIJ”
De Schatkist afdeling centrum.




Op zondag 19 mei laatstleden schoven in de Sint-Martinuskerk 43 kinderen uit Ichtegem voor het eerst hun stoeltje bij aan de tafel van de Eucharistie. De kinderen brachten een mooi tafelkleedje, bloemen, kaarsen, brood, druiven, hosties en en wijn aan; gesterkt aan Jezus’ tafel met zijn Woord en Brood gaan ze nu samen met velen anderen op weg naar het land waar mensen in vrede leven een elkaar met goedheid groeten.
Hartelijk dank aan het fijne team van leerkrachten dat zich dit jaar wederom heeft ingezet in de voorbereiding op de belangrijk moment voor kinderen en hun ouders; proficiat aan alle ouders en grootouders die betrokkenheid betonen bij de geloofsgroei van hun zesjarigen en nu ook bereid zijn samen met hen verder op weg te gaan.
“KOM JE MEE AAN TAFEL ? ER IS PLAATS VOOR JOU EN MIJ” (vervolg)
De Schatkist, afdeling de Engel en de Bever.




Op zondag 19 mei laatstleden schoven in de Sint-Martinuskerk 43 kinderen uit Ichtegem voor het eerst hun stoeltje bij aan de tafel van de Eucharistie. De kinderen brachten een mooi tafelkleedje, bloemen, kaarsen, brood, druiven, hosties en en wijn aan; gesterkt aan Jezus’ tafel met zijn Woord en Brood gaan ze nu samen met velen anderen op weg naar het land waar mensen in vrede leven een elkaar met goedheid groeten.
Hartelijk dank aan het fijne team van leerkrachten dat zich dit jaar wederom heeft ingezet in de voorbereiding op de belangrijk moment voor kinderen en hun ouders; proficiat aan alle ouders en grootouders die betrokkenheid betonen bij de geloofsgroei van hun zesjarigen en nu ook bereid zijn samen met hen verder op weg te gaan.
Terug naar overzicht!
JEZUS’DROOM: ‘BOUWEN AAN EEN BETERE WERELD!’



Op dinsdag 23 april verzamelden alle vormelingen uit Groot-Koekelare met hun ouders, vormselmeters en -peters in de Sint-Martinuskerk voor een laatste etappe in de voorbereiding op de vormselviering
van zaterdag 27 april. Deze wake werd voorgegaan door de vormheer Piet Vandevoorde.
In het heilig Vormsel wil Jezus ons allen ontmoeten. Wie Hem ontmoet wordt anders, wordt geheeld.
We stonden daarom even stil bij twee symbolen van de vormselviering : water en olie.
Het water van het doopsel en de olie van het vormsel, die straks een nieuwe levenskracht wordt.
Het water en de olie werden samen in een olielamp gegoten. Daarna nam de vormheer vuur aan de paaskaars en ontstak de olielamp.
De vormelingen ontvingen vervolgens hun gezegende vormselkruisjes waarna we het even stil maakten om God te danken – voor de voorbije dag en de gave van het Vormsel, dat nu snel naderbij komt. Dank je wel, vormselmedewerkers, ouders en vormselmeters en -peters voor deze intense avond !
VORMSELVIERINGEN IN ONZE PASTORALE EENHEID.
Verbonden met Jezus, de ware wijnstok


Op zaterdag 27 april ontvingen 75 jongeren, van de vormselwerking Koekelare, in de Sint-Martinuskerk het Heilig Vormsel . Deze vormselviering werd voorgegaan door E.H. Piet Vandevoorde.
Dat de jonge mensen die dit weekend het Vormsel ontvingen Jezus verder ontdekken als een waardevolle tochtgenoot die samen met hen de weg door het leven gaat.
Vormselviering in de Sint-Martinuskerk in Koekelare groep 13.30 uur: De Negensprong Koekelare.




Vormselviering in de Sint-Martinuskerk in Koekelare
groep 16.00 uur: De Lettertuin, De Regenboog en de Negensprong Bovekerke



VORMSELVIERINGEN IN ONZE PASTORALE EENHEID. (2)
Verbonden met Jezus, de ware wijnstok






Op zondag 28 april ontvingen 37 jongeren, van de vormselwerking Ichtegem, in de Sint-Martinuskerk het Heilig Vormsel . Deze vormselviering werd voorgegaan door E.H. Philip Verbrugge..
Dat de jonge mensen die dit weekend het Vormsel ontvingen Jezus verder ontdekken als een waardevolle tochtgenoot die samen met hen de weg door het leven gaat
PRIESTER LUDWIG VERHELST OVERLEDEN

Op dinsdag 23 april laatstleden vernamen we het overlijden van eerwaarde heer Ludwig Verhelst.
Priester Ludwig was van voorjaar 1986 tot voorjaar 2002 pastoor van de Sint-Michielparochie te Ichtegem en ook drie jaar moderator van de federatie Ichtegem-Eernegem-Bekegem. Hij verbleef sinds enige tijd in wzc Blijvelde te Kortemark, waar hij tot in zijn laatste levensdagen nog geregeld bezoek kreeg van Ichtegemnaren. Priester Ludwig Verhelst bereikte de leeftijd van 92 jaar. De uitvaart vond plaats in de Sint-Andreaskerk te Aartrijke op dinsdag 30 april. In ‘Kerk&Leven Ichtegem-Eernegem-Bekegem’ van 19 december 2001 schreef hij : “Ik heb een nieuwe voordeur gekregen waar een 7 op staat. En dat laat zich gevoelen…Het is een moeilijke beslissing om afscheid te nemen. Dat wil nu ook niet zeggen dat ik in mijn luie zetel ga zitten en niets meer doen tenzij naar T.V. kijken. Ik wil liever nog een beetje verder werken voor O.L.Heer en zijn mensen. Daarom heb ik aanvaard om te Aartrijke hulppriester te worden…. Ik ga dus in Aartrijke wonen…. Spijtig dat ik de restauratie van de toren [van de Sint-Michielskerk, nvdr.] niet tijdig tot een goed einde kon brengen, maar dat zal nog veel te lang duren, vrees ik. En ook : er is in het leven van een pastoor altijd één en ander dat ‘in de stelling staat’. Het gaat niet alleen om bouwwerken. Het werken met mensen is nooit af…” Pastoor Ludwig was 16 jaar lang heel graag gezien in Ichtegem; hij stond niet graag in de spotlights. Hij hield van kinderen en jonge gezinnen én hij zong graag. “Maar het lied primeert op de zanger”, vond hij. Na zijn afscheid te Ichtegem bewees hij nog tot half oktober 2021 dienst aan de parochiegemeenschap te Aartrijke en de pastorale eenheid Tabor (groot-Zedelgem) als hulppriester en later ‘meewerkend priester’. Langs deze weg bieden we de familie en vrienden van wijlen pastoor Ludwig ons gelovig medeleven aan. Met velen in Ichtegem zijn we dankbaar om de priesterlijke dienstbaarheid waarmee Ludwig Verhelst zijn ambt heeft vervuld en bidden dat hij nu, na een lange levensreis, binnen mag gaan in de vreugde en vrede van het hemels Vaderhuis. ‘In paradisum deducant te angeli.!’ (Copyright bijgevoegde foto : Marleen Akkermans)
Terug naar overzicht!
“OLIE MAAKT ONS STERK…
WIJ GELOVEN ROTSVAST IN GODS WERK !”




Op donderdag 18 april verzamelden alle vormelingen uit Ichtegem met hun ouders, vormselmeters en -peters in de Sint-Martinuskerk voor een laatste etappe in de voorbereiding op de vormselviering van zondag 28 april.
In het heilig Vormsel wil Jezus ons allen ontmoeten. Wie Hem ontmoet wordt anders, wordt geheeld.
We stonden daarom even stil bij twee symbolen van de vormselviering : olie en vuur. De vormelingen ontvingen vervolgens hun gezegende vormselkruisjes waarna we het even stil maakten om God te danken – voor de voorbije dag en de gave van het Vormsel, dat nu snel naderbij komt. Dank je wel, vormselmedewerkers, ouders en vormselmeters en -peters voor deze intense avond !
ONZE SINT-GERTRUDISKERK GLORIEERT OPNIEUW !

In augustus 2023 startte de renovatie van de Sint-Gertrudiskerk.te Bovekerke
Eindelijk is het zover en kunnen wij met fierheid melden dat de werken
zo goed als voltooid zijn. De vieringen kunnen opnieuw doorgaan vanaf zaterdag 4 mei 2024.
Wekelijks om 17u.
Het kerkbestuur Bovekerke
Terug naar overzicht!
IN SAMEN GEDRAGEN VERANTWOORDELIJKHEID



Het beleid van elke pastorale eenheid vertrouwt de bisschop toe aan het pastoraal team ervan.
Het team ziet toe op de christelijke en evangelische oriëntatie van de pastorale eenheid en van de initiatieven die ook door de plaatselijke gemeenschappen of andere instanties genomen worden. Het maakt keuzes, legt prioriteiten vast en neemt initiatieven. Het bestaat uit vrijwilligers en door de bisschop benoemde verantwoordelijken. Vrijwillige teamleden verbinden zich voor een hernieuwbare periode van vijf jaar. Tijdens de eucharistie van zondag 14 april laatstleden engageerden Doris Everaert en Nico Wynthein, na een opleiding en een kennismakingstage, zich voor het eerst in deze beleidsploeg en vernieuwden Paula Bonny, Liliane Brabant, Paul Jonckheere en Brigitte Pollentier tegenover deken Michel Roggeman hun mandaat. Na de viering bood het beleidsteam alle aanwezigen een receptie aan. Hartelijk dank aan de teamleden die, allen zonder aarzelen, hun mandaat vernieuwden en aan Doris en Nico, de nieuwe gemandateerden die in deze uitdagende tijden een zeer concrete bijdrage willen leveren aan de uitbouw van een eigentijdse parochiegemeenschap.
diaken Gilbert en pastoor Philip.
Terug naar overzicht!
SAMANA PAASFEEST



Donderdagnamiddag 11 april kwamen ruim 150 Samana leden samen voor het jaarlijkse Paasfeest .
De namiddag startte met een mooi verzorgde eucharistieviering door proost Daniël Beernaert . De zang werd verzorgd door de muzikanten die ook voor de ontspanning zorgden . De taart met koffie werd gesmaakt , waarna iedereen genoot van de mooie liedjes van vroeger . Na een korte pauze werd er vrolijk meegezongen met de muzikanten die met hun zang iedereen konden bekoren .
Als afsluiter konden ze nog genieten van koekebrood met kaas . Nadat de paaseieren uitgedeeld werden vertrok iedereen tevreden naar huis .
Terug naar overzicht!
WITTE DONDERDAG IN HET MEUNYCKENHOF


De directie en de pastorale ploeg van het Meunyckenhof laat geen christelijke feestdag voorbijgaan zonder dat de inwoners kans krijgen een viering mee te maken.
Daarvoor doen ze meestal beroep op mij, pastoor Jules.
Ik kom er als vrijwilliger bijna elke vrijdag, maar in de Goede week was onze aandacht vooral gevestigd op Witte Donderdag en Goede vrijdag.
Plots werd het woonzorgcentrum verrast dat er vanuit het bisdom een melding kwam:
“Bisschop Lode Aerts komt en wil er voorgaan in de dienst”. Wat een eer !
De koppen werden bij elkaar gestoken hoe ze alles ten beste konden gereedmaken. Viering niet in de kapel (te klein) maar in de cafetaria. Een hele verhuis, vele vrijwilligers stonden paraat. Altaartafel, projectie doek, micro’s, gelegenheidskoor van de inwoners olv. Koorleidster Lieve, Eline aan de piano. Vastberaden koorleden van het huis, wel twintig.
Bijna alle bewoners stonden er op dat mee te maken.
De teksten werden netjes uitgetypt, en de lectoren aangeduid: ze brachten hun teksten op hoog niveau. Martine Tanghe zou het niet beter doen.
Daar kwam de bisschop. Vriendelijke groetjes links en rechts, en naar een volgelopen cafetaria. Hoogtepunt van de dienst: DE VOETWASSING. De bisschop legde zijn bovenkleren (kazuifel en stool) af, Diaken Wilfried bracht water en bassin aan, enkele bewoners lieten hun sokken uittrekken en de geknielde bisschop kon begaan:
Water gieten, wrijven, afdrogen . Met een glimlach volbracht. “De vingers van de bisschop kietelden mij”, zei er een bewoonster. Zoals Jezus OP HET LAATSTE AVONDMAAL verrichtte hij een slavendienst. Elkaar de voeten willen wassen staat symbool voor nederige dienst aan elkaar. Dat spreekt meer aan dan de beste preek. De warme woorden van de bisschop ontroerden iedereen. Met gepaste liederen en gebeden werd de dienst voltooid. De volle zaal klapte in de handen van contentement.
En nog kwam er een dessertje bij: De bisschop trok naar alle bewoners, ook de bewoners die liever op kamer blijven. Lief van hem. Die warme handdruk, dat kruisje op het voorhoofd.
De feestelijke uittocht, elk naar zijn doening, kon beginnen. Niets dan blije mensen: getroost en gesterkt door de voetwassing en het heilig hostiebrood.
Ze nutten weer rond Pasen het brood des Heren: Zo schrijft het ook de kerk voor.
Dag goede vrienden van het Meunyckenhof.
Dank u Monseigneur . Dank u allemaal.
Ook voor mij een heuglijke dag.
Met Gods zegen naar een zalige Pasen.
Pastoor Jules Lansen, vrijwilliger van harte.
Terug naar overzicht!
ZO BELEEFDEN WIJ DE GOEDE WEEK





De Goede Week begint op palmzondag en loopt uit op het driedaagse paastriduüm (paasdriedaagse). Dat begint op de avond van Witte Donderdag, wordt voortgezet op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Hoogtepunt is de paaswake en de eucharistie op paaszondag. Hieronder een foto-impressie van de samenkomsten in onze pastorale eenheid op Witte Donderdag 28 maart, Goede Vrijdag 29 maart en de Paaswake op 30 maart laatstleden. Hartelijk dank aan al diegenen die hun steentje ertoe bijdroegen om van ‘de heilige week’ een hoogtepunt te maken.
Terug naar overzicht!
OVERLIJDEN ZUSTER GODELIEVE VERHELLE
“MIJN HERDER IS DE HEER, NOOIT ZAL HET MIJ AAN IETS ONTBREKEN…”

Op 29 februari overleed te Waregem zuster Lieve (Godelieve Verhelle), Zuster van het Geloof.
Zuster Lieve groeide op als oudste van drie kinderen in een warm gezin in Ichtegem, waar haar vader huisdokter was. Op de leeftijd van 23 jaar trad zuster Lieve in bij de Zusters van het Geloof in Tielt.
Na haar geloften in augustus 1966 werd zuster Lieve gezonden naar de zustergemeenschap van het O.-L.-Vrouw van Lourdesziekenhuis in Waregem. Gedurende heel haar actieve religieuze leven heeft zij daar gewerkt. Zij was alom gekend en geliefd om haar grote inzet en haar liefdevolle dienstbaarheid voor velen: voor haar medezusters, voor de moeders en de baby’s op de materniteit, de kinderen op de pediatrie en voor de patiënten in het ziekenhuis. Iedereen mocht een beroep op haar doen. Zij was ook koerier voor allerhande labostalen en medicatie tussen de samenwerkende ziekenhuizen.
De mensen van de technische dienst mochten eveneens op haar hulp rekenen, hetzij om op te ruimen en te poetsen, hetzij om karton te scheuren ... Geen enkel werk was haar te min.
Zuster Lieve had een grote liefde voor Onze Lieve Vouw van Lourdes, niet toevallig ook de naam van het ziekenhuis waar zij heel haar leven woonde. Jarenlang zette zij zich tijdens haar vakantie in als vrijwilliger in Lourdes met Vlaanderens bedevaart! Ook daar werd zij erg gewaardeerd om haar werkkracht, om haar eenvoud en haar blijmoedigheid, om haar hartelijkheid en eerlijkheid. Ze was vooral gekend om haar optimisme, om haar eigen, parate humor, waarmee ze zovelen kon opbeuren… en voor haar inzet in de plaatselijke Welzijnsschakel.
In het woonzorgcentrum ‘De Karmel’ in Waregem waarheen zij - een jaar geleden – noodgedwongen moest verhuizen, leerden de mensen haar kennen als een sociale, joviale, innemende en pientere dame. Ze hield van een goed gesprek, van ontspanning en van de schoonheid van de natuur.
Doorheen al die jaren leefde zuster Lieve ook sterk verbonden met haar familie. Zij heeft veel geleden onder het vroege verlies van haar broers, Jan en Luc, en ook van Marleen, haar lieve schoonzus. Haar familie - en ook
vele anderen - bewaren aan haar mooie, warme en dankbare herinneringen. Zuster Lieve was ‘een dochter van Ichtegem’ waar wij als abonnees van Kerk & Leven Koekelare-Ichtegem alleen maar trots op kunnen zijn.
Aan de familie van zr. Lieve, de vrienden en kennissen die ze hier bij ons nog had, bieden we -onderweg naar Pasen- ons oprecht medeleven en gebed aan.
(Bron : zr. Rita Hereygers, algemeen overste Zusters van het Geloof (Tielt))
Terug naar overzicht!
EEN FEEST OM TE DELEN !


2

Op zondag 17 maart werden Cilou, Jade, Miley, Fien, Esmée, Milan en nog heel wat andere zesjarige kinderen uit Ichtegem bij name geroepen om straks voor het eerst aan te schuiven aan de tafel van Jezus de Heer. Hij ziet ons graag en geeft ons allemaal een eigen plaatsje aan Zijn tafel.
Wat is het toch deugddoend de onbevangenheid van kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie te kunnen zien!
Terug naar overzicht!
FIETSEN- EN FIETSERSZEGENING



Na de winterstop kwamen intussen alweer vele tweewielers van stal; op zondag 10 maart werden, vlak vóór het kerkportaal van de Sint-Michielskerk traditiegetrouw alle fietsen en fietsers gezegend.
Terug naar overzicht!
SAMEN SOBER SOLIDAIR




Op zondag 10 maart namen meer dan 180 ingeschrevenen uit alle windhoeken van onze pastorale eenheid deel aan het jaarlijks sobermaal van onze pastorale eenheid. Onder de noemer “Samen Sober Solidair” deelden we zondagse gezelligheid met elkaar en solidariseerden ons met partnerprojecten van Broederlijk Delen in Congo en het project van Marleen Steen in Peru. Een dankwoordje aan allen die dit mogelijk maakten : de zaalverantwoordelijke, de initiatiefnemers, de mensen die zorgden voor de nodige materialen, zij die hebben klaar gezet, ons bedienden met soep, de afwassers nadien… En niet in minst alle deelnemers.
OPBRENGST SOBER MAAL

Op zondag 17 maart was het sober maal een succes. De opbrengst werd verdeeld tussen Broederlijk Delen en het project van Marleen Steen uit Peru. Wij schonken aan Broederlijk Delen 943 euro en aan Marleen 825 euro. Dinsdag 19 maart is Marleen al vertrokken naar Peru.
Terug naar overzicht!
“HIJ ROEPT JE BIJ NAAM!”
NAAMOPGAVE VORMELINGEN GROEP ICHTEGEM



Op zondag 25 februari verzamelden heel wat Ichtegemse elf-twaalfjarigen zich al vroeg in de ochtend bij de Sint-Michielskerk voor een dauwtrip met aankomst in Zuudhove. Vanuit de duisternis van de nacht gingen ze op weg en beleefden het rijzen van de dag… In Zuudhove genoot de groep van een versterkend ontbijt, waarna eerst een zangstonde en vervolgens, tijdens de zondagseucharistie, het belangrijke moment van de naamopgave volgde in voorbereiding op het ontvangen van het Heilig Vormsel.
Terug naar overzicht!
VEERTIG DAGEN OM OP TE STAAN



Op 14 februari begonnen we als kerkgemeenschap aan een stevige tocht.
Pasen is de bestemming. Zes weken lang zijn we onderweg. Regelmatig staan we stil om onszelf te bevragen. Wat voedt mij als christen ? Wat inspireert mij als gelovige ?
Onze bereidheid om op te staan uit de verlamming en onze bereid om ons opnieuw te laten bezielen door de Geest maakten we duidelijk in het ontvangen van een askruisje.
Terug naar overzicht!
PROJECT MARLEEN STEEN


Proyecto social continuo ayacucho
Het is een kleinschalig project waarbij we families helpen die in extreem moeilijke omstandigheden leven. We zijn er zo ongeveer een 7tal jaar geleden mee gestart en helpen momenteel 7 gezinnen. “WE”, dat zijn Consuelo, een sociaal assistente, Tito, een artisano en een prima klusjesman en mezelf.
Consuelo en Tito zijn beiden woonachtig in Ayacucho en zijn twee mensen met het hart op de juiste plaats. Ik heb hen leren kennen toen ik in 2007 voor de 1ste keer als vrijwilligster werkzaam was in het opvangtehuis Los Gorriones waar zij ook werkten, Consuelo in vaste dienst en Tito als vrijwilliger. Na de sluiting van het tehuis bleven we contact houden en ontstond er in al die jaren een hechte vriendschap en een goeie samenwerking.
Consuelo is nu werkzaam in een “wijkverpleegpost” en tijdens haar huisbezoeken ziet ze soms gezinnen leven in heel erbarmelijke toestanden. Waar extra hulp nodig is, doet zij beroep op Tito om wat verbeteringen aan te brengen in en rond het huis.
Hoe verloopt de hulp?
We verenigen onze krachten, we hebben bij bpost een bpaid rekening, ik beheer de rekening van hieruit en zorg dat er geld op de rekening komt, Tito heeft de betaalkaart en koopt ginder ter plaatse het nodige materiaal en voert op vrijwillige basis de werken uit, soms samen met de betrokken familie of samen met vrijwilligers die voor een tijdje in Ayacucho zijn. Waar mogelijk wordt er gewerkt met recyclagemateriaal.
Voor sommigen wordt er ook eetwaren, schoolgerief, medicatie, ….. gekocht. Kledij, gekregen van vrijwilligers, wordt volgens de noden uitgedeeld. We willen vooral de kinderen helpen, ondervoede,
verwaarloosde en slecht geklede kinderen hebben geen kans op fatsoenlijk onderwijs.
Onze visie.
Het is niet de bedoeling om alles voor hen te doen of hen afhankelijk te maken van hulp, enkel een zetje geven zodat ze weer verder kunnen of om het wat menswaardiger te maken. Een klein gebaar van hulp, geeft hen kracht en moed om voort te doen. Zo hebben ze niet het gevoel er alleen voor te staan want vanwege de overheid hebben ze niet zoveel te verwachten.
Een klusje opknappen, elektriciteit vernieuwen, een rek in elkaar timmeren, een toilet en/of douche installeren, de keuken wat gerieflijker maken, een wasdraad plaatsen, …. soms is dat al genoeg om hen te motiveren.
In sommige gezinnen is de nood heel groot en is er vooral hulp nodig om de kinderen een menswaardig bestaan te geven, zoals in het gezin van Señora Flor, een moeder met 6 kinderen, geteisterd door huiselijk geweld, ondervoeding en een heel slechte huisvesting. Voor hen hebben we een éénkamerwonig gebouwd op het terrein van haar moeder, een aanzienlijke verbetering voor hen.
Dit alles kost natuurlijk geld en daarom zijn we op zoek naar steun, organiseren we activiteiten en hopen we zo om verder families te kunnen helpen. Vrijwilligers zijn ook altijd van harte welkom.
Terug naar overzicht!
VORMELINGEN KOEKELARE



Op zaterdag 3 februari waren de vormelingen van Koekelare voor 1 dag samen in Zuudhove.
Ze werden ingedeeld in 3 groepen van elk 25 vormelingen. In de voormiddag waren er 3 werkwinkels en een gezamenlijk spel. In de namiddag was er een gesprek met Hans die door een motorongeval verlamd is vanaf zijn middel. Hij vertelde hen over zijn ongeval, zijn revalidatie en wat hij allemaal nog kon. De vormelingen mochten hem daarna vragen stellen.
Na een korte pauze en het eten van een pannenkoek waren er nog 2 activiteiten en sloten ze de dag af met het zingen van enkele vormselliederen. Dank aan alle catechisten voor hun inzet.
Terug naar overzicht!
EERSTE COMMUNIEVOORBEREIDING KOMT OP GANG



Stilaan bereiden alle zesjarige kinderen wier ouders dat wensen, zich in onze pastorale eenheid al wat concreter voor op de viering van de eerste communie, na Pasen. Op zaterdag 3 februari werden de gezinnen van alle zesjarigen uit Ichtegem in de Sint-Martinuskerk te Koekelare verwacht voor een ‘eerstecommunietocht’. Dat is een symbolische tocht doorheen de kerk langs verschillende haltes, die allen te maken hebben met de voorbereiding op de eucharistie (doopsel; verhaal; aan tafel; bidden; dankbaar…).
De tocht is er duidelijk op gericht dat de gezinsleden met elkaar in gesprek gaan over geloofsthema’s.
Aan het einde van de tocht kregen de ouders informatie over de verdere eerstecommunievoorbereiding éen de kans om hun zesjarige spruit in te schrijven daarvoor in te schrijven. Zorgzame leerkrachten uit de drie scholen en ook enkele sympathisanten zorgden voor een vlot verloop van deze eerste stap op weg naar een feestelijk moment voor zovele Ichtegemse kinderenhartjes. Van harte dank !
NIEUWJAARSRECEPTIE VAN WELZIJNSSCHAKEL ’T KASSIETJE
Zaterdag 27 januari, de nieuwjaarsmaand is bijna ten einde, maar het is nooit te laat om mekaar het allerbeste te wensen voor het nieuwe jaar!
En dat hebben we gedaan, een toffe groep van bijna zestig mensen, vrijwilligers en genodigden, jong en minder jong, meer of minder mobiel, iedereen van harte welkom! We mochten voor deze gelegenheid genieten van de gastvrijheid van de VBS De Schatkist in Ichtegem!
Met een sprankelend aperitief en wat knabbeltjes was de sfeer gezet.
Ann Descheemaeker van het Sociaal Huis gaf eerst een korte toelichting bij de Doe-Mee-Bonnen en vertelde over de mogelijkheden van ‘Iedereen verdient vakantie’. Het vooruitzicht alleen al, om er enkele dagen op uit te kunnen, en dat voor een betaalbare prijs, deed vele gezichten stralen.
Daarna werd het stilaan tijd voor de Bingo. De uitgestalde prijzen lagen uitnodigend te wachten, maar om de juiste cijfers te vinden was er bij de anderstaligen soms wat hulp nodig. Gelukkig was er aan behulpzame buren geen gebrek.
Intussen zorgde juf. Angelina voor gepaste ontspanning voor de kinderen.
Aan de opgetogen gezichten te zien hadden die een supernamiddag!!!
En van zwoegen en zweten op al die rijen getallen krijgt een mens honger en dorst.
Daarom hadden onze vrijwilligers gezorgd voor een uitgebreid dessertbuffet:
tiramisu, vers gemengd fruit, vanille- en chocoladepudding, wafeltjes, rijsttaart, appelcrumble, appeltaart, flan, fijn gebak en zelfs broodpudding volgens rrn allerlekkerst recept met daarbij een dampende tas koffie of chocolademelk.
En dat allemaal aan mooi versierde tafels die er een feestelijk gebeuren van maakten!
Bij het afscheid wachtten nog een aantal uit te kiezen huidhoudelijke voorwerpen en speelgoed, zodat iedereen welgezind en voldaan naar huis vertrok. Het nieuwe jaar is alvast goed ingezet!
Welzijnsschakel ’t Kassietje brengt mensen samen die door omstandigheden minder kansen kregen in het leven. Het doet deugd om te voelen dat iedereen meetelt en gewaardeerd wordt!
Terug naar overzicht!
Lichtmisviering 2024
ZONDAG 04 FEBRUARI 10.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Gezongen mis met kinderzegening naar aanleiding van Maria Lichtmis



In de donkere wintertijd kijken wij verlangend uit naar het langer worden van de dagen. Het licht doet ons herleven. In onze wereld, waar zoveel duisternis heerst, is er een grote nood aan licht.
Toen Jozef en Maria de kleine Jezus naar de tempel brachten, verkondigde de oude Simeon Gods lof omdat hij ‘het Licht’ had mogen aanschouwen.
Zo begon de Lichtmisviering zondag laatst in de Sint-Martinuskerk.
Veertig dagen na Kerstmis viert de kerkgemeenschap het feest van de Opdracht van de Heer, beter bekend onder de naam Maria-Lichtmis.
De kinderen die het afgelopen jaar gedoopt werden in onze Pastorale Eenheid waren uitgenodigd naar deze viering. Ze begon met een kaarsjesprocessie naar het beeld van Maria. Na de homilie werden de kinderen gezegend.
Terug naar overzicht!
KOM ERBIJ !
DE KINDEREN UIT BOVEKERKE EN DE MOKKER BEREIDEN ZICH VOOR OP DE EERSTE COMMUNIE



In het weekend van 27-28 januari verzamelden in de kerk van De Mokker heel wat enthousiaste zesjarigen met hun ouders voor de instapviering op weg naar de eerste communie. Ja, “Iedereen hoort erbij!”, zo klonk het ook in deze eucharistieviering.
“God,… wees voor hen als de zon waarnaar ze zich kunnen keren, laat hen groeien naar het licht… dat vragen wij door Jezus onze Heer…” , zo baden wij.
Eén voor één kwamen de kinderen naar voren, spraken hun voornaam uit en maakten zo duidelijk dat ook hun papa’s en mama’s hen straks willen laten aanschuiven aan de tafel van de Heer.
Terug naar overzicht!
KOM ERBIJ !
KOEKELAARSE KINDEREN BEREIDEN ZICH VOOR OP DE EERSTE COMMUNIE



In het weekend van 27-28 januari verzamelden in de Sint-Martinuskerk te Koekelare heel wat enthousiaste zesjarigen met hun ouders voor de instapviering op weg naar de eerste communie. Ja, “Iedereen hoort erbij!”, zo klonk het ook in deze eucharistieviering.
“God,… wees voor hen als de zon waarnaar ze zich kunnen keren, laat hen groeien naar het licht… dat vragen wij door Jezus onze Heer…” , zo baden wij.
Eén voor één kwamen de kinderen naar voren, gaven hun zelfgemaakt kruisje af aan de pastoor, spraken hun voornaam uit en maakten zo duidelijk dat ook hun papa’s en mama’s hen straks willen laten aanschuiven aan de tafel van de Heer.
Terug naar overzicht!
De Sint-Gertrudiskerk krijgt kleur !
De renovatiewerken aan de Sint-Gertrudiskerk schieten, sedert ons vorig bericht, verder goed op.
Sinds kort na de jaarwisseling waren schilderwerken in het interieur aan de gang. Deze lopen op dit moment naar zijn einde. Nu volgt de verdere afwerking van de renovatie met ondermeer een industriële reiniging van de tapijten. De kerkfabriek vermoedt dat de kerk tegen Pasen opnieuw voor dagelijks gebruik beschikbaar zal zijn.
Terug naar overzicht!
INTRO OP 2024 DOOR ONS KOOR

Ook het koor van onze pastorale eenheid laste bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar een korte pauze voor haar samenkomsten in. Maar op maandag 8 januari was iedereen blijgezind aanwezig ten huize van Carlos en Lena Vierstraete-Borra te Ichtegem voor een samenzijn met koffie en taart.
Zelfs een buitenstaander kon er de verbondenheid gewaar worden die de koorleden voor elkaar voelen, ook buiten de repetitie-momenten. Onder de goede leiding van dirigent Jozef bereidt de groep zich nu voor op het zingen van de paasliturgie. Van harte dank aan de gastheer en -vrouw, Carlos en Lena, voor de gezellige middag. Zegen en goede moed aan het hele koor in 2024 !
Terug naar overzicht!
NIEUWJAARSRECEPTIE 2024



Op zondag 14 januari was er na de eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk een receptie voor alle aanwezigen.
De mensen konden er genieten van een glaasje en een versnapering. Maar vooral ook van een gezellige babbel. Een ideale gelegenheid om wat te socializen.
Terug naar overzicht!
Terug naar overzicht!
2023
SAMANA KERSTFEEST


Op woensdag 27 december vond het jaarlijkse Kerstfeest plaats van Samana Koekelare .
Bijna 200 leden waren aanwezig .
De namiddag startte met een eucharistieviering voorgegaan door proost Daniël Beernaert .
Daarna kreeg iedereen koffie met een stuk taart . Het duo Danny en Marleen zorgden voor de ontspanning, liedjes van vroeger en nu werden enthousiast meegezongen terwijl ze konden genieten van een glaasje gluwein . De belegde broodjes en een dessertje vielen in de smaak . Als afsluiter kregen ze nog een kerstcadeautje . Iedereen vertrok na een aangename namiddag voldaan naar huis .
Terug naar overzicht
Kerstvieringen in onze Pastorale Eenheid 2023
ZONDAG 24 DEC.
17.00 u. H. Pastoor Van Ars De Mokker
Kerstviering opgeluisterd door een gelegenheidskoortje.
MAANDAG 25 DECEMBER : KERSTMIS
10.00 u. Sint-Martinus Koekelare: Gezongen mis.
DANK U WEL !
Met het feest van Driekoningen-Openbaring van de Heer wordt de kersttijd afgesloten. Graag willen we alle mensen van onze pastorale eenheid die een taak op zich nemen in het versieren van onze kerken of bijdroegen aan de vieringen bedanken voor de inzet die ze de voorbije weken tijdens de Advent en de kerstdagen hebben betoond en op die manier de adventsverwachting en de kerstvreugde wat dichterbij hebben gebracht. Dank u wel daarvoor !
Terug naar overzicht
Vredeswake 2023: woensdag 20 december.
Op woensddag 20 december om 18 uur houden we een vredeswake in de Sint-Martinuskerk van Koekelare. Samen met Pax Christi bidt onze Pastorale Eenheid Sint-Maarten voor vrede in de wereld.

VERDERGAAN EN HERINNEREN…

Het verlies van een dierbaar persoon is altijd een ingrijpend gebeuren in ons leven.
Bij zo’n gebeuren is niets meer hetzelfde voor wie achterblijft, en brengt een hele mengeling van gevoelens met zich mee. Hoewel men uiterlijk de draad van het dagelijkse leven na een tijdje weer opneemt, blijft het pijnlijk gemis aanwezig.
In onze geloofsgemeenschappen willen wij aandacht hebben voor het verdriet van mensen die iemand uit hun midden verloren zijn. Om aan het verlangen van velen tegemoet te komen houden we een herdenkingsmoment voor rouwenden op zaterdag 15 juni 2024 om 14.30 u. in de Sint-Martinuskerk van Koekelare
Wij starten de namiddag met een kort gebedsmoment waarna er gelegenheid is om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje.
De namiddag staat open voor iedereen die met rouw te maken heeft. We richten ons dus niet enkel tot de families van de overledenen van het afgelopen jaar en evenmin tot families die kozen voor een kerkelijke uitvaart. Iedereen is welkom, of de uitvaart nu al dan niet kerkelijk was, lang geleden of heel recent.
Misschien tot binnenkort in de Sint-Martinuskerk van Koekelare
Namens de werkgroep rouwpastoraal van de pastorale eenheid Koekelare-Ichtegem.
Terug naar overzicht
SOEP OP DE STOEP.
Ten voordele van de adventsactie van Welzijnszorg ‘SAMEN tegen ARMOEDE’ krijgt u de kans om op zondag 10 december in de Sint-Martinuskerk een kopje solidaire soep te nuttigen na de viering. De opbrengst gaat volledig naar welzijnszorg.
DE SOEP WAS OP...
-


Vorige zondag bood het pastoraal team een kom warme soep aan aan de kerkgangers in ruil voor een vrijwillige bijdrage. Ook werd soep per liter verkocht.
De actie bracht 325 euro op die we overmaken aan de campagne. Hartelijk dank aan alle kerkgangers die in de lijn van het Bijbels visioen een concrete daad van verbondenheid stelden met de kansarmen in ons land. Ook een speciale dank aan Brigitte, Nico, Chantal, Marie-Paule, Marie-Louise, Paula, Doris en Cecile voor het maken van de soep. De Negensprong voor het gebruiken van de soepkommetjes en de Chiro voor het gebruik van de vuren.
Terug naar overzicht
MISSIEFEEST ICHTEGEM



Het missiefeest of kippenfestijn van 22 oktober was opnieuw een succes. Heel wat oude bekenden, maar ook een aantal nieuwe gezichten, waren van de partij. Voor heel wat inwoners van Ichtegem en ook van Koekelare is dit een jaarlijkse traditie. Mensen zijn blij om mekaar terug te zien. De sfeer was gemoedelijk en het eten was lekker (halve kip met frietjes en heel wat verse groentjes). Achteraf was er nog, voor wie dat wenste, een lekker stukje zelfgebakken taart.
Dank aan alle aanwezigen!
We waren tevreden met de opbrengst. Hiermee steunen we opnieuw het project Kisaro in Rwanda van Johan Decru en team en het project Kisantu in Bas Congo van Lut Vanbelle.
We sponsoren ook een adoptiekind afkomstig van RD Congo.
Bij deze willen we ook heel hartelijk de mensen die meehelpen bedanken. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn. Ook van harte dank aan de breisters voor het mooie breiwerk dat dit jaar bestemd is voor de inwoners van Oekraïne. Het missiecomité
Terug naar overzicht
LIEDAVOND VOOR ALLE VORMELINGEN VAN ONZE P.E.



Op vrijdag 17 november werd voor het eerst een zing- en liedavond georganiseerd voor alle vormelingen van de parochiale eenheid Koekelare - Ichtegem.
Alle kandidaat vormelingen van Ichtegem, Koekelare, Bovekerke, Zande en De Mokker kwamen samen in de Sint Martinus kerk.
Onder de deskundige leiding van Annelien werden bestaande liederen, maar ook liedjes die ze zelf had geschreven aangeleerd.
Stap per stap en met de begeleiding van haar gitaar werden zowel liedjes in het Nederlands, het Swahili als in het Engels gezongen.
De liedteksten werden ook door haar uitgelegd, er werden liederen gekozen met een diepere betekenis. Het is erg hartverwarmend hoe je in een volle kerk meer dan 100 jongeren hoort enthousiast samen zingen.
Let it shine, Geest van God, Love Shine a light, ik zit op de top van de boot en vele andere liedjes in een bomvolle kerk, geweldig om te horen.
We zijn als Vormelingen en als Vormselcatechisten klaar om de volgende stappen te zetten op weg naar ons Vormsel.
Terug naar overzicht
SINT-MAARTEN IN ONZE PASTORALE EENHEID

Op vrijdag 3 november kwam de Sint naar Ichtegem.

De Negensprong kreeg ook bezoek van de Sint en de pieten.

Er waren heel wat mooi versierde bieten.

Nog wat versierde bieten.
-
Ook op het feest van Samana kwam de Sint langs.
Terug naar overzicht
GEBEDSDIENST IN ONZE PASTORALE EENHEID. Allerheiligen 2023.

Gebedsdienst in Sint-Martinus Koekelare
De gebedsdiensten in Koekelare en De Mokker hadden als thema ‘Stenen’ Hierbij een tekst uit de dienst.
Verdriet, het kan een steen op je hart zijn.
Het kan onwrikbaar en meedogenloos zijn, het kan je doen verkillen en verstenen.
Toch kan die steen ook warm worden, doet hij je anders naar het leven kijken, zorgt hij voor mildheid.
Verdriet, het kan een rotsblok van onbegrip vormen tussen jou en andere mensen.
Of het kan een stapsteen zijn die ons verbindt. Op weg gaan met en in dat verdriet, dat is met vallen en opstaan zoeken naar begaanbare paden.
Smalle paadjes, bezaaid met keien die het zicht belemmeren en waar je je aan kan stoten.
Op die weg kan je ook dingen tegenkomen die deugd doen en reisgezellen die een eindje meelopen. Dankzij die reisgenoten kunnen er misschien soms ook stenen van verdriet – misschien maar even – mee gedragen worden of verschoven. Misschien mag God ook zo’n tochtgenoot zijn voor u.
Terug naar overzicht
“VUIL WORDEN VIND IK TOF”
 |
 |
 |
 |
Emile Verkest,
lid van KSA-Ichtegem
|
Lennert Dutrieue,
lid van KSA-Ichtegem
|
Julia Sujkowska,
lid van Chiro-Ichtegem
|
Tijl Hosten,
lid van KSA-Ichtegem
|
Vrijdagochtend 20 oktober laatstleden leek in de buurt van onze scholen wel een vakantiedag…
Tientallen jongeren begaven zich te voet of met de fiets in kleurrijke jeugdbewegingskleren naar school.
Ook op school werd de jaarlijkse “Dag van de jeugdbeweging” niet vergeten.
Een goede gelegenheid voor Kerk &Leven Koekelare-Ichtegem om sommigen van hen eens aan de tand te voelen. Een meester en juf waren zo vrij ons een kort vraaggesprek met vurige leden te bezorgen... Waarvoor dank!
Emiel Verkest, KSA Ichtegem
Waarom ben je in de jeugdbeweging?
- Zodat ik genoeg buiten kom en kan bewegen. Vuil worden vind ik ook heel tof.
Wat doe je daar zoal?
- Soms gaan we met de fiets naar de Bengelberg en De Mote.
- We doen ook spelletjes met verf, vlaggenroof enzovoort.
Wanneer komen jullie samen?
- We komen elke zondag van 14u tot 17u samen.
Waarom raad je iedereen aan om lid te worden van jouw jeugdbeweging?
- Je komt buiten en leert nieuwe vrienden kennen. Je speelt hele toffe spelletjes. De kampen zijn altijd heel tof met toffe verhalen.
(Klas van meester Jonas – De Regenboog)
Lennert Dutrieue, KSA ICHTEGEM
Ik ben naar de KSA gegaan omdat de activiteiten die ze organiseren, leuk zijn. Ik speel daar vooral. Elke zondag om 14.00 u ga ik ernaartoe. Ik raad iedereen aan om naar de jeugdbeweging te gaan omdat het goed is voor je conditie en omdat je er veel plezier kan maken. (Klas 5A – VBS De Schatkist)
Julia Sujkowska, Chiro Ichtegem
Ik ga naar de CHIRO omdat ik eigenlijk geen hobby’s had. Dit is nu een leuke hobby voor mij. We doen veel toffe spelletjes! We spelen vaak “vuil spel”. We komen samen op zondag van 14.00 u tot 17.00 u. Als we pannenkoekenverkoop doen, is het op zaterdag van 9.00 u tot 12.00 u.
Ik raad iedereen aan om lid te worden van de CHIRO omdat het met veel kinderen samen veel leuker spelen is. Julia Sujkowska (klas 5A – VBS De Schatkist)
TIJL HOSTEN, KSA-ICHTEGEM
Tijl gaat al 3 jaar naar de Ksa Ichtegem.
Tijl gaat graag op zondagnamiddag naar de KSA. Hij vindt het vooral erg leuk dat de leiders zich vaak verkleden in een thema en zo een spel spelen samen. Je mag er ook vuil worden in de KSA en veel ravotten. Het leukste van allemaal vindt hij het kamp in de zomer. En dan zijn zijn mama en papa natuurlijk ook mee als kokjes om lekker eten te maken. (Tweede leerjaar – GBS De Bever)
Terug naar overzicht
MIS OOK IN 2024 GEEN NUMMER VAN DIT WEEKBLAD
Hernieuw tijdig uw abonnement op Kerk & Leven

Begin dit jaar verscheen Kerk & Leven in een opgefrist kleedje, met ook inhoudelijke vernieuwingen. Met onze redacties blijven we vanop lokaal én nationaal niveau als één team samen op weg gaan om u wekelijks te inspireren, te informeren en te verbinden met nieuws uit Kerk en samenleving.
We blijven dit doen op de vertrouwde, stevig gefundeerde wegen maar durven daarbij ook nieuwe paden te betreden. Dit om week na week waardevolle informatie aan te reiken over alles wat rondom ons gebeurt, van uw eigen parochie over het bisdom tot de grote wereldkerk.
Ook de uitgeverswereld ontsnapt niet aan de langdurige en torenhoge inflatie. De sterk gestegen energie- en grondstofprijzen (waaronder die van papier en inkt), de alsmaar hogere distributieprijzen en de loonindexering moet Halewijn helaas maar onvermijdelijk doorrekenen in de abonnementstarieven. We beseffen dat de prijsstijging dit jaar meer dan gemiddeld is ten opzichte van de voorgaande jaren. Met de nieuwe tarieven voor een jaarabonnement kunnen we wekelijks een kwaliteitsvol blad in de brievenbus bezorgen.
Met het nieuwe tarief van 65 euro voor een jaarabonnement bouwen we resoluut aan de toekomst van dit weekblad en kunnen we u tegen maximaal 1,35 euro per week een kwaliteitsvol blad blijven bezorgen. Kortom, voor de prijs van één kop koffie leest u twee weken Kerk & Leven!
Hoe uw abonnement probleemloos verlengen?
In november ontvangt u uw abonneringsbrief op naam in de brievenbus. Betaal zo snel mogelijk uw abonnement voor jaargang 2024 op het vermelde bankrekeningnummer en gebruik daarbij uitsluitend de gestructureerde mededeling. U zult beide binnenkort zien staan op het gepersonaliseerde overschrijvingsformulier onderaan uw abonneringsbrief
Belangrijk: Gebruik zeker het rekeningnummer dat op de brief zal vermeld staan.
Betaal uiterlijk tegen 10 november. Op die manier loopt uw abonnement zonder problemen door in 2024.
Mogen we ook in het komende jaar weer samen met u op weg? Trouw aan de boodschap en de weg die Jezus heeft getoond.
Terug naar overzicht
NATIONALE ZIEKENDAG – 8 OKTOBER 2023





Samana Koekelare gaf op 8 oktober hun jaarlijks feest ter gelegenheid van de nationale dag voor ouderen en chronische zieken .
De dag begon met een eucharistieviering in de St. Martinuskerk voorgegaan door proost Daniël Beernaert en diaken Gilbert Barra .
In zijn homilie verwees priester Daniël de noodzaak van de vereniging om ouderen en chronisch zieken niet te laten vereenzamen , om hen telkens een gezellige namiddag te bezorgen .Om het voortbestaan van Samana , die volgend jaar 25 jaar actief is in Koekelare , te garanderen zijn we op zoek naar nieuwe bestuursleden en vrijwilligers die wat tijd kunnen vrijmaken om ouderen en zieken een aangename namiddag te bezorgen .
s ' Middags was iedereen welkom in Zuudhove voor een aperitief en een lekkere maaltijd .
Dan volgde het eerste deel van de ontspanning met zanger Bjorn . Daarna werd iedereen verwend met een lekker stuk taart en koffie . Dan volgde een tweede zangoptreden waarbij sommigen zich aan een dansje waagden .Het was terug een geslaagde dag , waarna iedereen voldaan naar huis ging .
Terug naar overzicht
WERELDJONGERENDAGEN 2023 LISSABON
Een getuigenis van Vincent Dewulf


Je nam deel aan de wereldjongrendagen in Lissabon. Hoe kwam je daartoe? Wie heeft jou aangezet of geïnspireerd? Hoe heb je je voorbereid? Was je als individu mee of aangesloten bij een bestaande groep?
Hoe ik exact bij de Wereldjongerendagen terecht ben gekomen, weet ik niet meer goed. Enkele kennissen van mij waren de vorige editie mee geweest en spraken hier vol lof over. Toen in het najaar van 2022 ons bisdom en de jongerenorganisatie IJD reclame maakte voor dit evenement, wist ik gewoon dat ik dit eens in mijn leven wou meemaken. Na even getwijfeld te hebben over welk voorprogramma te doen (een voorprogramma bereid je voor op de WJD, maar er was redelijk wat keuze), heb ik mij begin december uiteindelijk met volle overtuiging ingeschreven. Als voorprogramma heb ik gekozen voor een retraite in een abdij omdat dit programma mij het meest rustige en spirituele leek. Ter voorbereiding op de WJD organiseerde ons bisdom in het voorjaar verschillende kennismakingsmomenten waarop de deelnemers van ons bisdom elkaar konden leren kennen. Al gauw merkte ik dat de meeste jongeren waren ingeschreven met vrienden (van misdienaarsgroepen of christelijke jongerenbewegingen), maar dit belette mij niet om reeds op voorhand contacten te leggen. Verdere voorbereiding was soms moeilijk omdat veel van het exacte programma omwille van organisatorische redenen slechts laat gecommuniceerd werd.
Hoe heb je de ontmoeting/aanwezigheid van paus Franciscus ervaren?
Door alle drukte op de centraal georganiseerde evenementen, was het vaak moeilijk om een duidelijke glimp op te vangen van de paus. Toch was er een bepaald moment waarbij hij op enkele meters van mijn vrienden en mezelf passeerde. Veel belangrijker dan deze fysieke aanwezigheid voor mij, waren zijn toespraken. Door de taalbarrière (de paus sprak Italiaans, en af en toe Spaans – gok ik) was het op die momenten wel moeilijk om zijn boodschap volledig te doorgronden. Achteraf zijn er gelukkig wel Engelse/Nederlandse vertalingen verschenen waardoor het voor mij ook toegankelijk werd. Een uitspraak van hem die mij persoonlijk raakte is de volgende: “Het enige moment waarop het is toegestaan om iemand van top tot teen te bekijken, is om die persoon te helpen opstaan.” Dit is iets wat ieder van ons concreet kan maken in zijn leefwereld en wat ik ook meeneem van de Wereldjongerendagen.
Hij vroeg aandacht voor een aantal thema’s. O.a.: ecologie, broederlijkheid en verzoening.
Welk thema heeft jou bijzonder aangesproken?
Omdat ik gedurende mijn opleiding theologie reeds meermaals diep ben ingegaan op de thema’s ecologie en broederlijkheid (en de respectievelijke pauselijke documenten Laudato Si’ en Fratelli Tutti), ging mijn grote interesse uit naar het onderwerp verzoening. Alle drie de onderwerpen werden uitgediept gedurende “rise-up” momenten (een soort catechese met reflectievragen van ons jongeren). In het laatste rise-up moment werd verzoening behandeld met als voorbeeld een pakkende getuigenis van één van de slachtoffers van de aanslagen te Brussel. Alhoewel hij zwaargewond raakte aan zijn benen waardoor hij niet meer professioneel kon basketten, vond hij de moed om de daders te vergeven. Hierop volgend was er de mogelijkheid tot biechten, iets wat het overgrote deel van de jongeren ook deed. Omdat vergeving iets is wat in onze huidige samenleving niet vanzelfsprekend is, heeft net dit mij zo aangesproken.
Wat heeft jou het meest/diepst geraakt?
(Een ontmoeting, een gesprek, één van de vieringen … )
Hoewel het moeilijk is om uit al die mooie momenten één te kiezen die mij het meest raakte, kies ik dan toch voor de avondwake. Op zaterdagavond, na een lange warme dag waarop we bijna vijftien kilometer hebben gewandeld, kwam de paus toe op het centrale plein (waar we die nacht ook sliepen). Rond een uur of negen begon de avondwake met enkele gebeden en gezangen. Op een bepaald moment werd het allerheiligste sacrament uitgesteld en begon het stille gebed. Anderhalf miljoen jongeren, op één veld verzameld, en toch was het muisstil voor bijna tien minuten (op soms een wenende baby na). Zo’n moment is echt wel pakkend en toont de verbondenheid tussen gelovige jongeren in respect voor Christus.
Heb je nieuwe contacten, vriendschappen gesmeed bij andere aanwezigen?
Positief aan de Wereldjongerendagen, was dat er door de Vlaamse bisdommen voorprogramma’s werden georganiseerd. Op deze voorprogramma’s had je enerzijds de mogelijkheid om je spiritueel voor te bereiden op het eigenlijke evenement, en kon je anderzijds ook de medetochtgenoten beter leren kennen. Het was dan ook voornamelijk tijdens mijn voorprogramma in de abdij te Juignac dat ik het genoegen had om echt nieuwe contacten te leggen. Alhoewel ik helemaal alleen begon aan dit avontuur – mits wat kleine gesprekken tijdens de kennismakingsmomenten van ons bisdom op voorhand natuurlijk –, kan ik zeggen dat ik tegen het einde enkele toffe nieuwe vrienden heb leren kennen. Het was ook toevallig dat de meeste West-Vlaamse jongeren kozen voor het voorprogramma te Juignac, en niet voor één van de andere opties. Zo is het gemakkelijker om elkaar nog eens laagdrempelig tegen te komen in de nabije toekomst.
Wat neem je mee voor je eigen geloofsleven hier bij ons? Heb je ‘verwachtingen’ of ‘vragen’ aan de kerkgemeenschap hier?
Wat ik vooral meeneem – en dat klinkt misschien cliché – is het feit dat je als gelovige jongere niet alleen bent. Soms lijkt het alsof je hier in Vlaanderen de enigste bent, maar de WJD toont dat er ook bij ons een veel grotere en jonge christelijke gemeenschap bestaat. Alleen al uit de vijf Vlaamse bisdommen gingen rond de 500 jongeren mee. Het is dan ook aan de reeds bestaande kerkgemeenschap om deze jonge generatie met open armen te ontvangen en naar hen te luisteren. Daarnaast zijn er ook enkele uitspraken van de paus (waarvan één boven vermeld) die mij bijblijven.
Kan je wat fotomateriaal met ons delen zodat we de sfeer ook even kunnen opsnuiven?
De foto’s zijn getrokken in zowel Lissabon als Juignac.
Terug naar overzicht
22 STE KIPPENFESTIJN MISSIEKRING – ICHTEGEM

De missiekring – Ichtegem nodigt u uit naar het 22ste KIPPENFESTIJN op zondag 22 oktober vanaf 11.30 uur in het dorpshuis De Ster, Engelstraat in Ichtegem.
We serveren u een halve kip met frietjes en groenten voor de prijs van 17 euro (kinderen tot 12 jaar betalen 10 euro) Vooraf kan u ook genieten van een aaperitief. Nadien is er koffie en gebak. U kan de halve kip met frietjes en groenten ook afhalen voor de prijs van 17 euro.
We steunen graag het project Kisaro in Rwanda van Johan Decru en team en het project Kisantu in Bas Congo van Lut vanbelle.
U kan inschrijven en betalen tot vrijdagavond 13 oktober 2023 bij:
Lieve Vierstraete, Rubenslaan 29 (051 58 99 12) (roland.haest@telenet.be)
Lieve Bonny, Zuidstraat 215 (051 58 28 24) (pascaldeschrijvere@skynet.be)
Nico Wynthein, Panoramastraat 12 (051 48 97 92) (nico.fanny@skynet.be)
Sofie Deschuyter, Weidestraat 9 (051 58 45 62) (sdeschuyter@telenet.be)
U kan ook storten op rekeningnummer 755-5881604-62 met vermelding
‘Missiefeest 2023 + aantal personen en kinderen’
INSCHRIJVINGSSTROOK – KIPPENFESTIJN 22/10/2023
NAAM: ________________________________________________
ADRES: ________________________________________________
Aantal volwassenen (17 euro): ______ aantal kinderen (10 euro): ______
Aantal afgehaald (17 euro): ______
Terug naar overzicht
FEEST 80 JARIGEN – KOEKELARE




Van links naar rechts :
1ste rij : Vanhooren Rosa, Decloedt Marie-Jeanne, Deprez Michel, Depreitere Clara, Schoonvaere Noel, Verstraete Magda, Pollentier Diana, Stellamans Paul, Dewilde Christiana, Debruyne Anna,
2de rij : Logghe Monica, Sanders Prosper, Huyghe Erna, Vandenabeele Cecile, Verfaillie Christiane, Debruyne Michel, Decleer Agnes, Ramoudt Andre, Uyttenhove Monicque
3de rij : De Vlieger Jacques, Jonckheere Hilda, David Roger, Logghe Roger, Crombez Georges, Roels Gabriel, Devreker Herman, Kimpe Marc, Borra Noel, Bryon Andre.
De tachtigers van Koekelare, geboren in 1943, vonden het passend een dankviering te laten doorgaan in de Sint-Martinuskerk op 10 september 2023.
Pastoor Philip Verbrugge in concelebratie met jaargenoot priester Jacques De Vlieger lieten ons genieten van een inhoud rijke viering.
Organist Johan Maertens wist de aanwezigen te vergasten op een muzikale omlijsting die de sfeer in het kerkgebouw feestelijk maakte.
Werden in de viering niet vergeten: de overleden jaargenoten, de jaargenoten die hun partner verloren hebben, het onderwijzend personeel die helpen maken hebben tot wat wij geworden zijn, maar niet in het minst, werden onze ouders en familieleden herdacht.
Het was de moeite te mogen mee genieten van deze viering.
De werkgroep " 80 ".
Terug naar overzicht
Missiekring Koekelare
Het driedaags missiefeest was in elk geval weer een succes. Op zondag was er op een bepaald moment zelfs geen plaatsje meer vrij in Zuudhove. Natuurlijk kan zo een feest niet slagen zonder de inzet van de talrijke vrijwilligers. Dank aan allen die de moeite deden om dit missiefeest even te bezoeken. Dank aan de vele vrijwilligers die hieraan mee hebben gewerkt. Dank aan de directie van SMIK om hun lokalen ter beschikking te stellen.







Terug naar overzicht
CHIROJONGENS KOEKELARE OP KAMP IN AALTER

Viering in de Sint-Martinuskerk op de vooravond van hun kamp.

Eén van de activiteiten – pottenbakken.

Een mooie kampomgeving waar er veel ruimte was om te spelen.

De kookploeg aan het werk.
Terug naar overzicht
CHIROMEISJES KOEKELARE OP KAMP IN ZUTENDAAL
-
Viering in de Sint-Martinuskerk op de vooravond van hun kamp

Deze groep meiden zorgden voor een spetterend kamp.

Een activiteit van de tippers.
-
Met een groep van 120 personen vertrokken ze op kamp.
DE GESCHIEDENIS WORDT HERSCHREVEN IN NIEL BIJ AS.

De Romeinse KSA’ers uit Ichtegem

De jonkvrouwen van de Chiro van Ichtegem
Niel bij As van 31 juli 2023 tot 20 augustus 2023
Dit had niemand ooit verwacht, de Romeinen werden verdreven door de Middeleeuwers.
Toch is dit de meest recente versie van de geschiedenis in 2023. De Romeinse KSA’ers die alles in het werk stellen om de gestolen Gouden Adelaar van het 19de legioen terug te vinden in opdracht van Keizer Calligulus. Zij worden toch wel gestoord door Middeleeuwe marktkramers, ridders, jonkvrouwen en zelfs een pastoor. Meer nog zijn worden verdrongen van hun territorium in Niel bij As. Wij hebben de Romeinen, de KSA van Ichtegem, aan het werk gezien. Wij zagen dat het goed was, dat ze hun terrein goed hebben verdedigd. Moeten we ons vragen stellen bij dat Middeleeuwse volk (Chiro Ichtegem)... we vermoeden van niet. Maar bij het schrijven van deze tekst moeten hun vrouwschappen nog vertrekken. Maar één ding moeten we toegeven dat ze met een grotere horde aankomen. De KSA had even het ongeluk van binnen de vakantieperiode van de ouders te vallen. Of zijn de media een beetje schuldig door elke tegenslag (wateroverlast) op kamp breed uit te smeren? Ook al zijn de Romeinen niet altijd zo vredelievend wij hebben ervaren dat het een heel rustig kamp was. Tenslotte moeten we nog een pluim op de hoed steken van de kookploeg. Deze van de KSA zagen we aan het werk. We kunnen alleen het woord van de jeugd gebruiken: super. Die van de Chiro zien we pas zondag aan het werk. Maar we kennen het team het zal even goed zijn, daar zijn we van overtuigd. We vragen alleen af of ze ook een poetsheer in de keuken zullen meehebben? Voor vele vrouwen zou dit een zegen zijn. Tenslotte willen toch nog even meegeven dat de Romeinse veldheren en de Middeleeuwers dit belangeloos doen. Het was toen ook crisis. Een dank je wel aan hen.
Terug naar overzicht
OP UITSTAP MET WELZIJNSSCHAKEL ‘T KASSIETJE
Midzomer ontving de redactie van Kerk&Leven Koekelare-Ichtegem onderstaand bericht vanuit de Welzijnsschakel ’t Kassietje. Om de privacyrechten van mensen in kansarmoede te respecteren, werd besloten geen foto’s te publiceren. De redactie van ons weekblad solidariseert zich graag met de dragende krachten van deze Welzijnsschakel en haar discrete nabijheid van mensen die dagelijks uitsluiting ondervinden.
De verwachtingen waren hoog gespannen! We zouden op zaterdag 29 juli met de groep naar het natuurgebied Het Zwin gaan in Knokke-Heist. Alle voorbereidingen waren genomen: de autocar besproken, de gidsen gereserveerd, de cafetaria ingelicht... en daar begon de langverwachte dag met een urenlange felle regenbui. Gelukkig zag de weersverwachting voor die namiddag er beter uit. De busreis verliep in beste stemming. Eens ter plaatse verdeelden we ons in drie groepen die elk met een gids op pad gingen. We bewonderden van dichtbij een ooievaarsnest en leerden heel wat over het grootbrengen van de jongen en hun trek naar warme oorden. Vanuit verschillende kijkhutten speurden we met verrekijkers naar de vogels in de wijde vlakte van het Zwin. De gids kende op al onze vragen een antwoord, en leerde ons met aandacht te kijken naar de planten die groeien op een bodem die regelmatig overstroomd wordt door zeewater. In de labohut ontdekten we hoe zoet en brak water door verschillende diertjes bewoond wordt, en dat een waterjuffer geen libel is en omgekeerd.
Om een boomkikkertje te zien maakten we graag een omweg en elk van ons kent nu het onderscheid tussen een vlaamse gaai en een bonte specht. Te vlug was het tijd om richting cafetaria te gaan alhoewel een hapje en een drankje welkom waren na een wandeling van anderhalf uur.
Daar wachtte onze groep een vriendelijk onthaal en een vlotte bediening.
Pannenkoeken,wafels of een stukje taart naar keuze: de zuivere lucht had de honger aangescherpt!
Toen op de terugreis de kleinsten begonnen te zingen was het duidelijk: het was een geslaagde namiddag!
Dank zij de inzet van onze vrijwilligers, de financiële steun én de schouderklopjes die we soms onverwacht mogen ontvangen, konden we een veertigtal mensen een mooie vakantiedag aanbieden!
Geen beter recept om de batterijen weer op te laden! (M.D.)
Terug naar overzicht
BEDEVAART NAAR BANNEUX
Op zondag 20 augustus 2023 trekt onze pastorale eenheid opnieuw met een bus naar Banneux.
Prijs: 30 euro (geen middagmaal inbegrepen)
Inschrijven tegen 6 augustus.
Inschrijven kan bij:
Jonckheere Johan, Dorpstraat 30a Koekelare tel 051/588035.
Hemeryck Eric, Noordstraat 37 Bovekerke tel 051/589293 of gsm 0484/308084.
Opstapplaatsen:
Bovekerke om 6.00 uur aan de kerk Werkenstraat.
Koekelare om 6.10 uur Sint-Maartensplein (Markt).
Terug naar overzicht
PLANNINGSDAG PASTORAAL TEAM

Op maandagochtend 19 juni verzamelde het beleidsteam van PE Sint-Maarten Koekelare-Ichtegem in Diocesaan Centrum Groenhove voor haar jaarlijkse planningsdag.
Na een moment van verstilling namen we, onder leiding van CCV-begeleidster Carine Dochy, eerst uitvoerig de tijd om kennis te maken met de inhoud van het jaarthema van volgend werkjaar en maakten we daarna een eerste overzicht van belangrijke activiteiten en gebeurtenissen die ons komend werkjaar te wachten staan. Na een deugddoende middagmaal en dito rustmoment werden vervolgens enkele items van onze pastorale werking ten gronde doorgesproken en verdere afspraken gemaakt. De goed gevulde dag eindigde met een samen gebeden avondgebed.
Terug naar overzicht
JAARGETIJDEN NAAR AANLEIDING VAN DE KERMIS

Het is een eerbiedwaardige gewoonte tijdens of na de kermisweek in het dorp ook aan de geliefde overledenen uit de gemeenschap en hun beproefde families te denken. We moesten de voorbije jaren evenwel vaststellen dat de opkomst voor het jaargetijde op kermismaandag in al onze kerken almaar verder afneemt…. Het gedenken van alle overleden medeparochianen (met bedéling van gedachtenissen) zal daarom voortaan gebeuren in de weekendeucharistie van de kermisweek in het dorp. We begrijpen dat dit door sommigen wellicht aanzien zal worden als de teloorgang van een oude gewoonte. De gedachtenis van onze dierbare overledenen op de zaterdagavond of zondagochtend tijdens het kermisweekend biedt evenwel een grotere kans om dat samen met velen uit de hele parochie te doen. Op die manier hopen we de goede gewoonte om, ook op feestelijke momenten, de dierbaren die ons in de dood zijn voorgegaan niet te vergeten, in ere te kunnen houden.
Terug naar overzicht
EERSTE COMMUNIE IN ONZE PASTORALE EENHEID: Koekelare en De Mokker
WIJ STRALEN ALS EEN ZONNEBLOEM

In de H. Pastoor van Arskerk in De Mokker waren op zaterdag 3 juni 8 meisjes en jongens verzameld voor het altaar voor hun eerste communie. Zij kwamen uit de Negensprong en De Lettertuin (Afd. De Mokker)

In de Sint-Martinuskerk waren op zondag 4 juni om 9 uur 17 kinderen verzameld voor hun eerste communie. Zij kwamen uit de Lettertuin en de Regenboog.

Eveneens op zondag 4 juni waren om 11 uur 33 kinderen verzameld voor hun eerste communie. Zij kwamen uit de Negensprong.
HUN HELE HART OPEN NAAR DE ZON!
Met een verhaal over flinke groeiende zonnebloemen en het evangelieverhaal over de Goede Zaaier centraal in de viering, sloten in het weekend van 3 en 4 juni opnieuw heel wat kinderen uit Koekelare voor het eerst aan aan de tafel van Jezus de Heer. Door de warmte van haar stralen, helpt de zon zonnebloemen groeien. Zonder zon worden zonnebloemen slap; alleen in goede grond, met water, licht en lucht worden piepkleine zaadjes stevige halmen. Dat het zaadje dat de Eucharistie is, nu in de levens van al deze kinderen goede vruchten mag voortbrengen dankzij de toegewijde zorg van hun ouders en onze geloofsgemeenschap!
SFEERBEELDEN UIT DE SINT-MARTINUSKERK OM 9 UUR.

In het begin was er niets… De gloria.

Het verhaal van de zonnebloem.

Lezen voor een bomvolle kerk.

Aanbrengen van de offergaven.
SFEERBEELDEN UIT DE SINT-MARTINUSKERK OM 11 UUR.

Voorlezen voor een bomvolle kerk blijft een hele uitdaging.

Aanbrengen van de offergaven.

‘Stralende dank…’ Op het einde past een dankwoord.

Op het einde van de viering kregen alle kinderen een zonnebloem.
SFEERBEELDEN UIT DE H. PASTOOR VAN ARSKERK DE MOKKER

Samen op weg…

Voor het eerst lezen voor een publiek.
Terug naar overzicht
EERSTE COMMUNIE IN ONZE PASTORALE EENHEID. Ichtegem
STAP MAAR IN!

In de Sint-Martinuskerk te Koekelare waren op Pinksteren 40 meisjes en jongens verzameld voor het altaar voor hun eerste communie. Zij kwamen uit de Schatkist, Centrumschool en Engelschool, en uit de gemeentelijke basisschool De Bever.

De leerkrachten zorgden voor een mooi decor.

De vissers aan het werk. De netten werden uitgegooid… Het evangelie werd uitgebeeld door de eerste communicantjes.

Het aanbrengen van de offergaven … iets om toch nieuwsgierig naar te zijn.

Het aanbrengen van de offergaven... wat zou er in die kannetjes zitten?

Op het einde van de viering kregen alle kinderen een visnetje.
“Stap maar in !”,
zo luidde het thema van de eerste communieviering voor de kinderen uit Ichtegem.
Uitgedost in hun mooiste feestkledij stapten op zondag 28 mei laatstleden veertig kinderen bij Jezus in de boot om mensenvissers als Hij te worden.
In de eucharistie baden ze voor alle mensen die zich in anderen vergissen,
voor mensen met verdriet en pijn,
voor mensen die er niet bij konden zijn,
voor mensen die zonder huis of geld alleen komen te staan….
Jezus roept ook ons op om hen allen op te vissen…
Bemoedigd door zoveel meelevende en aandachtige papa’s en mama’s, opa’s en oma’s…
trekken deze jonge gasten na een mooie viering nu verder in Jezus’ boot…
Voor ons ligt de zee met al haar rivieren. Ik hijs nu het zeil en draai aan de lieren.
M’n koffer gevuld met mooie verhalen. In m’n kajuit zing ik nu luid:
“Schip ahoi, schip ahoi!” Ik zeil de wereld rond!
Hartelijke gelukwensen aan al deze communicanten, aan hun ouders en grootouders.
Oprechte dank ook aan juffen Lore, Naiki en Agna voor de betoonde zorg én inzet onderweg naar deze eerste communie.
Terug naar overzicht
EERSTE COMMUNIE IN ONZE PASTORALE EENHEID. Bovekerke
GROEIEN EN BLOEIEN!





Op het feest van Onze-Heer-Hemelvaart (18 mei laatstleden) schoven te Bovekerke wederom heel wat kinderen voor het eerst bij aan de tafel van de Heer. Als christengelovigen vinden we aan de tafel van Jezus voedsel voor heel ons leven.
Terug naar overzicht
JAARLIJKSE WIJ-MEI-BEDEVAART 2023
Naar de kapel van Groeninge





Met een 40-tal fietsers vertrokken we op zondag 21 mei om 13u.30 voor de jaarlijkse parochiale bedevaart naar de kapel van Groeninge. De weergoden waren ons gunstig gezind. Veel zon maar ook veel tegenwind. Op de startplaats In Koekelare verwelkomde Paula Bonny iedereen heel hartelijk. Zes brigadiers zorgden voor een perfect en veilig verloop van de 20 km lange tocht langs de prachtige landelijke wegen van Koekelare en Bovekerke.
Bij volgende kapellen werd haltgehouden: Kapel Brodeoux, Debruynehoek in Bovekerke. De kapel van OLV van Altijddurende bijstand op de wijk Moscou in Bovekerke, De kapel aan de Bovekerkestraat nr 24 in Bovekerke. Roelskapelletje in Bovekerke, Janssenskapel in Koekelare, de KWB-kapel in de Moerestraat in Koekelare en kapel van de Vrede of Groeningekapel.
Bij alle kapellen werd een tekst gelezen, hier en daar klonk een Maria-lied . We sloten af met een Onze Vader of een Weesgegroet.
Tot slot baden en zongen we allen samen aan de Groeningekapel. Deze bedevaart werd afgesloten met een mooi lied van Lisa del Bo: ‘Maria onze moeder.’
Daarna kregen de bedevaarders een lekker ijsje.
Een grote dankjewel aan Rita, Marie-Louise en Paula om de kapel van Groeninge weerom mooi met bloemen te versieren.
Een grote dankjewel aan iedereen die meegeholpen heeft aan deze bedevaart.
Terug naar overzicht
VIERING KRUISDAGEN






De maandag, dinsdag en woensdag voor Hemelvaartdag zijn de kruisdagen. Op deze dagen smeekt om zegen over de vruchten der aarde. Om volledig te zijn vermelden we even dat 25 april, het naamfeest van de Evangelist Marcus, ook als een kruisdag wordt gevierd.
Het is een traditie dat de Landelijke Gilden, Ferm en KLJ van Ichtegem op de maandagavond een eucharistieviering laten doorgaan. Dit jaar waren we te gast op de hoeve van Henk Hindryckx-Iris Laleman op de Diksmuidebaan. Ook dit jaar zorgde het Sint-Michielskoor voor de muzikale omlijsting.
In Koekelare waren we te gast op de hoeve van Jan Vandewoestyne – Kelly Bryon in de Brugse Heirweg.
Dank aan de beide gastgezinnen en de organiserende bewegingen.
Terug naar overzicht
VERDERGAAN EN HERINNEREN

Al wie afscheid moet nemen van een dierbare uit zijn of haar midden, ervaart hoe moeilijk en soms ook eenzaam de weken, maanden en zelfs jaren na iemands overlijden kunnen zijn. Veel rouwenden vinden het dan ook een groot goed dat zij bij anderen terecht kunnen en bij hen een luisterend en begripvol oor vinden. Ook in onze geloofsgemeenschappen willen wij aandacht hebben voor het verdriet van mensen die iemand uit hun midden verloren zijn. Om hieraan tegemoet te komen is er op zaterdag 9 december 2023 om 14.30 uur in de Sint-Martinuskerk te Koekelare een herdenkingsmoment.
Wij starten de namiddag met een kort gebedsmoment waarna er gelegenheid is om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje. De namiddagen staan open voor iedereen die met rouw te maken heeft. We richten ons dus niet enkel tot de families van de overledenen van het afgelopen jaar en we willen ook benadrukken dat iedereen welkom is, kerkelijk of niet kerkelijk begraven.
Van harte welkom! De werkgroep rouwpastoraal van de pastorale eenheid Koekelare-Ichtegem
Terug naar overzicht
RESTAURATIEWERKZAAMHEDEN SINT-GERTRUDISKERK (BOVEKERKE)
Onmiddellijk na Pinksteren (28 mei laatstleden) begon de al geruime tijd voorziene interieurrestauratie van de Bovekerkse Sint-Gertrudiskerk. Heel wat werkzaamheden dienen te gebeuren: sanitaire werken, elektriciteitswerken en het herschilderen van het hele kerkinterieur.
We kijken er naar uit straks (in september 2023) wederom een in nette en mooi opgefriste Bovekerkse kerk te gast te kunnen zijn ! In afwachting van de heropening van deze kerk, verwelkomt onze Pastorale Eenheid de trouwe Bovekerkse kerkgangers graag in de H. Pastoor van Arskerk, Ommegangstraat in De Mokker (op zaterdag om 18.30u.) en in de Sint-Martinuskerk te Koekelare (op zondag om 10.00u.).
De langverwachte restauratiewerken aan de Bovekerkse parochiekerk schieten goed op.
Intussen is aan alle voorwaarden voldaan om ook de voorziene opknapwerken aan het kerkinterieur aan te vatten. Om de nodige elektriciteits- en schilderwerken te kunnen uitvoeren zullen er vanaf 1 juni aanstaande tot en met eind augustus geen diensten meer mogelijk zijn in deze kerk.
Het gaat om een tijdelijke noodwendigheid die ons binnen afzienbare tijd een prachtig vernieuwd kerkinterieur zal opleveren. Veel dank aan voorzitter Etienne Mostrey en de voltallige kerkraad die dit restauratiedossier nauwgezet opvolgt. Met velen kijken we al uit naar een bezoek aan de compleet opgefriste Sint-Gertrudiskerk !
Terug naar overzicht
WIJ-MEI FIETS- EN WANDELBEDEVAART
Op zondag 21 mei trekken we opnieuw op fiets- en wandelbedevaart in onze pastorale eenheid
Dit keer bezoeken we de Mariakapelletjes in Bovekerke en omgeving.
Fietsers verzamelen tegen 13.30u op de parking aan De Buidel.
Voor de wandelaars: afspraak om 15.45u aan het kruispunt van de Eernegemstraat met de Puydsarmoede. We hopen op goed weer! Allen van harte welkom.
Terug naar overzicht
VORMSELVIERINGEN IN ONZE PASTORALE EENHEID.
‘Hoop doet leven’.
--------

Op zondag 30 april werden 30 meisjes en jongens uit Ichtegem gevormd door pastoor Philip in de Sint-Martinuskerk in Koekelare.
--------

Op zaterdag 29 april om 13.30 uur werden 40 meisjes en jongens uit De Lettertuin, De Regenboog en de Negensprong Bovekerke gevormd door pastoor Philip in de Sint-Martinuskerk in Koekelare
!
Op zaterdag 29 april om 16 uur werden 39 meisjes en jongens uit de Negensprong Koekelare gevormd door pastoor Philip in de Sint-Martinuskerk in Koekelare.
In het weekend van 29 – 30 april ontvingen in onze Pastorale Eenheid 109 kinderen het Heilig Vormsel.
Het vormsel is het teken van de beslissing van de gedoopte dat hij of zij de evangelische waarden persoonlijk en vrij in en door zijn leven wil bevestigen. In de handoplegging en de zalving met chrisma bevestigt de kerk via de Bisschop of zijn afgevaardigde, de ‘Vormheer’, dit voornemen en wordt hem of haar de nabijheid van Jezus’ goede Geest aangezegd.
Vormselviering in de Sint-Martinuskerk in Koekelare groep Ichtegem.




Vormselviering in de Sint-Martinuskerk in Koekelare
groep 13.30 uur De Lettertuin, De Regenboog en de Negensprong Bovekerke




Vormselviering in de Sint-Martinuskerk in Koekelare
groep 16 uur Negensprong Koekelare.




Terug naar overzicht
JEZUS’DROOM
‘BOUWEN AAN EEN BETERE WERELD!’





Op dinsdag 25 april kwamen alle vormelingen, hun ouders, vormselmeters- en peters samen in de Sint-Martinuskerk voor de vormselwake. Er werd in deze viering gewerkt rond 2 symbolen: water en olie.
Het water van het doopsel en de olie van het vormsel, die straks een nieuwe levenskracht wordt.
Het water en de olie werden samen in een olielamp gegoten. Daarna nam de pastoor vuur aan de paaskaars en ontstak de olielamp.
Als gedoopten worden wij bevestigd in onze zending om te getuigen van Jezus Christus. Door de zalving met het chrisma wil je een licht zijn voor allen.
In deze viering werden ook de vormselkruisjes gezegend die de vormelingen gemaakt hadden tijdens het vormselweekend.
Terug naar overzicht
“OLIE MAAKT ONS STERK…
WIJ GELOVEN ROTSVAST IN GODS WERK!”





Op dinsdag 18 april verzamelden alle vormelingen uit Ichtegem met hun ouders, vormselmeters en -peters in de Sint-Martinuskerk voor een laatste etappe in de voorbereiding op de vormselviering van zondag 30 april.
In het heilig Vormsel wil Jezus ons allen ontmoeten. Wie Hem ontmoet wordt anders, wordt geheeld.
We stonden daarom even stil bij twee symbolen van de vormselviering: olie en vuur. De vormelingen ontvingen vervolgens hun gezegende vormselkruisjes waarna we het even stil maakten om God te danken – voor de voorbije dag en de gave van het Vormsel, dat nu snel naderbij komt. Dank je wel, vormselmedewerkers, ouders en vormselmeters en -peters voor deze intense avond!
Terug naar overzicht
“WIJ ZULLEN ZINGEN EEN NIEUW GEZANG VOOR GOD DE HEER!”
VORMELINGEN VIERDEN DE PAASWAKE MET ONS MEE







Op het einde van de paaswake schonk de Oekraïense Irina Marchuk een met kunstparels handvervaardigd icoon van de Heilige Familie aan onze pastorale eenheid. Het krijgt een speciaal plaatsje in de Sint-Martinuskerk.
Het einde van de Goede Week vormt ook het hoogtepunt ervan. In de overgang van Stille Zaterdag herdenken we dat Jezus uit de doden is opgestaan. De paaswake is het feest van het licht, het feest van het water en het feest van de vreugde om Jezus’ opstanding. Zoals de laatste jaren altijd al het geval was, begin de paaswake ook dit jaar weer in de hoeve van de Bergstraat, waar het vuur gezegend werd en van waar de vormelingen het gezegende vuur met fakkels naar de Sint-Martinuskerk brachten om er de paaskaarsen mee te ontsteken.
Om 20u vatten we daar de woorddienst aan met het grote verhaal van de Schepping-de Uittocht en Intocht en Jezus’ opstanding. Met alle aanwezigen vernieuwden we vervolgens onze doopbeloften en vierden feestelijk de Paaseucharistie. Op de foto’s hieronder een impressie van het hele gebeuren. Van harte DANK aan de vormselwerkingen van onze pastorale eenheid én aan de organist!
Terug naar overzicht
WIJ STEUNEN DE 25%-REVOLUTIE
Op Pasen rondden we de veertigdagentijd en de acties voor Broederlijk Delen af.
Tevreden konden we vaststellen dat de solidariteitsgolf die op gang kwam met de coronapandemie, de overstromingen in Wallonie en de oorlog in Oekraïne bestendigd werd in de voorbije vastencampagne van Broederlijk Delen. Ook in onze pastorale eenheid staken we met velen onze schouders onder de beweging die ene vreedzame revolutie nastreeft over delen en herverdelen en solidariteit en soberheid hoog in het vaandel draagt. De omhalingen in onze kerken (halvasten en in het paasweekend) brachten samen 868,88 euro op, het sobermaal op 26 maart 1193 euro. Bijzonder veel en warme dank aan alle enthousiastelingen die meedoen met de 25%-revolutie, in het bijzonder toch ook de dragende krachten achter het sobermaal op 26 maart laatstleden in Zuudhove en de deelnemers eraan. We zijn zo trots op jullie!
Onze inzet is een stevige duw in de rug aan de partners in Guatemala, Rwanda en Burkina Faso die net als wij ijveren voor een duurzame wereld zonder ongelijkheid!
Terug naar overzicht
Paaseierenraap GEZINSBOND ICHTEGEM

Op de 38ste Paaseierenraap van Gezinsbond Ichtegem, zaterdag laatst, mochten de Paashazen 60 kinderen en 93 volwassene verwelkomen in het kasteeldomein Rozendaal.
Er werden ruim 1000 eieren rondgestrooid.
Terug naar overzicht
WITTE DONDERDAG IN ONZE PASTORALE EENHEID
In de avond van donderdag 6 april herdacht onze pastorale eenheid in de kerk van De Mokker Jezus’ laatste avondmaal met zijn leerlingen. Dat Hij als afscheid voor een maaltijd koos, lag helemaal in de lijn van wat Hij gezegd en gedaan had. De komst van zijn Koninkrijk had Hij immers vele malen voorgesteld als een feestmaal en altijd vertellen de evangelisten over de tafelmomenten met hem als vreugdevolle vóórafbeeldingen daarvan.
Dat alles werd ons die avond in herinnering gebracht. Dank aan de kerkbediende van De Mokker, de lectoren, Ella en Jules die kwamen helpen én het parochiekoor die er allemaal toe bijdroegen dat dit ingetogen gebeuren passend kon beleefd worden. In de namiddag kregen langdurig zieken en hoogbejaarden die dag in de Sint-Martinuskerk de kans tot het ontvangen van de ziekenzalving en het feestelijk vieren van de paaseucharistie. Een foto-impressie van de beide vieringen vind je hieronder.








Terug naar overzicht
WIJ DEELDEN EN STEUNEN DE 25%-REVOLUTIE!




Vijf weken geleden zetten we de voorbereidingstijd naar Pasen in met het ontvangen van een askruisje. We lieten ons tekenen met as en hoorden: ‘gedenk o mens dat je van stof en as bent en tot stof en as zal wederkeren.’ We stonden stil bij de gang van ons leven. In een koude en harde wereld van ieder-voor-zich gaan we opnieuw op zoek naar de vreugde van het Evangelie. Gedreven door datzelfde verlangen naar die komst van een nieuwe wereld ‘waar brood genoeg - en water stroomt voor allen’ (Huub Oosterhuis), kwamen op zondag 26 maart een 133 mensen in Zuudhove bijeen om samen, sober en solidair gezelligheid met elkaar te delen. Mooi gedekte tafels wachtten ons op; allen genoten we van lekkere soep met brood én het gezellig samenzijn, al dan niet afgerond met nog een tasje koffie als dessert.
Een dankwoordje aan allen die dit mogelijk maakten: de zaalverantwoordelijke, de initiatiefnemers, de mensen die zorgden voor de nodige materialen, zij die hebben klaargezet, ons bedienden met soep, de afwassers nadien… En niet in minst alle deelnemers. Pasen wordt niet mogelijk zonder onze opstand uit onverschilligheid en de ware verbondenheid met mensen in Guatemala, Rwanda, Burkina Faso en overal elders in het Zuiden waarmee de kerkelijke vastencampagne Broerdelijk Delen een partnerschap aangaat.
(PhV)
Terug naar overzicht
“GEZEGEND HIJ DIE KOMT…”



De Goede Week is de week bij uitstek waarin christenen het menselijk lijden in al haar ernst geplaatst zien tegenover Gods bevrijdend handelen. Niet de dood maar het leven heeft het laatste woord.
De Goede Week begint op Palmzondag. Jezus wordt door de menigte als koning verwelkomd, terwijl een amalgaam van burgerlijke en religieuze overheidspersonen diezelfde menigte intussen verder opstoken en hem als zondebok aanduiden voor de chaos in het land. Korte tijd later zal hij als schurk tot de kruisdood worden veroordeeld.
Bij zijn aankomst in Jeruzalem wordt Jezus evenwel door de menigte met palmtakken verwelkomd.
Daarom worden er volgens aloud gebruik ook palmtakken gezegend aan het begin van de eucharistie op palmzondag. Voor velen zijn ze een bron van hoop; de palmtak symboliseert ook de vreugde van het leven en de overwinning op de dood.
Terug naar overzicht
ONDERWEG NAAR DE EERSTECOMMUNIE
ICHTEGEMSE KINDEREN WILLEN MEE MET JEZUS’ BOOT




Op zondag 26 maart verzamelden alle kinderen uit Ichtegem die zich voorbereiden op de eerste communie in de Sint-Martinuskerk voor de instapviering. Prima voorbereid door hun leerkrachten gaven ze allemaal hun namen op, zongen enthousiast en baden met het Onze Vader.
Terug naar overzicht
RAF EN LEONTINE GEHULDIGD




Eind vorig jaar gaf Raf David, intussen 85 jaar geworden, te kennen niet langer de taak van kerkbediende en ‘manusje-van-alles’ voor de kerk van De Mokker op zich te willen nemen. Een opdracht die Raf, samen met echtgenote Leontine, gedurende omzeggens 25 jaar trouw en toegewijd volbracht. Omwille van deze bijzondere verdienste ontving hij daarvoor tijdens de weekendeucharistie van zaterdag 18 maart vanwege de Bisschop het zilveren ereteken van Sint-Donatianus en werden Raf en Leontine door de kerkfabriek passend gehuldigd.
Ook een afvaardiging van het pastoraal team was aanwezig om Raf en Leontine uitdrukkelijk te bedanken en alle geluk te wensen voor de toekomst. We danken Jean-Paul Anseeuw die de nobele taak van Raf nu overneemt.
Terug naar overzicht
DANKWOORD AAN RAF EN LEONTINE
Beste Raf en Leontine
Beste aanwezigen
Ik vind het al een hele eer om hier een “sleutel”figuur van onze kerk, zoals wij Raf al diverse jaren hier herkennen met de majestatische grote sleutel van de kerk in de hand, te mogen bedanken namens de Kerkfabriek van De Mokker.
Het platgelopen weggetje in het gazon voor de kerk van aan de straat tot aan de zij-ingang is ook een herkenbaar bewijs van zijn dagelijkse bezoeken aan de kerk om die open te stellen en ’s avonds te sluiten. Dus Jean-Paul, jouw weg is eigenlijk al wat geplaveid en we zijn jou heel dankbaar om die taak van Raf vanaf dit jaar over te nemen.
Maar terug naar Raf en Leontine.
Wanneer Raf precies gestart is als vrijwilliger is moeilijk in te schatten. Op de loonlijst van de
Kerkfabriek maar pas vanaf april 2006, en dat was toen Geert Roseeuw hier al enkele jaren pastoor was.
Ik weet echter, toen Karel Anneessens hier als pastoor aangesteld werd, en dat was op 18 augustus 1985, dat er een speciale band was tussen Raf en de nieuwe pastoor, nl. Raf had nog als student Karel Anneessens gehad als leraar en/of surveillant in de school van opleiding tot schoenmaker.
In de periode van Karel Anneessens was het Angèle Barbary (of beter gekend als Angèle Dewilde) die instond voor het onderhoud van de kerk en die dat samen met Paula, de huishoudster van Karel Anneessens, heeft verzorgd tot in nov. ‘94. (Angèle is gestorven in nov. ’99). Ik kan me nu wel best voorstellen dat Raf als vriend en dichte buur van de kerk en de pastorie deze beide dames wel af en toe heeft bijgestaan.
Ook weten we dat Karel Anneessens zich niets aantrok van financiën en bij zijn aankomst meteen Eugeen Boone, de toenmalige koster, belastte met geld tellen en naar de bank brengen.
Eugeen deed dit werk vele jaren, tot op zijn laatste werkdag in juni 2002, toen dat werkje werd teruggegeven aan pastoor Geert Roseeuw die dit dan later doorgaf aan Raf; vandaar wellicht die verloning vanaf 2006.
Pas nadat in 2007 de laatste alhier wonende pastoor vertrok, werd de taak van Raf als toeziener nog belangrijker. En hij deed dat, samen met Leontine, glansrijk!
Als ik ’s morgens vroeg maar ook eens ’s avonds een telefoon kreeg van Raf dan was dit om te melden dat de gang van de sacristie alweer eens onder water stond en dat zij dat niet alleen konden wegkrijgen. Na een hele dag regenen was zelfs eens de kelder ondergelopen en moest die geledigd worden met behulp van de brandweer. Al weer eens duivenkadavers of opeengepakte bladeren die de afvoer van het water verstopten.
En als de verwarming dan al eens roet had uitgeblazen, waren Raf en Leontine uiteraard in alle staten. Zijn kerk: dat kon of mocht toch niet gebeuren!
Raf en Leontine
Jullie deden zo jullie best!
Wij als bestuur zijn jullie heel dankbaar voor de vele prestaties gedurende vele jaren.
Ik zeg jullie geen vaarwel maar een grote dankjewel!
LAURENTIUSCONCERT.
Op zondag 2 april vindt om 18.00 u. in de kerk van Bekegem (Ichtegem) het 43ste Laurentiusconcert plaats. Dit keer is het Ensemble Isabella uitgenodigd. Dit ensemble is gepassioneerd door middeleeuwse en renaissancemuziek en vertolkt vocaal en instrumentaal op meesterlijke wijze. Oude instrumenten als harpen, vedel, organetto en blokfluiten worden afgewisseld met een gevarieerd pallet aan stemmen. De vier uitvoerders zijn Lisa Annette Dunk (VSA) zang, Claire Piganiol (Frankrijk) harp, Marie Verstraete (België) blokfluit en Filipa Meneses (Portugal) viola. Zij brengen muziek uit het Engeland van Shakespeare, waar passie, emotie en verdriet nooit ver weg waren. Deze muziek met de mooiste liederen van William Byrd, Thomas Morley en John Dowland prikkelt je zintuigen en laat je zuchten en glimlachen.
Tickets 12 euro (in voorverkoop) zijn te verkrijgen in het administratief centrum Eernegem, in het Sociaal Huis Ichtegem (Koekelarestraat 5), via cultuur@ichtegem.be of via 0496 76 43 45 (tot vrijdag 31 maart). Aan de deur betaal je 15 euro.
Organisatie: dienst cultuur Ichtegem en werkgroep Laurentiusconcerten.
Sober Maal
Graag nodigt de Pastorale Eenheid Sint-Maarten Koekelare-Ichtegem u uit naar haar sober maal op ZONDAG 26 MAART 2023, in Zuudhove, Ichtegemstraat 14 te Koekelare, van 11.30 uur tot 13.00 uur.
We kiezen voor een gezonde portie soep met brood. Voor amper 8 euro per persoon delen we zo met velen in wat zondagse gezelligheid en solidariseren we ons met onze minderbedeelde zusters en broeders. Kinderen jonger dan drie komen gratis, kinderen tussen 3 en 10 jaar betalen slechts 5 euro.
Inschrijven kan door het strookje in te vullen die je achteraan vindt en te bezorgen bij één van de adressen onderaan of te deponeren in de brievenbus van de pastoor (Markt 22, Ichtegem) of het parochiehuis (Kerkstraat 6, Koekelare). Het kan nog tot en met dinsdag 21 maart. Welkom.
De opbrengst van dit sober zondagmaal gaat helemaal naar de vastencampagne Broederlijk Delen, die dit jaar focust op de noden van de plattelandsbevolking van Guatemala, Burkina Faso en Rwanda.
Het ingevulde strookje, graag voorzien van 8 euro per volwassene (5 euro per kind (3-10 jaar) kan je tegen 21 maart terugbezorgen bij Cecile Hoorne, Catstraat 86, Koekelare. Eric Hemeryck, Noordstraat 37 te Koekelare. Paula Bonny, Keibergstraat 12 te Ichtegem. Het parochiehuis, Kerkstraat 6, Koekelare of de pastorie, Markt 22 te Ichtegem.
Je kunt ook mailen naar: p.e.sint-maartenkoekelare-ichtegem@outlook.be.
Terug naar overzicht
Fietsenzegening
Terug naar overzicht
Instapvieringen eerstecommunicanten in onze pastorale eenheid.2023
In het weekend van 18-19 februari laatstleden verwelkomde onze pastorale eenheid in haar kerken alle kinderen uit groot-Koekelare die zich momenteel al in de klas en thuis voorbereiden op hun eerste communie. We zagen niets dan blije kindergezichten en trotse ouders (en leerkrachten). Samen luisterden we naar een verhaal over Jezus en gaven we onze namen op, kruisjes werden gezegend en het Onze Vader met de kinderen gebeden. In tijden van voor-wat-hoort-wat en haastige drukte konden kinderharten begrijpen dat Hij er voor hen én ons allen is. Mensgeworden Liefde
Instapviering in de Sint-Gertrudisparochie Bovekerke. Zaterdag 18 februari
|
 |
 |
Er zijn 14 kandidaat eerstecommunicanten |
Enkele ouders lazen voor |
 |
De naamopgave.
|
Instapviering in de kerk H. Pastoor van Ars in De Mokker. Zaterdag 18 februari
|
 |
 |
De zelfgemaakte en versierde kruisjes |
Ook de ouders lazen voor |
 |
8 kinderen gaven hun naam op.
|
Instapviering voor de Sint-Martinusparochie in Koekelare Zondag 19 februari
|
 |
 |
Ook in Koekelare lazen er ouders voor.
|
De naamopgave |
 |
 |
De zelfgemaakte kruisjes |
De zelfgemaakte kruisjes. Van groot tot klein.
|
Terug naar overzicht
Kandidaat-Vormelingen 2023
Op zondag 12 februari gaven 80 kandidaat-vormelingen hun naam op tijdens de eucharistieviering en dit in voorbereiding op hun vormsel op zondag 29 april.
God roept mensen bij hun naam om hun een bijzondere taak toe te vertrouwen en zo zijn droom van een betere wereld waar te maken. Hij riep ook Mozes bij zijn naam. Dat blijft hij doen, ook vandaag. Door je naam op te geven wil je zeggen dat je bereid ben om als Christenen door het leven te gaan en toon je dat God op jou mag rekenen.
Terug naar overzicht
Lichtmis 2023
Veertig dagen na Kerstmis viert de kerkgemeenschap het feest van de Opdracht van de Heer, beter bekend onder de naam Maria-Lichtmis. “Al is het vrouwtje nog zo arm, op Lichtmis maakt ze haar pannetje warm”, zegt een oude spreuk. Pannenkoeken horen inderdaad bij dit feest net zoals, in Bovekerke en Koekelare, de kinderzegening.
Enkele historische weetjes.
Het feest verwijst naar een gebruik ten tijde van Jezus. Volgens de joodse wet moest een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (bij meisjes 80 dagen) en te worden toegewijd aan God. Evangelist Lucas beschrijft hoe Maria en Jezus in de tempel worden opgewacht door Simeon en Hanna. (Lc 2,29-32)
Het feest werd in 494 ingesteld door de toenmalige paus Gelasius. Vanaf de 10de/11de eeuw wijdde men met Maria-Lichtmis kaarsen. Gelovigen kregen sommige kaarsen mee naar huis om hen te behoeden voor onheil. Vandaar de naam Lichtmis. Het Franse ‘Fête de la Chandeleur’ en het Engelse 'Candlemas Day' verwijzen naar kaarsen. Traditioneel worden ter gelegenheid van deze dag pannenkoeken gebakken. Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben. (J.D.)
Foto 1: De kaarsjes werden bij het beeld van OLV geplaatst.

Foto2 :In de Sint-Martinuskerk in Koekelare werd een eeuwenoude traditie verdergezet: een lichtstoet.

Foto 3: In de Sint-Martinuskerk zegende pastoor Philip en diaken Gilbert de aanwezige kinderen.

Foto 4: De fiere ouders en hun kinderen in de Sint-Martinuskerk in Koekelare

Foto 5: De fiere ouders en hun kinderen in de Sint-Gertrudiskerk van Bovekerke,
2022
KERSTVIERINGEN IN ONZE PASTORALE EENHEID.
Het kerstdecor in de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke
Het gelegenheidskoor uit Bovekerke onder leiding van Johan Maertens
Kindje Jezus werd in de kribbe gelegd door diaken Gilbert in de Sint-Martinuskerk in Koekelare
Terug naar overzicht
CHIRO ICHTEGEM VIERDE CHRISTUS KONING
-
Leidster Yana leest voor uit de kinderbijbel. De sloebers, de speelclubbers en ook de pastoor luisteren aandachtig.
De gemotiveerde chiroleiding van Ichtegem hoef je het niet te vertellen : aan Chiro doen is zinvol.
Jaar-in jaar-uit elk weekend samen spelen en avonturen beleven, dat doet je vanzelf vermoeden dat er méér is tussen hemel en aarde… Naar jaarlijkse gewoonte werd ook dit jaar weer op het feest van Christus Koning het vuur gevierd dat elke Ichtegemse chiromeid drijft. In een bezinningsmoment ingekaderd rond twee bijbelverhalen dachten de meiden op zondagochtend 20 november in hun heem even na over hun wàre ‘chirohiro’ (chiroheld) én waaruit die ware chiro-heldhaftigheid dan wel bestaat… Vast en zeker is die heldenmoed anders dan de heldhaftigheid van Camille Dhont, de Ghostrockers of Megamindy… Daarna spraken we met zijn allen luidop woorden van vurige hoop en vertrouwen uit en werd vervolgens het chiroliedje van dit jaar gezongen. Veel dank aan leiding en hoofdleiding van Chiro Ichtegem die heel creatief is omgegaan met de omstandigheid van een gesloten parochiekerk om haar hoogdag in ere te blijven houden !
Terug naar overzicht
ALS LEVENDE STENEN
ONZE PASTORALE EENHEID VIERDE HAAR VIJFDE VERJAARDAG
“Verjaren is gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat wie meer verjaart, langer leeft.”
De vijfde verjaardag van de PE Sint-Maarten Koekelare-Ichtegem werd op zondag 13 november in de Sint-Martinuskerk passend gevierd met een eucharistie waarin een boodschap van moed en troost doorklonk.
“Getuigenis afleggen van ons geloof” - daartoe riep de evangelielezing ons op : “moedig”, “deemoedig”, “vrijmoedig” en blijmoedig”. Zeker geen evidente uitdaging in deze tijd, - na twee doffe jaren en in de crisistijd die we nu doormaken. Maar in zijn homilie had vicaris Marc Steen het ook over de gave van het geloof en spoorde hij ons aan tot vertrouwen. Aansluitend op de eucharistie zorgde het pastoraal team in Zuudhove voor een gezellige maaltijd en een passend aandenken aan de mooie dag. Nu gaan we samen weer verder, vol van hoop, de ongebaande wegen… Dank aan allen die dit bescheiden verjaardagsfeest mogelijk maakten…
Terug naar overzicht
MIDZOMERS KOORFEESTJE VERRAST DIRIGENT MET HILARISCHE PARODIE
“JE MOE MAKEN DA JE ’T KENT ANDERS IS’N NIE CONTENT !”
“De chapeaus” verantwoordelijk voor een verrassingsact op het koorfeest.
De geviseerde dirigent oogt content.
Naar jaarlijkse gewoonte, nu corona niet meer de hoofdrol speelt, kwam het zangkoor van Ichtegem samen om te genieten van een heerlijk etentje. Deze keer werd er voor een extraatje gezorgd, onder impuls van onze organist Johan Maertens, die een klassieke meezinger voorzien had van een passende ludieke tekst.
Het was een totale verrassing voor de dirigent en de rest van het koor.
Enkele koorleden vormden een gelegenheidskoortje nl. "les chapeaux" allen getooid met -hoe kan het anders-een speciale hoed. In het liedje "CATOOTJE" van Wim Sonneveld somde men alle mogelijke mankementen op. Achtereenvolgens brachten de dirigent, sopraan, alt, bariton, bas en organist hun grieven duidelijk naar voor tot grote hilariteit van de dirigent en koorleden. Nadien werden de verhalen die tijdens het repeteren soms voor heel wat animo hadden gezorgd nog eens goed in de verf gezet. Het spreekt voor zich dat op zulke gelegenheden de verbondenheid en vriendschap op de eerste en belangrijkste plaats komen. Velen zullen nog heel lang nagenieten van het mooie koorfeest ! Mocht iemand zich geroepen voelen om ons koor te vervoegen, neem gerust contact op met de dirigent Jozef Keersebilck tel. 059 29 90 20. Wij repeteren behalve tijdens het verlof, op maandagvoormiddag om 9.30 uur in de Kerk. (L.V.)
Ik ben met Catootjes naar de botermarkt gegaan,
ze kon maken wat ze wou…
en ze maakte van boter een organist, een organist pardoes.
“ ’t Is de puupe, ’t is de puupe”, zei de organist
“zieng et zelve, zieng et zelve” zei alweer de bas
“’t Is te traage, ’t is te traage”, zei de bariton
“ ’t gliekt an nietnt, ’t gliekt an nietnt”, zei toen weer de alt
“’t Is veel ’t ooge, ’t is veel ’t ooge”, zei toen de sopraan,
“in de moate, in de moate”, zei de dirigent,-
de dirigent, de diri-dirigent
oltied stipt en consequent
je moe maken dat je ’t kent
anders is’n nie content.
Terug naar overzicht
JIJ HEBT TALENT!
Eerste communieviering Ichtegem.
Op zondag 29 mei om 9 uur waren de kinderen uit de Schatkist (De Engel) en de gemeentelijke basisschool De Bever aan de beurt.
Dezelfde voormiddag om 11 uur waren de kinderen uit de Schatkist (Centrum) aan de beurt.
Het blijft een hele uitdaging voor deze kinderen: voorlezen voor alle aanwezigen in de kerk. (De Engel-De Bever)
De kinderen beelden het evangelie uit. (De Engel-De Bever)
Ook kaarsen horen erbij met hun warmte en licht. (De Engel-De Bever)
Bloemen werden aangebracht. (De Engel-De Bever)
Ook deze kinderen waren blij dat ze konden voorlezen voor alle aanwezigen in de kerk. (De Schatkist-Centrum)
De parabel van de Talenten werd uitgebeeld. (De Schatkist-Centrum)
Op een tafel hoort een mooi tafelkleed. (De Schatkist – Centrum)
Aanbrengen van de offergaven… iets om toch even nieuwsgierig te zijn. (De Schatkist-Centrum)
In de Sint-Martinuskerk in Koekelare waren op zondag 29 mei in totaal 45 jongens en meisjes, uit Ichtegem, verzameld voor het altaar voor hun eerste communie. Zij kwamen uit de Schatkist, Centrumschool en Engelschool, en uit de gemeentelijke basisschool De Bever.
Maandenlang hadden ze met hun juffen en hun ouders naar dit grootse moment toegeleefd. Proficiat aan de kinderen en hun ouders en een grote dankjewel aan de juffen.
Terug naar overzicht
EERSTE COMMUNIE IN BOVEKERKE
“Er zit meer in een liedje dan je denkt’
De tien communicantjes samen met juf Aagje.
-
Uitbeelden van de eerste lezing. Door samen te spelen kan je mooie muziek maken.
Enkele kinderen lezen voor bij het aanbrengen van de gaven;
Aanbrengen van kaarsen, bloemen, brood , wijn en een cd.
Samen het Onze Vader zingen en uitbeelden.
In de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke schoven op Hemelvaartsdag tien kinderen voor het eerst aan aan de tafel van Jezus de Heer. Maandenlang hadden ze met juf Aagje en hun ouders naar dit grootse moment toegeleefd. Proficiat aan de kinderen en hun ouders. Dank u wel aan de Vrije Basisschool De Negensprong, afdeling Bovekerke voor de enthousiaste ondersteuning !
Terug naar overzicht
DANKEN VOOR DE VRUCHTEN DER AARDE
-
In onze landelijke streek is het een aloude en goede gewoonte om tijdens de Kruisdagen, tussen de zesde paaszondag en de het feest van Onze Heer Hemelvaart, onze band met de land- en tuinbouw uit te drukken en ons geloof in de God van het leven te vernieuwen, - het leven dat ons zomaar geschonken wordt. Ook dit jaar opnieuw gebeurde dat met een Eucharistieviering in een landbouwbedrijf te Ichtegem (op 23 mei, De Lijsterbes, Oostendesteenweg 89) en te Koekelare (op 23 mei, bij Wim Verstraete, Hovaerestraat 115). Dank aan de beide gastgezinnen en de organiserende bewegingen.
WARME JAARLIJKSE WIJ-MEI-BEDEVAART naar de kapel van Groeninge
Met een 40-tal fietsers vertrokken we op zondag 15 mei om 13u.30 voor de jaarlijkse parochiale bedevaart naar de kapel van Groeninge. Op de startplaats In Koekelare verwelkomde Paula Bonny iedereen heel hartelijk. Negen brigadiers zorgden voor een perfect en veilig verloop van de 20 km lange tocht langs de prachtige landelijke wegen van Koekelare en De Mokker.
Bij volgende kapellen werd haltgehouden: Janssenskapel in Koekelare, Het Wijwatervatje aan de Littterveldstraat , de H. Hartkapel in de Brugse Heirweg, De kerk van De Mokker, Lourdeskapel Hosten-Debou in De Mokker, Kapel Deckers met de "Madonna van De Mokker", de kapel in de Hovaerestraat en Kapel van de Vrede of Groeningekapel.
Bij alle kapellen werd een tekst gelezen, hier en daar klonk een Maria-lied . We sloten af met een Onze Vader of een Weesgegroet. Aan de door Rita, Marie-Louise en Paula weerom prachtig met bloemen versierde kapel van Groeninge werden de groep wandelende bedevaarders al opgewacht door de fietsers.
Tot slot baden en zongen we allen samen aan de Groeningekapel. Deze bedevaart werd afgesloten met een mooi lied van Lisa del Bo: ‘Maria onze moeder.’
Daarna kregen de bedevaarders een lekker ijsje.
Terug naar overzicht
VORMSELVIERINGEN IN ONZE PASTORALE EENHEID
Op zaterdag 30 april om 13.30 uur werden 44 jongens en meisjes gevormd door pastoor Philip in de Sint-Martinuskerk.
Op zaterdag 30 april om 16.00 uur werden 47 jongens en meisjes uit gevormd door pastoor Philip in de Sint-Martinuskerk.
Op zondag 1 mei werden 44 jongens en meisjes uit Ichtegem gevormd door pastoor Philip in de Sint - Martinuskerk in Koekelare.
SFEERBEELDEN VORMSELVIERING : KOEKELARE om 13.30 uur.
Het ontvangen van het sacrament van het vormsel.
De offergaven werden aangebracht door een groep vormelingen.
Enkele vormelingen lezen voor.
De catechisten kregen een ruiker bloemen als dank voor hun inzet.
SFEERBEELDEN VORMSELVIERING : KOEKELARE om 16 uur.
De homilie ging over de ’ kracht van de Heilige Geest’. Dit werd aangetoond door een auto en een magneet.
Het ontvangen van het sacrament van het vormsel.
De offergaven werden aangebracht door enkele vormelingen.
Enkele vormelingen lezen voor.
SFEERBEELDEN VORMSELVIERING : ICHTEGEM.
Het aanbrengen van de gaven.
Na de communie brachten enkele vormelingen ‘This is me’ (uit de film ‘The greatest Showman’) onder leiding van onze organist Johan.
Enkele vormelingen lezen voor.
De viering eindigde met een woord van dank voor allen die voor of achter de schermen hadden meegewerkt aan deze dag.
Terug naar overzicht
DE ‘GOEDE WEEK’ IN ONZE PASTORALE EENHEID
Witte donderdagviering in de H. Pastoor van Arskerk in De Mokker.
Openbare kruisweg in Bovekerke
Het vuur ‘licht’ wordt aangestoken op de hoeve van Gerard en Nicole Vanparys in de Bergmolenweg in Koekelare.
De vormelingen brengen het licht over naar de Sint-Martinuskerk in Koekelare.
De vormelingen brengen het licht over naar de Sint-Martinuskerk in Koekelare.
De kerk wordt alleen verlicht door de fakkels en het buitenlicht.
De kerk wordt alleen verlicht door de fakkels en het buitenlicht.
De Paaskaarsen worden ontstoken.
De wijding van het water wordt voorbereid.
Het licht wordt door de vormelingen doorgegeven.
Het licht wordt door de vormelingen doorgegeven.
Na de wijding van het water worden de doopbeloften hernieuwd.
Verbonden met mensen en situaties in onze wereld die het zwijgen worden opgelegd, gingen wij in het weekend van 9 – 10 april de Goede Week in: Witte Donderdag – goede Vrijdag – Stille Zaterdag.
We hoorden hoe Jezus de beker drinkt die de Vader hem te drinken gaf, de beker van de vergeving en de geweldloze liefde – en hoe het volk hem de beker van kwade reikt. We stonden stil bij Jezus’ laatste woorden en gingen, veertien staties lang, de weg van Jezus’ veroordeling tot zijn graflegging.
Terug naar overzicht
WITTE DONDERDAGVIERING EN ZIEKENZALVING Sint-Martinus Koekelare.
Zoals gebruikelijk is de witte donderdagviering in de namiddag ook het moment van de ziekenzalving. Dat dit een goed initiatief is blijkt uit het aantal aanwezigen. Een mooie viering waarvoor de vrijwilligers van Samana, wzc Meunyckenhof, OKRA en de mantelzorgers borg staan. Symbolisch werden deze tijdens de voorbeden een beetje licht geschonken bij de kaarsjes op het altaar. Niet alleen de zieken werden gezalfd, maar ook de vrijwilligers die dag in dag uit hen bijstaan. Een mooi gebaar op deze witte donderdag.
Terug naar overzicht
“LAAT DE KINDEREN TOT MIJ KOMEN”
Instapvieringen eerstecommunicanten in onze pastorale eenheid.
Vorig weekend schoven alle kinderen uit de Koekelaarse scholen die zich voorbereiden op de eerste communie voor het eerst wat dichter aan bij de tafel van de Heer. Ze gaven hun namen op, hun zelfgemaakte kruisjes werden gezegend en uit volle borst zongen ze: “Stap, stap, stap-per-de-stap! Ik wil graag bij Jezus zijn, zoals water bij de wijn.… Stap, stap, stap-per-de-stap! Jezus is nu dicht bij mij. Daarom ben ik o zo blij!”
Dank aan alle betrokken leerkrachten, directies en ouders die ook dit jaar weer werk maken van een verzorgde eerste communievoorbereiding….
Instapviering in de Sint-Martinuskerk te Koekelare
Zondag 20 maart
De naamopgave.
Zelfgemaakte kruisjes waren een onderdeel van de viering. Alle soorten en maten.
Een kruisje in plaats van de communie.
Instapviering in de Sint-Gertrudiskerk Bovekerke
Zaterdag 19 maart
-
Een kruisje in plaats van de communie voor onze toekomstige communicantjes.
Alle kunstwerkjes.
Er waren 11 kandidaat eerstecommunicanten samen met Juf Aagje.
Instapviering in de H. Pastoor van Arskerk De Mokker
Zaterdag 19 maart
De naamopgave.
Voor het onze vader verzamelden ze rond het altaar.
Er waren 9 kandidaat eerstecommunicanten samen met Juf Sofie en Juf Joke.
Terug naar overzicht
17 FEBRUARI IN VBS DE SCHATKIST -AFDELING ENGEL:
“OP HET KIMAAT GEEN AANSLAG
DAAROM HOUDEN WIJ DIKKETRUIENDAG !”
De allerkleinsten willen een nette school(omgeving)
Ook de vogeltjes snoepen met ons mee van een vriendelijk leefmilieu.
Het derde en vierde leerjaar wil bewust omgaan met water en elektriciteit.
Het vijfde leerjaar wil dat iedereen meedoet om het klimaat te redden.
Het zesde VN-klimaatrapport wijst ons op de feiten: het klimaat verandert aan een snel tempo. Ook ons land blijft niet gespaard. Denk maar aan de overstromingsramp van vorige zomer. Onze school vindt het daarom belangrijk om niet bij de pakken te blijven zitten. Wij ondernemen actie om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en om onze weerbaarheid verhogen. Een overzichtje van de acties waarvoor we dit jaar aandacht hebben:
- Nette school en schoolomgeving
- Sorteren kan je leren
- Gezonde lucht in de klassen
- Aandacht voor sluipverbruik (elektriciteit en water)
- Minder CO2
We dansten ons warm en elke klas mocht een leuke slogan bedenken. We hopen dat IEDEREEN zijn steentje zal bijdragen om het klimaat te redden!
Zonnetjes klas
STAP MET JE PAPIERTJE IN JE HAND NAAR DE VUILNISMAND!
De allerkleinsten van de engelschool leerden hoe belangrijk het is om de papiertjes in de vuilnismand te gooien.
Wolkjes klas
WAT IS HET FIJN OM EEN VOGEL OP EEN NETTE SPEELPLAATS MET VETBOLLETJES TE ZIJN!
In de wolkjes klas maakten de kindjes zelf vetbolletjes voor de vogeltjes. Onze nette speelplaats ziet er piekfijn uit met deze lekkernijen voor de vogels.
Sterretjes klas
IK ZUIVER LUCHT!
De oudste kleuters zorgen voor mooie plantjes die ze zelf hebben gekweekt. Elke klas kreeg een plantje die de klassen zal voorzien van zuivere lucht.
1ste leerjaar
AFVAL OP STRAAT MAAKT ONS KWAAD!
Samen met het tweede leerjaar ruimden wij zwerfvuil op in de schoolomgeving. We verzamelden heel wat afval en dat maakt ons boos! We sorteerden het afval in de juiste vuilnisbak. Waarom doen de mensen dit toch? Zo maken ze de mooie natuur kapot!
2de leerjaar
KOEKJES LEKKER IN JE MOND, HET PAPIERTJE NIET OP DE GROND!
Wij willen dat de mensen beter voor de natuur zorgen. Samen met het eerste leerjaar
We hebben we zwerfvuil opgeruimd. We hebben veel afval gevonden, dat is heel jammer.
Iedereen zou voor onze aarde moeten zorgen. Dat zullen wij zeker doen!
3de en 4de laarjaar
MINDER VERBRUIK DAT IS PUIK!
OESJE LIEVER GEEN BAD MAAR EEN DOUCHE!
Wij stelden vast dat we vaak, soms onbewust, veel elektriciteit en water verbruiken. Zo laten we soms de waterkraan openstaan tijdens het poetsen van onze tanden, vergeten we het licht uit te doen als we onze kamer verlaten, ... . We leerden dat we tijdens het nemen van een (korte) douche minder water verbruiken dan bij het nemen van een bad, ledlampen zuiniger zijn dan gloeilampen en een dikke trui dragen bij een graadje minder ook best ok is. Minder verbruik, dat is puik!
5de leerjaar
CO2 DAAR IS WAT MIS MEE
Dikketruiendag is een dag waarop je je dikste trui uit de kast mag halen.
Dat allemaal om het klimaat te helpen en dat is nodig hoor.
Dikketruiendag houdt in dat je op school de verwarming een graadje lager zet.
Op school deden we allemaal enthousiast mee.
Elke klas mocht een slogan bedenken. Onze slogan was ‘CO2, daar is iets mis mee!’.
Ik hoop dat iedereen zijn steentje zal bijdragen om het klimaat te redden.
6de leerjaar
GEEF OOK EEN KANS AAN TWEEDEHANDS!
Recycleren is plezant, dus dit zeggen wij voor heel het land. Het is vandaag Dikketruiendag, dus we staan meer stil bij het klimaat. Wij spraken in de klas over hergebruiken en recycleren. We dachten na over ruilkasten voor boeken, herbruikbare flessen en koekendoosjes, kringloopwinkels en rommelmarkten. Daarom geven wij tweedehands ook een kans!
Terug naar overzicht
OP ZOEK NAAR HET LICHTEILAND
Lichtmis voor jonge gezinnen.
2 februari, lichtmis. Traditioneel worden op dit feest de kindjes die vorig jaar gedoopt werden en hun ouders uitgenodigd naar de kerk. Dit jaar werd de organisatie in een nieuw jasje gestopt. De gezinnen gingen op zoek naar het lichteiland. Er was een wandeling rond de kerk van Bovekerke voorzien, maar helaas stak de regen daar een stokje voor en werd een “tochtje” in de kerk georganiseerd. Op enkele plaatsen binnen konden de mensen naar een verhaal van Maria, Jozef, Simeon en Hanna luisteren en een daarbij horende opdracht uitvoeren. Enkele gezinnen namen de uitdaging aan en vonden het lichteiland bij het beeld van Maria! Daar werd nog een kaarsje aangestoken en gaf diaken Gilbert nog wat uitleg bij een stukje evangelie en zegende de kindjes. Elk gezin werd nog getrakteerd op een pakje pannenkoeken. De aanwezigen vonden het een mooi initiatief en ging tevreden terug naar huis. Een welgemeende dank aan diaken Gilbert, de mensen van het Team en Ferm Bovekerke. (Chantal )
Terug naar overzicht
2021
Trooz: een woord van dank
Halfweg juli kregen delen van ons land te maken met een ongeziene watersnood. De beelden uit Verviers, Trooz, Pepinster, Chaudfontaine en nog zoveel andere kleine dorpjes die o.a. gelegen zijn langs de stroom De Vesder staan ons zo voor de ogen. Vanuit heel het land kwam hulp tot stand. Ook vanuit ons bisdom. Bedevaarten Bisdom Brugge ging ondertussen twee keer met een grote groep mensen naar het getroffen dorpje Trooz om er te helpen. Als je met eigen ogen ziet hoe groot de ravage is, begrijp je des te beter hoe lang het zal duren vooraleer de toestand ginds enigszins opnieuw ‘normaal’ zal worden…
Na de zomertijd kwam september. Een drukke periode met veel communies en vormsels. Voor de meeste gezinnen in onze parochies was het fijn om -nu de coronamaatregelen het toelieten- samen te vieren in de kerk en daarna verder te feesten met het gezin en de familie.
Maar hoe vergaat het kinderen en gezinnen die nog maar pas zo goed als alles kwijt zijn? Bedevaarten Bisdom Brugge lanceerde daarom het idee om tijdens elke communie- en vormselviering de omhaling te bestemmen voor de mensen uit Trooz. Met wat opgehaald werd, wil men gezinnen en kinderen tijdens de kerstperiode een warm eindejaar bezorgen door o.a. speelgoed, kledij, kerstattenties en voeding te kopen.
De opbrengst in de 12 communie/vormselvieringen in Koekelare-Ichtegem was niet min, verre van zelfs! 2120,- werd opgehaald! Een hartelijk dank je wel daarvoor!
Namens Bedevaarten Bisdom Brugge Luc Verbrugge en Carine Dochy.
Ps. Het spreekt voor zich dat giften voor Trooz nog altijd welkom zijn. U kunt storten op het Charitat Fonds BE 33 7480 3909 5046
Terug naar overzicht
Eindelijk weer echt SAMEN: Samana
Wij zijn aan het einde gekomen van een lange eenzame weg. We zijn de voorbije periode als door een woestijn getrokken zonder te weten waar er een oase zou zijn of waar en wanneer we het einde van die woestijn zouden bereiken. Er was veel angst voor de corona. Vrees voor de besmetting. En als we besmet zouden worden, de vrees of we er goed zouden doorheen komen. En jammer genoeg, velen zijn eraan bezweken. Er was veel eenzaamheid. Mensen in een zorginstelling, alleen op hun kamer, geen bezoek. Datzelfde gevoel bij veel mensen alleen op hun appartementje of huisje. Zij konden niet buiten komen en kregen ook geen bezoek. Zelfs de naaste familie, kinderen en kleinkinderen, mocht niet komen. Er was geen uitzicht in die woestijn tot er een vaccin werd ontdekt. En stilletjes aan was er hoop. Toch liep alles nog niet vlot. Was het een luchtspiegeling of was er werkelijk hoop? En toch kwam er stilaan uitzicht op beterschap. Het was een zeer zware periode geweest voor de mantelzorgers. Zij stonden er echt alleen voor. Maar ook voor zieken bij wie een ingreep werd uitgesteld was het nagelbijten. Gelukkig zijn we nu door die woestijn geraakt en kunnen we hier in blijdschap samen zijn met elkaar en met God, die als een trouwe vriend met ons meegaat doorheen moeilijke tijden.
Met deze woorden opende proost Daniël de eucharistieviering. Na anderhalf jaar kunnen Samana Koekelare en Bovekerke opnieuw de draad opnemen. Het thema dat Samana koos voor deze nationale ziekendag, dag van mensen met een chronische ziekte, sluit hierbij perfect aan. ‘EINDELIJK WEER ECHT SAMEN’ kan niet anders dan een topdag worden.
Het is ook een moment om dankbaar te zijn...
Dankbaar zijn we voor allen die in de zorg staan. Om hun veerkracht en uithoudingsvermogen. Om hun aandacht en volharding.
Dankbaar zijn we om de Samana-vrijwilligers die tijdens de pandemie met ons verbonden bleven, langs de telefoon, per post, via de computer….
Terug naar overzicht
Blije Geluksvogeltjes, Geen Flierefluiters !
Eerste Communie brengt kinderen bij de vreugde van het evangelie. (Zie ook "Fotoreportages")
Vorig weekend mochten bijna honderd kinderen uit onze pastorale eenheid voor het eerst volwaardig deelnemen aan de tafel van de Eucharistie. Met veel zorg werden ze door leerkrachten (en meelevende ouders) voorbereid op die keitoffe dag. “Wees niet bezorgd voor uw leven, wat ge zult eten of wat ge zult drinken en ook niet voor uw lichaam, wat ge zult aantrekken…Is het leven niet meer waard dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding?”, vroeg Jezus hen. Ware geluksvogels zullen ze worden als ze zich helemaal toevertrouwen aan de Vader die hen liefheeft. Aan ons, medechristenen, om hen voor te gaan in de vreugde van een evangelische levenswijze, die de barmhartigen, de zuiveren van hart en de vredestichters zalig prijst!
Gefeliciteerd aan de kinderen en hun ouders en van harte dank aan de leerkrachten die, in lastige omstandigheden, de kinderen hierop hebben voorbereid.
Jezus gaat met ons op Stap!
Op zondag 26 september schoven 33 kinderen uit de Ichtegemse scholen voor het eerst aan aan de tafel van de Eucharistie. Bijna allemaal waren ze nog heel klein toen hun papa’s en mama’s hen voor het eerst naar de kerk brachten met het verlangen om hun kind te helpen gelovig mens te worden. Nu ze in het tweede leerjaar zitten, roept Jezus de Heer ook hén rond de tafel van de Eucharistie. In lastige omstandigheden werden de kinderen daar thuis en door toegewijde leerkrachten op voorbereid. Proficiat aan alle ouders en communicanten! Dank u wel aan de leerkrachten!
Terug naar overzicht
Met heel de geloofsgemeenschap als ruggesteun gevormd tot 'Geest-ige' mensen
-
-----






Op zaterdag 11 september hernieuwden een vijftigtal jongeren uit de Sint-Michielsparochie in de Sint-Martinuskerk hun doopbeloften en ontvingen het Heilig Vormsel. In de kracht van de Geest willen ze meebouwen aan een wereld waar het goed is voor iedereen.
“Verbonden met elkaar als de kleuren van de regenboog”










Op zaterdag 18 september vernieuwden 89 twaalfjarige kinderen uit Koekelare hun doopbeloften en ontvingen onder handoplegging en door de zalving met heilig Chrisma het Vormsel. Zo verschillend van elkaar als de kleuren van de regenboog, zo willen deze jonge mensen met hun eigen unieke talenten onze samenleving inkleuren naar Jezus’ goede Geest. Heel onze pastorale eenheid wenst hun veel geluk op al hun wegen!
Terug naar overzicht
Openmonumentendag in de kerken van onze Pastorale Eenheid.
In de Sint-Martinuskerk in Koekelare en de Sint-Michielskerk in Ichtegem.





Koekelare.
De Sint-Martinuskerk beschikt over twee orgels. In 1843 bouwden Pierre (jr) van Peteghem en zoon (Gent) een nieuw instrument in een aanwezige oude orgelkast. In 1886-88 werd een nieuw doksaalorgel gebouwd door Jacobus Forrest (Roeselare) in een nieuwe gedeelde orgelkast, maar met integratie van een ruime hoeveelheid Van Peteghem-pijpwerk. In 1984 liet pastoor Valère Van Vooren een nieuw orgel bouwen door Jean Bruggeman (Marke). Hij schonk dit orgel aan de kerkfabriek. Sindsdien is het doksaalorgel buiten gebruik. Organist Johan Maertens zorgde in de namiddag voor tekst en uitleg en gaf ook muzikale demonstraties op het Bruggemanorgel. Hij liet vooral zien en horen wat het orgel allemaal kan, welke registers er opengetrokken kunnen worden, hoe stil en hoe luid een orgel kan spelen, welke klanken eruit tevoorschijn kunnen komen, enz.
Peter Ledaine - afkomstig uit Koekelare – sloot Open Monumentendag in schoonheid af met een concert op hetzelfde orgel.
Ichtegem
De Sint-Michielskerk beschikt over een barokke Van Peteghemorgel. Dit orgel werd gebouwd in 1767/68 door Pieter van Peteghem. Het Ichtegemse orgel stond oorspronkelijk opgesteld in de doksaalbalustrade, toen nog aan de westzijde van de kerk boven de ingangsdeur. Ondanks alle latere herstellingen zijn de onderdelen van het orgel nog in betrekkelijk originele staat overgeleverd, behalve de klaviatuur en de registertrekkers. De versiering van het meubel heeft nog steeds het originele houtsnijwerk bewaard. Muziekinstrumenten (een doedelzak en een luit) vormen het centrale thema waarin de decoratie zich ontplooit. Op basis van sporen van verguldsel werden deze instrumenten bij de laatste restauratie ook weer met een laagje verguldsel bedekt. Er was een rondleiding en orgelspel door Filip Jacques.
Terug naar overzicht
Onze jeugdbewegingen in de schijnwerper
Leiding chiromeisjes Koekelare
Chirojongens Koekelare

KLJ Ichtegem

Chiromeisjes Ichtegem

KSA Ichtegem
Wie dit jaar naar het Kunstenfestival in Watou is geweest, heeft in het Brennepark ongetwijfeld genoten van een zeer grote installatie -een soort shelter van leien gemaakt waar je onder kon schuilen-die gemaakt werd door het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnaut Van Vaerenbergh). Dit duo is bekend van het zogenaamde doorkijkkerkje van Borgloon dat ooit in The Guardian – toch niet de minste krant – werd uitgeroepen tot de mooiste plek in België. Niettegenstaande deze kerk in Borgloon en ook de shelter in Watou geen echte kerken zijn, kunnen ze toch symbool staan voor wat Kerk zou moeten zijn: eenvoudig, toegankelijk en transparant. Een plaats waar je je welkom weet wie je ook moge zijn.
Ook van onze jeugdbewegingen mag je hetzelfde verwachten. De “k” of “ch” is dan wel niet meer zo duidelijk aanwezig dan pakweg een halve eeuw terug, in veel plaatsen kunnen jeugdbewegingen nog altijd bogen op een hoog ledenaantal natuurlijk omwille van de goede sfeer en de leuke activiteiten die worden georganiseerd. Ze creëren echter door die activiteiten en het jaarlijkse kamp ook een gevoel van verbondenheid en zorg om elkaar. ‘Laat mensen voelen dat ze erbij horen, dan is er veel mogelijk,” was ooit eens de kop van een artikel in Tertio. Het is een waarheid als een koe.
In onze pastorale eenheid Koekelare Ichtegem zijn er maar liefst zes jeugdbewegingen. Ik mocht ze onlangs kort interviewen. Ik was voor hen een nobele onbekende maar daar was alvast niets van te merken aan de telefoon. Wat ik ervaarde, waren hartelijke en vriendelijke jonge gasten die die vreemde mevrouw aan de andere kant van de lijn netjes van antwoord bedienden. (Ouders, jullie hebben dus voorbeeldige kinderen! … of is dat toch niet altijd zo ??)
Waar ik van onder de indruk was, was het grote aantal jongeren die onze jeugdbewegingen weten te bereiken. Om maar enkele voorbeelden te geven: Chiro Koekelare heeft 120 ingeschreven leden bij de jongens en ook ongeveer 120 bij de meisjes. Ze hebben 24 leiders en 17 leidsters. Chiro Ichtegem heeft 76 chiromeiden en 20 leidsters, van wie 2 hoofdleidsters. KLJ Ichtegem heeft 43 leden waarvan 7 bestuursleden en 1 volwassen begeleider.
Jeugdbewegingen zijn op zijn zachtst gezegd zeer actief. Ze komen zo goed als wekelijks samen, de meesten iedere zondagnamiddag. De activiteiten van KLJ gaan meestal door op vrijdagavond ofwel in het eigen clublokaal ofwel op verplaatsing. De meeste jeugdbewegingen gaan ook jaarlijks op kamp. En uit de antwoorden blijkt ook hoe flexibel jonge mensen wel zijn. Lukte het voor de KLJ niet om op kamp te gaan in de Paasvakantie wegens corona, dan werd het kamp gewoon verplaatst naar de herfstvakantie. Problemen zijn er toch om opgelost te worden, niet ?!
En is er een band met de parochie? In sommige jeugdbewegingen zoals Chiro Koekelare wordt er een viering in de kerk gehouden op de vooravond van het kamp en is er ook jaarlijks een viering in de eigen lokalen. Corona kwam ook hier roet in het eten gooien maar er wordt aangegeven dat ze na de coronaperiode graag de draad zouden oppikken; dus ook opnieuw vieringen zouden willen hebben. Chiro Ichtegem viert elk jaar Christus Koning waarbij ze met de hele groep naar de kerk gaan voor de viering. Daarnaast wordt het ook gewaardeerd dat de pastoor bij de kampwake is (dat is de avond voor het kamp) om er een (zelfgeschreven) tekst voor te lezen. De KLJ organiseert twee keer per jaar samen met FERM Ichtegem en de Landelijke Gilde Ichtegem een viering. Op de ene viering worden de overleden leden herdacht; de andere viering “de zogenaamde Vruchten der Aarde” vindt plaats op de boerderij van een lid van één van de verenigingen.
Lokale parochiegemeenschappen hebben het beslist niet altijd makkelijk om jongeren nabij te zijn. Ze moeten zelf voldoende vitaal zijn om te kunnen inzetten op jongeren. Soms echter zien parochies te weinig kansen. Sommigen denken dat het jeugdpastoraal gedelegeerd is naar een speciale dienst in het bisdom en dat ze dus zelf niets hoeven te doen, maar parochies staan juist dichter bij de scholen of de jeugdbewegingen in hun eigen territorium. Ze hebben dus beslist zelf een verantwoordelijkheid en een opdracht naar jongeren toe. Er zijn daarbij toch wel wat mogelijkheden. Dat zie je o.a. in gastvrije gemeenschappen waar jongeren uitgedaagd en betrokken worden, bv. in pluswerkingen, in goede doelen waar ze hun steentje toe bijdragen, in de werking van de liturgie etc.
Kerk moet echter niet wachten tot jongeren naar haar komen. Ze moet vooral de stap naar hen toe willen en durven zetten. Waar vind je immers jongeren de dag van vandaag? In sport, cultuur, de digitale wereld, de klimaatacties (van jongeren) etc. Kunnen we daar als kerk present zijn? En zijn we bovendien als kerk aanwezig bij de existentiële vragen die jongeren hebben, de levensvragen, waarmee velen onder hen zitten in deze steeds maar meer ingewikkelde wereld? Kunnen we die helpen uitklaren en kunnen we hen ook laten voelen dat ze er niet alleen voor staan? Dat we hen vanuit de kerk nabij willen zijn en ruimte willen geven?
Er is beslist nog veel werk aan de winkel. We zitten soms nog te veel vast in jammerklachten als ‘De kerk is op haar retour. We zien geen jongeren meer in de kerk. We vinden geen vrijwilligers meer.’ En ga zo maar door. Dat klopt allemaal wel. Maar blijven zitten in negativiteit helpt ons geen sikkepit vooruit. Wel integendeel.
Dank aan de jongeren die antwoord gaven op mijn vragen. All the best voor het nieuwe werkjaar in jullie jeugdbewegingen. Hoedje af voor alles wat jullie voor en met kinderen en jongeren in deze regio doen!
Een hartelijke groet Carine Dochy.
Met dank aan: Chiro Jongens Koekelare, Chiro Meisjes Koekelare, KLJ Koekelare, Chiro Ichtegem, KLJ Ichtegem, KSA Ichtegem.
Terug naar overzicht
De vreugde van het evangelie stuwde hen: Linda en Raf, dank je wel!
Eind juni laatstleden gaf Raf Fiems te kennen zijn engagement als lid van het pastoraal team te willen opgeven, om gezondheidsredenen. Om gekende redenen diende de beleidsgroep een ‘officiële’ dankbetuiging enkele maanden uit te stellen. Ook Linda Waeyaert, die zich al een tijdje geleden -maar in volle coronatijd- wegens privé-redenen genoodzaakt zag om het team te verlaten, werd afgelopen vrijdag in dit bedankingsmoment betrokken.
DANKWOORD AAN RAF FIEMS
Beste Raf, het team heeft me gevraagd een woordje tot jou te richten.
En toen ik enkele weken geleden wat rondvraag deed om dit woordje te kunnen stofferen voelde ik verstilling in mij binnenkomen. Ik stond en sta er in feite nog altijd over verbaasd met welk enthousiasme en op welke veelzijdige manieren je het kerkelijke leven in Koekelare al tientallen jaren mee vorm hebt gegeven en hoe diep en ver jouw inzet reikt.
Als we hier vandaag samenzijn, is dat om te beginnen al voor een belangrijk deel jouw verdienste….
En laten we maar zeggen dat we met je discrete afzonderlijkheid, je relativerende, fijne humor, je loyauteit en je plichtsbewustheid in jou altijd een heel goed collega-teamlid hebben gehad binnen het rijke palet aan gaven en de verscheidenheid aan talenten waarmee ons team, zoals al gezegd, mede door jou, werd samengesteld. …
Jarenlang was je voorzitter van de parochieraad van de Sint-Martinusparochie; met je gevoeligheid voor taal en symboliek had je een belangrijke bijdrage in de liturgische werkgroep, je schreef teksten voor de diensten en gesmaakte preken en gelegenheidstoespraken en je zocht gedurende enkele jaren ook naar mogelijkheden om van de kerkruimte van de Sint-Martinuskerk een meer frisse indeling te geven… Kerk en hedendaagse kunst – in wat voor vorm dan ook, of het nu poëzie is of schilderkunst of beeldhouwwerk- het zou een onophoudelijke dialoog moeten zijn, daar ben je diep van overtuigd. Authentieke kunst is nooit kortstondig en oppervlakkig zei Paus Benedictus XVI over hedendaagse kunst en ik denk dat je je daarin wel zult vinden.
Maar je open en creatieve geest bracht je er jaren geleden óók toe om een oude, bijna vergane meibedevaart van onder het stof te halen en tot een succesvolle en goed georganiseerde wij-meibedevaart om te vormen. ...
Tientallen jarenlang was je in de parochie en later ook in de federatie en de pastorale eenheid een zeer gewaardeerd medewerker, met inzet van al je talenten. Je gaf al die jaren het beste van jezelf in dienst van de uitbouw van een frisse, eigentijdse geloofsgemeenschap.
We nemen dus vrede met je wens om je uit het actieve parochieleven terug te trekken.
Want je verdienste daarin is zo groot dat het bijna respectvol zou zijn voor dat verlangen geen begrip te kunnen opbrengen… Namens allen met wie je in de afgelopen decennia het kerkelijke leven hebt gedeeld en gedragen willen het voltallige pastoraal team en ikzelf je dan ook van harte danken…
We hopen dat je nog vele jaren in ons midden mag zijn en wensen Annie en jouzelf voor de toekomst nog heel veel momenten samen van intens geluk en rijke zegen!
Het leven is niet van ons.
Alles behoort het grote Leven.
Reden te meer om gelukkig te zijn
met elke dag ons gegeven.
(Kris Gelaude)
Dank je wel Raf voor alles en van harte gefeliciteerd!
Priester Daniël 60 jaar priester
Dankwoord door Raf Fiems in naam van onze parochiegemeenschap.

Wijding priester Daniël op 19 juli 1961


Beste priester Daniël
Wij wensen jou vandaag van harte geluk met jouw zestigste verjaardag
als priester. Zestig jaar geleden, in 1961 ben jij tot priester gewijd en dit in de Sint-Michielskerk van Ichtegem.
Daniël, jij leefde en werkte al die jaren zoals de wijsgeer Confucius het ooit verwoordde:
" mensen begrijpen is een wijsheid, mensen liefhebben is een deugd. "
In en door jouw 'deugdelijk' levenswerk deed en doe jij ons zo begrijpen
dat ieder mens niét leeft doordat hij zorgdraagt voor zichzélf.
Wij leven pas écht als we liefde geven en zorg dragen voor onze médemensen.
ZO ben jij al jarenlang als priester in onze parochies actief.
Maar daarvoor was jij vele schooljaren lang leraar en subregent
in het Sint-Jozefsinstituut, de huidige Sint-Rembertscholen in Torhout.
Enkelen van ons hebben jou meegemaakt op de sectie van de hogere jaren van het secundair.
Jij was daar, zoals jij hier onder ons bent : jezelf. Dit wil zeggen,
jij deed er alles, werkelijk àlles met slechts één doel voor ogen:
Voor jouw leerlingen, voor jouw sectie moest het GOED WORDEN. Echt goed. In alles zorgde jij ervoor dat, zowel materieel als qua sfeer, de voorwaarden daartoe vervuld waren. Daarvoor was geen enkele inspanning jou te veel.
Als studiemeester tijdens de zovele jaren combineerde jij strengheid met mildheid. Streng als studiemeester, mild als mens. Jij creëerde immers een ongeziene ontspanningsomgeving voor jouw leerlingen. Uniek voor die tijd! Maar, wat meer is: jij betrok de leerlingen zélf bij dit hele gebeuren. Jij leerde hen verantwoordelijk te zijn, voor maar ook àchter de “toog-bank”.
Een oud-leerling zei er dit over: "Maar als hij boven zijn donkere bril keek, dan wist je dat het er kon gaan stuiven ..." Jij gaf veel vrijheid die echter niet misbruikt mocht worden.
Maar de sectie draaide. Daniël ook. En alle leerlingen – generaties lang – vonden dat het goed was zo. Al die jarenlang was Daniël er de stille kracht die dit alles plande, mogelijk maakte, dèèd “draaien”.
Zeg maar dat jij zowel op school als in onze parochies een leven van dienstbaarheid opbouwde. Met de inzet van de echte priester, met de trouw van een goed mens.
Jij was en bent proost van zoveel groeperingen - enkele voorbeelden:
de Brandweer, de Civiele Bescherming, de Chiro, de KSA, St.-Jorisfanfare, Ziekenzorg en Samana, noem maar op -. Jij steunt hen, jij bemoedigt hen in hun activiteiten. Kortom: jij lééft met hen mee.
Daniël,
ik noteer jouw naam vaker als D B.
En wat mij dan telkens opvalt is, dat dit de beginletters zijn van de lettergrepen van het woord DienstBaar, van DienstBetoon.
En ook van DierBaar.
Neen, dit kàn geen toeval zijn.
Daniël Beernaert en DienstBaar vallen zo goed samen. En dat maakt jou
zo DierBaar.
Jezelf zijn bij jouw mensen. Er-bij-zijn. Tot steun, met eenvoudige, zogezegd gewone hulp van dagelijkse slag. Gewoon. Wel slagvaardig en efficiënt.
Zo ben je hier dag na dag bij ons, altijd eenvoudig jezelf, nooit opdringerig, maar warm en attent tussen ons aanwezig, intens luisterend, met een troostend woord. Met een gebed. Met een verwijzend woord waarnaar jijzelf ook probeert te leven.
Ongewoon vrijmoedig en tevreden in het leven staand: zo ben je zelf al zestig jaar lang getuige van de eeuwenoude boodschap, voor zovelen.
Je herinnert ons eraan dat er eigenlijk maar één heilige roeping is: leerling te worden van God zelf, die Liefde is.
Om het met gewone woorden te zeggen: men wist je wonen, voor alles en nog wat. Altijd was jij luisterbereid en stond jij klaar om te helpen, met raad en met daad.
Jouw bezorgdheid en hulp aan mensen in nood zijn zo typerend voor jou.
Samana Koekelare en Ziekenzorg Bovekerke bijvoorbeeld zijn onder jouw impuls opgericht om zieken en ouderen niet te laten vereenzamen.
Dagelijks deed jij iets degelijks. Met als inspiratie:
" Ik bezit .... wat ik heb weggegeven."
Of zoals de schrijver Victor Hugo zei:
" De GEEST wordt rijk door wat hij ONTVANGT,
het HART door wat het GEEFT."
Concreet: hoeveel auto's heeft Daniël versleten voor allerlei goede werken? Hoeveel energie en "kampkosten" heb jij niet gestoken in de Chiro en de KSA van Ichtegem en Koekelare?
Is jouw drijfveer echt geïnspireerd door de grote boodschap uit het evangelie?
Blijkbaar wel!
In jouw dagelijkse eucharistie onze Lieve Heer aanwezig brengen en aanspreken als Onze Vader:
dat vind jij immers niet enkel je priesterlijke plicht. Het is ook jouw ochtendlijke genade, na jouw Getijdengebed 's morgens, jouw "brevier".
Zo stel jij je elke dag beschikbaar voor een goed werk. Nooit ben jij hierin opdringerig, integendeel: jij blijft bescheiden en nederig.
Nooit spectaculair, wel gewoonweg bijzonder. Zelfs uitzonderlijk.
Jij bent de biddende priester die onze waardering en dank meer dan verdient.
En wij wensen dat wij jou nog lang gezond en wel onder ons mogen houden.
Wij allen hier aanwezig, ja, met heel de parochie, wij willen jou,
speciaal vandaag zeggen, uit heel ons hart:
Daniël, PROFICIAT en DANK U WEL!!
Terug naar overzicht
Een terugblik op een geslaagd KSA- en Chiro-kamp.
Voor beide jeugdbewegingen, KSA en Chiro, is de bivaktijd achter de rug. Ondanks de mindere weersomstandigheden zagen we alleen maar goed gemutste leden op het einde van deze periode. De leiding verdient een pluimpje maar ook de beide koksploegen. Voor deze laatste is een kamp geen vakantieperiode. Maar als de meisjes en jongens goed eten is dat eigenlijk een stukje waardering voor hun werk.
De bewoners van de Chiro farm met de koks.
Het kampthema van de KSA was, hoe kan het ook anders, de steenkoolmijnen. Koersel ligt in het gebied van de Limburgse steenkoollagen. Het nagebootste koolwagentje staat centraal op de foto.
MAAR METEEN OOK EEN AFSCHEID...EEN AFSCHEID VAN WILLY.
Hoofdleidster Febe bracht met een passend geschenkje hulde aan Willy voor zovele jaren inzet.
Elk van de afdelingen had een speciaal woordje van dank voor Willy.
Een van de groepen had zelfs een soort van karikatuur van Willy gemaakt, Nesten zou het niet beter gedaan hebben.
Maar misschien toch even wat verduidelijken. Willy zal nog wel actief zijn in het reilen en zeilen van onze jeugdbewegingen. Maar één ding is definitief voorbij. Willy heeft de sleutels van de vrachtwagen (het kamptransport) aan de haak gehangen. Als we terugblikken in de tijd dan moet het 1989 zijn dat Willy voor het eerst een lange periode mee was op kamp als lid van de koksgroep van de KSA. Enkele jaren terug heeft hij de fakkel doorgegeven. Maar toen al was hij geregeld ingeschakeld door Carlos Vierstraete voor het kamptransport. Zo heeft hij geregeld ook het materiaal van de Chiromeisjes naar en van het kamp gebracht. Hij was altijd trouw op post bij het laden van de oplegger na de kampwake. Handig als je iemand bij de hand hebt die weet hoe je veilig kunt stapelen. Het was dan ook zijn idee om zoveel mogelijk te stapelen op paletten. Dat is veel makkelijker voor het lossen en laden. Hij heeft toch enkele duizenden kilometers langs snelwegen en smalle baantjes afgelegd. Door de strikte coranamaatregelen in 2020 heeft hij zelfs twee dagen na elkaar dezelfde afstand moeten bollen. Aan dat hoofdstuk komt nu een einde. In september vervalt zijn goedkeuring om een vrachtwagen te besturen. Hij heeft beslist niet opnieuw de testen af te leggen. We kunnen hem dat absoluut niet kwalijk nemen. Zovele jaren was hij de trouwe chauffeur. Volledigheidshalve willen we er toch even aan toevoegen dat ook de jeugdbewegingen van Bekegem en Eernegem hem geregeld als de ‘voerman’ ontmoet hebben. Het was dan ook een pakkende huldiging die de Chiromeisjes in elkaar hadden gebokst. Misschien kan de gemeente ook hem nog even in de bloemetjes zetten. Uiteindelijk heeft de gemeente jaren terug beslist het kamptransport van de Ichtegemse jeugdbewegingen voor hun rekening te nemen. Dus eigenlijk reed Willy in dienst van de gemeente.
Terug naar overzicht
DE nieuwe GRONDTOON voor het werkjaar 2021-2022
©ccv/Brugge
Een driejarig project: werken aan missionaire geloofsgemeenschappen.
Eén van de eerste grote documenten die paus Franciscus schreef in het begin van zijn pontificaat, kreeg als titel mee “De vreugde van het evangelie”. Daarin vroeg hij om werk te maken van levendige parochies of geloofsgemeenschappen. Parochies of geloofsgemeenschappen zijn voor onze paus levendige gemeenschappen als ze missionair zijn d.w.z. als ze het geloof en het evangelie niet alleen beleven maar ook uitdragen, doorgeven aan anderen. In zijn recent verschenen boek “Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving” zegt kardinaal J. De Kesel hierover het volgende: “Het evangelie vraagt van ons dat we als Kerk aanwezig zijn in de wereld, in alle uithoeken en overal waar mensen zijn. Een kerk die niet langer naar buiten uitstraalt en geen nieuwkomers aantrekt, is een kerk die naar binnen toe verschrompelt.” (p.85) ‘Missionering’ heeft echter door de tijden heen een negatieve bijklank gekregen. Het doet ons denken aan ‘zieltjeswinnerij’ of (al te grote) bekeringsijver. Daar is het paus Franciscus uiteraard niet om te doen. ‘Als de kerk naar buiten gaat, dan is dat niet omdat ze dat moet (nog een taak erbij!) maar omdat ze dat wil, op grond van de vreugde die ze niet voor haarzelf wil houden’ stelt hij (EG 121). Zegt het spreekwoord niet: waar het hart van vol is, loopt de mond van over? We willen ons geloof dus niet opdringen aan anderen. Wel gaat het over willen delen van wat we zelf als kostbaar en vervullend ervaren.
Daarom zullen we in de drie jaar die komt in ons bisdom werk maken van missionair ingestelde parochies die het geloof en evangelie beleven en uitstralen. De grondtoon voor het eerste werkjaar wordt ‘De vreugde van het evangelie’.
De nieuwe grondtoon: de vreugde van het evangelie.
In de afgelopen jaren is er -terecht- veel tijd besteed aan de herstructurering van parochies naar pastorale eenheden. We hebben nagedacht en werk gemaakt over hoe we het parochiepastoraal het best konden (re)organiseren en wat we het best konden doen en blijven doen in de toekomst. Dit zijn belangrijke vragen en ingrepen. Maar daarnaast is het ruim zo belangrijk om na te denken waarom we geloofsgemeenschap zijn en wat ons als gelovigen verbindt. Dan kom je automatisch uit aan de bron van ons geloof, het evangelie. Evangelie betekent letterlijk “goed nieuws brengen”. Als gelovigen worden wij gevraagd om goed nieuws te brengen aan mensen. Goed nieuws van een God die naar mensen omziet, van een God die aan ons mensen vraagt om hetzelfde te doen: omzien naar mensen, huis en thuis voor anderen zijn, namens Hem gastheer en gastvrouw zijn voor wie geen onderkomen hebben, openstaan voor wat en wie zich aanbiedt of het nu gelegen of ongelegen komt….
Hoe een nieuwe grondtoon plotseling en onverwacht ‘handen en voeten’ kan krijgen…
Onlangs kreeg België te maken met een ongeziene watersnood. Mensen lieten zich van hun mooiste kant zien. Ze doneerden gul, ze werden crisisvrijwilliger en ze deden vooral wat ze konden. Ook de kerk droeg haar steentje bij. De bisdommen vroegen om gebed, zorgden voor financiële bijstand en sommige trokken in kleine of grote groepen naar de rampgebieden om hulp te bieden. Toen ons bisdom met een groep mensen naar het getroffen dorpje Trooz trok, schreef iemand nadien in een artikel het volgende: “Veertig mensen van over heel het bisdom, jong en oud, gekende en minder gekende gezichten gingen samen naar Trooz. Voor mij was het hartverwarmend om deel uit te maken van deze groep. Het was een groep die de vreugde van het evangelie heeft proberen uit te dragen. Een groep ook die getoond heeft wat kerk-zijn op vandaag betekent.”
Met dit initiatief is de toon van de nieuwe grondtoon alvast gezet.
Bij deze wens ik u allen een zinvol nieuw pastoraal werkjaar toe waarbij de vreugde van het evangelie de rode draad mag zijn.
Een hartelijke groet
Carine Dochy, medewerker voor de parochies namens het bisdom.
Terug naar overzicht
Tapijt Sint-Maarten: Sint-Maarten op doek
Al een paar jaren werken de parochies van Koekelare en Ichtegem samen, en dit onder de naam "Pastorale Eenheid Sint-Maarten".
Dat deze naam niet zomaar uit de lucht kwam vallen, is duidelijk. De heilige Sint is in beide parochiegemeenschappen een populaire heilige. Bovendien draagt de kerk van Koekelare zijn naam: Sint-Martinuskerk.
Wat blijkt nu: dat het toeval nog eens toevalt! Immers, wat gebeurde?
Eind maart kreeg een prachtig geweven tapijtdoek van Sint-Maarten een mooie plaats in de Sint-Martinuskerk. Het doek werd mooi opgehangen tegen een bakstenen pilaar in de linkse dwarsbeuk.
Stap eens tot daar als je tijd hebt en kom het doek bewonderen ...
Maar: wie maakte, weefde dit tapijtdoek?
Wel, zoals dit niet verwonderlijk is met een Sint: dit doek kwam echt als uit de hemel gevallen. Weliswaar met aardse hulp, zoals blijkt:
de Ichtegemnaren Moniek en Joris Inghelbrecht-Missiaen houden contact met en steunen de "H.O.E.K.-beweging". H.O.E.K. staat voor: Hulp aan Oost-Europese Kerken.
Zo leerden zij onder meer de Albanese sopraan-zangeres Ana Naqe kennen. Deze zangeres kwam in 2018 naar de kerk in Oostkamp om met gezang de eucharistieviering op te luisteren.
Voor Joris en Moniek bracht zij bovendien een verrassing mee: een tapijtdoek met de afbeelding van Sint-Maarten. Het is Ana's moeder die dit doek had gemaakt als bedanking voor de steun aan hun Albanese Kerk. En zij wist blijkbaar dat Sint-Maarten hier bij ons heel populair was en is.
Joris en Moniek waren, zo kunt u zich voorstellen, blij verrast. En om een lang verhaal kort te maken: zij schenken dit mooie tapijtdoek aan de parochie, in het bijzonder aan de Sint-Martinuskerk van Koekelare... waar de Sint thuishoort!
Dank u wel: Ana, jouw mama en Joris en Moniek!
Fietsroute Kapellentocht Wij-Mei
kapelroute mei 21 (18,5 km)
start op markt Ichtegem
linksaf naar de rotonde
kapel Koekelarestraat
Via rotonde: fietspad Bertinuslaan
op de rotonde "Tramstatie":
Moerdijkstraat in
op einde Moerdijkstraat en
begin Eernegemstraat :
nog 50 m rechtdoor,
dan links de dreef in
Boskapel Rosendahl
Terug via de dreef
tot op de asfaltweg
en opnieuw de Moerdijkstraat
volgen, richting Ichtegem (ca. 400m)
linksaf: Klaverstraat
Kapel OLV, troost in nood
(bouwjaar: 1899)
rechtsaf: Oostendsesteenweg
(ca. 500 m)
linksaf : Oude Heirweg inrijden
op einde:
Zuidstraat volgen op fietspad
tot aan de Groene 62:
rechtsaf Groene 62 inrijden,
tot aan :
"kapel Groene 62"
|
Direct rechtsaf: Heuvelstraat in -
wordt verderop Zeemeeuwstraat
Torhoutbaan oversteken, dan
50 m linksaf volgen, dan
rechtsaf de
Waterhoekstraat in,
na ca. 400 m: linksaf naar de kapel (opnieuw ca. 400 ver in de
Puydenestwegel)
Spriets kapelletje
terug naar de Waterhoekstraat en
deze verder, slingerend volgen
Engelstraat oversteken naar het
fietspad, linksaf
Engelstraat volgen tot:
rechtsaf de Melkerijstraat in
op de rotonde 'Tramstatie':
Bertinuslaan volgen tot:
rechtsaf: Rozendaalweg in
rechtsaf: Bondekensveldweg in
Eernegemstraat oversteken,
naar Puydsarmoede
kapel van Groeninge
voorbij de kapel Puydsarmoede volgen
Linksaf: Venneweg in
Eernegemstraat oversteken,
Oostveldweg in
rechtsaf: Warandestraat in
volgen tot linksaf:
Geuzestraat in
linksaf: Ichtegemstraat
naar markt van Ichtegem
|