Laudato Si-, Klimaat- en Zorgbomen… of je eigen bos aanleggen
Cléo Rosseneu ging op 1 oktober aan de slag als nieuwe stafmedewerker voor Ecokerk bij Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede in Brussel. De Ecokerkraad was voor haar ook de eerste keer dat ze Ecokerk voorstelde aan het publiek, met ook een terugblik op wat her en der aan acties en vieringen werd gedaan tijdens de scheppingsperiode. Ze ziet het als haar taak om goed overal te spotten welke ecokerkinitiatieven genomen worden en die ook m-kenbaar te maken via de website van ecokerk.be en ook om mensen te enthousiasmeren om ook mee te doen, op de drie assen: ecologische spiritualiteit, praktijk en deelname aan het maatschappelijk debat. De website van Ecokerk is zo ondertussen een schatkamer aan positieve verhalen.
In ons bisdom kwam er dit jaar Laudato Si-bomen bij in Boom en in Hulshout. Zo’n boom is een fruit- of vruchtboom, die symbolische uitdrukt dat Laudato Si’ ernstig wordt genomen en dat integrale ecologie de basis is voor het handelen, vieren en spreken. Vanuit de deelnemers werden nog andere acties gemeld, zoals de tuin rond de Sint Antoniuskerk in Edegem die een deeltuin en aangename ontmoetingsplek werd. Meer info: klik hier
Bij ecokerk hebben we Laudato-Si bomen. Leo Maes brengt binnen dat er ook klimaatbomen worden geplant. En ook zorgbomen zijn er hier en daar. Het gaat telkens om een boom die symbolisch het engagement uitdrukt.
De klimaatboom hoort bij het actieplan van de Vlaamse overheid om via deelnemende gemeentes 2,5 miljoen bomen te planten. Dat wordt netjes toegelicht op de website www.boomcharter.be. Ook particulieren met een grote tuin kunnen daar een bos aanleggen en daarvoor subsidie ontvangen. Omdat bij de berekening daarvan met tal van factoren wordt rekening gehouden, is een online calculator handig. Je vindt die op de website https://www.bosteller.be/, die sinds oktober 2019 telt hoeveel bos er is bijgekomen.
Bijbel en duurzaamheid
Tenslotte kwam Arne Willems aan het woord. Hij stelde eerst de werking voor van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, dat zich wereldwijd als goed doel inzet om iedereen de kans te geven de bijbel in eigen taal te lezen. Ze maken ook toegankelijk materiaal aan, zoals het boekje ‘Bijbel en duurzaamheid”. Voor de prijs van 1 euro krijg je hapklare inspiratie voor een groene levensstijl. Je kan er individueel in grasduinen. Je vindt er ideeën als gezin. Er is een studiemoment voor groepen ‘Verbonden met de schepping’, of je trekt met het boekje de natuur in en je staat dan met behulp van enkele vragen even stil bij de omgeving.
Wie dit als geloofskern wil aanpakken kan ook meer achtergrondinformatie krijgen. Alle info: https://www.bijbelgenootschap.nl/doe-mee/als-kerk/bijbelenduurzaamheid/
Een meer dan goed gevulde en vooral boeiende ecokerkraad. Voor wie er bij was, is het zeker uitkijken naar de volgende editie. Ook dan is weer iedereen met een hart voor Laudato Si - jij ook! - hartelijk welkom.
Interesse? Meer info over de ecokerkraden in het bisdom Antwerpen via coördinator Patrick Naulaerts: mail (patrick_naulaerts@hotmail.com).
Verslag: Rita Boeren