Het is het zilveren Romboutskruis, verduidelijkt mr. Vanbellingen. We hebben afgesproken in de pastorie van Sint Vincentius want ik wil er graag meer over vernemen en geef hem daarvoor graag het woord.
Waarom heeft u het Romboutskruis gekregen?
François Vanbellingen: het Romboutskruis is de hoogste kerkelijke onderscheiding. Er zijn twee soorten: de zilveren na 25 jaar vrijwillige inzet voor de Kerkfabriek ; het gouden Romboutskruis tussen 30 en 50 jaar. Ik ben als vrijwilliger lid van de Kerkfabriek van Sint Vincentius in Evere sinds 1994 en ook schatbewaarder. De schatbewaarder is belast met het beheer van de financiële rekeningen en het opmaken van die rekeningen die moeten binnengebracht worden bij de instantie die belast is met het nazicht. Vorig jaar hebben we hier nog grote kosten gehad omdat de verwarming het begeven had en we die dus moesten vernieuwen.
De Kerkfabriek houdt zich alleen bezig met de kerk als gebouw en de eredienst. Tot 2022 lag de controle van de rekeningen bij de gemeente. Vanaf 1 januari 2023 wordt dat het Brussels Gewest. En dat bracht een totale wijziging met zich mee. Ik mag er geen deel meer van uitmaken want volgens die nieuwe regeling mag een lid in de volgende legislatuur geen 80 jaar worden. Ik ben vorig jaar 81 geworden.
Bovendien waren er geen nieuwe kandidaten meer. Daarom is de Kerkfabriek van Sint Vincentius gefuseerd met die van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt. Bij de laatste informele vergadering op 20 maart 2023, heb ik dus het zilveren Romboutskruis ontvangen. Het is geen medaille maar een ereteken. Ik vermoed dat pastor Tony het heeft aangevraagd.
Het is aartsbisschop Jozef De Kesel die het heeft uitgereikt, aldus de oorkonde.
Wat betekent het voor u?
FV.: het is een erkenning voor mijn vele jaren van inzet als vrijwilliger in de Kerkfabriek van de Sint Vincentiusparochie, de oudste parochie van Evere. Het is lang een bloeiende parochie geweest, ook financieel. Ze hoeft geen steun van de gemeente zoals sommige recentere parochies. Ook de pastorie en het onderhoud ervan valt onder de Kerkfabriek. Vroeger stond dit gebouw op een andere plaats, waar nu het petanqueveld ligt. Maar dat werd tijdens WO II gebombardeerd door de Amerikanen die én de luchthaven én het vormingsstation in het vizier hadden. De kerk is gelukkig gevrijwaard gebleven. De glasramen waren wel in scherven maar een gulle schenker heeft ons nieuwe ramen cadeau gedaan.
Vindt u het spijtig dat u moet stoppen?
FV.: op een zeker ogenblik is het tijd om te stoppen, vooral door de vele vergaderingen, ook ’s avonds. Voor mijn echtgenote mag ik ’s avonds ook wat meer thuis zijn (glimlacht). Ik maak wel nog deel uit van de Raad van Bestuur van de vzw Parochiale Werken. Die staat in voor alles wat niet met de eredienst te maken heeft, maar voor de diaconie en ook voor de gebouwen die niet te maken hebben met de eredienst zoals parochiescholen, ziekenzorg, hulp aan mensen in nood.
Beste mr. Vanbellingen, van ganser harte proficiat en in naam van de hele parochiegemeenschap ook dank voor de vele jaren van vrijwillige inzet! Geniet ervan!
Ria Van Alboom