Met stijl
Wij keken natuurlijk vooral uit naar het bezoek van de paus aan Leuven en de universiteit. Zijn intrede met het kleine Fiatje is tekenend. Hij kwam in alle eenvoud en al werd hij overal op een troon geplaatst, hij wilde zichzelf niet hoger plaatsen dan wie ook. De troon was vooral een comfortabele zetel voor deze man op leeftijd.
De ontvangst aan onze universiteit was warm en stijlvol. De hele academische zitting zat in een jasje dat een 600-jarige universiteit waardig is: een intrede met de lectoren voorop, professoren in toga, een muzikale verwelkoming van het Leuvens Universitair Koor vanop de trappen naar de promotiezaal, plechtige oude religieuze muziek als tussendoortje en al even plechtige toespraken. Die van de rector blonk uit in klaarheid. Hij sneed zowaar geen onschuldige thema’s aan: de thematiek van vluchtelingen en migranten, de plaats van de vrouw in de Kerk met de wens voor vrouwelijk priesterschap, een inclusieve maatschappij met respect voor het anders zijn van elkeen en … het seksueel misbruik in de Kerk. Hij beklemtoonde hoe een katholieke universiteit vanuit zulke thema’s van grote betekenis naar de samenleving kan zijn en hoopgevende tekens verwacht van de Kerk zelf. Paus Franciscus speelde op veilige wijze vooral in op het eerste thema in een eerder academische toespraak. Het thema van de vrouw en een inclusieve maatschappij en Kerk liet hij aan zich voorbijgaan.
Dezelfde thema’s werden, naast het onderwerp van een integrale ecologie, aangesneden in de UCL in Louvain-la-Neuve. Hier ging de paus wel in op het thema van de vrouw in de Kerk. Hij verdedigde dit vanuit een oude theologie, wat nadien veel reactie kreeg, en zeker ook in Leuven op niet veel bijval kon rekenen. Maar paus Franciscus overtuigde wel op de andere thema’s en wist zich vaak te redden vanuit zijn oprechtheid, zijn humor en zijn warme betrokkenheid op zijn luisteraars.
Lees verder onder de foto’s