Ecokerkraad 4 in teken van biodiversiteit - Turnhout oktober 2023 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Ecokerkraad 4 in teken van biodiversiteit - Turnhout oktober 2023

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2023 - 15:36
Afdrukken

Op zaterdagnamiddag 21 oktober 2023 boog de ecokerkraad zich over de voorbije campagne van Ecokerk. Plaats van samenkomst was deze keer Turnhout en Karel Verhoeven, van het team van de pastorale eenheid H. Clara van Assisi, heette dan ook iedereen welkom. Turnhout, zo vertelde hij ook, is gemeente met ruimte en aandacht voor groen, met een groot stadspark en het natuurgebied De Liereman.

De campagne van Ecokerk stond in het teken van de biodiversiteitscrisis, onder de slogan: Genees de aarde en “alles wat ademt en leeft”. Dat we als mensheid daar niet goed voor zorgen, bracht Patrick Naulaerts aan met de bezinnende tekst “Geachte bewoner van de aarde”, waarin God de mens bevraagt over zijn houding tegenover de andere wezens en extra clausules toevoegt aan het ‘huurcontract’. De tekst kan je hier lezen (word).

Ook de twee eerste sprekers waren gericht op biodiversiteit. Leo Maes, actief als Tuinranger in Turnhout geeft advies over hoe je je tuin biodiverser én dus klimaatbestendiger kan maken. Dirk Palmers helpt je bij het opvangen van regenwater, zodat je met hemelwater periodes van droogte kan overbruggen in je tuin en er meer water in de grond dringt, dan dat er meteen via het riool wordt afgevoerd.

Natuurvriendelijke tuinen

Tuinrangers is een vrij nieuw project van het Agentschap Natuur & Bos dat vrijwilligers met een hart voor de natuur opleidt om advies op maat te geven voor een natuurvriendelijke tuin. Momenteel zijn er 40 steden en gemeenten ingegaan op het project en is er in die gemeentes een klein team beschikbaar. Leo begint zijn presentie met enkele beelden van volledig verharde (voor)tuinen. In zo’n tuinen krijgt natuur weinig of geen kans en wordt het bovendien in de zomer extra warm, tot wel 5°. Heb je daarentegen vijf of meer bomen, dan blijft het 1,2° koeler. Laat je het gras opschieten tot meer dan 20 cm, dan win je 2°. Een haag erbij is goed voor 0,6°. Voeg je daar nog wat waterpartijen aan toe, dan is het aangenaam vertoeven. Hij maakte zelf een gelijkaardig leerproces door. Zijn tuin bestond ook uit kale graspartijen een paar moestuinvakken. Met wat hij leerde, ging hij aan de slag. Hij laat de foto’s voor en na zien.

Tuinranger Leo maakte ook zijn tuin klimaatslim © Leo Maes

Ze maken duidelijk dat het mogelijk is je tuin natuurvriendelijk te maken (meteen ook veel onderhoudsvriendelijker). Bovendien nodigen zo’n tuinen uit om er eens in te gaan rondlopen. “Je hoeft niet naar De Liereman te trekken,” zegt hij, “je kan in je eigen tuin op safari gaan”. Want als er voor diertjes te eten valt, dan komen ze naar je toe. Zo zag hij de diversiteit aan vlinders jaar na jaar toenemen. “Als we bij mensen geweest zijn en hen advies hebben gegeven over wat ze kunnen doen in hun tuin, hen helpen bij het maken van concrete keuzes – daar hebben we handige adviesfiches voor naargelang het soort tuin dat de eigenaar wil realiseren – laten we een safari-kit achter”. 

Alle info is te vinden op de website www.tuinrangers.be. Daar vind je ook de lijst van de steden en gemeenten waar een team van tuinrangers actief is. Elk jaar neemt het aantal deelnemende gemeenten toe. Leo toonde ook een kort filmpje waarin je kan zien wat er allemaal mogelijk is om je tuin klimaatslim te maken. Je kan het hieronder meteen bekijken.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Regenwater

Dirk Palmers nam samen met Rudi Nuytemans het initiatief ‘Onze Druppel Telt”. Daarmee wilden ze zelf iets doen om meer regenwater op te vangen en te gebruiken. Het is immers zo belangrijk om zuinig om te springen met kraanwater en om het regenwater weg te houden van de riolering. Het ideaal daarvoor is een heuse watertank, maar dat is in bestaande tuinen niet evident. Daarvoor zijn er de regentonnen, die in alle soorten en formaten te vinden zijn. Om regenwater de kans te geven te infiltreren in de grond, is ook een wadi niet te versmaden.

Wie denkt aan het plaatsen van een regenton en het afkoppelen van de regenpijp van het riool, kan op hun praktische hulp beroep doen. Met de bewoners wordt samen overlegd welke regenton te kiezen, op welke plaats die kan komen,.. De bewoner betaalt de regenton, het aankoppelingsstuk in de regenpijp (de speedy) en andere aansluitingsstukken, indien nodig. De installatie zelf is gratis, maar men mag vrijblijvend wat meer geven. Dat komt dan terecht in hun sociaal fonds, waarmee ze mensen die niet alles kunnen betalen, toch aan een aangesloten regenton helpen. Op goed twee jaar en half hebben Dirk en Rudi al 160 tonnen geïnstalleerd. Duiken er problemen op? Dat komen ze nakijken en oplossen.

In het Antwerpse kregen ze al veel oproepen dankzij partners zoals Ecohuis, Samentuinen, Commons Lab en Klimplant. Verder gaat het via mond-op-mond reclame. En ze willen gerust overal komen plaatsen, dus ook in het Turnhoutse. Volgens hen is de tijd van laten gebeuren, afwachten of verplichten voorbij. Zij gaan voor: zelf nadenken, zelf initiatief nemen, oplossingen zoeken, want positieve acties brengen verbinding. Alle info en foto’s van hun realisaties vind je op www.onzedruppeltelt.be

Ecokerkraad in Turnhout boordevol positieve initiatieven  © Rita Boeren, Johan Govaerts
Elke druppel, elke boom en elk initiatief doet er toe © Rita Boeren, Johan Govaerts
Vorige Volgende

Laudato Si-,  Klimaat- en Zorgbomen… of je eigen bos aanleggen

Cléo Rosseneu ging op 1 oktober aan de slag als nieuwe stafmedewerker voor Ecokerk bij Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede in Brussel. De Ecokerkraad was voor haar ook de eerste keer dat ze Ecokerk voorstelde aan het publiek, met ook een terugblik op wat her en der aan acties en vieringen werd gedaan tijdens de scheppingsperiode. Ze ziet het als haar taak om goed overal te spotten welke ecokerkinitiatieven genomen worden en die ook m-kenbaar te maken via de website van ecokerk.be en ook om mensen te enthousiasmeren om ook mee te doen, op de drie assen: ecologische spiritualiteit, praktijk en deelname aan het maatschappelijk debat. De website van Ecokerk is zo ondertussen een schatkamer aan positieve verhalen.

In ons bisdom kwam er dit jaar Laudato Si-bomen bij in Boom en in Hulshout. Zo’n boom is een fruit- of vruchtboom, die symbolische uitdrukt dat Laudato Si’ ernstig wordt genomen en dat integrale ecologie de basis is voor het handelen, vieren en spreken. Vanuit de deelnemers werden nog andere acties gemeld, zoals de tuin rond de Sint Antoniuskerk in Edegem die een deeltuin en aangename ontmoetingsplek werd. Meer info: klik hier  

Bij ecokerk hebben we Laudato-Si bomen. Leo Maes brengt binnen dat er ook klimaatbomen worden geplant. En ook zorgbomen zijn er hier en daar. Het gaat telkens om een boom die symbolisch het engagement uitdrukt.

De klimaatboom hoort bij het actieplan van de Vlaamse overheid om via deelnemende gemeentes 2,5 miljoen bomen te planten. Dat wordt netjes toegelicht op de website www.boomcharter.be. Ook particulieren met een grote tuin kunnen daar een bos aanleggen en daarvoor subsidie ontvangen. Omdat bij de berekening daarvan met tal van factoren wordt rekening gehouden, is een online calculator handig. Je vindt die op de website https://www.bosteller.be/, die sinds  oktober 2019 telt hoeveel bos er is bijgekomen.

Bijbel en duurzaamheid

Tenslotte kwam Arne Willems aan het woord. Hij stelde eerst de werking voor van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, dat zich wereldwijd als goed doel inzet om iedereen de kans te geven de bijbel in eigen taal te lezen. Ze maken ook toegankelijk materiaal aan, zoals het boekje ‘Bijbel en duurzaamheid”. Voor de prijs van 1 euro krijg je hapklare inspiratie voor een groene levensstijl. Je kan er individueel in grasduinen. Je vindt er ideeën als gezin. Er is een studiemoment voor groepen ‘Verbonden met de schepping’, of je trekt met het boekje de natuur in en je staat dan met behulp van enkele vragen even stil bij de omgeving.

Wie dit als geloofskern wil aanpakken kan ook meer achtergrondinformatie krijgen. Alle info: https://www.bijbelgenootschap.nl/doe-mee/als-kerk/bijbelenduurzaamheid/

Een meer dan goed gevulde en vooral boeiende ecokerkraad. Voor wie er bij was, is het zeker uitkijken naar de volgende editie. Ook dan is weer iedereen met een hart voor Laudato Si - jij ook! - hartelijk welkom.

Interesse? Meer info over de ecokerkraden in het bisdom Antwerpen via coördinator Patrick Naulaerts: mail (patrick_naulaerts@hotmail.com).

Verslag: Rita Boeren

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
ecokerk
Ecokerkraad
Turnhout
Scheppingsperiode
diaconie
biodiversiteit

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Dromen en veranderen met paus Franciscus ~ schrijf je gratis in © Sim D'Hertefelt
readmore

Onlinecursus ‘Dromen en veranderen met paus Franciscus’ van start

icon-icon-nieuws
Austen Ivereigh
readmore

Minicursus leert je dromen en veranderen zoals paus Franciscus

icon-icon-video

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook