Studiedag: Zorgen om de aarde | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
CCV Hasselt

CCV Hasselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Over CCV Wie zijn wij? CCV in Vlaanderen & Brussel Privacyverklaring CCV Steun CCV Hasselt Aanbod
      Programma 2024-2025Digitaal aanbod
      Bijbel Liturgie Vorming op aanvraag Materiaal Afscheid en rouw HIGW Pelgrimspastoraal Kunst in het PCS Partners Bisdom Hasselt Vrijwilligen regio Hasselt Contact en communicatie
      digitale nieuwsbrieffacebookpagina
      Terugblik

Studiedag: Zorgen om de aarde

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 5 mei 2023 - 9:51
Afdrukken
Christenen aan het werk voor een eco-solidaire samenleving

CCV Studiedag.png

CCV studiedag © CCV Hasselt

Op 15 mei 2023 (9u - 15u30) organiseert CCV Hasselt haar jaarlijkse studiedag rond een maatschappelijk thema.
Dit jaar wordt het thema 'ecologie en christenzijn' behandeld.
Hieronder kan je alvast lezen vanuit welke invalshoek we dit thema behandelen.

Deze studiedag vindt plaats in het Pastoraal Centrum Seminarie (Tulpinstraat 75, 3500 Kiewit).

 


inschrijfknop.png

inschrijven ccv studiedag

Thema Meer informatie over de lezingen Programma

Waar gaat deze studiedag over?

Ecologie is al enige tijd een actueel maatschappelijk thema: het belang van recycleren en consuminderen, de acties rond donderdag veggiedag, bewegingen zoals de klimaatjongeren en de grootouders voor het klimaat,…

Vanuit verschillende hoeken werden we de afgelopen jaren bewust gemaakt dat ecologie een belangrijke kwestie is. Toch haalt de realiteit ons in en merken we dat dit vraagstuk te lang slechts zijdelings op de agenda heeft gestaan.

De huidige energiecrisis legt immers ook de pijnpunten op het vlak van ecologie nog meer bloot. We zijn té traag overgeschakeld op ecologische alternatieven, waardoor we momenteel té afhankelijk zijn van dure en vervuilende fossiele brandstoffen. Als particulier kan je wel investeren in zonnepanelen of een warmtepomp. Deze ‘groene’ keuze is echter enkel weggelegd voor wie de middelen heeft om deze aan te kopen. Wie dit niet kan, zit met peperdure energierekeningen die de kloof tussen arm en rijk alleen maar doen toenemen. Dit voorbeeld maakt meteen duidelijk dat het ecologisch vraagstuk veel verder reikt dan ‘zorg voor de natuur’. Het heeft een invloed op ons samenleven en behelst ook het sociale en maatschappelijke aspect.

Dit bewustzijn leeft al vanaf de jaren 80 in de katholieke kerk. De Belgische bisschoppen verkondigden in 2002-2003, tijdens het Jaar van de dienstbaarheid

“Er is dringend behoefte aan een groter ethisch bewustzijn en bewogenheid bij alle christenen met betrekking tot de milieucrisis en haar gevolgen op het vlak van economie, mensenrechten en sociale wereldverhoudingen”. 

Vanuit deze gedachte is in België Ecokerk ontstaan in 2005. Toch kunnen we ons ook hier afvragen of hun idealen echt doorgedrongen zijn in het leven en het hart van de Belgische Kerk, of dat zij zich eerder nog in de marge bewegen. 

cover LS Halewijn.jpg

Cover Laudato Si' © Halewijn

Binnen de wereldkerk heeft Paus Franciscus met de encycliek Laudato Si’ (2015)  voor het eerst dit thema zo uitdrukkelijk op de voorgrond geplaatst. Deze encycliek werd terecht op veel lof en enthousiasme onthaald. Paus Franciscus trok het thema nog verder open en spreekt over een ‘integrale ecologie’: ecologie gaat hand in hand met de strijd tegen armoede en onrecht. Onze paus pleit daarom voor een nieuwe, ‘groene’ realiteit waarin ‘universele broederschap’ het model wordt van samenleven. 

Ook op mondiaal vlak wordt deze thematiek opengetrokken. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (2016-2030) besteden, in opvolging van de Millenniumdoelstellingen, niet alleen aandacht aan het bevorderen van welvaart, maar roepen ook op om zorg te dragen voor de planeet.

Ook al wordt er al zoveel jaren aandacht besteed aan ecologie, toch klinkt de roep om concrete actie urgenter dan ooit. We worden als christen opgeroepen om zorg te dragen voor de Schepping. Hoe reageren we op deze oproep? Laten we ons confronteren door de realiteit en zien we wat er zich echt aan het afspelen is op deze wereld? Hebben we oog voor de verschillende belangen die er spelen? Hoe kunnen we bijdragen aan de broederlijkheid? Hoe kunnen wij in ons eigen leven bijdragen aan een ecologisch en sociaal rechtvaardige wereld?

Tijdens deze studiedag zullen in de voormiddag twee hoofdsprekers Karel Malfliet (Ecokerk) en Stijn Demaré (TAU - Franciscaanse Spiritualiteit vandaag) in een plenaire lezing het globale kader schetsen. In de namiddag zal dit thema vanuit verschillende invalshoeken belicht worden door verschillende sprekers. De deelnemers kunnen kiezen welke twee namiddaglezingen ze volgen.

Meer informatie over de lezingen

Hoofdlezingen

Naar een integrale ecologie in Vlaanderen
Karel Malfiet - Ecokerk

Ecokerk.jpg

Logo ecokerk

De studiedag rond ecologie komt enkele dagen voor de achtste verjaardag van de spraakmakende encycliek Laudato Si' van Paus Franciscus. Wetenschappelijke inzichten vormen het startpunt voor een hartstochtelijk pleidooi voor verandering. Want milieuproblemen zoals het verlies aan biodiversiteit en de klimaatverandering, hebben dramatische gevolgen, zowel voor het leven en welzijn van mensen, als voor onze kwetsbare planeet en het hele levensweb.  Is die situatie nog te keren? Voor de paus vormen de vraagstukken, verbonden met ecologie, gerechtigheid en vrede één geheel. Een ‘integrale ecologie’ is de sleutel om ze aan te pakken. Wij worden opgeroepen tot een 'ecologische bekering' en het ontwikkelen van een 'ecologisch burgerschap'. Hoe kunnen we die oproep waarmaken in ons leven en dat van onze gemeenschappen?

Franciscaanse wake-up call
Sijn Demare - TAU Franciscaanse spiritualiteit vandaag

franciscus.jpg

Franciscus van Assisi, door minderbroeder Rik Van Schil. © Minderbroeders Wilrijk

Met de encycliek Laudato Si’, het Zonnelied en het verhaal van Franciscus en de wolf als kompas gaan we samen op weg. Het wordt een innerlijke pelgrimstocht waar we gaandeweg ontdekken wat ecologische bekering en eco-spiritualiteit voor ons vandaag kan betekenen. Verwondering om de schoonheid van de schepping, de confrontatie met eigen kwetsbaarheid en die van de schepping, de mildheid waarmee we dit alles omarmen: het is een weg die leidt naar het visioen van een universele broeder- en zusterlijkheid. 

Namiddaglezingen

Let's DOnut! Over donuteconomie en doeners
Broederlijk Delen

let's DOnut.png

Let's DOnut! © Broederlijk Delen

Het huidige ideaalbeeld van economisch succes situeert zich binnen oneindige groei. Dit leidt echter tot burn-out van mensen en een burn-out van de planeet.  Er is een verandering nodig van het hele systeem, want alles is met alles verbonden. De donuteconomie is een alternatief economisch model dat iedereen uitdaagt om met een andere bril te kijken naar economie en samenleving. Vanuit Broederlijk Delen laten we in een knappe expo gekoppeld aan een interactieve workshop zien hoe het anders kan. Want wist je dat we met 25% het 100% anders kunnen doen? Kom en schrijf mee aan dit verhaal van hoop! 

Duurzaam en sociaal ondernemen vandaag
Alexis Versele

alexis.jpg

Alexis Versele © Bertrand Goethals

De lezing zal focussen op ecologische en sociaal verantwoorde huisvesting voor kwetsbare groepen in stadsvernieuwingsprojecten. Tijdens de lezing komen de transitiepaden aan bod waarop we actief kunnen inzetten alsook een aantal toepassingen om deze transitiepaden te bewandelen zoals: duurzame bouwmaterialen en energie-efficiënte ontwerpen, betaalbare en inclusieve huisvestingsmodellen, gemeenschapsgerichte huisvestingsprojecten. Alexis Versele zal een link leggen met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
De interactie vertrekt vanuit de ‘theorie van verandering’ waarbij een verband wordt gelegd tussen de kortetermijntoepassingen en de langetermijnverandering die paus Franciscus met de encycliek Laudato Si' wil realiseren.

Laudato Si’ in the city
Lea Verstricht

F1250a40_0.jpg

Lea Verstricht

In samenwerking met de stad werken de Kerk/kerken van de stad Antwerpen al enkele jaren aan de uitbouw van een verduurzaming van de kerkgebouwen en hun omgeving. In dit project wordt steeds duidelijker wat kerken, geïnspireerd door Laudato Si’, kunnen betekenen voor de omgeving en haar bewoners. Lea Verstricht werkt dit project uit vanuit CCV Antwerpen. Je mag een uitleg verwachten over de voortgang en accenten van het project, inspirerende voorbeelden en struikelblokken die je kan tegenkomen.

Landbouw en zorg voor de schepping: een moeilijk huwelijk?
José Noelmans

geitjes.jpg

Geitenboerderij  © José Noelmans

Landbouw en zorg voor de schepping: het lijkt een moeilijk huwelijk. En toch is de zorg voor de aarde, voor de lucht en het water een grote bekommernis voor de landbouwer. In dit moment wil ik graag in gesprek gaan over de manier waarop wij in ons geitenbedrijf proberen op een zeer bewuste en verantwoorde manier om te gaan met deze uitdagingen. In onze bedrijfsvoering laten we ons inspireren door het scheppingsgeloof dat ons, samen met vele broers en zussen, in die grote schepping plaatst waarvan we een heel klein stukje, een heel korte tijd mogen bewerken en beheren. Een groot geschenk om dankbaar van te genieten, met een grote verantwoordelijkheid voor schepping en medemens.

Een verhaal uit de natuur
Luk Robijns

natuurpunt_logo_groen.png

Natuurpunt © Natuurpunt

De natuurbeweging heeft de jongste tijd nogal wat belangstelling gekregen; eerst met de coronacrisis, toen iedereen gevraagd werd te gaan wandelen in de natuur, nu weer met klimaatverstoringen, waar de natuur dan geplaatst wordt tegen de economische belangen van o.m. industrie, landbouw. Nogal sterk polariserend, de een tegen de ander. Zo is het uiteraard niet: zorg voor de natuur belangt iedereen aan, zorg voor alle schepselen, groot en klein beïnvloedt iedereen. Ik zal wat duiding geven over de hedendaagse terreinbeherende natuurvereniging Natuurpunt; over de werking, de structuur, de medestanders. Vooral 1 aspect valt sterk op nl. het engagement van talloze vrijwilligers die iets over hebben voor natuurwaarden met als belangrijkste inzet de biodiversiteit. En dat vooral in eigen omgeving, dus niet (alleen) door luid te roepen dat olifanten moeten gered worden (moet ook) maar door op te komen voor de mussen in de eigen omgeving. 

 

Programma

flyer CCV Studiedag 2023.png

CCV studiedag © CCV Hasselt

Gepubliceerd door

CCV Hasselt

Meer

Mens en Maatschappij
Artikel
studiedag
Ecologie
ecologische en solidaire samenleving
Encycliek Laudato Si’
aarde

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

jaarprogramma CCV Hasselt 2021-2022 © José Augusto Camargo via Pixabay
readmore

Aanbod CCV Hasselt

icon-icon-information
ccv studiedag
readmore

Tussen mildheid en radicaliteit

icon-icon-artikel
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook