De republiek Peru is een land aan de westkust van Zuid-Amerika, grenzend aan Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili. Het land wordt gekenmerkt door een groot kustgebied, een regenwoud en het grondstofrijke Andesgebergte dat dwars door het land loopt.
Oorlogen en geweld
Voor de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het hart van de Inca’s waarvan Cuzco de hoofdstad was. Na zijn verovering in 1572 bestuurde Spanje Peru tot 1821. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af. Tussen 1836 en 1839 vormde Peru een confederatie met grensland Bolivia, en van 1864 tot 1866 voerde Peru oorlog met Spanje over de Peruaanse guano-eilanden. Peru won de oorlog mede dankzij de hulp van Ecuador, Bolivia en Chili. Tussen 1879 en 1883 voerde Peru de zogeheten ‘Salpeteroorlog’ met Bolivia tegen Chili dat de kuststrook van Peru binnenviel en de zoutrijke woestijn bezette. Van 1980 tot 1992 ging de Peruaanse bevolking gebukt onder de gewelddadige acties van de maoïstische terreurbeweging het ‘Lichtend Pad’. De brute willekeur waarmee dit gepaard ging heeft aan zeker dertigduizend mensen het leven gekost. De manifestatie van het ‘Lichtend Pad’ vormde in de twintigste eeuw de grootste rem op de ontwikkeling van Peru totdat de leiding in 1992 gevangen werd gezet.
Uitdagingen
De belangrijkste uitdaging is het tegengaan van de inkomensongelijkheid van de bevolking en de vervuiling van de leefgebieden. De economische groei van Peru is het gevolg van de massale export van grondstoffen, waar vooral de Peruaanse elite de vruchten van plukt. De oorspronkelijke bewoners en de boeren ondervinden er enkel schade van omdat de ontginning van deze grondstoffen gepaard gaat met vernieling en vervuiling van hun leefgebied. Hen wordt ook het recht ontnomen om hun samenleving te organiseren in harmonie met de leefomgeving. Bij sociale protesten in Peru vielen begin 2023 tientallen doden en honderden gewonden.
Broederlijk Delen ondersteunt mensen en gemeenschappen die zich verzetten tegen de overactieve plundering van grondstoffen voor export naar de wereldmarkt. Ook is Broederlijk Delen actief rond politieke steun en politieke participatie, beschermt de mensenrechtenverdedigers en het recht op zelfbeschikking van de oorspronkelijke bevolking zoals de boerengemeenschappen. Daarbij komt Broederlijk Delen op voor het behoud van de wereldvisie die de oorspronkelijke bewoners van Peru in ere willen houden, zoals inzet op de agro-ecologie.
Actieterreinen
Broederlijk Delen zet zich in voor de volgende veranderingen. Gemeenschappen die van de landbouw leven helpen hun grondgebied op een duurzame manier te beheren, hen hun rechten doen kennen zodat ze weten hoe ze die kunnen afdwingen en verdedigen, hen inspraak laten hebben in de beslissingen die hun toekomst bepalen, hen laten vertegenwoordigen door sociale basisorganisaties zodat hun stem versterkt wordt, ze publieke erkenning en legitimiteit laten krijgen voor het beheer van hun grondgebied, verdedigers van rechten voor het grondgebied en het milieu meer vrijheid geven bij het opeisen van respect voor de mensenrechten en de rechten van de natuur, de lokale (en regionale) overheden een overheidsbeleid laten voeren, waarin gemeenschappen meer inbreng hebben over hun leefomgeving en zo agro-ecologische afzet kunnen ondersteunen. Nationale en internationale allianties van maatschappelijke organisaties maken het publiek bewust van hun rechten en oefenen invloed uit om de volledige uitoefening van die rechten in de betwiste gebieden te garanderen.
Partnerorganisaties
Broederlijk Delen werkt samen met volgende partnerorganisaties. De organisatie CAAAP begeleidt de organisaties van Amazonevolken in het stroomgebied van de Marañón bij het beheer van hun grondgebied en de verdediging van hun rechten. Zo begeleidt CAAAP het proces voor de oprichting en werking van een autonome regering voor het Awajún-volk. CBC bevordert en coördineert het agro-ecologisch observatorium als platform voor het onderzoek en de promotie van agro-ecologie en begeleidt de plannen op dit gebied van lokale gemeenschappen en hun organisaties. Cedep Ayllu ondersteunt gemeenschappen die van de landbouw leven. Ze doen dit op het gebied van landbeheer (gemeenschappelijke planning van landgebruik en waterbeheer) en de versterking van agro-ecologische praktijken. De organisatie werkt ook samen met jongeren- en vrouwenorganisaties zodat ze inspraak te krijgen in bijvoorbeeld gemeentelijke en provinciale plannen. Daarnaast ondersteunt Cedep Ayllu lokale overheden in hun beleid voor duurzame ontwikkeling in de provincie Paruro .
Cooper Acción begeleidt gemeenschappen en organisaties in het zuidelijk Andesgebied die gevolgen van de mijnbouw ondervinden. De organisatie staat hen bij in conflicten over het beheer van het grondgebied, verdedigt hun rechten en belangen en documenteert de milieueffecten van de mijnbouw. CooperAcción werkt samen met andere actoren zoals DHSF dat instaat voor de verdediging van de mensenrechten in de hooglandprovincies van Cusco. De organisatie IDL staat gemeenschappen en organisaties in het zuidelijk Andesgebied en het stroomgebied van de Marañón bij om hen bij belangrijke grondrechtelijke wetten te verdedigen. De organisatie begeleidt, adviseert en zorgt voor juridische vertegenwoordigingen in gerechtelijke processen. IDL doet dit in combinatie met andere partners, zoals het DHSF. IDL neemt ook deel aan publieke campagnes en pleitbezorging op nationaal en internationaal niveau.
Ojo Público is een collectief van onderzoeksjournalisten dat onafhankelijke berichtgeving brengt en opleidingen organiseert voor Peruviaanse journalisten. Via zijn verspreidingskanalen brengt het journalistencollectief de thema’s waar rond Broederlijk Delen werkt onder de aandacht. Tarpurisunchis is een ngo die in Apurimac gevestigd is, veel ervaring heeft met vormingsprocessen en aangesloten is bij Broederlijk Delen en bij 11.11.11. De organisatie beheert een gemeenschappelijk fonds om innovatieve initiatieven te stimuleren.
Voor meer informatie:
www.broederlijkdelen.be
Doe vandaag nog een gift op:
BE12 0000 0000 9292
ten name van Broederlijk Delen.
Marjo Perry