CHRISTEN FORUM
Conferentie maandag 27 maart 2017 om 20.00 u. in Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5
Vrede is een werkwoord
Wat vermag interreligieuze dialoog tegen gewelddadig extremisme?, door Jan De Volder (prof. KU Leuven, co-titularis Cusanus Leerstoel 'Religie, Conflict en Vrede')
Onze snel veranderende wereld lijkt ook in sneltempo gewelddadiger te worden. Europa wordt omringd door een ‘ring of fire’ van oorlogen, van Oekraïne over Syrië en Irak tot Libië. Ook de Europese landen worden steeds vaker opgeschrikt door terreurdaden, die vaak gelinkt zijn aan het internationale jihadisme. Veel tijdgenoten wijzen met de vinger naar alle religies, alsof die per definitie bron van geweld zijn.
Maar hoe is de band tussen religie en geweld? Hoe komt het dat jonge mensen zo snel kunnen radicaliseren, ook als ze daarvoor amper een religieuze levenswandel hadden? En wat vermogen religieuze leiders en gelovigen tegen het gewelddadig extremisme?
Jan De Volder neemt ons mee op een ‘tour d’horizon’ door de geopolitiek van de religies, in en rond Europa, maar ook in de periferie van de Europese grootsteden. Vanuit zijn engagement bij de Gemeenschap van Sant’Egidio reflecteert hij over de zachte kracht van de interreligieuze dialoog en stelt hij dat christenen meer dan ooit hun bijdrage aan de vrede te leveren hebben. Want vrede is een werkwoord.
Na de pauze kan u een vraag stellen.
Toegang: vrije bijdrage
Iedereen welkom!
BLOESEMONTBIJT T.V.V. BURKINA FASO
Kerngroep ‘Eet lokaal, denk globaal’ en Broederlijk Delen slaan de handen in mekaar voor een duurzame landbouw in Noord en Zuid
De campagne van Broederlijk Delen staat dit jaar in het teken van Burkina Faso, een Afrikaans land dat geteisterd wordt door extreme droogte. En dat terwijl 90% van de actieve bevolking er leeft van de landbouw. Regen is dus van levensbelang voor de kleine boeren.
De ‘kleine’ boer staat trouwens overal ter wereld voor grote uitdagingen. Dit geldt ook hier, in het rijke Noorden. De prijzen die een boer voor de meeste van zijn landbouwproducten krijgt, zijn te laag om een volwaardig inkomen te hebben. Door schaarste aan (goede) landbouwgronden gaan de grondprijzen omhoog. Ook de steeds strengere milieuwetgeving
Remy Schiffeleers, de geitenboer uit Alken, is het levend bewijs dat boeren anders kan en daarenboven is Remy ook nog heel fel betrokken bij de Noord-Zuidproblematiek. Hij ontvangt al tientallen jaren jonge boeren uit o.a. Burkina Faso, leidt hen op en begeleidt hen ter plaatse bij de opstart en uitbouw van hun boerderij.
Net als Remy pleit Broederlijk Delen voor een duurzaam familiaal landbouwmodel, zowel in het Zuiden als het Noorden. Daarmee krijgen boeren wereldwijd meer kansen. Kansen om een eerlijk loon te verdienen en eigen, zelfstandige keuzes te maken. Ook de kerngroep ‘Eet lokaal, denk globaal’ ondersteunt duurzaam lokaal en duurzaam globaal.
Wandel daarom met mee op maandag 1 mei 2017 en schuif aan bij de langste tafel van Zutendaal. Een gids brengt je na enkele tussenstops naar het ontbijtbuffet tussen de bloesems op de biologische boerderij ’t Gebroek. Remy zal ook aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven over zijn boerderij ‘De levende Aarde’ en zijn werk in o.a. Burkina Faso.
Programma
09.30 u.: Vertrek aan ’t Vijverplein (buggyvriendelijk parcours van +/- 4 km)
11.00 u.: Ontbijtbuffet bestaat uit (h)eerlijke verse lokale producten (ook producten van Remy)
Deelnameprijs ontbijt: 10 euro, kinderen onder 12 jaar gratis.
Inschrijvingen en betalingen ten laatste op vrijdag 14 april ofwel op de dienst Vrije Tijd (gemeentehuis) tijdens de openingsuren ofwel welzijn@zutendaal.be en overschrijven op rekeningnummer BE29 091000498264 met vermelding van het aantal deelnemers (betaald = ingeschreven)
Degenen die niet meewandelen en toch willen deelnemen moeten ook inschrijven en worden ten laatste om 11.00 uur aan de ontbijttafel op de boerderij in de Zuurbroekstraat 11 verwacht.
De volledige opbrengst van deze dag gaat naar het levenswerk van Remy, dat volledig in het teken staat van in Noord en Zuid mensen voeden op een verantwoorde manier die goed is voor mens en aarde.
IN DE MARGE
VROEGE VOGEL
Intussen kan alles weer veranderd zijn maar op dit moment lijkt het lente. Een stralende blauwe lucht en een deugddoend zonnetje verwelkomt ons.
De krokusjes lachen ons toe en de vogels doen hun best om ter hardst te zingen.
Op een vroege morgen zie ik reeds de bonte specht aan de mezenbol bengelen, je vraagt je af waarom hij dit wel kan en het roodborstje niet.
Het kleine ding doet zo zijn best om iets van dat lekkers mee te graaien maar het lukt gewoon niet.
Iets verder zie ik weer een specht, ditmaal de groene, zij pikt duchtig in het gras, hier vindt zij haar maaltje. Ja hoor, er zijn nog wel degelijk spechten.
In de namiddag als ik voor een boodschap ga zie ik de terrasjes reeds goedgevuld. Mensen genieten na het lange binnen zitten volop van de ‘lentelijke’ geneugten.
Je merkt het ook dat je vlugger een lach of gewoon een knikje krijgt toegeworpen.
Mensen zijn vriendelijker maar ook verdraagzamer. Ik word met een glimlach gevraagd om voor te gaan aan de kassa.
Oké, dit heeft misschien gewoon te maken omdat ik niet zoveel boodschappen bij me had maar toch…….
Bij het thuiskomen merk ik dat onze poezen niet op hun vaste plekje liggen in huis maar broederlijk naast mekaar in het reeds warme zonnetje buiten.
Ze spinnen van genot en zijn zelfs vriendelijk tegen onze hond.
De zin bekruipt me om een fikse wandeling met onze viervoeter(s) te maken maar er wacht me een berg strijkwerk binnenshuis en om de hele mikmak naar buiten te verhuizen heb ik geen zin.
Ach, ik troost me met de gedachte dat de zon binnen een uurtje toch verdwenen zal zijn en begin er maar aan.
Maar dat uurtje worden er meer dan twee en heb ik toch weer spijt, die vitamientjes had ik goed kunnen gebruiken.
Als ik het achter de rug heb weet ik dat het toch nog minstens een half uurtje licht zal zijn en profiteer hiervan om onze kleinste aan de leiband te leggen en nog even de boslucht gaan op te snuiven.
Daarna kan ik me gaan verheugen op het logeerpartijtje van mijn oudste kleindochter. Ze mag nu in het grote bed en ik heb haar kamertje extra gezellig gemaakt. Wat een lichtje en wat kleurige accessoires toch kunnen doen.
Mijn schoondochter waarschuwt me dat ze een vroege vogel is en ik niet zal kunnen uitslapen. Gelukkig ben ik ook een vroege vogel en blijft ze me nog te lang naar mijn zin in haar bedje liggen.
Na een haastig ontbijt (ze is ongeduldig) mag ze met omi even mee naar de plaatselijke supermarkt en rijdt ze apetrots met haar eigen karretje.
En inderdaad is een kinderhand vlug gevuld, ze zijn zo vlug tevreden maar ook dit zal ooit veranderen.
Nu nog niet aan denken en gewoon genieten van deze vroege lente. (maPs)
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.