De Goede Week en Pasen in Beeld | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

De Goede Week en Pasen in Beeld

Laatste aanpassing op dinsdag 25 april 2023 - 10:55
Afdrukken

Palmzondag in onze gemeenschapskerk

Dankzij het mooie weer kon de palmwijding ook dit jaar op het plein voor de kerk doorgaan. Daarna vormden we een erehaag en bracht pastor Tony het icoon van Christus de kerk binnen. Tijdens de lezingen luisterden we naar het passieverhaal volgens Mattheus.

Palmwijding op het voorplein © Dirk Adams
De Koning van de vrede wordt binnen gedragen © Dirk Adams
Langs een erehaag wordt de Christusicoon binnen gedragen © Dirk Adams
Vorige Volgende

Chrismaviering in de kathedraal

Tijdens de Goede Week wordt elk jaar de Chrismamis gevierd.

Op dinsdag 4 april ging kardinaal De Kesel voor in deze meertalige viering. Mogen samenkomen in een volle kathedraal: het vervulde met vreugde. Bovendien mochten pastor Mariette en ik als lectoren plaats nemen op de eerste rij. Het voelde een beetje als een privilege.

De viering begon met de plechtige intrede van acolieten, diakens, priesters, bisschoppen en de kardinaal, terwijl een lofzang op God werd gezongen.

De lezingen spraken over ‘dienstbaarheid’. ‘De Geest des heren is over mij gekomen omdat Hij mij gezalfd heeft. Hij heeft mij gezonden om aan armen de Blijde Boodschap te brengen, aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden dat zij zullen zien; om verdrukten te laten gaan in vrijheid, om een genadejaar af te kondigen van de heer.’ (Lc. 4, 16-21)

In zijn homilie zei de kardinaal het volgende: “In zijn eerste exhortatie, nu tien jaar geleden, heeft paus Franciscus ons gesproken over de vreugde van het evangelie. Het is die vreugde die we niet mogen verliezen. Juist nu mogen we niet doof zijn voor diegene die vreugdenieuws brengt. Er is iemand op wie Gods Geest rust, iemand die gezalfd en gezonden is, ook tot ons, om dat goede nieuws te brengen, het evangelie van Gods menslievendheid. Hij is Gods levend Woord, Christus, de Gezalfde. Want het Griekse woord ‘christos’ betekent ‘gezalfd’. Naar Hem zijn ook wij genoemd: gezalfden, christenen: de naam die we sinds ons doopsel dragen.”

En ook: “Daarom hebben we elkaar nodig. Die opdracht is niet uitbesteed aan hen die daartoe gewijd zijn of een pastorale zending hebben gekregen. Het is de opdracht van heel het priesterlijk volk van God. … En bovenal niet vergeten dat we allen geroepen zijn het evangelie van Gods liefde voor deze wereld bekend te maken.”

Daarna volgde de hernieuwing van de beloften van de priesters en diakens en de hernieuwing van het engagement van de pastorale werk(st)ers. Een moment van bezinning over je eigen engagement.

Een hoogtepunt in deze viering is het plechtig naar voor brengen van de kruiken met de oliën.

De kardinaal zegende de oliën voor de zieken, de catechumenen en wijdde het heilig Chrisma.

‘Kom, heilige Geest, ontsteek het vuur van uw liefde!’

De Geest van Christus kan ervoor zorgen dat ‘onze eenheid en onze vreugde volmaakt zijn. dan zal de wereld de werken van God kennen.’ Zo klonk het in één van de liederen na de communie. De kardinaal herhaalde deze woorden op het einde van de viering als een zending, een oproep tot ieder van ons.

Na deze mooie, biddende viering was er nog de kans om bij een glaasje mekaar te ontmoeten.

Ook dat deed deugd.

Pastor Chris

Overvolle Sint-Michiel- en Goedele kathedraal² © Vicariaat Brussel
"We zijn allen geroepen zijn het evangelie van Gods liefde voor deze wereld bekend te maken.” © Vicariaat Brussel
De kardinaal zegende de oliën voor de zieken, de catechumenen en wijdde het heilig Chrisma.  ‘Kom, heilige Geest, ontsteek het vuur van uw liefde!’ © Vicariaat Brussel
Vorige Volgende

Goede Vrijdag in de Sint-Elisabethkerk en Haren

Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.

Na zijn Laatste Avondmaal (Witte Donderdag) is Jezus gevangen genomen. De religieuze leiders van Jeruzalem zijn boos op hem omdat Hij zichzelf de Zoon van God noemt. En omdat Jezus namens God mensen hun fouten vergeeft. Jezus wordt ter dood veroordeeld. Maar voordat het zover is heeft Hij nog een lange, pijnlijke weg te gaan. Gedurende de nacht wordt Hij heen en weer gesleept tussen Pontius Pilatus en Herodes. Later die dag wordt Jezus gekruisigd, tussen twee moordenaars. Uiteindelijk wordt het donker op heel de aarde, tot 3 uur ’s middags. Dan sterft Jezus. De aarde beeft, het voorhangsel in de tempel scheurt van boven naar beneden. Nog voor zonsondergang wordt Hij begraven.

Maar waarom heet deze dag dan “Goede Vrijdag” ? Omdat christenen geloven dat Jezus op die dag gestorven is om ieder mens van zijn zonden te verlossen. Het lijden en sterven van Jezus was niet zinloos, maar is van grote betekenis voor iedereen.

Onze Pastorale Eenheid Aleidis vierde de dienst van Goede Vrijdag in de Sint Elizabethkerk in Haren. Stilte kreeg een grote plaats in deze viering. Dat liet de voorganger, pastoor Benno, dan ook duidelijk blijken met volgende openingswoorden “wij worden stil bij het mysterie van Jezus’ lijden en sterven”. Na deze woorden wierpen pastoor Benno en diaken Dirk zich plat ter aarde zoals Jezus zich plat ter aarde wierp in de hof van olijven. Verder in de dienst werd het lijdensverhaal van Jezus volgens Johannes voorgelezen. Dit werd regelmatig onderbroken door verzen uit het lied “O Hoofd vol bloed en wonden”. Daarop volgden de kruishulde en de verering van het kruis. Alle aanwezigen kregen de kans het kruis in stilte te eren. Het kruisje, dat wij een jaar eerder op Goede Vrijdag hadden ontvangen en thuis bewaard, kon bij het altaar worden achtergelaten en er werd ons een nieuw kruisje gegeven.

Maar wat betekent het kruis ? Het is het ultieme genadeteken : het teken dat God om mensen geeft en alles voor ons over heeft. Het is het symbool van lijden en dood, maar ook van de opstanding uit de dood. Daarom is het kruis een teken van hoop voor de toekomst. Het kruis staat middenin de wereld. Het verbindt ons. Het plaatst ons middenin de wereld met een gemeenschappelijke hoop op eeuwig leven.

Gesterkt en dankbaar hebben wij allen de kerk verlaten, uitkijkend naar de Paaswake op zaterdag, de belangrijkste viering van het jaar. 

Marita Mombaerts

Priester en diaken gaan plat ter aarde liggen © Dirk Adams
Verering van het kruis © Dirk Adams
Bij het buitengaan ontvangen we ons eigen kruis, dat we het ganse jaar bijhouden, tot volgende Goede Vrijdag © Dirk Adams
Vorige Volgende

Paaswake in de gemeenschapskerk

Op zaterdag 8 april vond in onze pastorale eenheid het ritueel van de Paaswake plaats in de Sint-Jozefkerk te Evere, in aanwezigheid van alle pastores.
Duisternis ging over in licht, nieuw licht werd verspreid, er was vreugde om Jezus’ verrijzenis.
Zoals ieder jaar, werd eerst buiten, voor de kerk vuur gemaakt onder gebed en gezang. Pastor Tony ging voor. De nieuwe Paaskaars werd aangestoken en vervolgens de kerk plechtig binnengedragen. Diaken Dirk Van Erps viel de eer te beurt om het Exsultet te zingen, het ‘paaslof’.
Traditionele, inspirerende lezingen kwamen uit Genesis, Exodus en de Romeinenbrief. Pastor Tony ontstak plechtig zeven kaarsen één na één… Vertrouwde, plechtige gezangen mochten niet ontbreken: “De Heer is waarlijk opgestaan, alleluia”.
“Het Paasfeest maakt ons tot mensen van verrijzenis”, werd betoogd in de homilie. “Laat ons Jezus niet enkel zoeken in teksten die meer dan tweeduizend jaar oud zijn, maar vooral in ons leven vandaag. Want waar twee of drie samen zijn in mijn naam, daar ben Ik in hun midden!”
Laat ons dus nooit vergeten dat de Heer nabij is… zeer nabij!

De hernieuwing van de doopbeloften rond de doopvont, was een zichtbaar moment van concrete verbondenheid. Zo voelde ook de eucharistie aan, waarbij aanwezigen een kring vormden rond het altaar. “Christus is verrezen, alleluia”…

De wijding van de Paaskaars luidt een nieuwe cyclus in, een nieuw jaar als het ware. De Rooms-Katholieke Kerk laat Pasen vallen op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente (met kleine aanpassingen). Een vitaal en krachtig seizoen waarin de hele natuur zich vernieuwt. Zaden die onder de grond wachtten op het juiste tijdstip… reiken nu omhoog naar het licht.
Anglicanen, Lutheranen en Calvinisten vieren Pasen op dezelfde zondag als Rooms-Katholieken. In de meeste Orthodoxe Kerken viert men Pasen volgens de oude Juliaanse kalender, dit jaar  met name op 16 april. Pesach, het Joodse Paasfeest ter herinnering aan de Exodus van het Joodse volk uit Egypte, wordt in 2023 gevierd van 5 tot 13 april.
Zijn wij niet allen kinderen van één Hemelse Vader?

John van Vreckem

Ontsteken van de nieuwe Paaskaars © Dirk Adams
De Paaskaars wordt plechtig naar binnen gedragen  © Dirk Adams
Het licht wordt doorgegeven aan de ganse gemeenschap waarna de Paasjubelzang wordt gezongen © Dirk Adams
De lezingen uit het oude- en nieuwe testament vormen het centrale deel in de woorddienst. © Dirk Adams
Verzameld rond de doopvont hernieuwen we onze doopbeloften © Dirk Adams
In een kring rond het altaar vieren we de tafeldienst © Dirk Adams
De Paaskaarsen van de parochies waar geen Paaswake is worden ontstoken en na een zegengebed terug meegenomen naar de parochie. © Dirk Adams
Vorige Volgende

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook