Op zondag 11 mei 2025 trok vanuit de Antwerpse moskee El-Moeslimiene een mooi gemengde groep van 45 moslims en christenen via enkele haltes naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, om daar aan te sluiten bij de jaarlijkse herdenking “In het spoor van de zalige Charles Deckers”.
Voor de kathedraal werd nog eerst kennisgemaakt met de Senegalese moslimgemeenschap Dahira Touba uit Berchem. Ze zongen een smeekgebed, dat ze zelf componeerden. In de kathedraal brachten ze wat later een gedicht ter ere van Maria ten gehore. Barbara Mertens van Tau bracht een getuigenis over de gezamenlijke tocht die voor de allereerste keer plaats vond.
Verklaring
Hoe kunnen we als moslims en christenen samen op weg gaan? Wat verstaan we onder hoop? Waarin kunnen we elkaar vinden? Zo kwam een tekst tot stand, die bij de start van de wandeling aan alle deelnemers werd overhandigd.
“Vandaag gaan we samen op weg om onze hoop uit te drukken op rechtvaardigheid en vrede wereldwijd. We verlangen de taal van de vredelievendheid te spreken. Dat respect, vrede en liefde altijd onze voertaal mogen zijn én de leidraad voor ons handelen. Alleen zo kunnen we God echt loven en aanbidden. Als christenen en moslims geloven we dat God ons leidt op het rechte pad: de weg naar medemenselijkheid en broederlijke solidariteit, naar respect voor de waardigheid van élke mens, naar een wereld zonder geweld en oorlog, naar een gedeelde zorg voor de schepping,.. Die weg is onze hoop en die weg willen we samen bewandelen. Want met een God die barmhartig en vergevingsgezind is voor wie oprecht berouw toont, is er altijd hoop.”
De dragende groep bestond uit : Werkgroep Fratelli Tutti van TAU, Moskee El-Moeslimiene, Pax Christi en Attent, netwerk voor maatschappelijke inzet in bisdom Antwerpen. Ieder van hen nam onderweg het woord.
In de moskee ging Eric Bochar in op hoe hoop ons in beweging brengt.
Imam Karam Elbadawy ging in op de motieven van moslims om aan de tocht deel te nemen (lees hier).
Op het De Coninckplein ging Rita Boeren in op wat christenen motiveert (lees hier). Bij de paters Capucijnen aan de Ossenmarkt sprak Barbara Mertens over de ontmoeting 800 jaar geleden tussen de heilige Franciscus en de sultan en schetste overtuigend hoe baanbrekend dat was. Met een gebed door Bénédicte Kusendilla (lees hier) en een witte roos aan elkaar gegeven in de hand, trok de groep dan verder richting kathedraal. Daar sprak imam Karam een smeekgebed uit.
Een terugblik van Barbara Mertens, ook op een gelijkaardige tocht in Gent op 4 mei, kan je lezen op de website van Otheo: klik hier.