De concertmis van zondag 6 juli werd opgeluisterd door Nicole De Paepe, piano en compositie, Ria Van Bortel sopraan en Brigitte Bruyndonckx, mezzosopraan.
Muzikale achtergrond
Nicole de Paepe, die voor ons sinds de concertmis in mei twee jaar geleden geen onbekende was, leerde als vaste pianiste van het Philharmonisch Koor van Antwerpen Brigitte Bruyndonckx en Ria Van Bortel kennen. Ze nodigde hen uit om mee te werken aan door haar georganiseerde concerten. Speciaal voor hen maakte ze een tweestemmige bewerking van haar ‘Ave Maria’, gezongen tijdens de communie. Brigitte Bruyndonckx, die een mezzosopraan is en zich met haar zang in die hoedanigheid situeert tussen sopranen en alten volgde haar zangopleiding aan de Academie van Mechelen, waar ze ook afstudeerde. Ria Van Bortel, volgde als sopraan haar muzikale opleiding aan de Muziekacademie van Antwerpen, waar ze haar einddiploma haalde.
Peter Benoit
Na de intrede begon het concert van het muzikale trio met het Ave Maria van Peter Benoit, 1834-1901.
Benoit is onder invloed van Hendrik Conscience de grondlegger geweest van de Vlaamse nationale muziek. Enkele van zijn composities zijn beroemd geworden en bevestigen zijn naam in de Vlaamse muziekgeschiedenis, zoals zijn oratoria: ‘De Schelde’, de ‘Rubenscantate’, ‘De Rhijn’ en vele andere. Benoit kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader. Vanaf zijn zeventiende studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, dat in die tijd een zeer Frans georienteerde instelling was, niet alleen wat betreft de taal maar ook vanwege de cultuur. Nadat Benoit in Brussel de eerste prijs behaalde voor de vakken harmonieleer en compositie en zich verder vervolmaakt had in de orkestratie en orkestdirectie, ging hij op aanraden van zijn leraar Françis Fétis naar Duitsland, waar hij werkte in Bonn, Berlijn en Leipzig. Benoit kreeg op 8 maart 1901, de dag dat hij stierf een grootse uitvaartplechtigheid in de kathedraal van Antwerpen. Aanvankelijk werd hij begraven op het Kielkerkhof, maar nadat dit te klein was geworden en de stad de begraafplaats opdoekte, werden zijn stoffelijke resten verhuisd naar de vermaarde Antwerpse begraafplaats Schoonselhof, waar hij op een kruispunt van wegen, een praalgraf kreeg naar een ontwerp van de beeldhouwer Arthur Pierre.
Léo Delibes
Het Kyrie en Gloria uit de Messe Brève van Léo Delibes, 1936-1991 werd gezongen door de dames Van Bortel en Bruyndonckx en begeleid door Nicole De Paepe aan de vleugelpiano.
Clément Philibert Léo Delibes was een Franse componist van romantische muziek, die vooral bekend is vanwege zijn balletmuziek. Hij was de zoon van een postbode. Toen zijn vader in 1847 stierf, verhuisde zijn moeder, die dochter was van een zanger van de Komische Opera naar Parijs. Delibes muzikale interesse werd gestimuleerd door zijn moeder. Hij volgde vanaf zijn elfde jaar muzikale studies aan het Conservatoire National Superieur de Musique in Parijs in de vakken solfège, orgel en compositieleer. Zijn elegante stijl en de melodieuze aard van zijn muziek hebben zijn balletten ‘Coppélia’ en ‘Sylvia’ en de opera ‘Lakmé’ beroemd gemaakt.
Nicole De Paepe
Na de eerste lezing speelde Nicole de Paepe een van haar eigen composities met de naam Meditatie, dat zoals de titel aangeeft een rustig geheel van klanken was.
Nicole De Paepe die componeert, regisseert, organiseert en uitvoerend pianiste en organiste is, liet haar componeertalent los op bekende verhalen en legenden zoals het Hobokense Nello & Patrasche, het ontroerende verhaal van een jonge melkventer en zijn hond, Brabo en Antigoon, Lange Wapper en vele anderen.
Na een carrière als freelance pianiste begon ze zich meer toe te leggen op het creëren van eigen composities, zoals de Meditatie, die we zojuist hoorden. Haar muziek ligt tussen het klassieke en het lichtere genre. Er schuilt steeds een duidelijk herkenbaar gevoel, thema of verhaal achter, dat je persoonlijk meesleept in een wereld vol emoties en waarin hedendaagse elementen onopvallend samengaan met vloeiende harmonische melodieën.
Felix Mendelssohn Bartoldy
Tijdens de offerande klonk het lied Ich harrete des Herrn van Felix Mendelssohn-Bartoldy, 1809-1847, waaruit het thema door de zangeressen vakkundig afgewisseld werd.
Felix Mendelssohn-Bartoldy kreeg als zesjarig wonderkind pianolessen van zijn moeder. Nauwelijks twintig jaar oud dirigeerde Felix de toen totaal vergeten Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach, waarmee hij de grondslag legde voor de Bachrenaissance. Na een lange periode van relatieve minachting vanwege het antisemitisme in de late negentiende en vroege twintigste eeuw, is de creatieve originaliteit van Mendelssohn-Bartoldy tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw opnieuw geëvalueerd.
De liederen: Sanctus, Agnus Dei, en O Salutaris Hostia, gezongen door Ria Van Bortel en Brigitte Bruyndonckx kwamen uit de Messe Brève van Léo Delibes. Het communierepertoire werd aangevuld door een compositie van Nicole met de titel Droomwereld en als laatste communielied het door Nicole speciaal voor Ria Van Bortel en Brigitte Bruyndonckx gecomponeerde Ave Maria.
Na de zegen werd het mooie Sound the Trumpet van Henry Purcell, 1659-1695 gezongen Purcell was een Engelse componist van barokmuziek, wiens dramatische werken de weg bereidden naar Händels muziek. Hij was tevens een populair componist van welkomstliederen voor vorstelijke personen.
Na een enthousiast applaus voor de uitvoerders van de concertmis hieven we in de inkomhal onder het geruis van een overvloedige regen het glas voor onze maandelijkse babbelborrel.
Marjo Perry
De concertmissen zijn een organisatie van de Pius X-kerkraad i.s.m. het Artiestenfonds vzw. De volgende concertmis vindt plaats op zondag 3 augustus met Gilbert Schyvens blokfluit(en) en Erwin Van Bogaert aan het orgel.