Parochieblad "Kerk & Leven" 06-2017 08 feb | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • AGENDA Evangelie van de dag Het Doopsel De Eucharistie Het Vormsel Het Huwelijk De Wijding De Biecht Ziekenzalving Gouden, diamanten, briljanten... Bruiloft Onze Facebookpagina Misintenties Geschiedenis Bedevaarten Het Genadebeeld Een stichting oprichten Vrijwilligers en Groepen Missionarissen van Zutendaal Pastoor Gianfranco Falgari Kapellen en Kapelletjes Statistiek

Parochieblad "Kerk & Leven" 06-2017 08 feb

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 10 november 2016 - 12:22
Afdrukken

NATIONALE BELGISCHE BEDEVAART

Bedevaart met zieken naar Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van 14 mei 2017 (vertrek) t/m 19/20 mei 2017 (terugreis).

Contactpersoon Stulens J.-Smets M;, Sprinkelestraat 89.

 

 

 

UITNODIGING BIJBELAVOND

De volgende bijbelavond gaat door op dinsdag 14 februari om 19u30 in de sacristie van de kerk in Wiemesmeer

-

IN DE MARGE

KARAMEL

 

Het laatste weekend van januari intussen. Als jullie dit lezen is het al oude koek en zijn we al een eindje in februari gesprongen. Het belooft een rustig weekend te worden. Dat mag ook na al die drukte. Eens niets op je programma hebben staan, werkt zo weldadig. Nog zo enkele weken en je hebt geen wellnesskuur meer nodig. Enkel op zaterdag heeft ‘omi’ babysitdienst, maar dit is iets om naar uit te kijken en gewoon te genieten.

Het topje van het weekend werd afgebeten door iets waar ik me al  jarenlang voor engageer en wat ik niet graag zou opgeven: de Damiaanactie. Jean Fripont weet zijn medewerkers te motiveren zodat ze elk jaar opnieuw van de partij zijn. Ook dit jaar lijken me de lijstjes van de mensen die meehelpen zo vertrouwd, je ziet telkens dezelfde personen terug. Dit jaar hebben we echter een primeur, ook de jongeren worden enthousiast gemaakt en het lukt… ze zijn er .

Op zaterdag ging ik nog even voor een vlugge boodschap en ik trof net deze jongeren aan. Ja hoor, ze deden het goed. Dat zeg ik hen ook en  wens hen succes.

Dat succes wensen moet je niet zo letterlijk nemen, want de mensen die elk jaar steunen, steunen dit jaar ook weer. Hartverwarmend als je iemand hoort zeggen: “Mijn pennen van het vorige jaar zijn al leeg en ik kijk er telkens naar uit om deze van de Damiaanactie te kopen, ze zijn gewoon goed”. Toch mooi hé. Ook vaste bezoeker is onze Theo. Neen, de pennen interesseren hem niet, maar om ons helpers, een chocolaatje (deze keer was het een karamel) aan te bieden zal hij niet vergeten. Maaike en ik kijken elk jaar opnieuw uit naar deze man met het hoedje. Hij brengt humor en een blijheid mee, die in deze tijd soms ver te zoeken is. Hij brengt je aan het lachen maar toch gekruid met een ernst die je een beetje stil maakt.

Het is één van de dingen die deze dag zo speciaal maakt.

 

Tijdens het campagneweekend van 27, 28 en 29 januari 2017 trekken duizenden mensen de straat op. Aan warenhuizen, van deur tot deur: overal verkopen ze onze stiften. 1 pakje kost 6 euro. Met 7 verkochte pakjes redden we 1 mensenleven. Want met elke 40 euro kunnen we 1 lepra- of tbc-patiënt genezen. Duizenden malen 40 euro per campagnejaar ... daarmee maken we het verschil tussen dood en leven.

In navolging van Damiaan willen we wereldwijd een verschil maken in de strijd tegen armoedeziektes zoals lepra en tuberculose. Hiervoor sensibiliseren we mensen in het noorden en zetten we inzamelacties op via geëngageerde medewerkers en vrijwilligers.

 

De inwoners van Zutendaal hebben het begrepen en er gaan dan ook heel wat stiften door onze handen. Jean, maar vooral de mensen voor wie het bedoeld is zullen meer dan content zijn. En wij, wij gaan met een voldaan gevoel en met een warm hartje naar huis.

maPs

-

STIFTENVERKOOP DAMIAANACTIE CARREFOUR

We lazen reeds in de MARGE dat er op vrijdag 28 en zaterdag 29 januari door onze lieve vrijwilligers en vrijwilligsters stiften werden verkocht voor de Damiaanactie, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de genezing van lepra- en tbcpatienten. De opbrengst bedroeg de mooie som van 2651 Euro.

Daarom van harte dank aan de vrijwilligers met een warm hart, die zich al jaren gaarne beschikbaar stellen. Ook mochten wij vier leden van Jongerenkerk verwelkomen. Uit de groep ontsproot  spontaan het verlangen zich in te zetten voor het goede doel en de Damiaanactie stond bovenaan op het lijstje. Dus!! Met deze hartelijk welkom in onze groep!!

-

KUNSTZINNIGE VIERING 28 JANUARI

Een stukje hemel op aarde

Dat is toch de bedoeling van een viering, niet? Een stukje hemel brengen op aarde. Vanaf het eerste getokkel op de harp werd het rustig en vredig, vooral in ons hart. En ‘zalig zij die vrede brengen’ klonk het dan in de Bergrede.

In de homilie nam pastoor Ignace ons dan mee op zoek naar onze eigen zin, die ons leven tekende en nog altijd tekent. Wat is mijn zin? Het moet nog wat bezinken, want we werden allemaal  aangesproken door onze pastoor zijn eigen zin: ‘Je kan alleen gehoorzamen aan jezelf, aan wie je bent!’, vertaald als: ‘Je kan alleen gehoorzamen aan de parel, die God in jou gelegd heeft!’. En we kregen er allen meteen een complimentje bij: God legt immers in ieder van ons, meer nog, in iedereen een pracht van een parel.

En de harpiste, zij tokkelde voort en nam ons mee op zoek naar parels, parels van mensen en parels van poëzie, op zoek naar hogere sferen, naar een stukje hemel de berg op. Zalig zij die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God genoemd worden. (Myriam)

-

CHRISTEN FORUM

Conferentie maandag 20 februari om 20.00 u. in Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5. Iedereen spiritueel? door Ilse Cornu en Johan Vandervloet, theologen en bezielers van V.Z.W.  ZinVinding.

Spiritualiteit spreekt aan: vele mensen voelen het verlangen naar een diepere laag in het leven. Wie is die nieuwe zinzoeker? En speelt het christelijk geloof nog een rol in zijn existentiële en maatschappelijke tocht? Dat zijn cruciale vragen voor christenen vandaag. Confronterende vragen ook, die uitnodigen om het christelijk referentiekader grondig te bevragen. Ilse Cornu en Johan Vandervloet publiceerden op basis van onderzoek en ervaringen in pastoraat een boek over zinvragen in de hedendaagse samenleving. Voor Christen Forum exploren ze deze zinvragen én de manier waarop ze zich verhouden tot het christelijk geloof. Ze brachten begin dit jaar MagaZijn uit, een online e-zine over zingeving. www.magazijn.community wil hedendaagse mensen een ‘magazijn’ van zin aanbieden en inspireren tot zinvol leven en samenleven . Een inspirerende avond.

Inkom is gratis (vrije bijdrage). Iedereen welkom

 

In het tweede deel van de conferentieavond kan het publiek vragen stellen, die door de spreker (s) beantwoord zullen worden. U kan ook uw vraag via de website van Christen Forum stellen. Zij wordt dan op de conferentie voorgelegd.

Conferentietekst

Een syllabus bij de conferentie wordt verkocht tijdens de pauze op de conferentieavond.

 

 

ONZE-LIEVE-VROUW TENHEMELOPNEMING

 

OVERLIJDENS

Op dinsdag 17 januari overleed Nancy Maris, echtgenote van Willem Berden. Geboren te Hasselt op 14 mei 1975. Zij was moeder van drie zonen

Op haar gedachtenisprentje lezen wij:

‘Een sterke vrouw en mama

Je kan omgaan met stress

En hevig problemen dragen.

Je glimlachte als je eigenlijk wilde schreeuwen

En je zong als je eigenlijk wilde huilen.

Je huilde als je gelukkig was

En je lachte als je bang was.

Je liefde was overvloedig;

Er was alleen één ding:

Je vergat wat je waard was.’

 

 

En op vrijdag 20 januari overleed Gertrude Ceyssens, echtgenote van Jan Schrijvers. Geboren te Bree op 30 juni 1941. Zij was moeder van drie kinderen en woonde in de Spinkelestraat. Velen zullen zich haar nog herinneren van haar tijd bij het kerkkoor, waarvan zij zelf enige tijd de dirigente was. Na een langdurige ziekte is zij dan thuis overleden.

Op haar gedachtenisprentje lezen wij:

‘Zover als dat wij konden

zijn wij met je meegegaan.

Moeder, je was zo lief voor ons allen.

 

Heel trots zijn wij

zo’n moeder te hebben gehad.

Je blijft bij ons

diep in ons hart.’

 

De parochiegemeenschap deelt in de rouw van de beproefde families.

 

RESTAURANTDAG PAROCHIECENTRUM

Uw laatste kans!

Inschrijven vóór 13 februari bij uw vereniging of bij:

Pierre Serroyen – 089 71 20 34

Constant Willems – 089 61 17 37

Agnes Weytjens-Schepers – 089 61 40 58

Marie-Josée Martens-Dries – 089 61 36 26

Of eventueel op de pastorie: ma & di van 10 u. – 12 u.

 

VZW Parochiecentrum

 

-

SINT-JOZEF

DOOPSEL

Op zondag 22 januari werd in de Sint-Jozefkerk gedoopt:

Elise Johanna Grootaers, dochtertje van Tom en Cindy Magdeleyns, Dennenbosstraat.

 

Proficiat aan ouders en peters!

- © federatie Zutendaal

TERUGBLIK

 

HEILIGE BRIGITTA WERD GEVIERD

 

Op zondag 29 januari werd in de eucharistieviering van 10 uur het naamfeest van de Heilige Brigitta, dat op 1 februari valt, gevierd. Deze heilige heeft zich ontfermd over de Brigittakapel langs de Stalkerweg, die ook wel gekend is als de Witte Kapel of Mandelkapel. De Heilige Brigitta wordt vooral aanroepen voor het voorkomen of herstellen van ziektes bij het hoornvee en het genezen van oogkwalen bij mensen.

Sinds de Geschied- en Heemkundige Kring van Zutendaal de kapel in het begin van de jaren tachtig herstelde, ontstond de traditie om ieder jaar op of rond 1 februari een eucharistieviering te houden en Brigittatarwe te zegenen en samen met een huiszegen aan de kerkgangers uit te delen. Na de misviering kreeg iedereen dan ook een huiszegen en een zakje gewijde tarwe mee en stonden Monique en Bèèr klaar om Brigittakoek uit te delen. Met een slok warme koeienmelk of een stevige borrel kon die doorgespoeld worden.

We waren dit jaar voor de eerste keer in de kerk van Wiemesmeer te gast om voor de 34ste keer stil te staan bij het leven en de betekenis van de Heilige Brigitta. Ook voor pastoor Ignace was het de eerste maal. Hij preekte met veel enthousiasme over de Heilige Brigitta als patrones van mensen met oogkwalen die tot uiting komen in de vorm van racisme, gebrek aan empathie voor de medemens, vijandigheid tegenover vluchtelingen, gebrek aan verdraagzaamheid, kortzichtigheid,…  

Brigitta leeft, Brigitta is actueler dan ooit. Ze zet ons aan tot nadenken over de manier waarop we de wereld ‘zien’. (Frans)

 

 

- © federatie Zutendaal
- © federatie Zutendaal
- © federatie Zutendaal
Vorige Volgende

AGENDA

 

OKRA- 13 februari - 17 februari

Dinsdag

Nieuwe leden zijn welkom, inl. Wils Toni, tel. 089 71 61 07

Fietsen: damesclub, vertrek 13.00 u., Pandenstraat 18  

 

Fietsen: vertrek op ’t Vijverplein om 13.00 u.

Fietsen: damesclub, vertrek St.-Rochuskapel om 13.00 u.

Woensdag

Kaarten: in het Cultuurcafé van 13.30 u. tot 17.00 u.

Turnen: van 09.30 u. tot 10.30 u. Sporthal Blookberg

Donderdag

Fietsen, vertrek op ’t Vijverplein, om 13.00 u.

Wandelen, in Zutendaal, vertrek op ’t Vijverplein, om 13.30 u.

Vrijdag

Zwemmen, in Camping Mooi Zutendaal, om 12.00 u. voor 50-plussers  

 

KVLV-AGENDA

Maandag 13 februari: Droedels en Tangels om 19.30 u.

 

GEMENGD ZANGKOOR BERK EN BREM

Concert ‘Con Amore’ met liefdesliederen door het ‘Koninklijk’ Gemengd Zangkoor Berk en Brem, m.m.v. Pro Cantare Dorne en Saxofoonkwartet Jake Ness.

Het concert vindt plaats op zondag 12 februari om 14.30 u. in zaal Avdâq (Gemeentelijke Jongensschool), Schoolstraat 6.

Inkom: 8 euro (kaarten verkrijgbaar bij Alice Stulens-Wijnen, gsm 0475 53 72 63).

U bent van harte welkom!

 

KIENNAMIDDAG

Zondag 12 februari om 14.00 u. kienen in Parochiecentrum Zutendaal t.v.v. Ziekenzorg Zutendaal. Prachtige prijzen! Gratis tombola (hoofdprijs LED TV 81 cm). Tijdens pauze: koffie en taart.

Iedereen van harte welkom!

 

 

 

GEZINSBOND ZUTENDAAL

Programma februari

Zaterdag 18 februari

08.30 u.-09.30 u.: Start zwemlessen: nieuwe reeks watergewenning, kleuterzwemmen en zwemmen voor kinderen vanaf 4 tot 8 jaar. Van februari tot juni elke zaterdagmorgen in het zwembad van Landal Zutendaal. De reeks omvat opnieuw 11 lessen. Inschrijven kan enkel via mail op het adres gsfzutendaal@outlook.com. Bezoek onze website www.gsfzutendaal.be

Dinsdag 21 februari

20.00 u.: Naar bed, naar bed,… Vormingsavond over het slaapgedrag en slaapmoeilijkheden bij peuters en kleuters. Inschrijven via welzijn@zutendaal.be. Deze info sessie is volledig gratis en vindt plaats in IBO Pierewiet, Blookbergstraat 1. Alle ouders maar ook grootouders zijn van harte welkom.

Kinderoppasdienst

Zin in een avondje uit? Opzoek naar een kinderoppas? Reserveer dan tijdig op gsm 0474 90 33 03.  Een passende kinderoppas wordt verzekerd door de Gezinsbond.

www.gezinsbond.be/zutendaal

 

 

DORPSRESTAURANT

Voor slechts 7 euro geniet je onder het motto ‘ontmoeten en eten’ van een lekker driegangen menu.  

Volgende eetdag is op dinsdag 21 februari in Parochiecentrum tussen 12.00 u. en 13.00 u. Menu: Groentebouillon, wortelstamppot, chipolata en vleessaus, chocoladepudding. Water is gratis, voor de andere dranken wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Wie vet- en/of zoutloos, diabetes of een vegetarisch menu wenst, vermeldt dit gewoon bij inschrijving. Voor kinderen is er een apart menu voorzien.

Op voorhand inschrijven en betalen bij het onthaal van het OCMW, de dienst vrije tijd op het gemeentehuis, alsook bij de bibliotheek tijdens de respectievelijke openingsuren.  

Inschrijven tot 18 februari

Meer info: Dienst welzijn,  el. 089 62 94 52, welzijn@zutendaal.be

 

OM TE EINDIGEN

In Gods aanwezigheid

Ik richt mijn aandacht op God,
op Zijn Aanwezigheid in mij,
rondom mij.
Hij is de Schepper van de kosmos,
van de zon en de maan,
van de aarde,
van elke molecule,
elk atoom, van alles wat is.
God is in elke hartslag,
in elke ademhaling.
Hij is bij me. Hier en nu.

  Resume Prayer 

Je bewust worden van Gods aanwezigheid

Mocht iemand vragen om een ander woord om "God" te benoemen, dan zou je het woord "Aanwezigheid" kunnen gebruiken. Immers, zo is God. Toen Mozes de Heer om zijn naam vroeg, antwoordde de Heer "Ik ben die is", wat wil zeggen "Ik ben aanwezig". God zegt echt "Ik zal er zijn voor jou". God is aanwezig in het hart van alles, in het bijzonder in ons. De naam van Jezus is Emmanuel, wat wil zeggen "God is met ons". Het Evangelie volgens Matteüs eindigt met deze prachtige uitspraak: "Ziet, ik ben met u alle dagen tot aan de voleinding der wereld.(uit Finding God in All Things van Brian Grogan sj)

 

Lichaamsoefening

(vrij naar God of Surprises van Gerry W Hughes SJ)

Zit in je stoel, rechtop maar toch makkelijk, met steun in de rug. Ontspan je lichaam (zonder je te laten hangen), met je voeten op de grond en je handen in rust op je dijen of samengevouwen op je schoot.

Sluit je ogen of houd ze gericht op een welbepaald punt tegenover jou. Concentreer je nu helemaal op wat je voelt in je lichaam. Je kan beginnen bij je voeten en zo geleidelijk aan naar boven gaan. Geef opeenvolgend aandacht aan elk deel van je lichaam dat je kan voelen. Ga van een het een naar het ander. Hoe langer je je aandacht gericht kan houden op een lichaamsdeel, hoe beter. Wees aanwezig bij wat je voelt, eerder dan na te denken over die gevoelens. Mocht je je niet meer makkelijk voelen in de houding die je aangenomen hebt, mocht het gaan jeuken en mocht je graag een andere houding willen aannemen, laat die onbehaaglijkheid dan toe, stel jezelf gerust, erken het ongemak en ga gewoon verder, zonder te bewegen, met het toespitsen van je aandacht op wat je voelt in je lichaam.

Gewoonlijk laat onze geest niet toe dat we hier lang in rust mee bezig zijn. Snel komen er bedenkingen en vragen als: "Ik ben hier kostbare tijd aan het verspillen. Wat heeft dit te maken met gebed? Is dit niet eerder een hindoe-achtig gedoe. Waar is dit goed voor?" Laat deze vragen en bedenkingen toe op dezelfde wijze als de jeuk van daarnet: erken ze voor wat ze zijn, en spits je vervolgens terug toe op het voelen van je lichaam.

Zo je dit verlangt kan je meer expliciet gaan bidden en het zinnetje van Paulus in jezelf laten weerklinken: "In Hem leef ik, beweeg ik en ben ik."

 

 

Ademhalingsoefening

Vrij naar God of Surprises van Gerry W Hughes SJ
In deze oefening ga je al je aandacht concentreren op de lichamelijke gewaarwordingen van het in- en uitademen. Probeer hierbij het ritme van je ademhaling constant te houden.

Spits je aandacht toe op de frisse lucht die je je neusgaten voelt binnenkomen en vervolgens op de warme lucht wanneer je uitademt. Het zou kunnen dat je bij het begin je heel bewust wordt van je ademhaling en dat je vaststelt dat ze onregelmatig wordt. Gewoonlijk blijft dit echter niet duren. Mocht dit wel het geval zijn en je merkt dat je in ademnood komt, dan wil dit zeggen dat dit op dit ogenblik geen geschikte oefening is voor jou.

De meeste mensen stellen vast dat bij deze oefening hun wijze van ademen gaat veranderen. De ademhaling wordt dieper en langzamer en ze beginnen zich wat slaperig te voelen. Op zich is het een heel goede ontspanningsoefening. Als je er echter een meer expliciet gebed van wil maken, laat dan het inademen de uitdrukking zijn van alles waar je naar verlangt in het leven, hoe onbereikbaar dat verlangen ook mag lijken. Laat je uitademen vervolgens uitdrukking zijn van je verlangen om alles aan God toe te vertrouwen, je leven en je zorgen, je zonde, je schuld en je spijt.

Het is belangrijk dat je dit alles doet zonder jezelf te beoordelen, ongeacht of het gaat over goedkeuren of afkeuren. Houd je aandacht gericht op je verlangen om die zorgen over jezelf los te laten en ze niet vast te houden als waren ze een kostbare schat.

Luisteroefening

• Zit in je stoel, rechtop maar toch makkelijk, met steun in je rug.
• Let nu op alle geluiden die je kan horen, vanop afstand. Luister er naar, zonder te proberen om ze te benoemen ...
• Let nu op de meer subtiele geluiden die komen van dichterbij. Gewoon luisteren, je er bewust van worden.
• En het geluid van je hartslag, zachtjes, op het eigen ritme van je leven ...
• En het geluid van de stilte in de ruimte waar je bidt, de stilte binnen in jezelf ...
• Luister zo, enkele minuten lang.

(Vrij naar Praying in Lent van Donal Neary sj)

 

 

· Je bewust worden van Gods aanwezigheid

· Lichaamsoefening

· Ademhalingsoefening

· Luisteroefening

· 

Herneem het gebed 

Resume Prayer 

Bidden om vrijheid

Dit gebed helpt ons om voor God te komen. De heilige Ignatius noemt dit “het voorbereidend gebed”,  meer in het bijzonder  de genade vragen dat al mijn bedoelingen, daden en geestelijke werkzaamheden zuiver gericht mogen zijn op de dienst en de lof van zijne goddelijke Majesteit. (Geestelijke Oefeningen, nr 46). Misschien kunnen de volgende woorden je helpen:

 

 

Heer, ik verlang echt om me goed voor te bereiden op deze gebedstijd.

 

Ik wil me helemaal beschikbaar en aandachtig maken voor U.

 

Help me om mijn bedoelingen helder te krijgen en uit te zuiveren.

 

In mij leven zo’n tegenstrijdige verlangens.

 

Ik kan me druk maken om zaken die totaal onbelangrijk zijn.

 

Ik weet dat als ik U mijn hart toevertrouw,

 

alles was ik doe op U gericht zal worden.

 

 

 

In alles wat ik vandaag ben, alles wat ik probeer te doen,

 

al mijn ontmoetingen, mijn nadenken , zelfs mijn frustraties en mislukkingen,

 

en in het bijzonder deze gebedstijd,

 

geef dat ik in dit alles mijn leven in uw handen mag leggen.

 

Heer, ik ben de uwe. Doe met mij wat Gij verlangt.

 

 

Amen.

Herneem het gebed 

Resume Prayer 

Wat is een bewustzijnsonderzoek?

Als het waar is dat God aan het werk is tot in de kleinste details van ons leven, hoe kunnen we dan zijn handelen en ons antwoord daarop op het spoor komen?

 

Aan het einde van de dag, meer in het bijzonder voor het slapengaan, heeft onze geest de neiging om terug te blikken op de gebeurtenissen van de voorbije dag. Dit vraagt geen bijzondere inspanning van onze kant. Dit teruglikken kan zo intens zijn dat, indien we een bijzonder gevulde dag achter de rug hebben, het soms moeilijk kan zijn om de slaap te vinden. We blijven maar verder doorgaan op een ruzie, bedenken pertinente en indringende antwoorden die we hadden kunnen verzinnen waren we maar iets meer bij de pinken geweest, en zo voort.

 

Het bewustzijnsonderzoek speelt in op deze spontane neiging van onze geest. Het kan ons helpen om meer bewust te worden van Gods aanwezigheid en handelen in ons dagdagelijks leven, en om beter aan te voelen wanneer we met Gods genade meewerken, dan wel wanneer we die afwijzen.

Hoe doe je een bewustzijnsonderzoek?

Laat je geest wat rondkuieren doorheen de voorbije 24 uur. Het is niet de bedoeling om jezelf te gaan beoordelen, goedkeuren of afkeuren. Wees aandachtig voor en smaak enkel die momenten waarvoor je dankbaarheid voelt. Zelf de meest verschrikkelijke rotdag telt wel enkele goede ogenblikken. Als we maar de tijd nemen om ernaar op zoek te gaan. Soms zal het enkel gaan over het zien van een regendruppel die neervalt , of het loutere feit dat ik kan zien. Mensen die zich de moeite getroosten om deze oefening te doen zijn vaak verwonderd over het aantal en de verscheidenheid van mooie momenten in een dag die anders snel in de vergetelheid zouden terechtkomen of overschaduwd zouden worden door de een of de andere onaangename ervaring gedurende die dag. Als je je eenmaal de gebeurtenissen waarvoor je dankbaar bent hebt herinnerd, neem dan ook nog even de tijd om God hiervoor uitdrukkelijk te danken en te loven.
De volgende stap na het danken is het in herinnering brengen van je innerlijke stemmingen en gevoelens. In de mate van het mogelijke kan je hierbij aandacht besteden aan wat er aanleiding toe gegeven heeft. Maar steeds zonder jezelf te beoordelen.
Kijk naar die stemmingen in aanwezigheid van de Heer en vraag Hem dat Hij je toont welke de onderliggende houdingen waren. Het komt er niet op aan om onze ervaring te gaan analyseren. Wel om ze te beschouwen in aanwezigheid van Christus en om Hem ons te laten tonen waar we Hem in ons binnen hebben gelaten en waar we de deur voor Hem hebben afgesloten. Dank Hem voor de keren dat we zijn heerlijkheid hebben toegelaten en vraag vergiffenis voor de keren dat we Hem de toegang hebben geweigerd. Hij weigert nooit om te vergeven. De Heer kent onze zwakheden veel beter dan wijzelf. Het enige wat we moeten doen is voor Hem komen. Hij kan onze zwakheid omvormen tot kracht. We kunnen afsluiten met een kort gebed, dat meteen ook vooruit kijkt naar de dag die komen gaat en vraagt om Gods kracht.

 

 

Gebed voor bewustzijnsonderzoek

Heer, Gij kent mij beter dan ik mezelf ken.

 

Uw Geest doordringt elk ogenblik van mijn leven.

 

Dank voor de genade en liefde die Gij over mij uitstort.

 

Dank voor uw doorlopende, vriendelijke uitnodiging om mijn leven open te stellen voor U.

 

Vergeef me voor al die keren dat ik op die uitnodiging niet ben ingegaan,

 

en dat ik mezelf van U heb afgesloten.

 

 

 

Help me, voor de dag die komen gaat, om uw aanwezigheid in mijn leven te onderkennen,

 

om mezelf te openen voor U, om U in mij werkzaam te laten zijn,

 

tot uw grotere heerlijkheid.

 

Amen.

· Wat is een bewustzijnsonderzoek?

· Hoe doe je een bewustzijnsonderzoek?

· Gebed voor bewustzijnsonderzoek

Herneem het gebed 

Resume Prayer 

Luisteren naar het Woord

Lees de passage, langzaam, meerdere keren. Welk woord of vers trekt je aandacht? Blijf bij dat woord of vers zolang als je er smaak in vindt en ga dan naar het volgende.
Je kan het vergelijken met het eten van een snoepje. Het is niet de bedoeling om het vers te gaan ontleden, net zoals je normaal een snoepje ook niet gaat in stukjes breken om er een scheikundige analyse van te maken, vooraleer het te proeven.

Vaak zal een vers onze aandacht trekken op het niveau van onze onderbewuste verlangens, lang voordat ons bewustzijn de reden van deze aantrekking door heeft. Daarom precies is het goed om zolang als mogelijk stil te staan bij een vers, zonder te proberen om het te ontleden.

Mijn geest kan geconfronteerd worden met allerhande verstrooidheden. Maar sommige gedachten zijn helemaal geen verstrooidheden. Ze kunnen zelfs centraal komen te staan in mijn gebed. Het is alsof dat vers van de Schrift werkt als een zoeklicht dat ik laat schijnen over de stroom van mijn bewustzijn, gedachten, herinneringen, reflecties, dagdromen, hoop, ambities en angsten en dat ik bid met de combinatie van Gods woord en mijn eigen gedachten en gevoelens.

 

 

De Schrift als een zoeklicht

Het openingsvers van de Bijbel, De aarde was woest en leeg; duisternis lag over de diepte, en, de Geest van God zweefde over de wateren, beschrijft wat nu is, niet het verleden. Als ik bid met de Schrift laat ik de Geest van God zweven over de chaos en de duisternis van mijn persoon.
Als ik toelaat dat het Woord van God over mijn zorgen gaat zweven, dan wordt alles mogelijk. Want Hij is een God van verrassingen. Het is belangrijk dat ik de chaos die bestaat in mij niet verberg voor Gods Woord of voor mezelf. Vaak denken we dat het niet hoort dat we negatieve gevoelens toelaten in ons gebed. Zeker niet als het gaat over negatieve gevoelens ten aanzien van God. Toch is het belangrijk om te leren onze gevoelens en gedachten vrij uit te drukken in het aanschijn van God en erop te vertrouwen dat Hij groot genoeg is om onze grillen een plaats te kunnen geven. Het is geen goed idee om een masker te willen dragen voor God. Hij kent ons immers beter dan wij onszelf kennen.

Elke gedachte, gevoel of verlangen dat bestaat in jou kan het voorwerp worden van je gebed met Gods Woord. God houdt immers van de chaos die bestaat in jou en zijn Geest die in jou werkt is tot oneindig veel meer in staat dan jij ook maar kan denken of vermoeden.

 

 

Omgaan met "verstrooidheden"

Als je volgens deze methode probeert te bidden, dan kan het gebeuren dat er zich in je geest allerhande vragen en schijnbare verstrooidheden aandienen. Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik mezelf niet voor de gek houd? Hoe kan ik weten dat deze woorden waar zijn, dat God er zichzelf echt in meedeelt ? Geloof ik wel in God? Dit zijn terechte vragen. Maar laat ze nog even liggen. Als een kind ‘s nachts wakker wordt en schrik heeft, dan neemt de moeder het kind in haar armen en zegt, "rustig maar". Geleidelijk aan wordt het kind dan inderdaad rustig. Maar stel dat ze een wonderkind in haar armen zou houden dat antwoordt "Maar moeder, besef je wel welke epistemologische en metafysische vooronderstellingen je maakt als je zo iets zegt. Over welk empirisch bewijsmateriaal beschik je om die hard te maken?" Dan zou de moeder echt met een probleem opgescheept zitten. Als we in ons gebed pas naar God willen luisteren als Hij eerst afdoend geantwoord heeft op alle mogelijke vragen die we Hem stellen, dan zijn we zoals dat onmogelijke kind. Met God communiceren doe je in de eerste plaats op het niveau van het hart. En ons hart is niet dwaas: het is vaak veel redelijker dan we beseffen.
We laten al die vragen dus best even links liggen. Maar wat met de andere verstrooidheden die zich aandienen? Zo kan ik me afvragen of ik de gaskraan wel afgesloten heb, of me plots herinneren dat ik nog een email moet versturen. Als het echt dringend is, denk maar aan het gas, dan is het meest verstandige om meteen te gaan nakijken wat ervan aan is. Gaat het over zaken die kunnen wachten, dan kan je er eventueel snel iets over neeschrijven voor na het gebed. Alle andere zaken die je te binnen schieten zijn niet zozeer verstrooidheden. Je kan ze een plaats geven in je gebed.

 

 

· Luisteren naar het Woord

· De Schrift als een zoeklicht

· Omgaan met "verstrooidheden"

Herneem het gebed 

Resume Prayer 

Praten met Jezus

Stel je voor dat je Jezus vlak naast jou ziet zitten. Door dit te doen, stel je je verbeelding ten dienste van je geloof. Jezus is daar niet op de manier waarop jij het je inbeeldt. Maar Hij is er wel degelijk en je verbeelding helpt je om je daar bewust van te worden. Spreek nu met Jezus … En als er niemand in de buurt is, aarzel dan niet om met zachte stem effectief met Hem te spreken … Luister naar  wat Jezus op zijn beurt tot jou zegt, of wat je veronderstelt dat Hij je zou zeggen … Dat is het verschil tussen denken en bidden. Als we denken, dan spreken we doorgaans met onszelf. Als we bidden, dan spreken we met God.    (Anthony de Mello sj, Sadhana p 78-79)

De heilige Ignatius noemt zo’n gesprek “Samenspraak”, en zegt erover:

 

 Het gesprek houdt men door echt te spreken zoals een vriend spreekt met zijn vriend of een dienaar met zijn heer. Nu eens vraagt hij een genade, dan weer beschuldigt hij zich van wat verkeerd liep of hij deelt mee wat hem bezighoudt en vraagt om raad . …  Wij moeten in de gesprekken overleggen en vragen naargelang van de voorgehouden stof. Dat wil zeggen, naargelang ik bekoord of vertroost word, naargelang ik een of andere deugd verlang te verwerven, naargelang ik mij wil voorbereiden op het een of het ander, naargelang ik verlang smart of vreugde te voelen bij wat ik beschouw. Ten slotte moet ik datgene vragen wat ik met het oog op enkele bijzondere zaken meer daadwerkelijk verlang.   (De Geestelijke Oefeningen nrs 54, 199)

Herneem het gebed 

 

 

 

 

Gepubliceerd door

Pastorale eenheid Heilige Familie Zutendaal

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook