De Paasvreugde uitzingen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

De Paasvreugde uitzingen

Laatste aanpassing op dinsdag 9 april 2024 - 8:29
Afdrukken

Als ik dit schrijf is het Paasweekend net achter de rug en is er ruimte om wat tot rust te komen na de intense dagen van de Goede Week. Volgende zondag is het reeds de 3e Paaszondag en wordt ons nogmaals de vrede toegezegd door Jezus die zijn leerlingen bezoekt. Na de eerste twijfel geeft het hun ook een immense vreugde want Hij leeft!  De vreugde om de Verrezen Christus deint dus nog steeds verder uit en zal uitmonden in het vuur van Pinksteren. Wat doe je met vreugde of blijdschap? Misschien wel zingen van ‘contentement’ zoals men weleens zegt?  Ik wil jullie graag een lied voorstellen voor deze periode, eentje dat we goed kennen: ‘Christus is verrezen’ (Zingt Jubilate 405). Dit lied kan de hele paastijd meegaan, geïnspireerd door de evangelies van deze zondag. Neem mee een duik in de verschillende strofen.

Christus is verrezen, naar ’t water van het leven,gaat uit uw Herder tegemoet, ziet en smaakt zijn overvloed. Alleluia. Een strofe voor de Paasdag zelf: een aankondiging en tegelijk een uitnodiging zoals deze van de jonge man bij het lege en open graf aan de vrouwen. We moeten Jezus niet zoeken bij het graf, bij wat dood en leeg is. We zullen Hem ontmoeten daar waar water is, waar leven is. Niet zomaar leven, maar leven in overvloed. Denk aan de ‘overlopende, gestampte en geschudde maat’ die met ons in de schoot zal werpen (Lucas 6,38). Het woord van Christus zei ook dat Hij een bron van levend water is wordt hier nog maar eens benadrukt. Hij wordt als onze herder genoemd, Hij zal ons naar groene weiden en stromend water brengen. Beelden van Jezus zelf worden hernomen. Zien we Jezus als een bron van ons bestaan?

Herder van de schapen, noem ons bij onze namen.Uw kudde heeft uw stem gehoord, roep ons samen rond uw woord. Alleluia.Die herder kent ons en we vragen dat Hij onze naam zou noemen. Dat wij door Hem gezien zouden zijn, dat we iemand zouden zijn in zijn ogen. Denk maar hoe het voelt als iemand ons bij onze naam aanspreekt en ons ziet staan. Wij erkennen dat we zijn stem gehoord hebben. We hebben zijn appél gehoord en zijn er op ingegaan, hebben er gehoor aan gegeven. Er is een band ontstaan. Meer nog: we vragen dat Hij telkens weer verzamelt rond zijn woord. We willen meer horen van Hem, Hem beter leren kennen. Kunnen we dat beamen?

Gij die vreest en twijfelt, herkent uw Heer en heilanddie in de avond breekt het brood, en voor u de Schrift ontsloot. Alleluia.Maar tot geloof komen is een weg van vallen en opstaan, ook voor de leerlingen, van hopen en vertwijfelen. In deze strofe herkennen we de leerlingen op weg naar Emmaüs. Ontgoocheld en teleurgesteld keren ze terug naar huis. Hier klinkt de uitnodiging om bij eigen angst of twijfel toch te geloven. Om in dat spoor van die eerste leerlingen te treden waarvan we vaak denken dat zij het makkelijker hadden dan wij die niet met Jezus hebben mee gelopen en Hem uit eerste hand hebben beluisterd. Laten wij Hem toe in onze twijfel en onze angst?

Zalig die gelovend hun God herkennen mogen!Betast de wonden van de Heer, knielt in deemoed voor Hem neer. Alleluia Als dé twijfelaar bij uitstek, komt Thomas in beeld zonder hier genoemd te worden, de nuchtere realist die tastbare bewijzen wil. Jezus gaat in op zijn wensen: ‘Kom en leg je vingers in de wonden van mijn handen en je hand in mijn zijde en wees niet langer ongelovig’. Jezus neemt die twijfel aan sérieux en laat zich benaderen en aanraken. Vaak verlangen ook wij tastbare tekenen om ons geloof sterker te maken. Laten we ze niet te ver zoeken. Ontmoeten wij Christus ook niet vandaag in de wonden van de gekwetste mensen?

Christus steeg ten hemel: houdt dus uw hart verheven,want in zijn Vaders heerlijkheid houdt Hij u een plaats bereid. AlleluiaHiermee lopen we al vooruit op het feest van Ons-Heer-Hemelvaart waarop we uitvieren dat Jezus bij de Vader is teruggekeerd. Niet zomin als de leerlingen Hem moesten nastaren moeten ook wij niet met ons hoofd ‘in de wolken’ lopen. Wel ons hart hoog houden: dicht bij Hem zijn met ons hart. Niet neerslachtig of moedeloos worden bij welke tegenstand of moeilijkheid ook. Laat ons hart hunkeren, uitzien naar Hem. Want eens mogen we ook daar thuis komen waar Hij nu al is. Hij bereidt zelfs een plaats voor ons. Hij is ons in alles voorgegaan, ook in die laatste etappe, terug naar de Vader, Zijn en onze Vader.

Christus, onze vrede, zend ons uw gaven neder:de volheid van uw heil’ge Geest: maak ons voor zijn komst gereed. Alleluia.De laatste strofe klinkt als een bede en spreekt Christus aan om ons zijn Helper te zenden die Hij ons beloofde. De paasboog mondt immers uit in het Pinksterfeest met de gave van de Geest aan de apostelen. De Geest die hen bewoont en maakt tot moedige getuigen van wat ze gezien en gehoord hebben. Ook wij hebben de Geest ontvangen bij ons doop en ons vormsel. Welke gaven van de Geest mochten we bij onszelf al ontdekken? Waren er zulke momenten, ontmoetingen waarvan we achteraf zeiden: ‘hier was Gods Geest aan het werk’?Op die Geest komen we met Pinksteren zeker terug.

Dit lied is uitgezongen maar niet het lied van ons geloof in de Verrezen Heer. Laten we de hoop en het vertrouwen als christenen onder mekaar bemoedigen. De Heer is bij ons, niet alleen in deze Paastijd maar heel ons leven lang.

Pastor Guido

 

Pasen  © Arcabas
Leerlingen onderweg © Arcabas
Emmaüs © Arcabas
Vorige Volgende

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook