Naar de binnenstad | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zusters Bernardinnen

Zusters Bernardinnen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we Spiritualiteit Roeping en religieus leven
      Een getuigenisIets voor jou?Vorming voor het religieuze leven
      Gemeenschap Gent: Rabboeni Voor jongeren en jongvolwassenen Over de grenzen: Afrika
      Projecten in AfrikaRwandaTsjaad Burkina Faso
      Acht eeuwen geschiedenis
      BronvermeldingVan het begin tot de 19e eeuwEen nieuwe tijd: naar de twintigste eeuwVernieuwing na Vat IITot op vandaag
      Liturgie
      Liturgie als fundamentGebedstijden en gebedsintentiesLezingen voor de komende zondag
      Contact

Naar de binnenstad

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 11 december 2015 - 16:02
Afdrukken


Na bijna tweehonderd jaar aanwezigheid buiten de stadsmuren van Oudenaarde, verhuist het hospitaal in 1379 naar de binnenstad in de onmiddellijke nabijheid van de St.-Walburgakerk. De oorkonde waarin haar nieuwe vestigingsplaats voor de eerste keer vermeld wordt, geeft voor deze verhuis geen reden op. Een studie van de algemene politieke en militaire situatie brengt verduidelijking.


In die periode wordt Vlaanderen geconfronteerd met de zesjarige oorlog (1379-1385), een strijd tussen Lodewijk van Male, graaf van Vlaanderen, en de Vlaamse steden. Gent neemt daarin het voortouw. De voornaamste oorzaak van de oorlog is de poging van de graaf om zijn macht te centraliseren en die van de steden te verzwakken. Daarbij komen ook sociale spanningen binnen de steden aan bod, de ontwaarding van de munt met als gevolg te lagen lonen en armoede. Slechts na de dood van de graaf zou met zijn schoonzoon, Filips de Stoute, de vrede van Doornik in 1385 kunnen getekend worden.

Ook Oudenaarde wordt meermaals aangevallen door zowel Gentsgezinde troepen als door die van de graaf. In de eerste fase van de strijd, van midden oktober tot 3 december 1379, kon Oudenaarde aan de Gentse druk nog weerstand bieden en mislukt de belegering van de Witte Kaproenen. In februari 1380 moet de stad evenwel de poorten voor de opstandelingen openen die er meteen het bestuur overnemen. Onderhandelingen leiden tijdelijk tot een vrede, waarop de Gentenaars Oudenaarde aan de graaf teruggeven.
De grootste belegering vindt echter plaats in de loop van het jaar 1382, wanneer de stad gedurende meer dan twintig weken belegerd wordt. Een jaar later, op 17 september 1383, kan Frans Ackerman, de opvolger van Filips van Artevelde, het zwaar versterkte Oudenaarde toch innemen en het tot mei van het jaar daarop onder Gentse leiding plaatsen. Uiteindelijk zouden troepen onder leiding van de heer van Schorisse bij verrassing de stad definitief van de Gentse bezetter bevrijden.

Bij het uitbreken van de oorlog laat Lodewijk van Male het hospitaal buiten de muren van de stad ontruimen en afbreken om te vermijden dat de Gentenaren er gebruik zouden van maken.Het hospitaal bestond toen al uit twee kerken, een kapel, drie begraafplaatsen en verscheidene mooie gebouwen gelegen aan de Gevaertsdreef. Als schadevergoeding krijgt het hospitaal een plaats achter het kerkhof te Oudenaarde, die tot dan toe bewoond werd door de Bogarden. Na 1379 verwerft het hospitaal heel wat woningen in de omgeving.

Op 23 november 1412 neemt hertog Jan zonder Vrees het O.-L.-Vrouwehospitaal in bijzondere bescherming en verzoekt de baljuw van de stad en de leden van de Raad van Vlaanderen hetzelfde te doen.

IC63.jpg

miniatuur belegering Oudenaarde © Parijs, Bilblothèque de l' Arsenal, 5188, f°84

Na drie maanden belegering nemen de Gentenaars de stad in en verwoesten twee stadspoorten. Tevens breken zij een deel van de stadsmuren af, waardoor de miniaturist ons een beter zicht geeft op de binnenstad met zijn vele stenen huizenen zijn drie kerktorens. De brutaliteit wordt weergegeven door de moord op ongewapende burgers, die met een bootje trachten de stad te ontvluchten. Bron: Parijs, Bilblothèque de l' Arsenal, 5188, f°84

Gepubliceerd door

Zusters Bernardinnen

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel
geschiedenis

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook