Samen oogsten we succes | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Onze parochie
      OntstaansgeschiedenisHeilige Pius XDe Pius X-kerkDe herders van onze parochiePastoraal teamKerkraadParochieraadLiturgische werkgroep
      Geloven doorheen het leven
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkBiechtZiekenzalvingUitvaartWij gedenken...
      Vieren doorheen het jaar
      Liturgische kalenderVieren in de Pius X-kerkEucharistieMisintentiesCommunie aan huisConcertmissen
      Parochiaal leven
      Pius X-koorScouts OosterveldSenioren-Contact
      KERK & leven
      AbonnementenPlaatselijke redactie
      Welzijnszorg
      Adventscampagne 2024
      Broederlijk Delen
      Vastencampagne 2025
      PE Heilige Damiaan Kerkverhuur Wegwijzer microsite

Samen oogsten we succes

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 7 april 2025 - 19:40
Afdrukken
Burkina Faso

Broederlijk Delen werkt samen met zo’n honderdtal lokale organisaties in Afrika, Latijns-Amerika, Israël en Palestina. Een van die landen is Burkina Faso, een klein land in het noordwestelijk deel van Afrika dat begrensd wordt door Mali, Niger, Benin, Togo en Ivoorkust.

 

Geschiedenis

Voor de kolonisatie door Frankrijk in 1896 was het huidige grondgebied van Burkina Faso ingedeeld in koninkrijken: Gourma, Gwiriko en Liptako. Jarenlang sloegen de koloniale bezetters het verzet tegen de kolonisatie met geweld neer. Het land werd onafhankelijk in 1960 en kreeg in 1984 de naam Burkina Faso, een combinatie van twee woorden in twee van de belangrijkste talen van het land dat ‘het land van de integere mensen’ betekent. De naam drukt de wens uit om de meer dan zestig etnische groepen die het land rijk is, te verenigen. In 2014 komt de bevolking in opstand tegen de door Frankrijk gesteunde President Blaise Compaoré en brengt de regering ten val. In het bijzonder hebben jongeren grote hoop op verandering.

  

Uitdagingen

In Burkina Faso is Broederlijk Delen werkzaam in het noorden, het centrum en op het centrale plateau. Het zijn gebieden waar agro-ecologische landbouw wordt toegepast. De ongelijkheid in Burkina Faso is groot. De meerderheid van de bevolking leeft onder de armoedegrens en slechts 40% is geletterd. De uitdagingen zijn op de eerste plaats de klimaatverandering die vooral de landelijke bevolking treft. Op de tweede plaats wordt Burkina Faso door de wereldeconomie vastgehouden in de rol van leverancier van ruwe grondstoffen zoals katoen en goud. Om de goudmijnen te exploiteren wordt de grond van de bevolking onteigend. Zij blijven achter met milieuverontreiniging, ontbossing en verdere woestijnvorming. Steeds meer jonge mensen zoeken hun toevlucht in steden en in naburige landen. Gewapende groepen in het noorden en het oosten van het land, en langs de grens met Mali veroorzaken volksverhuizingen en humanitaire crisissen.

 

Politieke participatie

Gemeenschappen hebben recht op informatie en inspraak over de mijnbouw en andere factoren die hun leefomgeving beïnvloeden. Om dit te realiseren probeert Broederlijk Delen de samenwerking tussen lokale gemeenschappen en organisaties uit het middenveld te vergemakkelijken. Er wordt hierbij vooral aandacht besteed aan vrouwen en jongeren. Gemeenschappen op het platteland en in voorstedelijke gebieden organiseren zich om sterker te staan. Ze maken deel uit van een brede beweging die informatie en inspraak eist over het landbouwbeleid en beheer van landelijke zones. Een brede nationale coalitie van lokale en internationale ngo’s pleit bij de autoriteiten voor duurzame voedselsystemen.

Jongeren organiseren zich op lokaal en nationaal niveau en wisselen met elkaar ervaringen en ideeën uit, bijvoorbeeld tijdens de traditionele dassandagas of ideeënmarktplaatsen. Ze organiseren acties om voor hun rechten op te komen. De lokale en nationale autoriteiten kennen de wensen en plannen van de bevolking en houden er rekening mee. Ze vertalen deze plannen in een beleidsvoering die niemand in de steek laat en kleine producenten ten goede komt. De actoren van internationale samenwerking – lokale en internationale ngo’s, en ambassades – zijn zich bewust van de noodzaak tot verandering van de machtsverhoudingen in nieuwe en meer rechtvaardige samenwerkingsvormen.

 

Grondstoffen en voedselsystemen

Broederlijk Delen streeft met haar partnerorganisaties in Burkina Faso naar een landbouw die de grenzen van ecosystemen en de autonomie van de gemeenschappen respecteert. Er wordt ingezet op duurzame voedselsystemen en korte voedselketens waarin lokale gewassen van lokale zaden verbouwd worden.

 

Partnerorganisaties

Broederlijk Delen werkt in Burkina Faso samen met verschillende partnerorganisatie zoals

ODJ, een nationale jongerenorganisatie die zich verzet tegen alle vormen van overheersing en platformen organiseert om autoriteiten te overtuigen rekening te houden met hun inbreng. MBDHP bevordert en beschermt de rechten en vrijheden van burgers zodat ze via aanklachten, petities enz. deel kunnen nemen aan initiatieven voor politieke, economische en sociale ontwikkeling. AMR is gespecialiseerd in decentralisatieprocessen zodat het beslissingsniveau dichter naar de plaats van impact gebracht kan worden en er dus sneller op de nieuwe ontwikkelingen kan worden ingespeeld.

Inades-Formation is een pan-Afrikaans netwerk van verenigingen dat zich inzet voor rechtvaardige en duurzame ontwikkeling in Afrika. Zij voert campagne voor een meer gelijke en solidaire samenleving. Het netwerk is aanwezig in tien Afrikaanse landen. CNABio draagt bij aan de creatie van een wet- en regelgevend kader voor de ontwikkeling van de biologische landbouw in Burkina Faso. Collega boeren, consumenten en betrokkenen controleren producenten op basis van vooraf vastgelegde criteria. GEIP-C is een coalitie die haar leden meer mogelijkheden wil geven om zich te beschermen tegen klimaatverandering. De coalitie roept de staat op zijn verbintenissen ten aanzien van de nationaal vastgestelde klimaatdoelstellingen na te komen. UGNK is een boerenorganisatie en lid van een nationale federatie die actieonderzoek voert naar agro-ecologische praktijken die aangetast land kunnen herstellen en het gebruik van boerenzaden mogelijk maken. Zo kunnen kleine boeren onafhankelijk werken.

 

Getuigenis

Laurent Kebre, landbouwer in Burkina Faso getuigt: “Samen met Inades-Formation heb ik op een deel van mijn veld geëxperimenteerd met agro-ecologische praktijken: ik heb composthopen aangelegd, biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt, stenen dijken aangelegd en putten gegraven om water op te vangen. Daardoor herstelde mijn aangetaste land aanzienlijk: het water kan beter in de grond dringen en de bodem werd weer rijker.”

 

Voor meer informatie: www.broederlijkdelen.be

 

Doe vandaag nog een gift op:

BE12 0000 0000 9292 ten name van Broederlijk Delen.

Als je meer dan 40 euro stort krijg je een fiscaal attest, waarmee je tot 45% terug krijgt.

 

Marjo Perry

Gepubliceerd door

Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel
Broederlijk Delen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel
De blindgeborene © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Niet meer blind

icon-icon-artikel
Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de bron © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrouw bij de put

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook