Aswoensdag: vragen en antwoorden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Aswoensdag © Thays Orrico via unsplash
De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

Aswoensdag: vragen en antwoorden

Laatste aanpassing op dinsdag 14 februari 2023 - 17:20
Afdrukken

We nodigen u allen uit voor de Aswoensdagvieringen in onze Pastorale Eenheid op 22 februari:

10u30 in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw in Evere 
18u30 in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Stokkel

Waaraan beginnen we op Aswoensdag?

Op Aswoensdag begint de Veertigdagentijd of Vasten: veertig dagen van voorbereiding op en verdieping van de viering van het Paasmysterie: Jezus’ sterven en verrijzen en ons nieuwe leven met Hem.

Waarom veertig dagen?

In de Bijbel komt het getal veertig meermaals voor. Het is een symbolisch getal, dat te maken heeft met voorbereiding en verwachting, maar ook met vasten en boete.

Onze veertigdagentijd is een verwijzing naar de veertig dagen die Jezus na zijn doopsel vastend doorbracht in de woestijn, alvorens aan zijn optreden te beginnen (zie bv. Matteüs 4,1-11). De veertig dagen en veertig nachten die Jezus in de woestijn doorbracht, zijn dan weer een verwijzing naar de veertig jaren die het Joodse volk in de woestijn doorbracht, vóór ze het Beloofde Land konden binnentrekken (bv. Deut 1,3).

Op Pasen vieren en gedenken wij dat wij op onze beurt door ons doopsel het Beloofde Land van het leven met Christus zijn binnengetrokken. Daarop bereiden we ons voor gedurende veertig dagen: een tijd om ons leven weer te ‘vernieuwen en ons geloof, onze band met God, te verdiepen.

Waarom beginnen we op een woensdag?

De Veertigdagentijd duurt veertig dagen, zoals het woord het zegt, maar de zondagen zijn geen vastendagen en tellen dus niet mee. Om aan veertig dagen te komen tot aan de paasnacht, moet je op een woensdag beginnen: zes weken van zes vastendagen tot en met Stille Zaterdag, en daarbij de vier dagen vanaf Aswoensdag, dat is precies veertig dagen (6X6=36+4=40).

Waarom as?

Je hoofd (laten) bestrooien met as is in de Bijbel een teken van boete, van berouw, van bereidheid om je af te keren van wat je verkeerd hebt gedaan. In de patristieke tijd (de tijd van de kerkvaders) werd het hoofd van de mensen die openbaar boete moesten doen omwille van een zware zonde, met as bestrooid bij het begin van hun boetetijd. Mettertijd is het de gewoonte geworden d   at bij het begin van de Veertigdagentijd alle christenen hun hoofd met as lieten bestrooien, ten teken van boete en van bereidheid om hun leven te veranderen (=bekering).

Later is dit gebaar doorgaans beperkt tot het ontvangen van een askruisje. Maar sinds de Covid-tijd is het weer de gewoonte geworden om het hoofd te bestrooien met as, om aanraken te vermijden. Na de homilie wordt de as (van verbrande palmtakken) gezegend door de priester en komen de mensen naar voren om de as te ontvangen. Daarbij zegt de priester: “Bekeer u en open uw hart voor het evangelie”, een citaat van Marcus 1, 15 (de oproep van Johannes de Doper tot bekering). Ofwel zegt hij: “Mens, gedenk dat ge stof zijt en tot het stof der aarde wederkeert”, een verwijzing naar de vergankelijkheid van ons leven: een reden om niet hoog van de toren te blazen en om ons te bekeren (zie Genesis 3,19).

Als wij dus een askruisje ontvangen, dan willen we daarmee uitdrukken dat ook wij gedurende de Veertigdagentijd een nieuw leven willen beginnen, ons afkeren van al wat ons verwijdert van God en van elkaar, om terug te keren naar de zuiverheid van het nieuwe leven in Christus dat we bij ons doopsel hebben ontvangen. Daarom zullen we in de paaswake ook onze doopbeloften en de geloofsbelijdenis van ons doopsel vernieuwen.

Welke boodschap geven de schriftlezingen ons mee op Aswoensdag?

De eerste lezing is genomen uit de profeet Joël (2,12-18). God zelf roept ons bij monde van de profeet op tot oprechte bekering, zonder komedie: “Keert tot Mij terug van ganser harte”.

In de tweede lezing (2 Kor 5,20-6,2) vraagt de apostel Paulus ons met aandrang: “Wij smeken u in Christus’ naam: laat u met God verzoenen”. De Veertigdagentijd is daarvoor een tijd bij uitstek: “Nu is het de gunstige tijd, nu is het de dag van het heil”.

In het evangelie horen we van de drie ‘vastenwerken’, de bezigheden waarop we ons kunnen toeleggen tijdens de Veertigdagentijd om te werken aan onze persoonlijke vernieuwing: aalmoezen geven, bidden en vasten. Of met andere woorden: broederlijk delen, verdieping en soberheid.

Aswoensdag is een ‘echte’ vastendag in de Kerk. Wat betekent dat?

Op Aswoensdag en ook op Goede Vrijdag wordt aan alle gedoopten van 18 tot 60 jaar gevraagd om slechts één volle maaltijd te nemen op deze dagen (en zich bij de andere maaltijden ernstige beperkingen op te leggen).

Maar dat is natuurlijk maar een habbekrats en kost weinig moeite. Laten we allemaal, ook als we onder de 18 of boven de 60 zijn, de Veertigdagentijd ernstig nemen en aan onze ‘bekering’ werken: terugkeren tot God en tot elkaar. Daar komt het op aan. Dat brengt nieuw leven. Dat is Pasen. Moge de Heer ons daartoe de kracht geven.

Pastor Benno

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook