Ruim 60 personen namen deel aan onze daguitstap.
Na een lekkere aperitief, soep en stoofvlees met frietjes was de sfeer gezet voor een aangename dag!
Na het middagmaal stond een geleid bezoek aan het Centrum voor Blindengeleidehonden in Oostduinkerke ( Burgweg) op ons programma. Het was schot in de roos! Dat bleek uit vele lovende reacties dat we hoorden.
Dirk wist ons op boeiende wijze te vertellen over de werking van het centrum.
De opleiding van de hondjes start reeds vanaf de geboorte en na een intensieve selectie qua gezondheid, karakter, gehoorzaamheid en discipline worden de geselecteerde hondjes opgevoed door gastgezinnen. Deze opvoeding start na 8 weken in het gastgezin waar er allerlei sociale vaardigheden worden aangeleerd. Hondjes, die niet voldoen aan de voorwaarden kunnen wel opgeleid worden om andere zorgbehoevenden te begeleiden. De rassen waarmee er gewerkt wordt zijn voornamelijk labrador en golden retrievers.
Eenmaal de honden 1 jaar zijn start hun uitgebreide schooltraject in het centrum. Eerst volgt de basisopleiding en daarna ligt het accent op gewenning aan allerlei prikkels. Ze leren ook omgaan met obstakels. Er is een strikte disipline van ‘s morgens tot ‘s avonds. Om 7u30 ‘s morgens start hun werkdag en dit tot 18u ‘s avonds. Tussendoor zijn er rust- en speeltijden ingebouwd. Dan wordt er een kandidaat blinde of slechtziende gezocht, die past bij de hond en omgekeerd. In het centrum zijn er een 2-tal units die als een gewoon huis ingericht zijn. De bedoeling hiervan is dat de kandidaat, die een hondje wil adopteren er enkele dagen verblijft samen met de hond om te ervaren alser een klik is tussen beiden. Gedurende de ganse opleiding overnachten de hondjes bij gastgezinnen. De opleiding duurt 6 maanden. Op de leeftijd van 8 jaar gaat de hond met pensioen.
In de loop der jaren zijn heel veel reglementen bijgekomen die het welzijn van de hond garandeert. Zoals jullie wel kunnen denken kost dergelijke opleiding enorm veel geld nl. 25000 euro, daarvan wordt de helft betaald door de Vlaamse Gemeenschap. Die onkosten omvatten onder andere de personeels- en logistieke kosten; de honoraria van de dierenarts; voeding, medicatie.
Na deze uiteenzetting kregen we koffie en gebak. Tenslotte kregen we nog een demonstratie te zien met een opgeleide hond.
Het was een heel interessante namiddag en iedereen ging heel tevreden terug huiswaarts !
Voor verslag Rita Wyffels.