Het pausbezoek was zoveel meer! | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Pastorale zone Leuven aan de Dijle

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom Zoneploeg Zoneraad Vieringen Activiteiten Doopsel Eerste communie Vormsel Christelijk huwelijk Gezinsviering en catechese op zondag Doopsel, vormsel, eerste communie voor volwassenen Diaconie en zorg Christelijke uitvaart Lokale geloofsgemeenschappen
      Sint-AgathaSint-CarolusSint-GeertruiSint-HadrianusSint-JacobSint-JozefSint-KwintenSint-MartinusSint-MichielSint-Pieter
      Andere kerken in en rond Leuven
      Kerk in HeverleeKerk in Kessel-Lo en Linden
Eucharistieviering met paus Franciscus in het Koning Boudewijnstadion © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Het pausbezoek was zoveel meer!

icon-icon-afbeelding
Gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2024 - 18:00
Afdrukken

De media en een deel van de publieke opinie hadden het pausbezoek geclaimd. Al weken op voorhand werden de spots weer gericht op het seksueel misbruik door mensen van de kerk. Vandaag kunnen we terugblikken en beamen we volmondig: het pausbezoek was zoveel meer. Het werd een enthousiast geloofsgebeuren dat veel mensen heeft geraakt. Op drie momenten mocht ik bevoorrechte getuige zijn. Met u blik ik even terug.

De toon was onmiddellijk gezet. Op het paleis werd het seksueel misbruik uitvoerig aangekaart. Paus Franciscus deed wat hij nog al eens doet: buiten zijn speech gaan. Hierin ligt zijn kracht. Hij toont op zulk moment dat hij een mens is die luistert en een heel empathisch antwoord geeft. Hij zou op dit thema meermaals aangesproken worden tijdens de drie dagen in België en telkens antwoordde hij met hetzelfde inlevingsvermogen. Dit werd door een groot deel van de slachtoffers die hem konden spreken beaamd. Hij aarzelde niet om zijn emoties te tonen en deze waren oprecht. Met krachtige bewoordingen klaagde hij elke vorm van misbruik, lichamelijk en geestelijk, door mensen van de Kerk aan.

Lees verder onder de foto

De vlaggen van Vaticaanstad, KU Leuven en Vlaanderen wapperen hoog boven de Naamsestraat © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Met stijl

Wij keken natuurlijk vooral uit naar het bezoek van de paus aan Leuven en de universiteit. Zijn intrede met het kleine Fiatje is tekenend. Hij kwam in alle eenvoud en al werd hij overal op een troon geplaatst, hij wilde zichzelf niet hoger plaatsen dan wie ook. De troon was vooral een comfortabele zetel voor deze man op leeftijd.

De ontvangst aan onze universiteit was warm en stijlvol. De hele academische zitting zat in een jasje dat een 600-jarige universiteit waardig is: een intrede met de lectoren voorop, professoren in toga, een muzikale verwelkoming van het Leuvens Universitair Koor vanop de trappen naar de promotiezaal, plechtige oude religieuze muziek als tussendoortje en al even plechtige toespraken. Die van de rector blonk uit in klaarheid. Hij sneed zowaar geen onschuldige thema’s aan: de thematiek van vluchtelingen en migranten, de plaats van de vrouw in de Kerk met de wens voor vrouwelijk priesterschap, een inclusieve maatschappij met respect voor het anders zijn van elkeen en … het seksueel misbruik in de Kerk. Hij beklemtoonde hoe een katholieke universiteit vanuit zulke thema’s van grote betekenis naar de samenleving kan zijn en hoopgevende tekens verwacht van de Kerk zelf. Paus Franciscus speelde op veilige wijze vooral in op het eerste thema in een eerder academische toespraak. Het thema van de vrouw en een inclusieve maatschappij en Kerk liet hij aan zich voorbijgaan.

Dezelfde thema’s werden, naast het onderwerp van een integrale ecologie, aangesneden in de UCL in Louvain-la-Neuve. Hier ging de paus wel in op het thema van de vrouw in de Kerk. Hij verdedigde dit vanuit een oude theologie, wat nadien veel reactie kreeg, en zeker ook in Leuven op niet veel bijval kon rekenen. Maar paus Franciscus overtuigde wel op de andere thema’s en wist zich vaak te redden vanuit zijn oprechtheid, zijn humor en zijn warme betrokkenheid op zijn luisteraars.

Lees verder onder de foto’s

Academische zitting in de Promotiezaal van de Universiteitshalen © Jef Van Osta
Academische zitting in de Promotiezaal van de Universiteitshalen © Jef Van Osta
Vorige Volgende

Dit mocht blijken op de twee andere ontmoetingen die ik meemaakte. Vooreerst in een veel te kleine basiliek van Koekelberg met tal van pastorale vrijgestelden, religieuzen, veldwerkers in hun verscheidenheid, godsdienstleerkrachten, allerlei verantwoordelijken van christelijk geïnspireerde organisaties, ... Hier kwamen zes mensen aan het woord en stelden hun eigen vragen waarop de paus kort en gevat antwoordde. Het enthousiasme was groot. Pater Tuli, salesiaan, werkte zich even in de aandacht door een mooie doek om de schouders van de paus te leggen. Een teken van welkom in India dat vertelt: ‘Jij bent een van ons!’

Lees verder onder de foto

Selfie van Zr. Anitha met paus Franciscus en pater Tuli © Zr. Anitha Kondaveeti

Enthousiast

Het enthousiasme in Koekelberg kon niet op tegen het enthousiasme bij de eucharistie in het Koning Boudewijnstadion. Hier was een uitzinnig publiek aanwezig. Zelf gingen we vanuit Leuven naar de Heizel met vijf bussen, waaronder twee dubbeldekkers. We namen 280 mensen mee waarbij vooral de internationale gemeenschap sterk vertegenwoordigd was: Polen, Filippijnen, Spaanssprekenden, mensen met Afrikaanse roots… We zijn een wereldkerk. En dat werd nog geaccentueerd in het stadion. De grote wereldbol in het midden van het voetbalveld stond hier dus meer dan op zijn plaats. Als Kerk hebben wij vanuit het Evangelie een boodschap voor iedereen. 

Wat dit deel van het bezoek betreft: toch een grote pluim voor John Steffen, Pieter van Wetten en Ruben Geleyns die busreis en bezoek regelden. Dit was een enorme en zenuwslopende opdracht omdat de info van de organisatie in Brussel hopeloos traag doorkwam en de deelnemers eveneens hun info onduidelijk en onvolledig doorgaven. Het loonde de moeite. Menige parochie zou jaloers zijn omdat bij deze viering mensen van elke leeftijd aanwezig waren en vooral veel jeugd. Rolstoelgebruikers kregen voorrang en zaten helemaal vooraan. Het beeld van Lourdes kwam mij weer voor ogen. Het was een feestelijke en tegelijk sobere liturgie. Alles werd goed in beeld gebracht. Elke bijzondere gedachte van de paus werd onthaald op een oorverdovend immens applaus, alsook het welkomstwoord en dankwoord van de aartsbisschop. Het binnenrijden van de paus in het stadion en het vertrek zullen we niet vergeten. Bij dat eerste moment lukte het pater Juan Carlos, picpus, om een woordje te wisselen en zijn nieuwe stola door de paus te laten zegenen. Op deze stola stond Sint-Michaël afgebeeld. Als vaste voorganger in de Sint-Michielskerk was hij bovenmate trots dat hij deze stola nog wel op het feest van Sint-Michiel kon laten zegenen door de paus.

Lees verder onder de foto

Eucharistieviering met paus Franciscus in het Koning Boudewijnstadion © Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Hoopvol onderweg

Ik rond af want we zullen nog veel napraten over dit pausbezoek. We hebben een paus gezien met een ongelooflijke energie. Hoe kan je anders zo’n programma afwerken met, naast het officiële programma, nog zoveel individuele en onverwachte ontmoetingen. Denk maar aan de Hope Happening die een Pope Happening werd. Toen ik al in bed lag om vroeg op te staan voor de mis op de Heizel, stond de paus nog op het podium bij de grote jongerenhappening.

Lees verder onder de foto

Een groep jongeren neemt een selfie met paus Franciscus op het jeugdfestival ‘Hope Happening’ in Brussel © Kamino

De KU Leuven en de UC Louvain startten hun feestjaar met een historisch bezoek van de paus. Er werd vrijmoedig gesproken door rector, professoren en studenten. De paus antwoordde al even vrijmoedig, ook al was dit niet op alle punten met een even grote openheid als waar hij zelf voor pleitte. Het thema van het seksueel misbruik in de kerk werd ruim gethematiseerd. Hopelijk kan dit een deel van de samenleving helpen overtuigen dat het de Kerk menens is. We gingen hoopvol onderweg. Er was geen contestatie in de straten. In dit opzicht verliep het bezoek vlekkeloos. Maar mijns inziens werd het duidelijk hoe gering de plaats van de kerk in de samenleving is geworden. Dit laat niet weg dat het al even overduidelijk was dat wij als Kerk een boodschap voor deze wereld blijven hebben. En deze is ons geschonken! Wie tijdens dit pausbezoek aan een van de momenten deelnam, mocht zich gesterkt weten in zijn of haar geloof en dat doet ons hoopvol verder gaan.

Deken Patrick

Gepubliceerd door

Pastorale zone Leuven aan de Dijle

Meer

Fotoreportage

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bewoners van WZC Edouard Remy met de Leuvense Sant’Egidio-gemeenschap © Pastorale zone Leuven aan de Dijle
readmore

Paus in Leuven, Leuvenaars bij de paus

icon-icon-afbeelding
Decaan Bénédicte Lemmelijn bij paus Franciscus © Vatican Media
readmore

Ontmoeting met paus Franciscus

icon-icon-afbeelding
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook