Waar is dat feestje? In Leuven natuurlijk! | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Pastorale zone Leuven aan de Dijle

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Zoneploeg Zoneraad Vieringen Activiteiten Doopsel Eerste communie Vormsel Christelijk huwelijk Gezinsviering en catechese op zondag Doopsel, vormsel, eerste communie voor volwassenen Diaconie en zorg Christelijke uitvaart Lokale geloofsgemeenschappen
      Sint-AgathaSint-CarolusSint-GeertruiSint-HadrianusSint-JacobSint-JozefSint-KwintenSint-MartinusSint-MichielSint-Pieter
      Andere kerken in en rond Leuven
      Kerk in HeverleeKerk in Kessel-Lo en Linden
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Welkom Zoneploeg Zoneraad Vieringen Activiteiten Doopsel Eerste communie Vormsel Christelijk huwelijk Gezinsviering en catechese op zondag Doopsel, vormsel, eerste communie voor volwassenen Diaconie en zorg Christelijke uitvaart Lokale geloofsgemeenschappen
Sint-AgathaSint-CarolusSint-GeertruiSint-HadrianusSint-JacobSint-JozefSint-KwintenSint-MartinusSint-MichielSint-Pieter
Andere kerken in en rond Leuven
Kerk in HeverleeKerk in Kessel-Lo en Linden

Waar is dat feestje? In Leuven natuurlijk!

Laatste aanpassing op woensdag 25 september 2024 - 7:59
Afdrukken

Het komende academiejaar wordt voor de KU Leuven een feestjaar. Onze universiteit is 600 jaar oud. Het feestjaar wordt op een bijzondere wijze ingezet…met het bezoek van paus Franciscus. Dat hoeft niet te verwonderen. Zeshonderd jaar geleden was het ook een paus die de goedkeuring tot de stichting van een katholieke universiteit in onze Lage Landen verleende. Als Kerkgemeenschap vieren wij graag mee met het feestjaar van de KU Leuven en het pausbezoek.

Niets heeft de voorbije zeshonderd jaar het leven in Leuven en de ontwikkeling van onze stad zo beïnvloed als de aanwezigheid van de Katholieke Universiteit Leuven. Professoren en studenten uit de vier windstreken landden hier, vergaarden er academische kennis die doorheen zoveel duizenden afgestudeerden, alumni, verder ontwikkeling gaf aan onze contreien. Ze kwamen in onze stad op kot of namen hun intrek in de prestigieuze colleges, deelden het stadsleven, en werden welgekomen klanten voor de horeca… Dat is tot op vandaag zo. We mogen fier zijn op onze gerenommeerde universiteit met internationale uitstraling. De KU Leuven blijft het leven in onze stad mee kleuren. Faculteiten, studentenvoorzieningen, Gasthuisberg, wetenschappelijke labo’s en de groeiende aanwezigheid van bedrijven die vanuit hun wetenschappelijk onderzoek gelinkt zijn aan de universiteit, brengen meer en meer mensen uit alle landen van de wereld naar hier. We kunnen de wereld hier ontmoeten.

Lees verder onder de foto

Deken Patrick en burgemeester Mo maken zich klaar voor het pausbezoek © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Mensenwerk
Gedurende die zeshonderd jaar voer de KU Leuven haar eigen koers op de golven van de geschiedenis, volgde zij de bovenstroom, maar was ook soms onderstroom en tegenstroom. Dat is niet veranderd. Net zo min als de Kerk is de universiteit een goddelijke instelling, maar een organisatie van mensen. Mensen hebben steeds een gezicht gegeven aan de universiteit door hun autoriteit op vele domeinen, door hun onverdroten zoektocht naar kennis, door het geloof dat zij belichaamden, door de ethische standaard die zij hanteerden, door hun roeping of ambitie…Dat mag zeker vanuit het evangelie in de kijker gezet worden. De Man van Nazareth haalde steeds het beste in een mens naar boven. Hij zag er steeds een begin van het Rijk Gods in. Tegelijkertijd had Hij oog voor de littekens van mensen, de melaatse plekken binnen de toenmalige wereld. Ook daarvan worden wij niet ontslagen.

Wereldburgers
Maar met het pausbezoek willen we vieren, laten wij als Kerk in Leuven de klokken luiden, hangen wij onze vlaggen buiten en applaudisseren wij voor de verjaardag van de KU Leuven en voor een van de grootste wereldburgers van dit moment. Paus Franciscus heeft zeker al voldoende bewezen dat hij over de verschillen van ras, geloof of filosofische overtuiging, culturen, talen…heen, mensen wil verbinden. Onze aardbol is ons gemeenschappelijk huis waar wij meer dan ooit samen zorg moeten voor dragen opdat er leven is voor iedereen en voor heel deze schepping. De KU Leuven heeft steeds verbindingslijnen met onze huidige paus gehad. 

Kerk in Leuven
Met onze Kerk in Leuven willen we velen laten delen in deze vreugde. De stad en de ruimere regio van Leuven zijn een lappendeken van pastorale zones en geloofsgemeenschappen die eigenlijk op hun wijze ook een grote universitaire parochie vormen. Vele gelovigen die het kerkelijk leven in Leuven vandaag delen zijn verbonden aan onze universiteit. Kerk in Leuven kan niet gezien worden zonder de aanwezigheid en betrokkenheid van de universiteit. De ontwikkeling van onze stad in de voorbije 600 jaar kan niet gezien worden zonder de bijdragen vanuit een Kerk van grote en kleine mensen, een Kerk als instituut, een Kerk met haar parochies, religieuze ordes en congregaties, abdijen en kloosters, organisaties en verenigingen. Waar zouden wij staan zonder haar inspanningen met betrekking tot onderwijs, wetenschappelijke ontwikkelingen, medische zorg, armenzorg, sociale cohesie…? Ook al dragen wij als Kerk de schade en schande van het verleden mee, toch hebben wij vooral redenen om dankbaar en trots te zijn. Laat dat het uitgangspunt zijn van het feestweekend eind september.

Patrick Maervoet
Regiodeken van Leuven

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook